Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

aritmija srca

Default avatar
Pozdravljeni!

Sem Darja ,stara 38 let. Pred nekaj meseci sem zamenjala zaposlitev in sem prešla iz zasebmega poslovanja (12 let) v eno izmed večjih slovenskih trgovskih verig. Nova zaposlitev in nove odgovornosti sprejemam kot iziv, a me hkrati precej obremenjujejo! Moje zdravje je kar vredu, nimam kakšnih večjih težav, se zdravo prehranjujem in mislim, da bi lahko na gibanju nekaj dodala!

Imam pa eno težavo za katero ne vem ali je resna ali ne. Ponavadi sama rešujem kakšne lažje zdravstvene težave, tako tudi v tem primeru mislim, da bo kar minilo in se že nekako uredilo.

Moja težava je naslednja: vsakodnevno me muči srčna aritmija. Občutim jo kot neenakomerno bitje srca, da mi včasih vzame sapo oziroma lahko rečem kot da imam srce v grlu ampak hitro mine. Velikokrat občutim aritmijo ko se umirim. Aritmijo čutim večkrat preko dneva, včasih takoj zjutraj ko se zbudim, ko grem zvečer spat in tudi preko dneva ob različnem času. Zadnje čase, zadnji masec jo čutim vsak dan. Ob tej težavi se mi pojavlja še ena spremljajoča, ki jo bom malo težje opisala. V enakomernem ritmu v različnem obdobju preko dneva me v želodcu stiska kot, če se prestrašim, brez vzroka -v razmaku ene ali dveh minut.

Načrtujem sicer vsakodnevno sproščanje ampak ob zasedenosti z družinskimi obveznostmi mi to še ni uspelo!

Zanima me vaše mnenje in kakšen nasvet bi tudi bil dobrodošel, saj me ta stvar skrbi ampak ne dovolj za obisk osebnega zdravnika!

Lep pozdrav!

Darja
darja
Default avatar
Iz vsebine vašega posta sklepam, da so vaše sedanje težave (srčna aritmija, stiskanje v želodcu) nastale v zadnjem času, po spremembi delovnih obveznosti in odgovornosti.

Srčna aritmija nastane zaradi številnih vzrokov. Duševne obremenitve so med najbolj pogostimi vzroki. Pri ženskah nastopi srčna aritmija pogostoma ob menopavzi, kar je, mislim, pri vas izključeno.

Včasih nastopijo srčne aritmije zaradi prevelikega delovanja ščitnice ali zaradi prisotnosti vnetnih žarišč (zobje, žolčnik, rodila).

Pohvalno je, da načrtujete "vsakodnevno sproščanje". Potrudite se!

Verjetno ne bodo odveč majhni odmerki blagih pomirjeval (Persen). Če se stanje nikakor ne bo izboljšalo, bo indiciran pregled pri zdravniku.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljeni Darja !
Stvar je zelo preprosta .
Zaradi velikih obremenitev , stresa vaše telo porablja veliko večje količine mikronutrientov(vitaminov, mineralov), ki so odgovorni v telesu za proizvodnjo bionergije za pravilno delovanje na celični ravni.
Bioenergijo rabijo vse celice, tudi srčna.........
Dejstvo: ena molekula adrenalina v telesu uniči eno molekulo c vitamina.
Zakaj živali nikoli nimajo srčnega napada???!!!
Kaj imamo ljudje, primati in morski prašički skupnega???!
Ogovor: Živali same proizvajajo c-vitamin= osnoni pogoj za dobro ožilje, za tvorjenje kolagena v telesu
(ARTERIOSKLEROZA JE ZAČETNA FAZA SKORBUTA)
Odgovor: ljudje,primati in morski prašički ne proizvajamo sami c- vitamina, in še nekaterih drugih zelo pomebnih mikronutrientov, ki so v telesu odgovorni za veliko stvari...
Primati v narvnem okolju nagonske ne nehajo jesti, dokler ne zadostijo dnevni potrebi po c- vitaminu in ostalih mikronutrientih.

da ne bom predeolg.
Lahko me kontaktirate imam rešitev: [email protected]
Ali pa sami poskrbite za povečan vnos mikronutrientov v telo in
še tole:izogobajte se žvečilkam sintetičnim energetskim napitkom (aspartam, ciklamat....)prej napisanih umetnih sladil, .....................................
Raznega predelanega mesa-ki ima vse drugo notri samo mesa bolj malo, Dodake ki je sprejemljiv mesu je sol ne pa nitrati...berite specifikacije.
Če imate možnost lastnega vrta(ta zelenjava je uredu) ostalo ki lepo zgleda po supermarketih, tržnicah je leglo bodočih bolezni vaše družine.........
Lep dan in uporabo lastne pameti Vam želi Andrej!
Default avatar
darja moja teta ima tudi aartmijo srca in ji pomaga samo benzodiazepn ( helex, xanax)
tudi če dobiš kak apaurinček pride prau, jast osebno priporočam helex 1 mg!!!!!!!

2x po 0.5 mg

ali pa 3x od o.25 mg... ko začne zbadat v srcu, in takoj je bolše.... usaj teti je tko no

zdravnik ji je predpisau xanax 1 mg violaplave tabletke so
vsebujeje alprozolam..., kar deluje proti artmiji srca jo umiri in na nek način potolaži deluje ze po 5 minutah
če ga stopiš pod jezikom tolko prej,


to je moj nasvet, naj tvoj zdravnik odloči prašaj poskusit ni greh!!!!!!


zelim da bi bilo use uredu.
Default avatar
Pozdravljeni
Danes sem opravil EKG in me zanima kaj pomenijo dobljeni rezultati, tisti ob robu slike: http://www.shrani.si/f/3J/dB/4oUBdfdq/ekg.jpg

K zdravnici sem šel predvsem zaradi počasnega bitja srca, saj se mi je poleti velikokrat zgodilo, da je bil srčni utrip pod 40 utripov na minuto. Vedno sem imel nizek srčni utrip, a nikoli tako nizkega, prvič sem opazil da je padel pod 45 utripov letos poleti, ko se bil na fitnesu na kolesu, kazalo mi je da ga imam 42 in tudi po minuti vadbe še vedno ni narasel na več kot 65. Mislil sem da je kaj narobe z merilnikom in sem si ga šel zmerit na roke in je bil 43 utripov, a še bolj me je to presenetilo, ker je bilo to zvečer. Ko imam zelo nizek srčni utrip se počutim kot v nekakšnem transu, čist vmirjenega, včasih mam občutek da sploh ne dojemam dogajanja okol sebe.
Zdravnica mi je napisala napotnico za h kardiologu, ker naj bi blo nekaj narobe na drugi slikici pr aVL se mi zdi. Zanima me kaj ta graf pomeni oz. kaj je narobe, da je prišlo do takšnega grafa?
Ukvarjam se s športom, redno treniram košarko (12ur treningov na teden). Bojim se da bi mi zdravniki prepovedali trenirati ali kaj podobnega. Kolikšna je verjetnost da se to zgodi?
Star sem pa 18 let, normalna teža (84kg) in višina (190)
Hvala za odgovore.

Lep pozdrav
Default avatar
Odgovor je v osebnem sporočilu
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljeni ! Star sem 29 let, 89 kg,nekadilec, redno se ukvarjam z sportom. V zadnjem casu pri meritivah krvnega pritiska me skrbi da mi merilec kaze nizek srcni utrip z aritmijo. Srcni utrip imam od 50-60 in vsakic z znakom za aritmijo, pritisk pa okoli 140/95. Ali so to znaki da moram nujno iti na pregled k zdravniku oz. kardilogu?

Prosim cimprej za odgovor, s spostovanjem

lp,jasmin
Default avatar
Pozdravljeni !Star sem 29 let, 89 kg,nekadilec, redno se ukvarjam z sportom. V zadnjem casu pri meritivah krvnega pritiska me skrbi da mi merilec kaze nizek srcni utrip z aritmijo. Srcni utrip imam od 50-60 in vsakic z znakom za aritmijo, pritisk pa okoli 140/95. Zanima me a se moram že oglasiti pri svojem zdravniku ali bo vse minilo in bo po nekem času vse normalno.

Prosim cimprej za odgovor, s spostovanjem
Default avatar
Lep pozdrav!Star sem 29 let, 89 kg,nekadilec, redno se ukvarjam z sportom. V zadnjem casu pri meritivah krvnega pritiska me skrbi da mi merilec kaze nizek srcni utrip z aritmijo. Srcni utrip imam od 50-60 in vsakic z znakom za aritmijo, pritisk pa okoli 140/95. Ker me to izuzetno skrbi bi Vas prosil za vaše mnenje preden grem k zdravniku.

Hvala za odgovor


p.s.Upam da mi boste tokrat odgovorili :)
Default avatar
V zadnjem času raziskovalci ugotavljajo, da je delovanje srca najbolj "gospodarno", če deluje s hitrostjo okrog 60 utripov na minuto. Verjetno je vaše srce ugodno trenirano in zato v mirovanju bije s frekvenco okrog 50 na minuto.
Vaša navedba, da vam srce bije neredno je premalo povedna, da bi lahko zaključil katera vrsta aritmije je prisotna. Odgovor na to vprašanje bo možen šele na osnovi izvida EKG. Predstavljam si, da bo zadostoval že sam pregled pri izbranem zdravniku. Morda se pa bo vaš zdravnik odločil , da vas napoti še h kardiologu. S pregledom se menda ne mudi.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
pozdravljeni g. Cibic,
prosim vas za infomacijo in razjasnitev moje težave:
stara sem 35 let, posebnih težav z zdravjem nimam, tudi prehranjujem se z zdravo brezmesno in domačo prehrano,
vendar ugotavljam, da najbrž zaradi stresa na delovnem mestu v zadnjem mesecu dni, pred tem pa je bila ta težava intenzivna teden dnivpred mesečnim perilom, lahko bi rekla kot simptom PMS.
Imam težave s spahovanjem, (ne glede na vrsto hrane se mi spahuje), ki je najpogostejše v večernih urah, posebej predno zaspim ali ko se umirim. ob tem, ko se mi v želodcu nabere zrak in me tišči, imam občutek, da se mi srce ustavi, sočasno se mi poveča pritisk, tiščanje in nelagodje v vratnih žilah (kot da mi srce utripa v vratu). Po tem ko se zrak iz želodca sprosti, čutim malce olajšanja v vratu in začutim normalen srčni utrip. posebnih bolečin v prsnem košu nimam.
od septembra naprej tudi redno meditiram vsaj uro na teden, kar najbrž ni dovolj, vendar me tudi ob tem sproščanju spremljajo zgoraj navedene telesne težave.
prosim vas, da mi pojasnite, ali gre v mojem primeru za srčno aritmijo in če da, ali je ta kot posledica stresa prehodne narave ali je pri aritmiji tako, da ko jo enkrat imaš, je to konstantna težava, ki izbruhne ob določenih stresnih/vnetnih situacijah.

v naprej se vam iskreno zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Default avatar
V dopisu ste navedli težave, ki jih starejši zdravniki imenujemo "Roemheldov sindrom" ali "nevrovegetativna distonija". Najbolj značilna motnja pri tej "bolezni" je spahovanje in ob tem neredno utripanje srca. Take težave so funkcionalne narave in so značilne za bolnike, ki doživljajo stresna stanja. Bodite brez skrbi. Skušajte premagati stresne vplive z zdravim načinom življenja (redno gibanje, relaksacija, nekajenje, zmernost v uživanju kave in alkohola, itd.) in z blagimi pomirjevali
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Star sem 26 let in imam zadnje čase probleme z visokim srčnim utripom. Ko tečem v fitnesu mi srčni utrip hitro naraste, potem mi pa tudi ko preneham in še nekaj ur ko mirujem nikakor ne pade pod 100 utripov na minutu. Zanima me, ali je lahko to posledica aritmije. Me pa včasih tudi malce tišči v prsih.

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav!

David
Default avatar
Pozdravljeni! Zanima me, če Roemheldov sindrom lahko sproži uživanje živil, ki napihujejo? Ko zaužijem polnozrnat kruh, imam občutek, da se mi napihne želodec in pritisne na srce, tako da mi popolnoma neredno utripa in ne morem dihat... Lp
Default avatar
Roemheldov sindrom nastane pri požiranju zraka med jedjo, kar opažamo pri ljudeh, ki so psihično obremenjeni in si ne vzamejo dovolj časa za sproščeno uživanje obrokov hrane. Gre za funkcionalno motnjo, ki ni nevarna, je pa moteča. Pozdravi se spontano
z zdravim slogom življenja ali z blagimi poimirjevali.
.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
imam visok krvni tlak 180 115 75 imam srčni spodbujevalnik lansko leto so mi pri kontroli delovanja spodbujevalca povišali od 65 p.na 75 p od tedaj imam velike težave.če vzamem katero koli predpisano zdravilo za znižanje tlaka se pojavi aritmija in to zelo huda čutim velik oz. hud pritisk v glavi celo potiska me v omedlevico predpisana imam zdravila tertensif bloxan in marevan po shemi.prosim Vas svetujte mi kakšna zdravila so za ublažitev aritmije.prosim Vas kaj mi svetujete.Lep pozdrav.
Default avatar
Če sem pravilno razumel, se pri vas pojavijo motnje počutja in neredno bitje srca, ko imate nizke vrednosti tlaka. Teh pa niste navedli. Morda vam pade tlak preveč. Pogovorite se z izbranim zdravnikom glede odmerkov zdravil.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Zdravo,
pred kratkim se mi je pojavilo da mi srce vsake nekaj min. "zatrepeta" čutim v grlu. Prej ni bilo tega. Tedensko se redno ukvarjam z rekreacijo kot je tek, hoja v hribe, tenis...torej se redno ukvarjam s rekreativnim športom. Prehrano je sicer neredna-to bom spremenil. Sprašujem če je nujno potrebni iti na kakšen pregled in kateri? Ali je to posledica stresa ali česa drugega, vendar smatram da nisem pod velikim stresom. Prosim za nasvet. Star sem 30 let 180cm 100 kg.

lp
Default avatar
Zdravo,
prosim za pomoč in nasvet. Star sem 30 let in pred kratkim sem začutil da mi vsake 2 minuti zatrepeta srce, čutim ga v prsih in v grlu. Utrip je normalen, počutje je ok, redno se rekreiram, tek, tenis, kolesarjenje... velik sem 180cm, 100 kg, prehrana sicer ni redna 5x dnevno, ampak na tem področju se spreminjajo stvari. Prosim za nasvet, če je potrebno narediti kašne preiskave... Je pa res da se bom drugi mesec poročil in je sedaj malce več divjanja naokrog in verjetno je podzavestno malce stresno. Hvala za kakršenkoli odgovor:

lp Sašo
Default avatar
Mislim, da gre za funkcionalne motnje delovanja srca, zaradi začasnih duševnih obremenitev in, da se bo stanje normaliziralo, ko se bodo zmanjšali stresni, sicer prijetni, dogodki. Lahko nadaljujete z dosedanjimi obremenitvami. Priporočam, da zmanjšate telesno težo, kar bo lahko imelo ugoden vpliv tudi na srce
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar