Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Cistitis ali srce?

Default avatar
Spoštovani!

Pred časom sem imel zdravstvene težave take narave, da sem pristal v bolnici. Že nekaj časa se spopadam s težavami ( paroksizmi AF - največje težave sem imel leta 1999 ko so bili registrirani paroksizmi AF z tahikardnim odgovorom prekatov), ki so se v zadnjem času klub rednemu jemanju Bloxana ponovno potencirale. Poleg tega imam hude nevrotiformne težave ki se kažejo z socilano fobijo in občasnimi paničnimi napada.
Pre tremi tedni se mi je zgodilo, da sem imel ponoči napad hitrega bitja srca. Težave so se po nekaj minutah umirile in se ponovno aktivirale zjutraj po prihodu na delo. To ne bi bilo nič posebnega, če bi težave po določenem času umirile vendar se niso. Poleg tega se je pojavila še nekakšna fizična utrujenost in izredno pogosto odhajanje na vodo. Sredi dopoldneva sem zaradi omenjenih težav odšel domov. Doma se je srce umirilo, izčrpanost (bolečine v mišicah) in uriniranje pa se je nadaljevalo. Na podlagi navedenih težav sem šel k zdravniku, ki je ocenil, da gre za preobremenjenost, zato mi je predpisal nekaj dnevni bolniški stalež. Zaradi mrazenja sem si proti večeru izmeril temperaturo, katere vrednost je bila 38°C. Vzel sem lekadol in ¼ bloksana. Ponoči me je močno pritisilo na vodo. Nekajkrat sem vstal odšel na stranišče in opazil, da imam vodo temno rjavo (kot kava). Poleg tega praktično nisem mogel več urinirati čeprav me je tiščalo. V tistem momentu mi je postalo močno slabo, oblil me je mrzel pot (v hipu sem bil premočen kot bi stal na dežju), vlegel sem se na tla in potreboval kako minuto, da sem prišel k sebi. Pred slabostjo sem poizkušal na vratu otipati pulz vendar ga v tistem momentu nisem zaznal. Ko sem prišel k sebi, me je žena odpeljala na IPP, kjer so mi na podlagi povedanega odvzeli, kri in vodo. Glede na močno prisotnost krvi v vodi in na podlagi laboratorijskih izvidov, je bil zaključek, da imam vnetje sečnega mehurja. Na IPP-ju sem doživel zelo podobeno »omedlevico« kot doma. Postalo mi je slabo, oblil me je mrzel pot nekako sem se vsedel, zdravnica mi je izmerila pritisk, ki je padel na 70/40, utrip naj bi si mi močno zmanjšal, položili so me v posteljo in mi dvignili noge. Kasneje so me priklopili na EKG, ki ni pokazal nič dramatičnega. Kmalu po tistem se je zadeva umirila. Dali so mi infuzijo (nekakšno zdravilo za uravnavanje, krvnega tlaka, kasneje glukozo in zaradi cistitisa antibiotik), ki sem ga prejemal do odpusta in še sedem dni kasneje ter me odpeljali na ooddelek. Po posvetu s kadiologom so ukinili bloksan, na pregledu pri svojem internistu pa ga je le ta ponovno uvedel????
Diagnoza - vnetje sečnega mehurja Cistitis, glede paroksizmov AF potrebna obravnava pri kardiologu.
Zdaj pa k vprašanju:
Zanima me zakaj je prišlo do »omedlevice«, če to lahko tako imenujem in ali je temu vzrok lahko cistitis. Ali so vzrok motnje ritma?

Upam da nisem bil predolg. Že v naprej hvala za odgovor!

LP

JOS
Default avatar
Verjetno so vam zdravniki že povedali, da na koncu napadov hitrega bitja srca lahko sledi večkratno izločanje urina. Pri vas je šlo hkrati za vnetje sečnega mehurja s porastom telesne temperature.

Zelo verjetno je bila omedlevica posledica nizkega krvnega tlaka, ki ni posebno redek pojav pri stanjih z zvišano telesno temperaturo, znojenjem in jemanjem Bloxana. Zato so vam zdravilo ukinili. Ko so akutne težave prešle, ni bilo več zadržkov za nadaljevanje zdravljenja z Bloxanom.

Pri nastanku omedlevice je imela določen vpliv tudi motnja ritma.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Spoštovani

Skoraj mesec dni po prihodu iz bolnice, (težave z sečnim mehurjem - CISTITIS in pogostejše motnje srčnega ritma), sem se počutil dobro (bilo je lepo toda prekratko!). Imel sem 14 dnevno terapijo z antibiotiki, prekinil sem z jemanjem bloksana. Težav z srcem nisem imel. 29.05 so se ponovno pojavili motnje ritme, ki so iz dneva v dan pogostejše (zopet mora). Ponovno sem začel uživati bloksan, vendar imam občutek, da mi imenovano zdravilo razen tega, da mi zniža pritisk, več ne pomaga. Tudi na vodo ponovno hodim pogosteje (tega, da po koncu napadov hitrega bitja srca pogosteje uriniraš mi ni povedal nihče). Zanima me ali je možno da npr. bakterijaskolo vnetje mehurja vpliva na delovanje srca oz. kako je z drugimi vnetji?
Zakaj govorimo o zdravljenju motenj srčnega ritma, če so zdravila namenjena lajšanju težav?

Lep pozdrav

Jos
Default avatar
Navajate podatke, ki kažejo na možnost, da nastopijo napadi hitrega ali nerednega bitja srca zaradi več vzrokov (živčnost? vnetje mehurja?). Večina ljudi, ki imajo posebno obliko hitrega bitja srca (paroksizmalna supraventrikularna aritmija), imajo ob koncu napada povečano izločanje urina.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Spoštovani Jos,

berem vaše poste in razumem vašo stisko, saj ima ( oz. je imel) moj mož skoraj identične težave kot vi ( zelo pogoste napade atrijske ondulacije, včasih fibrilacije, spremljane z blaznim strahom, da bo umrl). Zdravil se je s concorjem, ki pa mu ni več pomagal. V lanskem letu so se napadi tako zgostili, da jih je imel skoraj vsak dan, včasih celo večkrat na dan kljub izogibanju sprožilnim dejavnikom ( preobilni obroki hrane, čokolada, alkohol, stres, prebavne motnje....). Njegovo življenje in s tem seveda tudi naše, družinsko, je postalo nočna mora. Dokler mu niso spremenili zdravljenja - poleg polovičke concorja vsak dan vzame še dve tabletki ( eno zjutraj, eno pozno popoldne) Rytmonorma. Težave so skoraj čez noč prenehale! Od lani decembra do danes je imel le dve (!) epizodi pospešenega bitja srca. Živi popolnoma normalno življenje, skoraj pozabili smo že na to, da je kdaj sploh imel težave. Izginil je strah, veseli se življenja, ukvarja se s športom, lepo nam je.
Zdaj je celo tako opogumljen zaradi te blazne spremembe kvalitete življenja, da celo razmišlja o ablaciji, ki mu jo je predlagal njegov zdravnik, ki mu obljublja, da težav sploh ne bo več imel in bo lahko celo prenehal z jemanjem zdravil.
Tudi vam želim, da bi se rešili svojih težav, saj čutim, da ste zapredeni v začaran krog, iz katerega ne vidite rešitve. Enako je bilo pri mojem možu, pa nam je spet posijalo sonce!
Zato - ne obupajte! Za vsako težavo je rešitev!

Prisrčno vas pozdravljam,

Lenja
Default avatar
G. Cibilu, hvala za odgovore in prijaznost.
Ga. Lenja vaše besede so več kot spodbuda, so balzam za poškodovano dušo.

Za dr.Cibila imam še eno vprašanje in sicer:
Kakšna je razlika med tableti bloksan, tenormin, concor (vsi so beta blokatorji) in zakaj se zgodi, da so ne glede na funcijo, ki je pri vseh enaka
pri posamezniku lahko različno učinkovite?

Zanima me še kako deluje Rytmonorm?

Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav

JOS
Default avatar
Mene pa zanima naslednje: ali je kakšna bistvena razlika med Propranololom in Bloxanom - menda je Propranolol boljši za živčno pogojene težave. Zanima me tudi, kako preiti iz enega na drug betabloker (ali vzameš en dan enega in naslednji dan lahko pričneš z drugim ali kako?)
Default avatar
Bloxan, Tenormin in Concor so preparati, ki vsi enako "blokirajo" adrenergične receptorje beta, vendar imajo dodatno še nekaj ne povsem enakih stranskih učinkov zaradi sicer majhnih razlik v sestavi njihovih molekul (Concor = bisoprolol, Bloxan = metoprolol, Tenormin = atenolol).

Verjetno ste opazili, da je jakost delovanja betablokatorjev nekoliko različna že po vsebini zdravila v tabletah (Concor 2,5, 5 in 10 mg, Tenormin in Bloxan 100 mg).

Rytmonorm je zelo učinkovito zdravilo proti aritmijam.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Propranolol in Bloxan spadata v skupino zdravil, ki jih imenujemo betablokatorji (pravilno ime: zaviralci receptorjev beta). Betablokatorji, ki jih je kar dosti, se med seboj razlikujejo po majhnih razlikah v sestavi njihovih molekul, kar je vzrok, da nastopijo majhne razlike v njihovem delovanju (npr. Propranolol bolj upočasnjuje delovanje srca kot Bloxan).

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar