Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

spet krvni tlak

Default avatar

tone

Pozdravljeni,

poznam kar nekaj vzrokov za povišan krvni tlak, kot so alkohol, mastne in preveč slane jedi, ženske, prekomerna teža, kajenje, itd.. Zanima pa me, če se krvni tlak poveča tudi, če piješ večje količine vode (tekočine)? In kako je s pitjem isotoničnih napitkov?

Za odgovor najlepša hvala
Default avatar

Boris Cibic

Bolnikom, ki so izsuženi zaradi večje izgube telesnih tekočin (bruhanje, znojenje, driske), lahko precej pade krvni tlak. Stanje se popravi, čim bolnika "napolnimo" s tekočino (pitje raznih pijač, infuzije v žilo).

Če dobi bolnik preveč tekočine v zelo kratkem času (v teku 15-30 minut), se lahko zgodi, da ga bo začelo dušiti, vendar krvni tlak pri tem ne bo porastel na skrb vzbujajoče visoke vrednosti. Če pa zaužije tudi večje količine pijač, v katerih ni soli (!!) in ima zdravo srce, se bo odvečna tekočina sproti izločala s sečem in krvni tlak ne bo porastel.

Večje količine alkohola ne dvigajo krvnega tlaka zaradi tekočine, pač pa zaradi škodljivega učinka alkohola.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

babi

Moj mož že nekaj časa boleha zaradi visokega spodnjega krvnega tlaka.
Zanima me koliko je dopustna razlika med spodnjim in zgornjim krv. tlakom
Njegov tlak je namreč 90/117. Tudi v primeru jemanja zdravil za zniževanje tlaka, ki mu jih je predpisal zdravnik, se mu tlak znižuje enakomerno /tako zgornji, kot spodnji/, kar pa mislim da ni prav.

Kakšno je vaše mnenje?

Lp
Babi
Default avatar

Boris Cibic

Idealna vrednost krvnega tlaka je med 140-120/80-70 mmHg. Neodvisno ali je zgornji ali spodnji tlak previsok, moramo bolnike zdraviti.

Navedli ste samo izvid enega merjenja tlaka. Verjetno je spodnji tlak zvečine nižji od 90, če je zgornji tlak okrog 117. Če bo imel bolnik stalno spodnji tlak okrog 90 ali več, je prav, da jemlje tablete za znižanje tlaka, tudi če bo zgornji tlak samo 117 ali manj. Razlika v višini tlaka med spodnjim in zgornjim 20 mmHg je še vedno v dopustnih mejah, če ni spodnji tlak nad 110 mmHg.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si