Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Srce športnikov

Default avatar

Athlete

Danes me je os. zdravnica močno prestrašila s tem, da je najbolje, da ne razmišljam o vrhunskem športnem treniranju.
skozi sem dala mnogo preiskav (pljuča, srce...), ker sem nenormalno veliko bolna.
Ultrazvok srca je pokazal blago centralno regurgitacijo aortne zaklopke in regurgitacijo (hemodinamska) mitralne zaklopke;
aortna in mitralna insuficienca- obe blage stopnje.
Specialist je napisal, da sta ti zadevi nepomembni.

Os. zdravnica je dejala, da je to nepomembno pri normalnem življenju, pri normalnem ukvarjanju s športom, ne pa tudi pri profesionalnem treniranju.
Traniram atletiko in imam namen in rezultate, da stopam proti profesionalni atletiki.

Obrnila sem se nazaj na specialista, ki mi je zatrdil, da imajo pač vsi športniki katastrofalna srca, da je to pač treba vzeti v zakup. Da lahko dve leti treniram kolikor hočem, potem pa spet ultrazvok, da vidimo kako bo.
Osebna zdravnica mi želi na vsak način dopovedati naj razmišljam dolgoročno (imam 18 let)

Zato me zanima, če imajo športniki res tako močno uničena srca, še posebej po večletnem profesionalnem ukvarjanju s dol. športom??

Hvala za odgovor in LP
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da ste "nenormalno veliko bolna". Ste morda nagnjeni k boleznim, ki jih povzročajo virusi? Ste morda nagnjeni k bakterijskim boleznim? Ker sleherna bolezen povleče za sabo toliko in toliko dni počitka bi se lahko zgodilo, da vas bo to stanje oviralo pri programih profesionalnega športnika. Ste kdaj razmislili o tem? Upam, da kardiolog ni rekel, da imajo pač vsi športniki "katastrofalna srca". Verjetno je mislil le, da imajo vrhunski športniki tako imenovano "športno srce", ki je nekoliko večje kot pri rekreativnih športnikih. Tako srce zadobi prvotno obliko, ko športnik opusti vrhunski šport.

Pri vas so zdravniki ugotovili blago okvaro aortne in mitralne zaklopke. Pri tej je prisotna hemodinamska regurgitacija (verjetno je mišljena hemodinamsko pomembna regurgifacija). To mnenje specialista (kardiologa?) sta "ti zadevi nepomembni" in, da lahko "dve leti trenirate kolikor hočete".

Gledano kratkoročno ni zadržkov, da vadite vrhunsko atletiko, vendar, glede na to, da imate prizadeti dve zaklopki (zaradi prebolele revmatične vročine?), ki sta nekoliko bolj dovzetni za vnetja kot povsem zdrave zaklopke, vam ne bi mogel svetovati proti profesionalnega športnika. Ste opravili tudi obremenitveno testiranje?

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Athlete

Ne zdi se mi namreč normalno, da sem bila v zadnjih petih mesecih kar petkrat bolna (vročine, angini, viroze...)
Da, bolezen me že sedaj ovira, saj pridemo do tega, da v enem mesecu treniram le dva tedna- zbolim, počivam, spet dva tedna treniranja, spet zbolim...
Kardiolog je rekel, da imajo športniki velikokrat 'okvarjena srca'. Da je to cena vrhunskega športa.

Da bolj jasno povem:
Ehokardiološka preiskava: aortna in mitralna insuficienca; obe zelo blage stopnje, hemodinamsko NEPOMEMBNI. Ni zaznati, da bi kdaj prebolela miokarditis.

Obremen. testiranje (če mislite ergometrijo) sem opravila:
Prenesla obr. 204W, brez težav. Bila je dosežena 87% vrednost max. frekvence srca. Redni sinusni ritem.
Poraba kisika je bila dosežena 111% pričakovane za telesno aktivne ženske istih let- bi mi lahko prosim razložili ta stavek?? Je to dobro ali slabo?

Dg:
Reaktivna tahikardija (kaj je to??)
Hipohromna anemija

Terapija zajema le jemanje železa. Malo sem pomirjena, mislim, da je osebna zdravnica močno pretiravala.

Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Default avatar

Boris Cibic

Reaktivna tahikardija pomeni, da se je bitje srca zelo pospešilo zaradi reakcije na telesno obremenitev ali na duševno vznemirjenje.

Zdravniki so vam ugotovili tudi hipohromno anemijo (slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa). Ali imate obilne menstruacije?

Glede fizične sposobnosti nimam pripomb. Zmogljivost je dobra. Glede želje, da bi stopala "proti profesionalni atletiki", bi vam svetoval, da še enkrat premislite: sama ugotavljate, da ste pogosto bolni in zdravniki ugotavljajo rahlo prizadetost srčnih zaklopk, ki bi lahko v teku nekaj let postala ovira za vrhunske dosežke.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Athlete

Hvala za nasvet v razmislek.
Menstruacije imam normalne- niso močne, tako, da to verjetno ni vzrok.
Najvrjetneje sem zelo neodporna- na žalost!!
Drugače pa imam število eritrocitov sedaj malo večje (jemljem železo), sicer na spodnji meji, a vseeno normalno.

Lep dan želim!
Default avatar

Luk92

Bom kar tukaj postavil vprašanje... Z dvigovanjem uteži se ukvarjam 4 leta. Zadnje čase se mi zgodi da srce čudno bije. Zgleda nekako tako da bije normalno,nato kot bi se za zelo kratek trenutek ustavilo in naslednji utrip je močnejši kot prejšni,nato bije normalno in spet enako kot sem opisal. Ali je to lahko povezano s stresom,kofeinom? Ali je lahko vzrok tudi kaj resnejšega? Kaj priporočate(npr. EKG)?
Default avatar

Boris Cibic

Zelo verjetno imate zdravo srce, pri katerem nastopajo posamezni prezgodnji utripi. Vzrokov za njihov pojav je nešteto: alkohol, kofein, kajenje, prehlad, vnetja v ustih in grlu, spremembe vremena, živčne obremenitve, pretirane telesne obremenitve. Posnetek Ekg je vsekakor indiciran in morda tudi posvet pri izbranem zdravniku.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mitjakus

Pozdravljeni!

Tudi jaz bom kar tukaj nadaljeval začeto temo. Moj sin je star 13 let. Od 5 leta se ukvarja s karatejem. Zadnji dve leti je poleg nastopanja v katah, pričel tudi z borbami. Leta 2007 so mu odkrili prirojeno displastično aortno zaklopko z blago insuficienco. Natančnejša diagnoza: "displastična aortna zaklopka, verjetno bikupsidna s pseudoraphe na ant.kuspisu. Premer anulusa 2.5 scm, b bulbusa 3.1 cm. Brez stenoze. Še blaga insuficienca PI/2t = 500 - 600 ms (več meritev)".

Mnenje specialista je bilo, da lahko s športom nadaljuje, a ne na vrhunski ravni, kar pa nobenemu od nas že v osnovi pri odločitvi za karate ni bil cilj. Nedavno smo zaradi druge bolezni od drugega kardiloga dobili še dodatno mnenje, po katerem pa naj bi bilo ukvarjanje z borilno veščino kot je karate prenevarno, saj lahko zaradi elastičnosti tkiva, ki jo je zdravnik glede na telesni tip mojega sina ugotovil, pride do anevrizme in pri naključnem udarcu v npr. večjo žilo do tega, da le-ta poči. Zdravnik je torej ukvarjanje s karatejem odsvetoval.

Daleč od tega, da ne bi kateremu od specialistov verjeli ali zaupali, a ker karate sinu veliko pomeni preprosto moramo poiskati še kakšno mnenje, preden se definitvno odločimo za njegov umik iz dejavnosti, ki je tako pozitivno vplivala na njegov fizični in psihični razvoj.Na tem mestu vas torej prosim za vaše dodatno mnenje o vsej zadevi, morda pa nam lahko priporočite še kakšnega strokovnjaka, ki se ukvarja s športno medicino.

Hvala!
Default avatar

Boris Cibic

V bolnišnici dr. Petra Držaja (v Ljubljani) deluje prim. Borut Kolšek, ki je dolga leta kontroliral mlade športnike. Morda je pripravljen sprejeti na pregled tudi vašega sina. Povejte mu, da imate dva različna odgovora in, da vas priporoča dr. Cibic. Zdaj je na potovanju. Lahko ga pokličete prihodnji teden (tel.01.522.4040).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ndoqjrpq

pozdravljeni!

kot otrok sem im prirojeno srčno napako ki so jo potem zdravniki z operacijo odpravili.redno se ukvarja ms športom,lani sem oprvil obremenitveni test in sem ga opravil z 95% nisem čutil nobenih težav doktor mi je povedal da lahko treniram kateri koli šport vendar če bi pa razmišljal o profesionalnem športu bi pa mogoče imel slabše rezultate.Zanima me ali se lahko naprej ukvarjam z različnimi športi?

hvala sa odgvor lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Za rekreativno športno dejavnost ni zadržkov. Za profesionalno športno usmeritev bi priporočil pregled pri kardiologu. Na Polikliniki v Ljubljani (Njegoševa ul. 4) je kardiološka ambulanta, v kateri obravnavajo bolnike pred in po operaciji prirojene srčne napake. Mislim, da bi tam lahko dobil najbolj zanesljiv odgovor.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

matej05

Si bom tudi jaz malce sposodil tole temo. Pritegnilo me je nekaj napisanega v prvem sporočilu, tole: Obrnila sem se nazaj na specialista, ki mi je zatrdil, da imajo pač vsi športniki katastrofalna srca, da je to pač treba vzeti v zakup.

Lahko kaj več poveste o tem, zakaj in kako?

Hkrati pa me zanima še nekaj. Če je srce zdravo, človek pa zelo aktiven (vseeno če je amater ali profi) in njegov pulz je ob aktivnosti zelo blizu max dlje časa, lahko zaradi tega pride do kakšnih problemov? Namreč zadnje čase se zanimam za t.i. "Crossfit", v bistvu se gre za šport, kjer je zelo velika obremenitev telesa dlje časa in bral sem, da ti atleti, ki sodijo v vrh, trenirajo tako zahtevno, da je njihov pulz 95%+ od max tudi po več ur. Pravijo, da lahko kaj takega zmorejo brez problema, ker je telo navajeno, ampak mene vseeno zanima, če se lahko zaradi tega pojavijo kakšne posledice na dolgi rok?
Default avatar

Boris Cibic

Nisem povsem na tekočem o ugotovitvah zadnjih preiskav pri vrhunskih športnikih v primerih čezmerno dolgih obremenitvah. Znano je, da srce ob dolgotrajnih večjih obremenitvah hipertrofira in, da ta sprememba izgine, ko športnik ni več tekmovalno aktiven.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Radko68

Pozdravljeni!

Star sem 45 let. Redno se kar precej rekreativno ukvarjam s športom (kolesarjenje, tek, tek na smučeh). S srcem nisem imel kakšnih znanih težav. Se mi je pa v lanskem letu enkrat pripetilo, da mi je puls hitro po začetku kolesarjenja poskočil na cca 200 utripov (tempo kolesarjenja sem imel za pulz 120 - 130). Po 2 - 3 minutah se je pulz vrnil na normalno raven. O tem sem se pogovoril z osebno zdravnico, ki takrat ni izrazila kakšne zaskrbljenosti. Zadeva se mi je sedaj pred par dnevi ponovila pri teku. Po 3 - 4 minutah teka mi je pulz poskočil na 190 pri tempu teka za 140 - 145. Povišan pulz sem imel 7 minut. Nato se je pulz znižal pri enakem tempu na 145. Tekel sem še pol ure in ni bilo nobenih težav. Zanima me zakaj se to pojavi? Bi bilo smiselno obiskati kardiologa in opraviti kakšen test pod obremenitvijo ali Holterjem?

Vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav

Radko
Default avatar

Boris Cibic

Zelo verjetno ste imeli napad "supraventrikularne tahikardije", ki je prenbehal spontano (sam od sebe) po nekaj minutah. Taki napadi se lahko sprožijo tudi pri zdravih srcih. Če nastopajo poredkoma jih težko "ujamemo" na posnetkih EKG. Če se bodo pri vas še ponavljali je umesten pregled pri kardiologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

gsgfd

Pozdravljeni.

Kot otrok sem bil operiran na srcu ker sem imel prirojeno srčno napako.Zanima me kakše napore lahko imam kajti kardiolog mi je povedal da posebnih omejitev nimam ampak zelo rad se ukvarjam s športom zato vas prosim da mi svetujete.

Hvala.
Default avatar

gsgfd

še vedno nisem prejel vašega odgovora

lp pozdrav
Default avatar

gsgfd

Pozdravljeni še enkrat.

Kot otrok sem imel prirojeno srčno napako ki je bila odpravljenako sem imel 7 let.Zanima me kakše napore lahko imam kajti zelo rad se ukvarjam s športom in moj kardiolog je povedal da posebnih omejitev s strani srca ne potrebujem a zanima glede napora.

Lp
Default avatar

Boris Cibic

Ni zadržkov za rekreativne obremenitve, brez tekmovanja. Lahko prosite osebnega zdravnika, da¸vam izda napotrnico za obremenitveni poizkus, na katerem bodo objektivno ugotovili do katere mere se lahko obremenite.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic