Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ekg izvid

Default avatar

suzana

Pozdravljeni,

Letos spomladi sem bila na preventivnem službenem pregledu, kjer so mi med drugim naredili tudi EKG. Ker je izvid pokazal neko vertikalno os, ki bi (tako piše) lahko bila tudi posledica infarkta, so me poslali še enkrat na EKG.
Tudi pri ponovnem EKG-ju je bil izvid baje "malo boljši" ampak še vedno je kazalo na infarkt. Ker se je tudi sestri , ki mi je naredila ekg, zdel ekg neobičajen, je prosila zdravnico, če mi lahko takoj napiše izvid. In odgovor je bil, da me pri mojih 35 letih pred infarktom ščiti hormon, zato je to verjetno rezultat nečesa fiziološkega. Tako se je ta moja zadeva z ekg končala, mene pa še vedno malo skrbi, da le ni nekaj tako. kot bi moralo biti.
To pa zato, ker sem bila večkrat v zadnjih 10-ih letih na ekg, pa je bilo vedno vse bp. In ker sem se v tem času tudi precej zredila in ugotovljen mi je bil tudi (po 24-urnem merjenju kt) mejno zvišan krvni tlak, pa tudi pri srcu me je večkrat zapeklo, me to še toliko bolj skrbi, kot bi me sicer.
Močno upam, da je res vse v redu (mami mi je namreč pri 46-letih umrla za posledicami maligne hipertenzije), bi pa vseeno rada slišala še eno mnenje.
Zato vas lepo prosim za odgovor in se vam zanj že vnaprej lepo zahvaljujem.
Suzana
Default avatar

Boris Cibic

Mnogo lažje bi se odločil za odgovor, če bi imel pred sabo krivulje vaših EKG.

"Vertikalna os" pomeni, da je srce bolj viseče kot ležeče. Tako stanje je navadno prisotno pri otrocih, suhih odraslih ljudeh in pri hudi obremnitvi desnega srca zaradi pljuč ali prirojenih hudih srčnih napak. Ni mi jasno zakaj je bila slika EKG pri drugem pregledu "malo boljša", če med prvim in drugim slikanjem ni preteklo dalj časa.

Zelo, zelo redko se zgodi, da mlad človek zboli in preboli srčni infarkt brez znakov bolezni. Ni redek primer, da je v krivulji EKG povsem zdravega srca nekaj podobnosti s krivulju EKG manjšega infarkta. V takih primerih so odločilni podatki, ki jih zdravnik dobi neposredno od bolnika in podatki pregleda krvi.

Res je, da so srčni infarkti pri ženskah v rodni dobi izredno redki. Niso pa izključeni, zlasti, če preiskovanka kadi ali jemlje tablete proti zanositvi.

Zdaj, ko imamo zelo učinkovita zdravila za znižanje krvnega tlaka in se bolniki z visokim krvnim tlakom zdravijo, maligne hipertenzije praktično ne poznamo več.

Domnevam, da ste imeli "nekoliko vertikalno os srca", ko ste bili bolj suhi in da imate sedaj, ko ste se zredili, bolj horizontalno os. Ali to drži? Oglasite se še.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

suzana

Zahvaljujem se vam za odgovor in žal mi je, da izvida ekg nimam, ker sem ga pustila pri osebni zdravnici. Na ponovni ekg me je poslala osebna zdravnica na podlagi izvida, ki sem ga dobila s preventivnega pregleda. Med enim in drugim ekg je bilo cca. 1 mesec razlike. Torej zadnja dva ekg, ki jih omenjam, sta bila narejena letos spomladi. Pred tem je bil zadnji ekg narejen pred petimi leti, še en prej pa pred osmimi leti, in pred tem tudi 12 let nazaj. Tolikokrat so mi delali ekg zaradi ginekoloških operacij in drugih posegov. In vsi izvidi, razen letošnjih so bili v redu. Zredila pa sem se šele pred dvema letoma, pred tem sem imela normalno težo, zdaj pa so mi napisali, da sem zmerno prekomerno prehranjena.
Prvi letošnji ekg so mi delali na zvodu za preventivo na Bohoričevi v Ljubljani, drugi pa v zdravstvenem domu Bežigrad.
Na krvne preiskave pa me osebna zdravnica ni poslala, ker se ji očitno ni zdelo potrebno glede na to, da so mi na drugi ekg izvid napisali, da gre verjetno za nekaj fiziološkega.
Kontracepcijskih tablet nikoli nisem jemala in nikoli nisem kadila.
Kakšni so bili izvidi ekg pred leti ne vem, nihče jih ni komentiral, ker so bili verjetno bp. Na prvem letošnjem pa je pisalo nekaj o vertikalni osi in brazgotini in v angl. jeziku infarct, probably old.

Morda vam bo kateri od navedenih podatkov pomagal razčistiti, za kaj bi lahko šlo pri teh izvidih, sicer pa bi vas prosila za mnenje, kaj mi je storiti.
Razmišljala sem že, da bi šla še enkrat k zdravnici, pa si mislim, da bi me že prej sama poslala še na dodatne preglede, če bi bilo potrebno.

Hvala,
Suzana
Default avatar

Boris Cibic

Mnogi sodobni elektrokardiografski aparati so narejeni tako, da "odčitajo" dolžino in višino zobcev, krivulj in segmentov. Kot sem vam sporočil že v prvem odgovoru, so nekatere krivulje pri zdravih srcih zelo podobne krivuljam rahlo prizadetim srcem ("infarkt probably old"). V takih primerih so pomembni podatki, ki nam jih posreduje bolnik in izvidi krvi. Očitno so bili in so tudi sedaj, zdravniki mnenja, da imate zdravo srce. Zato vam priporočam čimveč rekreativne športne dejavnosti. S tem boste koristili vašemu srcu in tudi telesno težo boste zmanjšali.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar