Med.Over.Net

Kardiologija

možkanska kap

Default avatar

Maša

Pozdravljeni,

Očeta je pred 14 dnevi možganska kap. Star je 59 let. Prizadeto ima celo desno stran (roka, noga, oko), ne more ničesar povedat. Trenutno leži v KC na intenzivni negi. Umsko ni prizadet. Počila mu je žilica in ima menda dober cm razlite krvi (tako pravijo zdravniki po slikanju glave).

Vem da se te stvari popravljajo izredno počasi, če sploh se in seveda je odvisno tudi od posameznika. Obiskujemo ga vsak dan v času obiskov, se pogovarjamo, ga masiramo, razmigavamo, skratka nudimo mu max kar lahko družina nudi. Ker pa nismo strokovnjaki, se bojim, da morda česa tudi ne naredimo ravno prav. Priskrbeli smo si tudi potrebno literaturo itd.

V 14 dneh se nam je zdelo, da napreduje v smislu razumevanja, pa tudi trudi se, da bi kaj povedal, čeprav ne gre. Dosegli smo vsaj to, da odkima in prikima, ko ga sprašujem, če vsaj malo čuti, da ga masiram recimo po prizadeti roki, ga ne morem razumeti, kaj mi hoče povedat; kot da nekaj čuti.

Zdaj pa vprašanje, za katerega vem, da je težko odgovoriti, kakkšne so realne možnosti za očeta??? Vem, da so nekateri potrebovali tudi leto dni, da so se postavili na noge, po tudi spregovorili so po 4 mesecih itd, saj veste, vsi upamo na najbolje.

Sprašujem vas pa zato, ker ko smo imeli občutek, da gre na bolje, nam je zdravnik rekel, da ne napreduje najbolje, da bi se moralo več izboljšati.

Prosim Vas, spošujem zdravnike ampak po 14 dneh ??? Kako naj bi stavar lahko šla tako hitro na bolje, potem pa še drugi udarec............malo bodo še počakali in videli ali je sploh sposoben za reh. center Soča.

Se opravičujem, sem trdna in tudi bom (sem njegova hči), kakršen koli Vaš odgovor mi bo v veselje, pa tudi če ne bo pozitiven.

V naprej hvala,

Maša
Default avatar

Boris Cibic

Zaradi nepričakovanih zadržkov vam odgovarjam z večdnevno zamudo. Domnevam, da ste dobili že več informacij o poteku bolezni pri možganskih kapeh. Ni redek primer, da se bolnikovo stanje po manjši možganski kapi v kratkem času zelo zadovoljivo popravi. Na drugi strani pa so primeri z žalostnim koncem. V visokem odstotku se zadovoljivo popravijo predvsem bolniki pri katerih je nastopila možganska kap zaradi zapore manjše žile. Pri bolnikih, pri katerih je nastopila možganska kap zaradi razpoka žile in krvavitve v možganovino, je okrevanje bolj počasno. Lahko traja več mesecev. Bolezen zdravijo nevrologi skupaj z drugimi specialisti (fiziatri, logopedi in drugi).

Domnevam, da pri očetu izvajate take vaje kakršne vam je svetovalo medicinsko osebje, ki je v bolnišnici zadolženo in usposobljeno za rehabilitacijo bolnikov po možganski kapi. Morda je zdravnik, ki zdravi vašega očeta, posumil, da je nastala še manjša krvavitev, ko vam je rekel, da bolnik "ne napreduje najbolje".

Žal je tudi najbolj sodobna medicina tudi danes še premalo učinkovita pri zdravljenju možganskih kapi. Zelo pomembni sta pravilna rehabilitacija v ustreznih zavodih (npr. v Ljubljani v "Soči") in trud svojcev.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si