Med.Over.Net

Kardiologija

asd secundum, prolabs trikuspidalke in mitralke, bulbus aorte

Default avatar

poslednji

pozdravljeni ,... vse zgoraj nasteto so mi odkrili v KC Lj...
Asd so zasili, za prolabs zaklopk vem kaj je in kako zgleda,
zanima pa me prognoza prolapsa zaklopk in bulbusa aorte in ali je bulbus enako anevrizmi ?

ps: star pa sem 23 let
Default avatar

Boris Cibic

PROGNOZA PROLAPSA MITRALNE ZAKLOPKE

Pri zdravi zaklopki mitralnega ustja (meja med levim preddvorom srca in levim prekatom) se loputki (škrica) zaklopke pri krčenju prekata (sistoli) tako tesno priležeta, da ne more kri nazaj v preddvor.

Pri 2-5 % ljudi, predvsem pri mladih ženskah, je že od rojstva tkivo ene ali obeh loputk zaklopke manj čvrsto in ob skrčenju prekata popusti pritisku iz prekata. Pri tem se loputka izboči v preddvor, se tesno ne prileže drugi in posledično nekaj krvi se vrne v preddvor. To stanje imenujemo prolaps mitralne zaklopke (iz lat. Prolapsus = zdrk, premik iz naravnega položaja navzgor ali navzdol) za katerega je znano dedno nagnjenje. Odvisno od ohranjene čvrstosti bolne loputke odprtina zaklopke različno zja ob krčenju prekata in količina krvi, ki se vrača v preddvor je lahko zelo majhna oziroma kar velika. V večini primerov je majhna in glede funkcije srca nepomembna. Kljub temu imajo mnogi bolniki raznovrstne težave in so zaradi tega zelo, včasih kar preveč in neutemeljeno zaskrbljeni.

Glavne težave: neznačilne, zvečine zbadajoče bolečine za prsnico ali v predelu konice srca, razbijanje srca (palpitacije) utrujenost, omotičnost, ki jih težko razložimo zgolj z mehanično spremembo zaklopke. Samo včasih je bolečina podobna bolečini pri angini pektoris. Nekateri bolniki tožijo za pogostimi glavoboli. Šele ob zelo napredovalem prolapsu nastopijo znaki nepravilnega delovanja zaklopke in popuščanja srca.

Prisotnost prolapsa lahko ugotovimo že s poslušanjem srca pri katerem slišimo v drugi polovici krčenja prekata (sistole) »klik« (tlesk) in za njim šum. V večini primerov natančno diagnozo ugotovimo z ultrazvočnim pregledom srca. Z EKG- preiskavo pa ugotovimo morebitno prisotnost, pogostost in vrsto nerednih utripov, ki jih bolnik zaznava kot razbijanje srca (palpitacije). Ker so »bolniki« s prolapsom mitralne zaklopke nekoliko dovzetni za vnetje zaklopke (endokarditis) jih moramo v primerih kirurških ali zobozdravstvenih posegov zaščititi z antibiotiki.

Zaradi izravnoteženja delovanja vegetativnega živčevja, ki je prisotno pri vseh bolnikih s prolapsom mitralne zaklopke, mora zdravnik pri njihovem zdravljenju imeti holistični pristop, ki zajame zdravljenje organskih sprememb, funkcionalnih motenj številnih organov in predvsem zdravljenje velikih nihanj bolnikove duševnosti.

Bolnikom priporočamo, da čimbolj omejijo pitje kave ali alkoholnih pijač ter uživanje sladkorja, maščob in soli. Svetujemo jim tudi, da uživajo vsaj 2 litra tekočin (vode) na dan. Zelo koristna je aerobna vadba. Bolnikom odsvetujemo obiske savne, bivanje v krajih z visoko temperaturo in visoko stopnjo vlage v zraku ter opravljanje težkih fizičnih del. Pogostoma bolniki dodatno potrebujejo zdravila, ki zmanjšujejo občutek tesnobe in ki izboljšujejo razpoloženje.

Od drugih zdravil pridejo prvenstveno v poštev zaviralci receptorjev beta (npr. Inderal, Tenormin, Ormidol, itd.) in zdravila proti nerednim utripom srca (antiaritmiki), npr. Cordarone, Rytmonorm. V izjemnih primerih bolezni pride v poštev operativno zdravljenje. Kdaj je čas za to ugotovi kardiolog z ustreznimi preiskavami (dopplerska ehokardiografija).

Bulbus aorte imenujemo začetni razširjen del aorte (glavne odvodnice) zaradi oblike, ki spominja na obliko čebule oz. gomolja. Anevrizma aorte pa je omejeno izbočenje stene aorte zaradi različnih bolezni (predvsem zaradi ateroskleroze).

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

piščanček

Pozdravljeni,

pred nekaj dnevi so tudi pri meni odkrili prolabs mitralne zaklopke. Stara sem 21 let. Zanima me naslednje: Bolnikom odsvetujete obiske savne, bivanje v krajih z visoko temperaturo in visoko stopnjo vlage v zraku ter opravljanje težkih fizičnih del.

Splošni zdravnik me je opozoril da moram vzeti antibiotike predenj grem zobozdravniku in če imam angino. Je še kdaj potrebno vzeti antibiotike? Rekel mi je da mi priporoča kolesarjene in odsvetuje dviganje uteži v fitnesu in čepenje.

Kaj pa nosečnost?

Kako pa to vpljiva na nosečnost? A je treba še na kaj posebej paziti?

Hvala za vaš odgovor.

klementina
Default avatar

Boris Cibic

Ljudje smo zelo različni glede pranašanja velikih temperaturnih razlik oziroma visoke temperature podnebja. Med te sodijo mnogi bolniki s prolapsom mitralne zaklopke. Morda vi ne sodite med nje. Vsekakor smo mnenja, da je boljše, če ti bolniki ne pretiravajo s telesnimi obremenitvami. Zaščito z antibiotiki priporočamo pri vseh operativnih posegih, zlasti pri posegih v ustih zaradi dovzetnosti prizadete zaklopke za bolnikovo vnetje. Dvigovanje uteži jača telesne mišice ne pa srca. Zato ga odsvetujemo tudi pri prolapsu mitralne zaklopke. Nimam podatka, da čepenje samo po sebi moti, pač pa hiter dvig telesa iz čepenja.

Nosečnost predstavlja določeno obremenitev za srce, ki jo pri zdravem srcu nosečnice ne čutijo. Če ste opravili obremenitveni test srca in je izvid normalen, ne pričakujem nobenega zapleta s strani srca v poteku nosečnosti.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si