Avtomobilizem

Odgovarjajo:

Kasko zavarovanje: da ali ne?

Default avatar
Sorry, ravnokar sem zamenjala ime in naslov sporočila, zato ponavljam vprašanje.
Imam 4 leta star peugeot 206, katerega sem ga imela vsa leta zavarovanega tudi kasko. Zanima me ali se pri tako starem avtomobilu še vedno splača kasko zvarovanje.
Default avatar
ce mene vprasas delni kasko
Default avatar
Osebno sem proti. Tudi pri novem avtu ga nisem nikoli vzel. Za lastno varnost na cesti in tudi sicer vendar skrbiš sam in pri tem ne potrebuješ zavarovalnice, ki seveda to varovanje lepo zaračuna in obljublja "oh in sploh". Ob nastali škodi je pesem povsem drugačna. Oni vendar skrbijo za njihov dobiček in ne za tvojo varnost.
Edini razlog, ki bi me mogoče prepričal v kasko je parkirišče "na ulici" oz ko nimaš lastne, domače garaže. Se pa da tudi v tem primeru brez zavarovalnice mirno spati - na spletnih straneh pogledaš seznam najpogosteje ukradenih vozil in teh se pri nakupu enostavno izogibaš. Po informacijah prijateljev in sorodnikov preizkušeno "deluje".

LP, Škorpjon
Default avatar
Tudi proti kasko zavarovanju, se popolnoma strinjam Škorpjonom.
Dodal bi še tole, kasko za nov avto glih toliko plačaš, kot za kasko 5 let starega avtomobila!!?? Ob morebitni odškodnini, pa ne dobiš praktično nič, ker avto ni veliko vreden. Praktično dobiš svojo razbitino nazaj, in cca 2.000 EUR :)))
Default avatar
Vzemi kasko jaz imam 5 let starega scenica,pa se je žena lansko leto malo zaletela poglejga šment pa ravno lansko leto nismo imeli kaska škode za 980.000 sit avto pa skoraj nič razbit. Ravno danes smo obnovili kasko ki smo ga sklenili takoj po nesreči.
Default avatar
Za kasko. Čisto preprosto: mi pač ni žal denarja za to, da ne razmišljam kaj bo, če bo ... In v vseh teh letih (10) še nisem uspel zmetat za en nov avto (4 miljone, kaska je z vsemi delnimi kombinacijami za povprečno 150 jurjev na leto), torej računica o varčevanju namesto kaska ne zdrži.
Default avatar
Nobeno zavarovanje se ne "splača" če ga ne izkoristiš. Niti zdravstveno ali pokojninsko. Skrbim sam za svojo varnost, meni se to ne bo zgodilo...Japajade!
Sem absolutno za kasko, ker še vedno imam raje svojo razbitino in 2000€ kot pa razbitino in 0€.
Delni kasko? Ne vem no... Pred leti sem imel Corso, pa sem plačal (s popusti nem vem koliko %) okoli 35kSIT za osnovni kasko letno. Evo, in če bi jo zlomil na dvoje, bi dobil razbitine in takrat okoli pol milijona. Za miren spanec pri mojih cca 60.000 km letno se mi to ne zdi veliko.
Default avatar
Se popolnoma strinjam z j.
Default avatar
No, pa povem še svojo izkušnjo.

Tudi oklevala med za ali proti kasku, pa sem rekla, če toliko ljudi pride skozi brez kaska, bom pa tudi jaz.

A kaj hudiča, ko so mi pri vlomu v avtu povzročili za več kot 300.000 škode, ki me je prišla veliko dražje, kot bi me polni + delni kasko skupaj (ki sem ju kasneje tudi vplačala in izgubila 300.000 za brez veze, ker sem kasko vplačala pol leta "prepozno").

Tako, da res pretuhtaj. Že če ti pri vlomu samo vrata poškodujejo, si takoj ob nekaj deset tisoč tolarjev...
Default avatar
he-he za tistih piškavih 2000 Eurov, si ti že zdavnaj preplačal svojim kasko plačevanjem, če ga sklepaš vsako leto :)))

Jaz sem že tolko na račun kaska prišparal, da si lahko kupim že kar dober 2leti star avto. Ali pa če mi 3x ukradejo moj avto, sem še zmeraj na dobičku.:)))

Kasko se splača samo pri raznih praskah ali odgnin na parkirišču, ali razbitju stekla in ostalih podobnih poškodb neznanih oseb in voznikov...
Čim se pa zapleteš v prometno nesrečo, čeprav le na videz nedolžno verižno trčenje, je pa že totalka.
Default avatar
Poglejmo: nov avto 4 miljone
4 leta star 2 miljona (recimo)
Torej: kasko v 4 letih me košta 600 jurjev, če naredim totalko brez kaska sem popušil 2 miljona.
Hmmmm ...
Al pa recimo 6 let star avto: kasko bi me stal 900 jurjev, avto je še vedno vreden krepko več kot miljon ... Potem ge pa itak zamenjaš počasi ...
Da o primerih, ko avto ni totalka, ne govorimo ....
Default avatar
Dobro, tukaj se debata vrti samo okoli kaska in totalke.

Pa saj kasko ne služi vendar samo totalki. Kaj pa vlomi? Mojemu znancu so dvakrat zapored v manj kot pol leta vlomili v avto. Škoda je bila pa kar ohohoho, vsaj drugič. Prvič so mu vlomili in ukradli radio (ki ga je pustil notri), drugič so mu pa vlomili in mu uničili sedeže in armaturo, ker radia ni pustil v avtu niti ga ni nikjer v avtu skril, kot so očitno upali vlomilci.

Kaj pa škoda na parkiriščih? Saj imaš lahko doma svojo garažo in ga varno parkiraš. Potem greš pa en da v BTC in ti ga kaka nora baba, ki misli samo na shopping štrajfne toliko, da imaš zadnja tako vdrta, da jih sploh ne moreš odpreti. Škode spet za ohohoho. To je primer mojega fanta.

Pa še in še primerov poznam.

Jaz sem še zmeraj prepričana, da se v veliko primerih (ne pa vseh, seveda) kasko splača. Konec koncev na cesti nisi sam (pa lahko še tako skrbiš za svojo varnost).
Default avatar
in koliko pogosto se mu zgodi, tvojemu fantu namreč, da mu nekdo podrajsa avto?
Kar se tiče vloma v avto, če pustiš vse prazno na sedežih in policah, ti ne bo nihče vlomil, sploh pa če imaš kvalitetno alarmno napravo.
Vlomil ti bo le tisti, ki potrebuje rezervne dele (airbag, alu paltišča,...).
In če pogledaš v parkirane avtomobile, jih je najmanj polovica, ki ima vso ropotijo na zadnjih sedežih in dobro založene police (od gsm-ev raznih torbic...). Tako da odločitev za vlomilca ni težka, sploh če avto nima alarmne naprave.

Jaz recimo v 18-letih nisem nikoli zavaroval kasko in tudi nobene škode nisem utrpel, čeprav imam avto večinoma parkiran v centru (kolodvorska miklošičeva oklica turista.... ) tudi v kritičnih večernih in nočnih urah. Meni se tako absolutno kasko ni splačal :)))
zaradi raznih prask, na vtomobilu, se pa ne sekiram in jih tudi ne popravljam (itak ne rjavijo), ker mi nobeden ne more garantirat, da jutri ne dobim spet nove praske :)
Konec koncev imam jaz, da avto uporabljam in da služi svojemu namenu, ne pa zato, da bom štel praske na njemu in jih dal popravljat in zato drago plačeval.
Default avatar
če pa v 10 letih 2x svoj avto poškoduješ oziroma se zapleteš v prometno nesrečo po svoji krivdi, potem je pa bolje za tebe in kot za varnost ostalih udeležencev na cesti, da svoj avto za vedno pustiš v garaži ali pa daš volan komu drugemu v roke recimo svoji ženi :)

p.s. 10 let - milijon pa pol za kasko po tvojem izračunu.
Default avatar
Splača se, še kako se splača. Ampak zavarovalnicam - ce pogledaš dejansko število nesreč in vsoto, ki jo izplačajo, pač vidiš, odkod rejenim prašičem denar.

Psihološko je pa ful škodljiv, zlasti za pankrte, ki vozijo avtomobil od fotra in spidirajo, češ, kaj pa pol, če bom mel totalko, sej mamo itak kasko - sm že slišala na lastna ušesa od enga tazga bisera.

Voznikom se pa splača imet pocen avto, ki malo kuri, pa še tistega vozit le takrat, kadar je nujno - tko se tut največ nesrečam izogneš.

SG
Default avatar
Sicer pa če bi se kasko splačal vsakemu, bi drgač zavarovalnice že zdavnaj propadle. :)))
No, malce logike pa nekaterim res ne bi škodilo!
Default avatar
Točno to, malo logike je treba, zavarovanje se splača, predvsem zavarovalnicam.

Zdaj pa jaz vprašam nekaj, kar na videz nima zveze s to temo, posredno pa jo vendarle ima. Zanima me, koliko od vas plačuje dopolnilno/dodatno zdravstveno zavarovanje? Kolikokrat ste ga pa že izkoristili?

Glej ga zlomka, večina od nas, ki ga plačujemo sami (se pravi zaposleni) skorajda nikoli. Približno tolikokrat kot večina izkoristi kasko.
Samo da totalko v tem (človeškem) primeru obravnavate oz. vrednotite malo drugače in se vam ne zdi škoda denarja.

No, hotela sem reči, da se kakršno koli zavarovanje itak splača samo zavarovalnicam. Tistim, ki ga nikoli ne izkoristijo, ne bo nikoli poplačano, nekaterim pa še kako prav pride.
Default avatar
Maya no! Kako lahko sploh primerjaš kasko zavarovanje in dodatno zdravstveno zavarovanje???

Kar se tiče avtomoboilskega zavarovanja, pač previdno voziš, tko kot bi že moral tko in tko vsak, da pač ne povzročiš prometne nesreče. In ne potrebuješ nobenga kaska. Sicer ti pa kasko nič ne pomaga če malce napihaš, prav tako je tudi pri kasko zavarovanju še mnogo cak, ko ti zavarovalnica nič ne izplača... pa nekateri ljudje naivno mislijo, sej ne bom nič izgubil, imam itak kasko zavarovano.

Seveda plačujem dodatno zavarovanje, ker moje zdravstveno stanje ni odvisno samo od mene, ampak od mnogih drugih faktorjev. In tudi zmeraj nekaj pride nedovsino od moje volje, tako da recimo npr. že 5 dnevno ležanje v bolnici, ti povrne vse stroške, ki si jih sploh do sedaj plačal....da kakšni specialnih pregledih in manjših ali večjih operacij sploh ne govorim. Pa vsakoletni obisk zobozdravnika an podobno, pa cena zdravil...... Skratka včasih ti je dalo obvezno zavarovanje več kot danes obvezno in dodatno skupaj :)))
Človeško "totalko" žal ne moreš več obravnavat, totalka je pravzaprav smrt in ti nobeno zavarovanje ne povrne življenja, izplačana odškodnina v primeru smrti, ti pa itak nič ne pomeni. Najbolj glupi so zavarovalni agenti, ki ti hočejo prodati kakšna zavarovanja in ti rečejo v primeru smrti dobiš tolk in tolk milijonov. Kar seveda sploh ni res, jaz namreč v primeru smrti ne dobim nič! Jaz potrebujem namreč sedaj denar ko sem živ in zdrav....le tako ga lahko bolj ali manj koristno zapravljam, vsekakor pa lahko zadovoljujem svoje želje.
Default avatar
Vem, vem, malo se pretiravala, hotela sem samo karikirati izjavo "da se nobeno zavarovanje ne splača, splača se samo zavarovalnicam".

In pa tvojo izjavo, voznik: če pa v 10 letih 2x svoj avto poškoduješ oziroma se zapleteš v prometno nesrečo po svoji krivdi, potem je pa bolje za tebe in kot za varnost ostalih udeležencev na cesti, da svoj avto za vedno pustiš v garaži ali pa daš volan komu drugemu v roke recimo svoji ženi :)

Isto bi lahko rekla, mislim, če je pa človek tako štorast, da si dvakrat v desetih letih nekaj polomi, potem pa res ni ne za na cesto ne za v službo, samo še doma lahko leži (in upa, da ne pades postelje).

Ponavljam - samo karikiram. Za kasko se bo vsak sam odločil, tako kot za katero koli drugo zavarovanje. Mene je že dvakrat teplo: enkrat nisem imela nezgodnega (sem imela pa dopolnilno), enkrat nisem imela kaska. Vsakič polomija. Škode je bilo v primeru avta več, kot je bi bil do takrat vreden ves polni kasno, škode v primeru moje poškodbe pa je bilo več, kot me je do zdaj stalo vse nezgodno zavarovanje.

Zdaj plačujem kasko in nezgodno (tega imam kar za 20 let sklenjenega, za vsak slučaj, da ne pozabim.)
Default avatar
Zavarovanje se v vsakem primeru izplača. Jaz več kot 30 let plačujem kasko zavarovanje čeprav sem ga koristil samo 2 x. Obakrat, če nebi imel kaska bi me sezulo. Plačeval ga bom tudi naprej.
Enako velja za zdravstveno osiguranje, zelo sem vesel, da ga ne potrebujem uveljavljati, čeprav plačujem tudi dodatno zavarovanje.

Moderatorji