Avto.Over.Net

Avtomobilizem

Brez jeklenega konjička smo dandanes praktično bosi. O bencinu, gumah, motorjih ter znamkah. Mali nasveti za več cestnega užitka.

gume m+s

Default avatar

EVA

Ali mi lahko kdo razloži kakšne gume so to: sava m+s eskimo s3, ali so to zimske ali zimsko-letne?
Default avatar

gato

Oznaka M+S pomeni, da je to zimska guma. Zimsko letnih ne izdelujejo več.
Je pa nekje povprečna pnevmatika za mokro in spolzko vozišče, za sneg je pa med boljšimi pnevmatikami
Default avatar

Ted

Zimsko-letne oz. celoletne še delajo.
Primer: Goodyear Vector ali nekaj takega

Lp
Default avatar

nina27

Gato ima prav - zimsko letnih gum ni več . M+S so zimske gume (M pomeni mould - blato, S pa snow - sneg).
Default avatar

PRIMORC

Nina ima prav M=mud!
Default avatar

Korn

Saj pa zimsko-letnih sploh ni bilo! kaj pa govorite!
To je finta prodajalcev da ti proda gumo in ti rece da je zimsko letna kar pa sploh ni!
M+S ali mud and snow(blato in sneg) je zimska guma katera se tudi dobro odnese v slabsih cestnih razmerah kot je npr. blato! Vsak ve da zimska guma zacne delovati komaj pri 7 stpinj celzija!
Torej zelo dobra za sneg in blato!

P.S.
Pa ne nasedajte nekim zimsko letnim gumam ker teh ni in nikoli ni bilo!
Default avatar

delavec

kaj ne... še vedno se dobi zimsko letne. In povrh vsega imajo oznako tudi m+s. V bistvu je profil neka mešnica med cenenimi letnimi in ceninimi zimskimi; profil ni tako tog kot pri letnih, saj ima nekaj zarez in ne tako mehak kot pri zimskih ker ima premalo zarez pa še matrial je bolj letni kot zimski. V bistvu so to gume za zmeraj, ker se tud nucajo ne. Po sengu ne prideš nikamor, po dežju pa če nisi pazljiv iz ceste. Obnesejo se če se voziš po makadamu ali suhi pa ne preveč vroči cesti. V bistvu niso dobrte za nikakršen način vožnje v nikakršnih pogojih.
Default avatar

gato

M+S je zimska pnevmatika, delavec, če ne veš o pnevmatikah, potem bolje da si tiho. Včasih, pred 10 leti, morda še dlje nazaj pa so se dobile neke vrste zimsko letne pnevmatike, sam se niso obnesle.
Default avatar

delavec

ej gato zaposli se v en točno določen resor državne uprave pa boš tud zimsko letne pnevmatike doživel v novem kompletu letošnje jeseni in seveda kakšno pa naj imajo oznako kot m+s za poletje pa tako oznake ni. Je pa res da v široki potrošnji teh pnevmatik po mojem tudi ponujajo ne več.
Default avatar

gato

Ah delavec, tebi ni pomoči. Obrni se na vulkanizerja, ki ti bo obrazložil glede pnevmatik.
Default avatar

GTAm

kaj so pa allseason gume??? V svoji ponudbi jih imajo vsi večji proizvajalci gum....
Default avatar

Korn

"allseason" Je poceni pnevmatika! Sem ze rekel da te proizvajalci in se posebej prodajalci dobesedno napizdijo s tako gumo!
M+S Mud & Snow Je zimska guma Katero lahko uporabis tudi v blatu npr.
Pa kaj se slepite s takimi "Zimsko-letnimi" gumami! ALOOOO!
Default avatar

Tina Lauš

Pnevmatike z oznako M+S so zimske pnevmatike. Vendar s to razliko, da se z njimi vozite lahko tudi poleti.
Vendar morate biti pazljivi, kajti zimske pnevmatike so bolj mehke in se zaradi bolj prilagajajo zimskim razmeram.
Imajo pa slabo lastnost, da se hitreje obrabljajo poleti kot pozimi.


Za vse nadaljne informacije smo Vam na voljo na spodnjem naslovu.

Lepo pozdravljeni.
Default avatar

Voznik

Za vse nepoznavalce in nejeverne tomaže, ki trdijo da ne obstajajo celoletne gume z oznako M+S. To je avtoplašč Good Year Vector 5, ki ima tudi oznako M+S. Nekateri, ki vejo samo kaj pomenita kratici M in S, mislijo da vejo vse o pnevmatikah :)))
Zimske pnevmatike nosijo zakonsko določeno dodatno oznako M + S (pojavljata se tudi različici M&S in M.S., črki pa sta začetnici angleških besed za blato (mud) in sneg (snow). Simbol snežinke nosijo pnevmatike, ki izpolnjujejo kriterije posebnega testa v zimskih razmerah in tako dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev, ki so pomembni pri vožnji v zimskih razmerah.

Uporaba Goodyearove tehnologije SmartTRED je pri razvoju avtoplašča Vector 5 omogočila, da se avtoplašč prilagaja spremembam voznih razmer in sezonskim spremembam temperature. Tehnologija SmartTRED združuje značilnosti letnih in zimskih avtoplaščev, zato Vector 5 »zaznava« stanje cestišča in ustrezno prilagodi svoje lastnosti.

Tukaj pa imate še link do uradne strani!
Skratka bistvo je v zmesi, ki je narejena za avtoplašč. Guma, ki ima odlične rezultate v ledu, ima slabše v snegu in obratno. Tista guma, ki dosega odlične rezultate pozimi, je poleti zanič (eskimo). Guma, ki je kralj suhih cest, je v dežju slaba (michelin).....in še bi lahko naštevali.
GY vector 5 pa kot vidite v linku in tudi v testih AMZS-ja pa ima neko srednjo kakovostno vrednost, ni najboljša v snegu, ni najboljša na suhi cesti, ni najboljša na mokri cesti...je pa najboljša celoletna pnevmatika z o znako M+S!

Torej je od posameznika odvisno kakšno gumo z voznimi lastnostmi želi kupiti in seveda od njegove potrebe. Če recimo živi kje v hribiih z veliko snega, bo normalno kupil gume z najboljšim oprijemom v snegu, da pač zvozi klanec. Za po nižinah..recimo Ljubljana, je pa ta celoletna pnevmatika GY vector 5, več kot odlična hkrati pa še zadostiš zakonskim določilom.

Te GY vector 5 bom imel sedaj že 4 zimo in 3 poletja in se mi super obnesejo. Če pa bi imel savine eskimo S3, pa bi bile že zdavnaj zlizane in za smeti....
Default avatar

muza

a za kravji drek in konjske fige na cesti :))))

Kje pa živiš, da rabiš posebne gume, ki imajo oznako za blato?
Default avatar

Voznik

Skopirano s strani AMZS oz. Motorevije:

Odločilen dejavnik pa je in bo zmogljivost posamezne pnevmatike - o čemer govori tudi naš test. Med pnevmatikami dimenzije 165/70 R 14 T, ki jih uporabljajo avtomobili kot so fiat punto, citroen C3, škoda fabia, toyota corolla ali VW polo (naš preskusni avto) so le tri pnevmatike dobile najvišjo oceno zelo priporočljivo. Zanimivo pa je, da ima vsaka od teh pnevmatik različno posebej dobro lastnost.
Continentalova pnevmatika winter contact TS 780 se je odlikovala predvsem na mokrem, Michelinova alpin A2 (droben napis A2 je na boku pnevmatike) in Semperitova winter grip pa sta svoj poudarek našli na majhnem kotalnem uporu, kar pomeni manjšo porabo goriva in na še boljših lastnostih na snegu. Pri tej lastnosti sicer zelo dobra Uniroyalova pnevmatika MS plus 5 ni na povsem enaki ravni in je bila zaradi tega njena skupna ocena znižana za stopnjo - na priporočljivo.
Oceno priporočljivo pa so si s svojimi lastnostmi prislužile še Hankookova pnevmatika W 400 icebear, Pirellijeva W 190 snowcontrol in pa Firestonova winterhawk. Vse ostale pnevmatike te dimenzije so bile vsaj v eni izmed lastnosti, ki vplivajo na varnost, precej slabše in so zato dobile vsaj za stopnjo nižjo skupno oceno. Tako so Goodyearova pnevmatika ultra grip 6, Savina eskimo S3, Fuldina kristall montero kot tudi pnevmatika supergrip 6 izdelovaca Esa+Tecar dobile nižjo skupno oceno zaradi lastnosti pri obnašanju na mokri cesti, Toyeva snowprox S 941, Dunlopova SP wintersport M3, Yokohamina winter F601 in Goodyearova pnevmatika vector 5 pa na snegu.

Goodeyarova vector 5 je bila tudi edina celoletna pnevmatika na našem testu in je dobila najboljše ocene na mokri cesti, zelo dobro se je izkazala na suhi cesti, pri vožnji po zaledenelih in zasneženih cestah pa se ne more enakovredno kosati s specializiranimi zimskimi pnevmatikami.

Nižjo skupno oceno je dobila tudi Vredesteinova pnevmatika snowtrac, ker je pri hitrostnem preskusu izpolnila le manj zahteven test po DIN standardu, pri bolj zahtevnem standardu, ki je običaj na našem testu, pa pnevmatika ni zdržala predpisanih obremenitev. Upamo in pričakujemo, da predvidena naslednica snowtrac 2 ne bo imela teh težav.
Za ogled tabele z rezultati, kliknite tukaj:
Default avatar

gato

Vidim, da si vse to prebral v časopisu Delo. Vse lepo in prav. Te pnevmatike, katere naštevaš, katere so bile na testu, se na različnih znamkah in tipih vozil različno odražajo. Test je bil narejen samo z eno vrsto vozil. da poenostaviva. Če daš na Puntota Savine, se drzgače obmnaša kot pa na citroenu C 3, kajti značilnost pnevmatike je odvisna tudi od same stabilnosti vozila, od tehničnih lastnosti, moči motorja itd.
Nedvomno pa drži, da pnevmatika namenjena posebej za zimske razmere in posebej za poletne razmere, pripomore k večji varnosti, kot celoletna pnevmatika. To je nekako tako, kot bi ti nosil jesenska oblačila celo leto, pozimi in poleti.

Mene te pnevmatike ne bodo prepričale o varni vožnji v vseh vremenskih razmerah.
Default avatar

Voznik

No, v Delu nisem tega prebral, sem pa oboje našel na internetu, kjer sem navedel tudi s kod sem naredil Copy in sicer z goodyearove in motorevije strani.

To vse drži kar si napisal v prvem delu, če bi še kaj takega napisal, bi preveč časa in prostora zavzel....tudi rezultati testov enakih gum enakih dimenzij so vsako leto drugačni... med najboljšimi gumami so razlike večinoma tako majhne, da jih običajni voznik ne občuti.

Kar se tiče moje lastne izbire gum za moj avto, pač upoštevam v kakšnih pogojih vozim in koliko in kje. Zame je najbolj pomembno, da se obnašajo dobro na mokri cesti, saj na suhi se več ali manj vse dobre za normalno vožnjo. Na snegu pa moraš biti tko al tko previden. Ker pač ne živim kje na hribu, kjer zapade dosti snega, ampak v ljubljani, kjer opravim v njeni okolici tudi večino voženj (18.000 km/leto). Zato zame sploh nima smisla kupovati specialne zimske gume, za poletje pa letne, vmes pa plačevati 2x na leto zamenjavo gum. To recimo v 4 letih znese v denarju TRIJE kompleti gum (en komplet bi lahko kupil z denarjem z menjavo). Tko jaz raje kupim vsake tri leta en komplet GY vector celoletnih gum) pa imam zmeraj dobre in nove gume na avtomobilu. S temi gumami vozim pozimi kot poleti tudi do 180km/uro po avtocesti brez problemov ali 160 po dežju ali mokri cesti.
Prej sem imel gume Michelin Energy, pa sem se veliko bolj nesigurno počutil na mokri cesti (aquaplaning), po treh letih pa so ble že čist scufane po tekalni površini...ko so ble nove, si se pa res počutil, kot da bi vozil po tračnici na suhi cesti...

Sodelavec, ki pa menja vsako leto letne in zimske gume, ker gre velikokrat pač v avstrijo, mu zimske gume tretjo sezono niso več uporabne, da bi zvozil zasnežen klanec. Ob vsakem prvem snegu naredi test vedno na istem klancu (cesti) in tretjo sezono mu še nikdar ni uspelo ga zvoziti in je bil primoran vedno kupiti nove zimske gume s katerimi ga je brez najmanjšega problema zvozil. On recimo zmeče za gume in stroške z njimi najmanj 4x več denarja za gume kot jaz, ki imam samo en komplet.

No, tudi testi enako rabljenih in enako starih gum bi bili več kot dobrodošli. saj veliko gum že po enem letu zgubi 50% lastnosti, ki jih imajo kot nove.

Katere letne in zimske gume pa ti uporabljaš?
Default avatar

respect

zimske goodyear ultra grip 6
letne dunlop sport sp9000

hehehee.....
praviš da imaš sedaj 4 zimo te gume gor......pa 3 poletja......pa trdiš da so še vedno dobre......in to celoletne gume........ khm........ne bi dal ravno roke v ogenj.......

Ko si vse tako izračunal......pa si izračunal koliko več pokuri avto, ko se voziš z grobim profilom poleti, koliko več hrupa povzročajo te gume,......
Default avatar

gato

Uporabljam letne gume, katere je na vozilo namestil proizvajalec vozila, to so Firestone, zimske pa imam sava Eskimo S3, s katerimi sem glede na ceno in kaj te gume nudijo, zadovoljen.