Med.Over.Net

Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Zanositev, nosečnost in rojstvo s sladkorno boleznijo tipa I

Default avatar

Alma

Živjo, punce!

Zanima me, če ima katera od vas izkušnje z zanositvijo, nosečnostjo in rojstvom otroka in ima hkrati tudi Diabetes tipa I. Sama ga imam namreč že 8 let in se počasi pripravljam na razširitev družine. Zelo bi bila vesela vsakega nasveta, še bolj pa kakšne izkušnje, saj sem teoretično dobro podkovana ampak praktično pa nisem slišala še niti ene izkušnje.

Že vnaprej se veselim vaših odgovorov!

Lep pozdrav, Alma
Default avatar

Špela

Glede na to, da imaš diabetes tipa I že toliko časa, potem je tvoje življenje tej spremembi že prilagojeno.

Praktičnih izkušenj kot takšnih nimam (nimam diabetesa), dolgo časa pa je bilo moje delo povezano z sladkornimi bolniki, tudi z nosečnicami, ki so imele oz. z nosečnostjo dobile diabetes.

Če si iz Ljubljane ali okolice potem je sedaj tvoja diabetologinja dr. Marjeta Tomažič na Polikliniki, ki jo tudi osebno zelo dobro poznam. Prepričana sem, da je ona najbolj pravi naslov za vsa tvoja vprašanja, na katera ti bo tako prijazno odgovorila. Kot zdravnica in kot človek je zakon. Glede na dolgoletno delo na tem področju ima tudi ogromno praktičnih izkušenj - nihče drug ti ne bi znal tako dobro svetovati kot prav ona.

Pa vso srečo v nosečnosti!
Default avatar

NEŽA

Pozdravljena Alma!

Prav vesela sem, da sem na forumu našla sorodno dušo. Tudi sama sem diabetek tipa 1. Stara sem 28 let in imam sladkorno 6,5 let.

Zdravim se z insulinom (humalog lispro, insulatard) in si zelo želim zanositi.
Težava pa je v urejenosti mojega KS. HbA1c je namreč vedno okrog 8%, tudi hipe so dokaj pogoste. Z držanjem diete nimam težav, dvig KS mi povzročajo predvsem psihični stresi (služba) in občasne viroze (prehlad, gripa).

Ker sem Celjanka, hodim na kontrole v diabetični dispanzer Splošne bolnišnice Celje, vendar mi je moja diabetologinja svetovala, da bom v času nosečnosti pod kontrolo v KC Ljubljana (dr. Marjeta Tomažič Rode). Vzrok: težko obvladljiv diabetes.

Maja 2002 sem že bila v KC Ljubljana na konitnuiranem merjenju KS, ker sem kandidatka za pridobitev insulinske črpalke, vendar je po letu čakanja še vedno nimam.

Saj veš kako je ... leta bežijo in če bom samo čakala na črpalko, se mi lahko zgodi, da nikoli ne bom imela svojih otrok.
Zato bom storila vse, da bo moj KS optimalno uravnan preden zanosim.

Upam, da še bereš forume (glede na to, da je tvoj mail od 6.6.2003), kajti kljub vsakodnevnemo brskanju po forumih nisem našla nič pametnega v zvezi z diabetesom in nosečnostjo (razen gestacijski diabetes).

Z željo, da se spoznava (lahko tudi osebno) in si izmenjava čim več izkušenj, te prosim, da se mi oglasiš.

En sladkorni pozdravček iz Celja!
N.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic