Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Potrebujem soglasje soseda?

Default avatar

Minka

Naslednje leto imamo namen iz enodružinske hiše, kjer živimo s starši narediti dvodružinsko.

Želimo si ločen vhod. Ker živimo v vrstnih hiša me zanima ali potrebujem soglasje soseda, če želim narediti vhod na nadstrešku, ki si ga delimo z njimi (seveda, bi bilo vse na naši strani)?

Kam naj se obrnem s tem vprašanjem za zanesljiv odgovor?

Hvala in lp
Default avatar

-štajerka

Po moje potrebuješ le lokacijsko informacijo. Pokliči na Oddelek za okolje in prostor na UE (kjer izdajajo gradbena dovoljena) ali na na isti oddelek na občino (kjer izdajajo lokacijske informacije).
________________________________________________

Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.
Default avatar

mara 37

Sicer mi ni jasno, kako imaš namen narediti vhod na nadstrešku (stopnice do nadstreška?), glede na to, da si ga delite z lastniki sosednjega objekta, bo njegovo soglasje potrebno, za gradnjo pa bo treba tudi gradbeno dovoljenje (saj boš verjetno posegala v zunanjo steno, torej v konstrukcijo objekta)
Default avatar

MiranSatler

pred kratkim me je sosed ki namerava graditi prizidek skoraj ob moji meji prisel prosit za soglasje
parcelo imam v Ankaranu in precej lep pogled na obalo, sosedje pa so tudi super ljudje.
Sedaj sem pred veliko dilemo. Če dam soglasje, sem si kar precej zaprl pogled na obalo, ker bo objekt fizično zastiral pogled.
Ne popolnoma vendar kar nekaj.
Če ne dam soglasja sem dobil skreganega soseda.
Kaj bi storili vi. Kaj bi prevladalo lepši razgled ali boljši medsoseski odnosi.
Ali moja nepremičnina kaj izgublja na vrednosti, če sosed poveča objekt ob moji meji.
Kakšne so še možne rešitve v takšni situaciji.