Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Soglasje za gradnjo ob sosedovi meji

Default avatar

puli

V naši lokacijski informaciji piše, da je možno graditi objekt (hišo) minimalno 4 m od sosedove meje. Če želimo graditi bližje, parcela je namreč zelo ozka, potrebujemo notarsko overovljeno soglasje stranke (soseda), da se strinja z gradnjo, kot je razvidno iz projekta za pridobitev dovoljenja.

Zanima me če je možno dobiti notarsko overovljeno soglasje soseda že pred izdelavo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja?

Če ga namreč predhodno ne zaprosim se lahko v fazi sprejemanja gradbenega dovoljenja upravičeno pritoži, jaz pa nosim celotne stroške priprave dokumentacije za sprejem gradbenega dovoljenja.
Default avatar

gost

Malo hudomušno napisano: sosed vam podpiše soglasje za "gradnjo", vi pa mu pred nos postavite 5-nadstropno hišo.
Najbrž po že potrebno dati sosedu nekaj oprijemljivega v roke, na kar se bo lahko skliceval ob podpisu in kasneje, če pride do spora. Velikokrat se zgodi, da sosed v dobri veri podpiše dovoljenje, potem pa ga graditelj "okoli prinese". Pa tudi vam bo sklicevanje na projekt lahko kdaj v bodočnosti pomagalo, če bi se sosed vmes premislil in hotel negirati svoj podpis. Izdelajte vsaj idejni projekt, ki pa je po svoji osnovi lahko celo zahtevnejši od PGD.
Default avatar

gost

Mi smo malo nepremišljeno podpisali soglasje za gostinski objekt, ki v začetku ni deloval moteče na vsakdanje življenje. Kaj kmalu smo ugotovili, da smo s tem izgubili vsa parkirna mesta naokoli in še oviran promet po cesti, ker je polovica ceste stalno zaparkirana.
Default avatar

elica1

Nič v tem kratkem življenju ni 100%.Prav tako tudi prijaznost soseda izgine ,ko to najmanj pričakujete.Če ste bolj MEHKE sorte,vas bo to zelo prizadelo.Zatorej-brez čustev-vse je le BIZNIS,pri katerem morate imeti korist tudi vi.Za vašo varnost,DOBRE odnose,obiščite odvetnika.Preverite zakone(na upravni enoti),na Inšpektoratu za gradnje,pogovarjajte se z ljudmi o vašem strahu.Kaj kmalu si boste ustvarili realno sliko.Tudi odvetnik vam lahko veliko pomaga.Ves čas pa se zavedajte-gradili boste zase in svoje potrebe.Ko boste imeli vse informacije,korajžno nagovorite soseda za soglasje .Vedno obstaja verjetnost,da bo vaš sosed boljši kot je moj.Pa srečno in previdno!
Default avatar

januar

Na občini boste izvedeli, da mora to potrdilo vsebovati tudi številko projekta in ime projektivnega podjetja ter datum izdelave torej mora sosed vedeti kaj podpisuje in tega ne more vnaprej podpisati. Lahko se pa že vnaprej zmenite koliko se boste približali, kaka bo višina in velikost hiše in vam on podpiše soglasje za približno take izmere.