Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Talno gretje in parket

Default avatar

Šilček

Z ženo sva pred odločitvijo, ali na talno gretje položiti keramiko (kuhinja, jedilnica, dnevna soba) ali parket. Z vsemi, ki sem govoril, nekako pravijo ploščice, meni pa to ravno ne sede, predvsem ne v dnevni sobi. Kako se pri vas obnese ta kombinacija - talno in parket. Kakšen parket imate, koliko časa se že grejete na ta način... Lahko poveste svoje izkušnje z eno ali drugo vrsto tal?

Hvala.

Lep dan.
Default avatar

natja_

Hehe, kot da bi kopirala naju z možem. Moj bi dal povsod ploščice, jaz pa ravno nisem za "mrzle" zadeve. Tako, da sva se složno odločila, da bodo ploščice v kuhinji in jedilnici (s talnim gretjem), ker je obenem tudi tisti del prehod ven na teraso... dnevna soba pa bo nekaj podobnega parketu....

natja
Default avatar

frenk

večina parketov je za talno ogrevanje primernih.
pač naj bo čim tanjši, da bo čim več toplote ven prišlo, ker je les izolator.
Default avatar

Refoški

V dnevni sobi, kuhinji in jedilnici imava parket na talnem gretju. Zaenkrat ni nobenih problemov, sicer se proti soncu vidi, da ga je malo napelo (lamelni parket, na robovih malo privihano) vendar ni krize.

Občutek pa je popolnoma drugačen, kot če so ploščice.

LP
B
Default avatar

Šilček

Saj ravno to me skrbi pri parketu, da se ne bi pojavili kakšni "hribčki" in podobno. Opozorili so me, da mora biti parket za talno gretje obvezno dvoslojni (najbolje breza + karkoli zgoraj). Keramika mi daje pa tak hladen občutek... Ali dajejo polagalci parketa kakšno garancijo? Ne bi namreč rad čez leto ali dve po vselitvi spet vse razkopaval (kar se seveda lahko zgodi kljub garanciji...).

Lep dan.
Default avatar

Roman

Poleti centralne ne boš kuril, torej bo parket vase vsrkaval zračno vlago, ki jo je takrat v izobilju. Ta vlaga lesne celice napne. Pozimi boš pod parketom "zakuril", zato bo les vlago oddal in se močno osušil. Lesne celice se takrat skrčijo. To sezonsko dihanje je normalno za les in ga kljub lakiranju praktično ne moreš preprečiti. Ti pa zna v nekaj sezonah dodobra razrahljati parket. Poleg tega je les dober izolator (na Norveškem imajo kljub njihovemu mrazu ogromno lesenih hiš) in zelo slabo prepušča toploto. Zato na splošno velja, da talno ogrevanje, prekrito s parketom, nima zadostne ogrevne moči in ga je zato treba kombinirati še s čim drugim. Ali pa dvigniti temperaturo vode, kar pa je za les spet destruktivno, poleg tega se ti precej poslabša izkoristek kuriva. Če že les, potem naj bo kakšen tanek laminat. Pa tudi tu je problem, ker se pod laminat polaga penasta podlaga za dušenje nadležnega zvoka (pohodnega tleskanja), ki pa je sama po sebi zelo dober toplotni izilator (zračni mehurčki).
Priporočljiva podlaga za talno ogrevanje je samo keramika ali kakšne kamnine, saj ti dobro prevajajo toploto. Je pa res, da so poleti, ko ne kuriš, obupno mrzle in neprijetne. Brez konkretnega izračuna toplotnih izgub boš težko zadel kvalitetno ogrevanje....
Default avatar

Šilček

Roman, hvala za izčrpno mnenje.
Najbolj me skrbi (mogoče je to prehud izraz) za obdobje, ko se ne kuri, saj so takrat ploščice hladnejše. Pravijo, da so opcija tudi opečni tlakovci, ki naj bi bil (ali vsaj deloval) nekoliko prijetnejši. Sicer pa se da hlad verjetno kompenzirati s kakšno preprogo, ki jo pozimi lahko tudi pospraviš, da ne nastopa kot izolator.
Glede izračuna toplotnih izgub mislim, da ne bo težav, ker bo hiša montažna in to spada v projekt. Tudi tam so mi svetovali keramiko, a ko se pogovarjaš s parketarji, vsi zatrjujejo, da je parket povsem primeren tudi za talno retje. Verjetno bo odločitev kar keramika, saj je preizkušena in ni vrag, da se je ne bomo navadili pa še cenejša naj bi bila od parketa :)

Lep dan.
Default avatar

svens

kako lepo bi bilo, če bi bil laminat res les... mogoče res zgleda tako na sliki.
lepota in čar lesa je ravno v tem, da se spreminja. od barve do oblike. vseh 100 ali več let svojega obstoja. čeprav se kvalitetni parket (tri slojni, spodaj finska breza, tudi nenazadnje smreka...) zaradi talnega ogrevanja nič kaj dosti bolj ne spreminja kot drugače, seveda če je pravilno položen, kar je pa pri nas redkost... pač imaš včasih malo večjo, včasih pa malo manjšo fugo. če ti je pa všeč keramika, potem pa kar to daj po tleh, ti ne bo žal.
Default avatar

Šilček

Pozdravljen svens,
laminat mi ni všeč in ne razmišljam o njem, ga ima kolega in mi ne sede. Najraje bi dal parket a, kot sem že zgoraj napisal, sem precej skeptičen tako glede same izvedbe, kot tudi toplotne izolativnosti, ki je pri lesu večja in s tem verjetno tudi poraba energenta. V tem primeru bi verjetno potreboval tudi dodatne radiatorje? Pa tudi, ko sem malo za cene spraševal, bi me tak parket prišel preko 15.000 sit/m2, + delo, kar pa je žal tudi eden od faktorjev pri odločanju :(
Najraje bi se na lastne oči prepričal kako se obnese les v kombinaciji s talnim gretjem, a žal ne poznam nikogar. Če kdo pozna kakšnega kvalitetnega parketarja, ki ima izkušnje s tem, se pa priporočam za kontakt.

Lep dan.
Default avatar

svens

jaz sem imel popolnoma isti problem, zato sem dal stropno ogrevanje, kjer ne rabiš pazit, kam boš dal tepih, pohištvo ipd. v vsakem primeru gre za sevalno ogrevanje, torej ni gibanja zraka, zato je vseeno ali je izvir toplote od spodaj ali zgoraj. pravzaprav je od zgoraj še prijetneje, saj se tudi v naravi tako ogrevamo. tla so pa itak topla, če daš dobro izolacijo in parket ali debeli leseni pod. pa tudi strop jih nekoliko dodatno ogreva s sevanjem toplote.
Default avatar

Šilček

Zanimivo tole stropno ogrevanje. Kako pa to izgleda? Ali je podobno, kot talno, se pravi, da so cevi skrite v stropu, ali je kakšna druga fora? Jaz bom imel predvidoma lesen strop (tramovi), misliš, da je to izvedljivo tudi v tem primeru? Kako pa si cenovno prišel skozi, je kaj dražje, kot talno? Imaš to gretje kombinirano z radiatorji? Je počutje s takim ogrevanjem ugodno?

Lep dan.
Default avatar

svens

gre za gips plošče, v katerih je tanka izolirana žica, ki segreje ploščo na 30C, to je ca. 70W/m2. to se vgradi pod knauf, leseni opaž (celoten strop enakomerno) ipd. ker gre za ogrevanje na elektriko, vsak takoj pomisli na drago ogrevanje, vendar pri tem sistemu ni skoraj nobenih izgub, zraven tega pa ga nadzira dokaj inteligentna avtomatika, ki stroške precej zniža, saj sistem zelo hitro reagira na zahteve. pri temp. zraka 20C se ti zdi, da je vsaj 23, saj je podobno, kot da zunaj sije sonce. pa še zraka ne izsušuje. zdaj pa še cena, investicija me je stala malo več kot 1 mio SIT (2003) za 130m2 oz. 8kW sistem, lahko bi tudi manj. sistem nadziram lahko tudi preko www, vsako sobo posebej. ne rabiš pa kurilnice, dimnika, stroškov vzdrževanja ni ipd. jaz dimnik sicer imam, ker tu pa tam kamin zakurim. elektrike pa vse skupaj plačam 20.000 SIT na mesec (vidiš tudi trenutno porabo na uro v SIT), ogrevam tudi vodo, majhno savno, štedilnik je električen. se mi ne zdi tako dosti, glede na zares udobno ogrevanje. te kurilnice se mi zdijo že malo out. toplotna črpalka pa se mi je zdela predraga (na koncu gradnje gledaš res na vsak tolar...), pa stroške vzdrževanja ima visoke, tako da sploh ne profitiraš tako dosti. upam, da sem povedal dovolj, ali pa še preveč.:)
Default avatar

mirč

Jaz imam vgrajeno talno gretje že dobrih 15 let. V dnevni sobi in spalnicah ne bi prenesel keramike, zato sem položil navaden lamelni parket (debel 1 cm). Takrat niti ni bilo kakšne izbire parketov. Sem pa imel srečo, da je bil dobro posušen, pa še polagal sem ga sam in zelo tesno "nabijal" skupaj, tako, da je še danes lep in brez špranj. Ogrevanje dela super in niti slučajno ne pogrešamo radiatorjev.
Kar pa se tiče stropnega gretja bi se bal, da bo vertikalna razporeditev temperature v prostoru slabo vplivala na počutje. Pri glavi bo namreč toplo, pri nogah pa hladno. Prednost talnega gretja je ravno v tem, da je varčno ker se pri 20 st. počutimo enako prijetno kot pri radiatorskih 23 st. zaradi idealne temp. razporeditve. Ima socer eno slabost, t.j. veliko časovno konstanto - prostor se zelo počasi segreva, pa tudi počasi ohlaja, tako, da dnevna regulacija temp. ni možna - temp. je stalno enaka, kar pa ne podraži ogrevanja zaradi siceršnje ekonomičnosti talnega ogrevanja.
Torej: talno gretje vsekakor toplo priporočam.
Default avatar

jazzz

imamo talno povsod, le v spalnih prostorih ne in v kopalnici, hodnikih so ploscice, drugje pa laminat, obnese se super