Med.Over.Net

Ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Barbara Sarić, Ba pth.;specializ. psihoanalize

Pogovori o ljubezni, reševanju težav in različnih zapletov. Svetovanje, morda samo pogovor ali prijetna beseda, mogoče celo ... nikoli ne veš, če ne vprašaš.

Barbara Sarić , Ba pth.;specializ. psihoanalize

BarbaraSaric

Fakultetni študij psihoterapije je opravljala na SFU Sigmund Freud Privat Universität na Dunaju, izkušnje pa pridobivala v Sloveniji. Izbrala je smer psihoanalize - psihodinamska psihoterapija, saj se v praksi klasična Freudova analiza večinoma ne uporablja več. Najbolj pomembno v psihoterapiji se ji zdi, da skozi proces spoznava človeka in se kot strokovnjak prilagoditi na njegov sistem - "svet", saj verjame, da niti ena istoimenska težava, bolezen ni enaka drugi. Je moderatorka foruma na Med.Over.Net, piše članke za različne revije in sodeluje z radio Prvi ter RTV Slovenija. Njena vizija je sodelovanje in povezovanje z ljudmi. "Tudi sama sem skozi različne težave in v najstniških letih preko motnje hranjenja spoznavala sebe. ... Psihoterapija je ena najboljših stvari, ki so se mi zgodile v življenju. Gre za občutek harmonije v mojem življenju, ki je neprecenljiv. Zanimivo, kako povezana so naša čustva, um, telo ter kako lahko osvetlimo sami sebe in se dobro spoznamo, prav tako pa spoznavamo okolje okoli sebe ...,“ nam Barbara Sarić zaupa o sebi.

KO TVOJ DRAGI ZAPOSLUJE BIVŠO PARTNERKO-VEDNO ZNOVA

Default avatar

katarina

Pozdravljeni!

Naj vam na hitro povem kaj me tare.
Moj partner ima manjše podjetje v katerem je zaposlena njegova bivša partnerka (sedaj sta že 3 leta narazen in ima drugega partnerja ter otroka z njim). Ko sta prekinila zvezo sta ohranila poslovno sodelovanje. Nato se je začela najina zgodba (sedaj sva skoraj 2 leti par, živiva skupaj, razmišljava o družini) in ona je še vedno tam delala. Normalno. Mene to ni motilo v smislu, da bi delala zaradi tega »probleme«, a vseeno mi pa tudi ni. Če sem iskrena bi raje videla, da je ne bi bilo tam. Do mene se je sama zelo čudno obnašala, ignoriranje, vzvišenost, itd. nekako neugodno ji je bilo ob meni (brez razloga, ker želim z vsemi imeti dobre odnose). Ta posel v katerem je bila in je še ona vpletena gre počasi v zaton in je na razpotju, da se popolnoma prekine. Moj partner ob tem nastavlja nov posel, ki je tudi v zdravstvenih vodah, a ni potrebno so zaposleni iz zdravstvene branže (v prejšnjem je bilo). Jaz sem univ. dipl. oec. In sedaj je on spet imel v mislih, da bi z njo nadaljeval novi posel, v smislu, sej so do sedaj poslovno sodelovali, pa bi ona prešaltala na nov posel, pa čeprav ni potrebno zdravstvenih znanj, bolj ekonomske. Ves čas najine zveze sva pogovarjala, da bi bilo fajn začeti skupaj poslovati. Sedaj je naprej meni ponudil, da bi jaz z njim sodelovala na novem projektu, ker nje noče, ker ni poslovno primerna. Sedaj mi je pa prišel z idejo, da bi ona to tržila zanj oz. iskala potencialne stranke, kar je meni prej ponudil in sva se strinjala, da bova stvar skupaj začela. Nisva se še pogovarjala o tem dokončno. Ve, da me stvar moti, da imam občutek, da jo skozi vleče zraven, da je nekako »odgovoren« zanjo (pa čeprav pravi, da ne), a nekako mi intuicija pravi, da to ni ok. Gre tukaj za ljubusumje ali za zdravo pamet? Namreč imam posebno vezo, v kateri sva imela veliko težav glede varanja in zaupanja (zaradi njega) in me taka stvar potem toliko bolj zmoti. Zakaj ne more iz najinega življenja, čeprav ga resnično ne ogroža. Zakaj njej dajati posel, ko ve sam in se o tem pogovarjava, da bi skupaj nekaj začela, da je to najin cilj in je ta isti posel meni ponudil in sva se strinjala, da ga bova skupaj začela.
Je to ljubosumje? Imam zdrav dvom, pomisleke, da me to razburja? Prosim za vaša mnenja.
Najlepša hvala v naprej!!!
Default avatar

Primož

Čisto direktno, si mu morda povedala za svoje strahove in svoje videnje obnašanja njegove bivše. SI mu morda povedala, da zaradi rpeteklih izkušenj vseeno malo pogledaš na druge? Lepo prosim, zakaj to nam razlagaš, če sta vidva par, k nam pridi z odgovorom, kakšen je bil pogovor in dogovor.

Primož
*************************************************************************************
www.mgc-bistrica.si

Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben.
https://www.facebook.com/med.over.net
Default avatar

nives

Težko je reči. Ne vem, kaj čuti bivša partnerka. Zakaj je še v firmi? Še kaj upa na zvezo, se je res našla v tem poslu, bi bila res brezposelna, je brez drugih možnosti...
In on...ali se čuti odgovornega zaradi njenega preživetja ali čustvene opore? Morda pa on potrebuje njeno potrditev...
Da pa on zavrže vajine skupne načrte in računa nanjo, to se mi pa res ne zdi v redu. Povej mu, da ga imaš rada, da te to boli, da se čutiš izdana, ko daje prednost bivši.
Zdi se mi, da je med vama veliko neizgovorjenega.
Vse to skupaj iskreno predebatirajta.
Default avatar

ol

Ja, verjemem, da imaš težave - ko pa praviš, da sta imela težave, ker te je varal.... Kaj že počneš z njim????Zakaj vstrajaš ti?
V enem drugem forumu si napisala, da ta ženska ni noben angel - ampak jaz mislim, da angel ni niti tvoj partner....
Default avatar

?????

In ti si bila kar tiho, ker te noče več in hoče drugo?

A je to zdaj kaka nova moda, da se ljudje ne pogovarjajo?
Default avatar

evgen

Katarina,

Čakaj, čakaj. Če prav razumem, te je on prevaral in mu tudi zaradi drugih dejanj ne moreš najbolje zaupati. Če moja hipoteza drži, mu daj konkreten ultimat. Ona naj gre stran, drugače greš ti. Če se je res spremenil in mu je kaj do tebe, bo to zagotovo storil. Samo, ko ima človek enkrat varanje in laži v krvi, se zelo težko spremeni, oziroma je potrebna zelo dobra terapija.

Preberi si mojo zgodbo KAJ STORITI. Pri moji sploh nisem vedel, da me vara. To sem izvedel šele po poroki. Ko sem pred poroko izvedel za zvezo s starejšim tujcem, je moledovala in se zaklinjala, da v moji zvezi ni imela z nobenim moškim nič. Za to, kar je bilo pa prej, ji je pa močno žal in se kesa in me prosi za pomoč. Pa sem si rekel, vsak lahko naredi napako, tudi jaz in zaradi tega ni človeka za obsojati, ampak mu je potrebno pomagati.

Kaj se je zgodilo? Poročila sva se dobila otroka in nato izvem za njene druge zveze. Svojih »bivših« ljubimcev ni hotela skenslati z mobi telefonskega imenika. Dobro, to sem potrpel, nato pa so začeli prihajati še njihovi sms-i z vsebino, kot ali se dobiva, kje se dobiva… Rekel sem ji, naj gre k njemu in mu pove, da sva poročena imava otroka in naj neha. Pa ni hotela. Rajši je spakirala in šla.

Epilog. Ona si bo našla moškega. Jaz tudi, upam, žensko, ki jo bom ljubil, ji zaupal, in da bo ona mene ljubila. Otrok, otrok bo pa problem. Odraščal bo izven pristnega družinskega okolja- žal.

Predlagam ti, da obiščeš Alenko Berlot Košiček, Roberta Kržišnika ali drugega priznanega terapevta, mu zaupaš problem in naj ti pomaga na poti naprej. Če bi jaz to naredil preden sem se vezal s svojo ženo bi bilo danes drugače. Tako me pa cele noči skrbi, kako bo z mojo hčerko in njeno vzgojo.

Sploh pa nisi ljubosumna, če to drži, kar sem navedel v prvem odstavku, ampak si še preveč tolerantna.

LPE
Default avatar

Alice

Še en primer, ko ženska popravlja napake moškega. V smislu, če boš ti osebno v redu in razumevajoča in ne boš nič očitala in ne imela nobenih želja boš dobila za nagrado ljubečega in zvestega moškega.
Resnica pa je takšna, da lahko on dela kar hoče, ker ti njemu kažeš kot, da ti je vseeno . In ker ni ravno moralen človek to spretno izkorišča...
Ko se ga boš nehala bati in boš vedela kaj hočeš se bo vajin odnos spremenil. Do takrat pa boš morala živeti skupaj z njegovo bivšo...
Predvsem pa nehaj dvomiti o sebi in ne zahtevaj od sebe da si nadčlovek...
Default avatar

parnik

Pozdrav!

No, če ti je že ponudil nov projekt. V katerem bi rad sodoloval s tabo ne izgubi te prilike. Saj že sama omenjaš,da bi prav to in da imaš potrebna znanja.zgrabi priložnost
Default avatar

pionirka

Katarina, jaz imam pri tebi občutek, da ti sploh ni toliko do tega, da bi ti delala pri njem, temveč veliko bolj do tega, da ona ne bi več. Svojemu partnerju ne zaupaš in se čutiš ogroženo tudi od njegove bivše, pa čeprav se tolažiš, da ima ona otroka in moža.
Tvoj največji problem je nezaupanje do partnerja. Če sem prav razbrala iz tvojih postov na drugem forumu, te je varal. In ti tega ne moreš pozabit. Torej se raje osredotoči na to ali sta sploh še sposobna nazaj zgraditi odnos zaupanja in medsebojnega spoštovanja ali ne. Ker ko boš našla partnerja za katerega boš 100% čutila, da je tvoj, te nobena bivša niti za minuto ne bo zmotila.

Moderatorji

Barbara Sarić , Ba pth.;specializ. psihoanalize
BarbaraSaric