Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj • mag. Irma Hus, specializantka psihoanalitične terapije

bivša

Default avatar

đšp

Nikoli si nisem mislila, da bom pisala na ta forum, čeprav sem ga vedno zelo rada prebirala. A zdaj sem se pred težavo znašla sama.
Januarja sem ga spoznala. Zadelo me je kot strela z jasnega. On je pred dobrim mesecem končal triletno vezo. Jaz sem bila že nekaj let samska.
Hodila sva na pijače, večerje, smučat.Videvala sva se vsak dan. Vedno bolj sem se zaljubljala vanj. Večkrat je mimogrede omenil svojo bivšo. In prvih štirinajst dni je še vedno, ko jo je kaj omenil rekel: "moja je tm merkala, moja je skoz...". OK- takrat sva bila še samo prijatelja.
In potem se je začela najina ljubezenska pot. Že na začetku sem ga vprašala, če je preteklost pozabil, če je sposoben začeti znova. Je rekel, da je.Z bivšo je imel za opraviti še nekaj stvari-vrniti mu je mogla še nek dnar, pri njem je imela še svoje kolo.Povedal mi je, da se bosta dobila na pijači. In sta se. Si vrnila vse stvari. Mislila sem, da sem jst s tem zaključila. A izgleda da nisem. Niti slučajno. Ko sva enkrat srečala nekega znanca, sva ugotovila, da ga oba ponava. Vprašala sem ga od kje ga pozna. In mi je rekel, da je njegova bivša pri njih delala. Zadelo me je. Pa niti ne vem zakaj. In zgodil se je prvi jok. Mislim da še sam ni mogel dojeti, da jokam zaradi takih stvari. Imela sva dolg pogovor, povedal mi je, da ima rad mene, da je z njo končal...
Zaupam mu in vem da me ima res rad. A pred dnevi me je spet potolklo. Nikoli, ampak res nikoli si nisem mislila da bom padla tako nizko in svojemu partnerju preverjala telefon. Sama sem mu rekla, da nočem o njej slišati ničesar več, da če gre z njo na pijačo- nej mi tega ne pove. Že na začetku, ko sva se spoznala,mi je rekel, da sta z bivšo ostala prijatelja.
Takrat me to ni motilo, zdaj pa me razžira. Torej; pred kratkim mu je ob dveh ponoč poslala sms z zelo prijazno vsebino. In potem mu je nekaj časa nazaj poslala en sms--očitno je bil to odgovor na njegov sms, in kot kaže ji je zaželel lepe praznike, jo spraševal kako se ima, če je srečna. Koooonc. Zadelo me je. In spet jok. Seveda mu nism povedala, da sem prebrala sms. Vprašala sem ga kaj čuti do nje: jo sovražiš, imaš rad, čutiš do nje prijatelstvo, naklonjenost? Odgovoril mi je, da je hotel biti prjatu z njo, pa zarad mene ne more biti.
Ne vem. Nikoli nisem bila ljubosumna, a tokrat imam občutek da me bo to uničilo. Kamorkoli greva se sprašujem če je tudi njo peljal sem...bolano, vem. A mislim da je do tega prišlo zaradi njegovih besed na začetku...sva z mojo, moja je to, moja je...in to je kdaj rekel celo takrat ko sva bila že par.halo.kera je zdej tvoja.
Čeprav sedajle, ko berem kaj sem napisala si mislim, ma res kar pretiravam, a mene to razžira.
Drugače mi je z njim zelo lepo, je zelo pozoren, ljubeč, skratka ujameva se na vseh področjih...a ko v moje misli zopet vstopi ona, je z mano konec.
Prosim vas, dajte mi kakšen nasvet, kako naj jo izbrišem iz glave, iz svojih misli, ker res ne morem več.
No malo zmedeno sem napisala vse skupaj, a bisvo sem povedala:)).
hvala za kakšen nasvet in lep pozdrav vsem!
Maša
Default avatar

Primož

dtraga dšp. zato pa smo tukaj, da si pomagamo.

In prosila si nas, da ti pomagamo, pa bo vsak napisal po svojih močeh. Jaz pa bi ti rad vprašal samo nekaj:

Glede na to kar si napisala, bi bila bolj srečna in manj obremenjena, če ga ne bi imela!!!


Bi ti bilo to všeč? Če je odgovor NE, potem se zamisli, da si lahko ravno zaradi svojega ljubosumja kaj hitro sama in bii bila takrat še kako vesela, če bi dobil kakšen SMS od bivše, samo da bi bil še pri tebi,a ampk tega ne bo, če misliš s tem vstrajati.

Je že tako pri nas ljudeh, da nikoli ne vemo kaj imamo dokler tega ne izgubimo, ampak nekateri pač tudi moramo izgubiti, da se zavemo, je pa spet od nas odvisno, kako s tem živimo naprej in ali smo se iz te izkušnje kaj naučili.

da pa ti dam, še pozitiven nasvet, nikar ne beži pred dejstvi, nikar si ne zatiskaj oči in ušesa, ker nočeš slišati, da je bil z njo in tako naprej. Prej kot se sprijazniš,d a je tudi ona del življenja, lažje ti bo.

Stvari najlažje prebolimo tako, da jih sprejmemo in ne tako, da jih pozabimo. Tega ne moreš spremeniti, lahko samo sprejmeš ali pa živiš popolnoma ločeno življenje, to pa pomeni, tudi brez njega.

Odločitev je samo tvoja.

Primož
*************************************************************************************
www.mgc-bistrica.si

Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben.
https://www.facebook.com/med.over.net
Default avatar

Kiara

Srečna nesrečnica si ali nekaj takega.
Se v 100% strinjam s Primožem,ko pravi,da najlažje boš prebolela stvari tako,ko jih boš enkrat sprejela in ne odrivala na stan in si namenoma zatiskala oči in ušesa.
Si predstavljaš,da to res počneš,potem pa ti nekdo reče,da ju je videl na kavi in res samo na kavi.Tvoja bujna domišljija bi bila ogromna,potem bi ga v besu še napadala kot nora........ne bi se znala tolerirati.Začele bi letete besede in še dober,da kaj drugega ne in vse skupaj bi se končalo zelo klavrno.Recimo,da bi se on branil s tem,da si mu rekla,da nočeš nič videti in slišati in tako ne bi bilo ne konca ne kraja,kaj šele kakšnega zaupanja,ki je temelj vsega.
Bi bil še kdo tukaj srečen?Bi ti bilo čudno,če bi se vrnil nazaj k bivši?
S takšnim obnašanjem in obsedenostjo,kot jo imaš ti,ne boš daleč pripeljala vajine zveze.Kdo lahko zdrži takšen tempo in takšen pritisk?Bi ti bilo všeč,če bi tebe on stalno nadzoroval in te sekiral za nekaj,kar je preživelo?Človek,ki je normalen,se v takšni zvezi ne more počutiti dobro,če je non stop v stanju preverjenja.Tudi ti bi se počutila slabo.
S takšnim odnosom,zastrupljaš vse kar je živo v vajini zvezi.Življenje pa gre mimo,ampak tisto,ki bi ga dejansko morala živeti.
Neumno je,da od nekoga zahtevaš,da pozabi,ampak pozabi v smislu,kot,da se nekaj ni zgodilo.Kaj ne veš,da imamo možgane,ki imajo predalčke za spomin.Ti delujejo,razen,če ne zboliš za alzmhemerjevo boleznijo in še kakšno podobno.
Vsak ima pravico imeti do spominov,kar pa še ne pomeni,da človek ni preklopil v realno in nemoteno življenje naprej.Dokler se boš ukvarjala z njujo preteklostjo,tudi tebe ni v sedanjosti.Si nekje mimo.
Naj te ne razžira ljubosumje,ampak sprejmi to,kot del življenja.Na poti življenja je vedno tako,da pridejo vmes še naloge,ki jih nismo pričakovali in za katere ne vemo v trenutku,kako bi se jih lotili.Če boš znala skozi vse to in razmišljala na način,da je vse v tvoji glavi in da lahko to spremeniš drugače na bolje (se odvadiš negativnih vibracij) -si zmagala.Šele takrat boš lahko res rekla,da si srečna z njim in morda tudi on s tabo.Zdaj si pa hočeš nekaj dopovedati,da si srečna z njim,ampak dejstva govorijo,da zaradi svojih napačnih mišljenj z njim trpiš kot pes.
Uredi nekaj v tej smeri,pa ti garantiram,da ni vse bau,bau,kot ga vidiš ti.
Dober fant,dobra priložnost in upam,da bo en dober uspeh na koncu tudi zate,če boš spremenila uničujoče vzorce.

Srečno obema!
Default avatar

Zaja

draga Maša,

˝ Drugače mi je z njim zelo lepo, je zelo pozoren, ljubeč, skratka ujameva se na vseh področjih...˝

...potrudi se da bo tako tudi ostalo, dobila sem občutek, da ga dušiš, vedi, da on je lahko prijatelj marsikateri ženski, sploh pa se mi zdi lepo da ohranja prijateljske stike z bivšo, v tem ni nič napačnega. Jaz še vedno prijateljujem z bivšim, ker se pač razumeva, sej sva bila tok in tok let skupaj.

Moški posesivnim ženskam kar hitro uidejo...pazii

good luck

Zaja
Default avatar

Cec

Par dejstev je ki parirajo skupaj. Glej, že na začetku si napisala da sta se spoznala mesec dni po končanju njegove triletne zveze, res sta bila svoj čas prijatelja in se je to prelevilo v vajino ljubezen. Tri leta neke zveze nikakor ni malo, "reakcijski čas" njegovega prebolevanja je lahko minil ali pa tudi ne. Lahko je bil ublažen skozi vajino prijateljstvo, lahko da bi te ne izbral v drugih okoliščinah kot so mu pač trenutno odgovarjale. Mogoče si mu bila le obliž.

Mogoče je vse, tudi to da se o tem motim. Če sta iz njune zveze ona dva izluščila to da sta ostala znanca, je lepo. Da ne pogledata stran ko se srečata, da ni zamere. Narobe je le to da ti fant tega ne prizna, prizna pa ti ravno ne zaradi tebe, pa saj razumeš o čem govorim. In v tem je srž problema; ti svoje tiščiš v sebi, on to čuti in se je zavil v klopčič. To je vajina obramba, zelo napačna. Vodi pa v veš katero smer... Brez pogovora, medsebojnega zaupanja ne bo šlo. Žal. Ali na srečo - v večjo dozorevanje naprej.

To, da sta z bivšo prehodila delček skupnega življenja, je jasno kot beli dan. Sem prepričan da se tega zavedaš, da se zavedaš da sta skupaj spala prav v isti postelji, v kateri sta sedaj vidva, da sta se vozila z istim avtom, sedela za isto mizo, hodila po ne vem katerih ulicah, gledališčih, trgovinah... To je dejstvo, prav tako kot to da mu ta ni bila prva, da je do sedaj nekaj v življenju že dal skuzi, nenazadnje tudi ti. Tudi ti se spominjaš svojih bivših zvez, isto kot vsak drug, spominjaš se kakih lepih stvari, verjetno tudi svoje šolske ljubezni. lahko to iz sebe izbrišeš ? Ne in ni nobene potrebe.

Problem ni v tem da bi ti kdorkoli tukaj sploh lahko svetoval kako naj iz glave izbrišeš NJO, problem sploh ni ona. Probem si si naredila sama, mogoče več zaupanja v partnerja ne bo škodilo. Drugače pa se prisili v to da boš pred njim odprla katre, da se konstruktivno pogovorita ker nasprotno vodi v to da te bomo ponovno brali. Z drugačnim problemom.

Pogum velja !
Default avatar

Blue

Prijateljstvo je zelo raztegljiv pojem... vsak si ga razlaga malo po svoje, odvisno od trenutnih potreb.
Mislim, da tvojemu fantu zelo ugaja, da ima punco (tebe) in da se zanj še vedno zanima bivša. Tudi njegovi bivši ugaja, da še delno zaseda svoje prejšnje mesto, ki sedaj pripada tebi. Je njegova bivša samska?

Osebno mislim, da z bivšimi praviloma ni mogoče zares ostati prijatelj. Enostavno je preveč čustvene energije, ki se nehote sproži in vzbuja vsaj enemu neprijetne, boleče ali kakšne drugačne, tudi lepe občutke še dolgo, dolgo, lahko vse življenje, zlasti če je bila zveza dolgotrajna in resna. Čustveni spomin je neverjetno dober in močan! Zato je treba znat oditi. In si tudi vzeti čas.
Sicer v primernih okoliščinah zgodbo ponavljaš.
Default avatar

Cec

"Osebno mislim, da z bivšimi praviloma ni mogoče zares ostati prijatelj. "

Deloma res, po drugi strani pa vprašanje osebne zrelosti.
Default avatar

nini1

Ojla Đsp

Jaz te zelo razumem. Kot da bi brala svojo zgodbo. Moja zgodba se je žalostno končala (vsaj zame).
Srečevala sta se le poslovno, kar je obrodilo tudi sadove. Po 8 mesecih je začel njen trebušček kipeti. Sedaj imata lepega otročička.

Lp in čimveč pozitivnih misli.
Default avatar

zmeden

Nekaj podobnega se je meni pred kratkim zgodilo. Več si lahka prebereš v temi "Konfuzna situacija". Vsekakor se morata temeljito pogovoriti. Pogovor pa mora biti iskren. Js sem se naučil to, da prijateljstvo po kakršnikoli zvezi ne more obstajati, dokler so vpletena čustva. Da pa ta izginejo oz. si jih uredimo, pa mora preteči nekaj ali precej časa. Pa tudi ne verjamem izgovorom "zaradi tebe ne morem biti prijatelj". Žal. MIslim, da fant ni povsem iskren glede svojih čustev do nje. Pa ne samo tebi, ampak laže tudi sebi. Če je to res, zna ta zgodba imeti žalosten konec. Vendarle pa se ne zaletuj. Ne obnašaj se posesivno. Ne pregleduj mu telefona, ker s tem škoduješ tudi sebi. Povej mu, kaj se ti dogaja. Če te ima rad, bo razumel ali skušal razumet in se bo potrudil, da ti takšni občutki izginejo, brez da bi mu morala ti narekovati, kaj lahko in kaj ne. Če pa ne bo razumel , je pa bolje zdaj zaključiti, preden se zares zaljubiš. Srečno

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic
mag. Irma Hus , specializantka psihoanalitične terapije
Irma Hus