Med.Over.Net

Ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Barbara Sarić, Ba pth.;specializ. psihoanalize

Pogovori o ljubezni, reševanju težav in različnih zapletov. Svetovanje, morda samo pogovor ali prijetna beseda, mogoče celo ... nikoli ne veš, če ne vprašaš.

Barbara Sarić , Ba pth.;specializ. psihoanalize

BarbaraSaric

Fakultetni študij psihoterapije je opravljala na SFU Sigmund Freud Privat Universität na Dunaju, izkušnje pa pridobivala v Sloveniji. Izbrala je smer psihoanalize - psihodinamska psihoterapija, saj se v praksi klasična Freudova analiza večinoma ne uporablja več. Najbolj pomembno v psihoterapiji se ji zdi, da skozi proces spoznava človeka in se kot strokovnjak prilagoditi na njegov sistem - "svet", saj verjame, da niti ena istoimenska težava, bolezen ni enaka drugi. Je moderatorka foruma na Med.Over.Net, piše članke za različne revije in sodeluje z radio Prvi ter RTV Slovenija. Njena vizija je sodelovanje in povezovanje z ljudmi. "Tudi sama sem skozi različne težave in v najstniških letih preko motnje hranjenja spoznavala sebe. ... Psihoterapija je ena najboljših stvari, ki so se mi zgodile v življenju. Gre za občutek harmonije v mojem življenju, ki je neprecenljiv. Zanimivo, kako povezana so naša čustva, um, telo ter kako lahko osvetlimo sami sebe in se dobro spoznamo, prav tako pa spoznavamo okolje okoli sebe ...,“ nam Barbara Sarić zaupa o sebi.

ljubica

Default avatar

ljubica

priznam. traja že zeloo dolgo in ne vem, kako se je pravzaprav začelo. če se izgovarjam, da nisem vedela, da je poročen, bi grdo lagala. vedela sem. in če bi rekla, da nisem vedela, v kaj se spuščam, bi tudi lagala. vedela sm in se zavestno spustila v razmerje s poročenim moškim. in postala ljubica. in dobro mi je tako. dokler nihče ne izve. ne pišem, da bi bila opljuvana, kar bom, ampak me ne žre to. pišem, ker nas je veliko. ogromno punc, ki smo storile korak, ki je moralno strašno oporečen, in družbeno popolnoma nespremenljiv. veliko nas je. poročenih in neporočenih. žensk, ki smo v očeh žen, (ki so zveste, ali pa tudi ne), rak rana slovenskih zakonov, ki v zadnjem desetletju razpadajo po tekočem traku. toda: če ne bi imel mene, bi imel katero od punc, ki si je izbrala življenski stil ljubice.
je res ljubica razlog za razpad zakona?? zakaj se moški (ali ženske) odločajo za skok čez plot. je doma res vse v najlepšem redu??
najbrž ne, ker če bi bilo, ne bi že šest let prihajal k meni.
ne kritizira svoje žene. noče. jaz ga ne sprašujem, in nikoli se ne pogovarjava o skupni hiši ali otrocih. iz dneva v dan neobremenjujoče.
ne govori o ločitvi, ker je ne bo. ne obljublja mi poroke, ker je ne bo. ne daje mi denarja, ker sm zaposlena in preskrbljena. pride le po prijaznost, nežnost, včasih zaspiva na kavču, drugič se smejiva bedarijam, da tečejo solze (smeha)
ko bo odšel... ne vem. ne razmišljam o tem.
Default avatar

Primož

Pri enem stavku bi te zagovarjal. Ne ni ljubica kriva za razpad zakona, zakon razpade že dosti prej. Ljubice so samo razlogi,d a se lahko kregamo in ločujemo. Kajti zelo malo parov prizna, da so problemi njihovi in vedno sta kriva dva.

Kako pa se potem odločijo, da bodo živeli naprej.

To je pa druga pesem in zakaj bodo tako živeli naprej.

primož
*************************************************************************************
www.mgc-bistrica.si

Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben.
https://www.facebook.com/med.over.net
Default avatar

juta

No jaz te ne obsojam, pa sem poročena in vem kakšno je danes zakonsko življenje, polno pasti in presenečenj. Razumem tebe, kakor tudi drugo polovico, ki vara svojo ženo. Nekaj mora biti narobe doma, da se je odločil za ljubico. Nihče ne ve kaj temu človeku, ki vara primanjkuje pri njegovi ženi. Sama sem poročena dolgo časa, in v zakonu je veliko preizkušenj, vendar vem, da se morava oba potruditi za skupnost, če se samo eden je premalo! Jaz te ne obsojam pri tvoji odločitvi, vendar ti želim, da kar najlepše preživiš te dragocene trenutke z njim, saj nikoli ne veš kateri bo zadnji. Svetujem ti, da zadržiš razmerje v tajnosti, v kolikor se vidva ne bi dogovorila o kakšni drugačni življenski poti. Veliko lepih trenutkov vama želim, ker mislim, da me bodo sedaj nekateri kar popljuvali, ker podpiram prešuštvovanje!!!!!!!!
Default avatar

bivša ljubica

Odprla si zanimivo temo, in sicer s svojimi vprašanji. Je pri njih doma vse v najlepšem redu, zakaj potem prihaja k meni? Tukaj bi lahko ugotovili, da je večino zakonov takih, kjer vedno nekaj manjka.

Meni je manjkalo v mojem zakonu, njemu v njegovem. Tudi midva sva dolga leta zapolnjevala svoj zakonski manjko en z drugim. Ko je bilo manjka preveč, sva se obadva ločila. Kmalu nisva bila več ljubimca, postala sva par. In ker parom vedno nekaj manjka, je pričelo manjkati tudi nama, mogoče kaj od tistega od prej in tako se manjko nadaljuje. Pravzaprav sva pred razpadom najine veze. Ker sva dolga leta znala živeti le kot ljubimca, nikoli nisva govorila o skupni prihodnosti, hiši otrocih, poroki, zato se nisva znašla kot par.

Kako se bo pri tebi to končalo ne vem, pri meni je zelo boleče.
Default avatar

i

Tle je ena reč, ki se je ne sme pozabljat. Res je, da je v vsakem zakonu kaj narobe, bolj ali manj. Stvar je samo v tem, kako se posamezen dec s tem spopade. Slabiči si poiščejo ljubico - neko poteho pred domačimi težavami. se mi zdi, da je to približno isto, kot steklenica. In je vedno samo njihova odločitev in njihova odgovornost, da si poiščejo ljubico - tle njihove žene nimajo nič zraven in ne nosijo nobene krivde, ne glede na to, kakšne so in kaj počnejo.
Varanje je ene sorte odvisnost - od romantične podobe, ki si jo taki moški ustvarijo v glavi in ker žena ni taka kot si jo je zamislil, išče naprej. In se ustavi tam, kjer ima najmanj obveznosti. Torej je še razvajenost zraven.
To je moje mnenje.
Verjetnost, da se zgodbe končajo, kot pri "bivši ljubici" je zelo velika.
Default avatar

tanja

Ne verjamem v take razlage (neobremenjujoča zveza, v kateri nič ne zahtevaš zase), verjetno globoko v sebi upaš, da se bo odločil zate. Samo čakaš nanj, ko ima čas in se te zaželi. Praviš, da bi drugače, če ne bi bil s tabo imel drugo. Torej tu ni kake velike čustvene navezanosti z njegove strani, ampak bolj izkoriščanje. Čas pa beži. Kmalu boš prestara za imeti otroke, si ustvariti družino. In potem boš jezna, da si tako zapravila svoja mlada leta.
Default avatar

danna

Živjo!

Sploh ne obsojam ljubic, saj položaj ljubice ni ravno rožnat. Veliko lepih in pomembnih stvari nikoli ne doživijo.

Se mi zdi, da smo za takšno stanje, ko zakoni kar razpadajo, v veliki meri zaslužne ženske - ker smo premalo izbirčne - ker se poročamo in ustvarjamo družine z nezrelimi moškimi - ki jih potem v teku zakona še razvajamo in jim pustimo, da lahko še naprej živijo brez odgovornosti - skok čez plot je samo logično nadaljevanje - pa tudi ta ne bi bil mogoč, če tu ne bi bilo osamljenih žensk, ki so pripravljene sprejeti položaj ljubice in živeti skrivno ljubezensko življenje, ki človeka zagotovo ne izpolni...

LP
Default avatar

muci

Joj kašne zgodbe piše življenje. Tudi jaz te ne mislim obsojat in nekaj moralizrat čudi me le to da si ti v vseh teh letih nisi zaželela nekaj več... da se pri tebi ni pojavila želja po družini, po otrocih...

Sicer pa vsak zase najboljše ve kaj mu paše in kaj si želi.
Ne vem tvojih let, predpostavljam da nisi več rosno mlada če si "preskrbljena", in verjetno že veš kaj delaš.

Srečno!
Default avatar

Rubyfruit

Ampak a ti je to dovolj? jaz te ne obsojam..ampak razmisljam ce ti je to dovolj..si nikoli ne zelis vec..tud jaz sem mislila da mi bo nekaj drugega dovolj, da bo prijateljstvo dovolj, da bodo trenutki z njim dovolj..ampak..ne wem..ni dovolj..se tezje je..ker se se bolj navezes na cloveka in potem je vedno tezje inse zanjdes v zacaranem krogu..
Default avatar

soncica

Pozdravljena!

Se strinjam, niso ljubice krive za razpad zakona, ampak je odločitev za ljubico posledica načetega razmerja, naveličanosti, mogoce le vsakodnevne rutine, vsekakor pa ni odraz velike ljubezni do žene.
Kot roža, ki je ne zalivas redno, umre, tako zakon, v katerega ne vlagaš dovolj ,slej ko prej, razpade. Veza dveh ljudi, ki naj zdrzi, je naporno delo in potrebuje prizadevanja obeh zakoncev.
Ne obsojam ljubic, niti žena...kaj pa moški z ljubicami, ženo, otroci??? Njim je najbrž udobno sedeti na dveh stolih, oni imajo vse, zagotovljeno varno prihodnost z ženo, hkrati pa skrivno ljubezensko življenje, ki jim zapolni praznino v zakonu...moči za odločitev samo za eno pa ni.
Praviš, da sta skupaj že 6 let, kar dolga doba, a nisi nikoli hotela več??? No, saj ,če ti je lepo, ti kar uživaj, vendar imej odprte oči, mogoče le srečaš moškega, ki mu boš lahko vse hkrati...žena, ljubica in prijateljica.

Pa še to...pri meni je bilo podobno, začelo se je tako, da sem bila ljubica, saj veš, tako, brez obveznosti, potem pa se je razmerje poglabljalo...in naenkrat nisem mogla več prenašati dejstva, da sem vedno drugo kolo, da je vedno prva ona, žena...ne morem opisati občutkov, ko ga ni bilo ob meni...trgalo me je, trpela sem v vlogi ljubice...pa sem ga postavila pred dejstvo...čeprav sem tvegala, da izgubim ljubezen svojega življenja, ...ni bilo lahko , ne njemu, ne meni...pa se je odločil...zame.
Zdaj sva srečna, že dolgo.
Srečno!
Default avatar

pomladna

ljubica

tudi jaz te ne obsojam, vsak pač išče svojo srečo in ljubezen največkrat drugje, ko se je naveliča doma ali če kaj ne štima. Jaz nisem več tako mlada, vendar sem se vedno izogibala poročenim moškim. Zakaj, ker od njega nimaš nič razen seksa, pa še časa nima zate, ko so prazniki in vikendi, sama bluziš okrog in ga neskončno pogrešaš. Njak sem pa že rajši sama, sicer je pa veliko samskih in tudi ločenih moških, ki noso krivi, da so ločeni. Kmalu boš prestara in boš težje našla moškega za skupno življenje in tudi morda za otroke.
Default avatar

polonak

Pravzaprav se sprašujem kako ti je lahko dovolj da živiš iz dneva v dan in podpiraš njegov egoizem v katerem vidi samo to, da mu je lepo???

Kako lahko ljubiš človeka, ki ni iskren in je zlagan??? Tega ne razumem? Ali sploh veš kdo je?
Default avatar

A.

Nikakor ne mislim obsojati ne tebe, ne vseh osatlih ljubic in ljubimcev tega sveta. Sploh pa glede na to kakšen odnos imajo moralizirajoči Slovenci do te kaste "ljubic, ki razdirajo zakone"... in bi jih najreaje dali takoj na grmado.

Kot je napisal Primož. Vse se začne že mnogo prej. Ljubice in ljubimci so posledica. Najprej med dvema, ki bi naj bila eno, pa sta dvoje - vsak zase. Ja in zakon/zveza je nekaj zelo krhkega. Oba morata delati na njem, 24 ur, 365 dni na leto do konca življenja - če želita, da jima "uspe" - karkoli pač zanju uspeh pomeni.

Obsojam samo tiste, ki varajo, ker ne upajo reči "dovolj" slabšemu življenju in imeti toliko poguma in odgovornosti, da prevzamejo posledice nase in gredo lepšemu življenju naproti. In potem sedijo na dveh ali treh stolčkih ali še več... In vsi upajo, da bo nekega dne bolje.

Stoli pa se lomijo...

Sploh pa tebi kot ljubici ne katerikoli drugi ne zavidam tega položaja. Sploh pa živeti v konstantnem upanju, da bo nekoč bolje...

lp
A.
Default avatar

TiČi

Ljudje smo različni, imamo različne potrebe, različne poglede.
A si ers zadovoljna z drobtinicami ki ti jih daje?Si res zadovoljna z ukradenimi urami?Te ne motijo lazi,ki jih govori zeni?Kdor je laznjivec, ne izbira komu bo lagal, pač laže, danes njej, jutri tebi.
Jaz , sem sama.Čakam nekoga,ki bo moj.Ki ga ne bom delila in v nedeljah, praznikih bila še veliko bolj osamlejna.Toda to ej že druga zgodba..jaz sem pač taka..
Vsak ima pravico ziveti taksno zivljenje,ki si ga izbere in je zadovolejn..
Default avatar

TiČi

oditi se preden spoznas vso resnico...je večen beg in nikoli ne bo celotnega spoznanja..)))
Default avatar

*Alina*

Ljubica, lepo si to napisala. Sama sem tudi ljubica, že skoraj dve leti, s to razliko, da midva se pogovarjava o skupnem življenju, da kritizira svojo ženo, vsak dan sva skupaj vsaj tri ure...in oh in sploh....Seveda nismo me krive.Zakon je v škripcih še preden se pojavimo me...in izberejo nas zato, ker v zakonu ni vse OK....Pljuvali in ogovarjali nas bodo pa vedno. Pa ne sekiraj se, oni, ki to delajo niso nič boljši.
Veliko sreče ti želim.
Default avatar

MIMI

Lep pozdrav
Nemorem kaj, da nebi odprla ust čeprav sem že bla popljuvana.
Ampak vseeno zelo sem vesela da si našla svojo srečo vendar verjamem da se to ni zgodilo kar čez noč da sta oba potrebovala nekaj časa vse se dogaja in ugotoviš da je to kar si želiš v živlljenju in trpiš ker je toliko čeri na na poti .Vendar lepo da si srečna tudi midva počasi načrtujeva skupno prihodnost sam nisem še jaz čist pripravljena. Verjamem pa v srečo in ljubezen in kar je najlepše se zbudit ob nekom ki ga imaš rad in da tud kaj dajaš dobivaš pa vedno vsak dan vsak večer
Pa srečno še mnogo skupnih let
MIMI
Default avatar

Sanja

Naj dodam svoje misli: tudi jaz sem bila namrec v kozi 'ljubice' veliko let, a si tega nisem priznala... Potem pa je njegov zakon razpadel in ko je tudi to prebredel, jaz sem mu stala ob strani in ga podpirala, ko je bilo hudo, pa sem nato ugotovila, da ima se manj casa zame in zelo malo spostovanja... Zdaj ga ni v mojem zivljenju, preselila sem se, zamenjala telefonsko in ceprav me je poiskusal kontaktirati v sluzbi, sem se uspela pogovoru izogniti in zdaj ne klice vec. Se vedno sem sama, saj nisem se cisto prebolela vsega, a bom in to zelo kmalu!
Kdo ve kaj bo prinesla prihodnost, morda sem prepozno 'zagledala luc', da bi si zdaj lahko ustvarila druzino in imela otroke, saj me je to razmerje zaznamovalo za vedno...
Default avatar

ona

Tudi jaz sem bila prevarana........ bila je ljubica s katero je prekinil takoj ko sem zvedela...........
Pri nama tudi ni bilo vse ok, oba sva bila zelo zmatrana od skupnega življenja, pospravljanja, kuhanja, otrok, ............. za razliko od njega jaz nisem iskala rešitev v objemu drugih moških ampak sem se spopadala z problemi dan na dan............ medtem ko se je on odtrgal in tolažil drugje...... PA NE IZ LJUBEZNI DO LJUBICE, ampak iz svojih slabih lasnosti!!!!!
Potem mu je bilo žal in je iskal odpuščanje, z ljubico pa je prekinil!!!!

Ljubice in ljubčki, hočem vam samo povedati, da ni pri vseh moških in ženskah ki varajo kriva žena ali mož....... Prepričana sem da je kriv njihov mehak karakter, sebičnost, egoizem ali nesposobnost spopasti se z življenjem..................Včasih je kriv partner, vendar v večini primerov ne!!!!!!
Imejte se rade in razčistite z svojimi poročenimi ljubčki kaj hočejo...... vas 24 ur na dan, malo tolažbe (namesto mame) ali samo avanturo - sex!!!!!.......da ne boste potem razočarane...... ko bo žena izvedela bo na vas pozabil...... takrat bo z vsemi petimi reševal zakon!!!!!!

To so tisti ki varajo!!!!!! ne vsi, so pa v večini!!!!!!!!!!

Pa srečno!!!!!!!!!!!!!!!!!
Default avatar

tinka

Si prepričana, da nima nove ljubice, saj zna to dobro skrivati, kar je dokazal, ko si bila ti ljubica njemu.