Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj • mag. Irma Hus, specializantka psihoanalitične terapije

Z roko v roki- nasveti za ženske

Default avatar
Tragično je, da je kljub vsej ljubezni med moškim in žensko, zaradi neznanja, nepoznavanja razlik med spoloma, partnerjeve enkratnosti, različnosti, njegove duševnosti, čustvovanja, hrepenenj, pričakovanj..., večina zvez obsojena na večni, uničujoči boj, ki poniža, razvrednoti, otopi ali uniči vas in vašo zvezo.
Zase in za svojo partnerko, ki mi pomeni vse, sem pripravil en tak zgoščen set nasvetov za ženske. Povzeti so po knjigi "Moški so drugačni, ženske tudi", katere avtor je dr. John Gray. Če bo en sam bralec našel v njih vzpodbudo za prekinitev tega začaranega vrtinca bojevanja, je objava smiselna.
Želim vam zveze, v katerih ne bo bojev, v katerih boste v dopolnjevanju in z roko v roki s partnerjem preživeli svoje življenje v ljubezni in sreči.

Nasveti za ženske

1. Moškemu ne delite nasvetov, ne poskušajte ga spremeniti. Moški je ponosen nase, če delo opravi sam. Samostojnost je zanj simbol učinkovitosti, moči, sposobnosti. Zatorej, ne svetujte moškemu, če ni prosil za nasvet, ker to razume kot dvom v njegove sposobnosti. Počutil se bo ponižan, ranjen, užaljen, neljubljen, nesamozavesten. Ko začuti, da ga ne skušate popravljati, bo hitreje zaprosil za vašo pomoč, vaše mnenje.

2. Moški v stresu se zapre v globine svojega uma (v votlino), kjer v miru in sam rešuje problem. Navzven deluje raztreseno in nedostopno, ve pa se počutite odrinjene. Ne drezajte vanj, pustite ga pri miru, vrnil se bo hitreje.

3. Moški občuti dolžnost, odgovornost, da rešuje vaše stiske, ko o njih spregovorite. Že na začetku mu povejte, da ne pričakujete rešitev, da želite o njih le govoriti, sicer vam bo predlagal rešitve. Če jih ne bo našel, se bo počutil nebogljen, izgubljen, nesamozavesten, prizadet, zagotovo pa vas ne bo zbrano poslušal.

4. Moški mora imeti občutek, da ga potrebujete. Dajte mu občutek, da mu zaupate, da cenite njegov trud, da ga potrebujete, sicer se bo umaknil v pasivnost, brezbrižnost.

5. Moškemu, ki ljubi, je vaša sreča, vaše zadovoljstvo pomembnejše od lastnega. Občuti potrebo, darovati vam svojo ljubezen. Dajajte mu občutek, da ga potrebujete, da je njegova zvestoba, predanost, moč,….vaša izpolnitev.
Občutek, da je nepotreben, je za moškega počasna smrt.

6. Moškega je najbolj strah, da ni dovolj dober ali da je nesposoben. Mnoge od vas se sploh ne zavedate, kako ranljiv je v resnici moški in koliko ljubezni potrebuje. Dajte mu svojo ljubezen, povejte mu, da ga cenite, da mu zaupate.

7. Moški govori moško slovenščino, ki se od vaše razlikuje toliko, da pomena vašega besedišča ne razlikuje niti pod razno; seveda tudi ve ne njegovega. Nasvet: kupite si moško/ženski slovar (zase) in žensko/moški slovar (zanj) ter se ga naučite na pamet.
Primer: ko moški na vprašanje »Kaj ti je?« odgovori z »Nič.«, lahko to pomeni »Pusti me pri miru, to bom sam rešil.« (v eni skrajnosti), ali pa »Prizadet sem, želim si, da bi ti lahko povedal, če boš prijazna, razumevajoča, nežna z menoj.« (v drugi skrajnosti). Seveda so možne vse variacije med obema skrajnostima. Kako pa ve razumete njegov »Nič.«. Običajno popolnoma napačno.
To je zelo pomembna točka v razumevanju moškega. Toplo vam priporočam ta slovar, ki pa ima eno majčkeno napakico. Hm…ni ga. Potrebno ga bo ustvariti; s pomočjo dialoga, raznih delavnic, ustrezne literature…

8. Moški molk je podobno enostavno opredeljiv kot njegov govor.

9. Moški je kot elastika. Čeprav vas ljubi, se občasno oddalji, zaradi zadovoljitve svoje potrebe po neodvisnosti in samostojnosti, nakar se vrne, ker hrepeni po vas. Hja, ena takšna krivulja, ki je baje popolnoma naravna, to je, potreba po intimnosti se izmenjuje s potrebo po samostojnosti. Kot nek bioritem.

10. Primarne ljubezenske potrebe moškega so drugačne kot vaše:
a) zaupanje, pomeni verjeti mu, da vlaga ves svoj trud za vaše dobro. Če pokažete zaupanje v njegove sposobnosti in namene, bo postal skrben in pozoren do vaših čustev in potreb,
b) sprejemanje, pomeni približati se mu brez namere, da bi ga spreminjali. To pomeni, zaupati mu, da bo našel svojo lastno pot za izboljšanje stvari ali za svoj napredek, brez vaših nasvetov. Lahko pričakujete, da vam bo mnogo lažje prisluhnil in vam izkazal razumevanje,
c) priznanje, pomeni, da mu poveste, kako cenite njegovo skrb za vas, da s svojim ravnanjem pripomore k vašemu dobremu počutju. Želel vam bo dati še več,
d) občudovanje, pomeni približati se mu z navdušenjem, odobravanjem. Pokažite mu, da občudujete njegovo moč, humor, razgledanost, prijaznost…. Vam bo poskušal ustreči, karkoli boste želele. Zanesljivo,
e) naklonjenost (želi si biti vaš junaški vitez) bo občutil, če boste odobravale njegova dejanja, cenile njegovo delovanje, dobroto….,
f) opogumljanje, pomeni vzpodbujati ga z besedami
Torej, s svojim ravnanjem in besedami mu izkazujte ljubezen, zaupanje, sprejemanje, priznavanje, občudovanje, prijaznost in naklonjenost. Dobile boste vso njegovo ljubezen in varnost, ki jo potrebujete.
Tipične napake, ki jih delate pri zadovoljevanju njegovih primarnih ljubezenskih potreb:
a) ve- poskušate popravljati njegovo vedenje ali pa ponujate pomoč, za katero vas ni prosil
on- počuti se neljubljen, ker mu ne zaupate več
b) ve- izrazite mu svoja negativna čustva z namenom, da bi ga spremenile, kaznovale, nadzorovale njegovo ravnanje
on- počuti se neljubljen, ker ga ne sprejemate takšnega kot je
c) ve- ne upoštevate, kar stori za vas, temveč se pritožujete, da nečesa ni storil
on- čuti, da ga ne cenite in ne ljubite, ker omalovažujete tisto, kar je storil za vas
d) ve- kritizirate njegovo ravnanje in mu dajete nasvete, kot da je še otrok
on- počuti se neljubljen, ker ni občudovan
e) ve- izražate svojo jezo posredno; npr. »kako si mogel…«
on- počuti se neljubljen, ker mu odtegujete svoje odobravanje. Ima občutek, da je slab
f) ve- kadar sprejme kako odločitev ali prevzame pobudo, ga popravljate ali kritizirate
on- počuti se neljubljen, ker ga ne opogumljate pri samostojnem odločanju ali ravnanju

11. Moški, ki vas ljubi, želi biti vaš najboljši prijatelj. Počutil se bo neljubljen, negotov, nezaupljiv, če boste pristnost prijateljstva z drugim moškim poudarjale ali celo postavljale pred vajino, ker se zaveda, da globje ko je prijateljstvo z drugim moškim, prej se izrodi. Zagotovo.

12. Nikoli ne primerjajte moškega z drugim moškim, razen če ga s tem hvalite. Ubile boste njegovo samozavest ter zaupanje v vas in vašo ljubezen. To je bližnjica do konca vajine zveze.

13. Nikoli ne jemljite moškega in njegove ljubezni kot nekaj samoumevnega. Želi in pričakuje, da ga sprejemate kot darilo in če mu boste to pokazale, se bo trudil z vsem srcem, da bi bil za vas res darilo.

14. Usklajevanje razlik in razhajanj v mnenjih skozi varen, pošten, odprt dialog je najpomembnejši element odnosa, ki pa se na žalost vse prepogosto razvije v prepir. Prepir pomeni boj in deluje razdiralno na odnos, zato se ga izogibajte. Za prepir stapotrebna dva, toda le eden, da ga konča. V prepiru sta prizadeta oba. Da bi se obvaroval pred prizadetostjo, moški uporablja štiri strategije:
a) napad- udari z obtožbo, sodbo, kritiko, ter vas obremeni s krivdo. Ko se vdate, misli, da je zmagal, v resnici je boj izgubil. Zanesljiv način za uničenje zveze. Če ve uporabite to strategijo, se moški umakne, postane brezbrižen,
b) beg- izogiba se temam, ki bi vodile v spor. Nesoglasja »pomete pod preprogo«. Svoje poskuša doseči z odtegovanjem ljubezni, ki jo potrebujete. Mir je navidezen, problemi se kopičijo v vse večji zid med vama in v izgubo medsebojnega stika. Značilno je izkanje izhodov v zasvojenostih s hrano, delom, športom….,
c) prevara- zanikanje problema. Boji se izraziti čustva, zato se pretvarja, da je vse v redu. Postane zamerljiv, depresiven. Zamera zastrupi ljubezen,
d) vdaja- namesto, da se zaplete v prepir, se preprosto vda. Prevzame vso krivdo nase za vse, kar vas moti. Na prvi pogled super, toda on se v želji, da bi ga ljubile, odreče sam sebi. Ni srečen in slej ko prej taka zveza umre.
Na prvi pogled je videti, da je razlogov za prepir več (denar, spolnost, odločitve…), resnični razlog pa je v njegovem strahu, da ni ljubljen. Še enkrat: kot je varen, pošten, odprt dialog življensko pomemben za vajin odnos, tako je prepir uničevalec vajinega odnosa. Prepir lahko preprečite, če se naučite reševati probleme skozi varen pogovor (zelo dobro opisano v knjigi »Najina ljubezen« dr. Hendrix, v poglavjih o zavestnem dialogu), ter da skrbite, da so njegove primarne ljubezenske potrebe zadovoljene.

15. Prepir, ki bi ga začel moški, lahko preprečite, če mu dajete občutek:
a) da ga sprejemate takšnega kot je, ne pa, da ga kritizirate in zavračate, sicer misli, da ga želite spremeniti,
b) da ga cenite, ne pa, da ga s svojimi nasveti obravnavate kot otroka, ker se bo počutil ponižanega,
c) da ga vzpodbujate, ne pa, da ga krivite za svojo nesrečo, ker bo odnehal, odvzele mu boste pogum,
d) da zaupate njegovim odločitvam,
e) da cenite njegovo pomoč,
f) da ga spoštujete,
g) da ste mu naklonjene, da je za vas nekaj posebnega, drugačen, boljši od drugih moških.
Se mi zdi, da sem vse to zapisal že v nekem drugem ali pa tretjem kontekstu, a ne.

16. Pokažite mu, da cenite njegove majhne pozornosti. Potrebuje vzpodbudo in zavest, da njegov trud ni zaman. Če se mu zazdi, da jemljete njegov trud kot nekaj običajnega, bo prenehal s pozornostmi.

17. Moški hrepeni po vašem priznanju za stvari, ki jih stori za vas. Če ga ne dobi, so ostali vaši napori brez pomena.

18. Skrivnost zadovoljitve moškega je v tem, da mu ljubezen izkažete s čustvi in ne toliko v obliki dejanj. Če ga ljubite, se vaša ljubezen odraža v vaših dejanjih. Ta odraz ljubezni je pomemben, ne toliko samo dejanje.

19. Kolikor večjo napako stori moški, toliko bolj ceni vaš toleranten odziv. Čudi vas, da se za veliko napako preprosto ne opraviči. Razlog je v njegovem strahu, da bi opravičilo ne bilo sprejeto. Boleče mu je priznati, da je odpovedal.

20. Pogovor v situaciji, ko ste jezne, žalostne, prizadete, prestrašene, razočarane, skoraj vedno vodi v prepir, ki moškega prizadene…tudi vas seveda. V takem primeru uporabite tehniko ljubezenskega pisma. Pri pisanju pisma lahko izrazite svoja čustva brez razmišljanja o tem, ali ga boste prizadele, ali ne. S tem, ko svobodno izrazite svoja negativna čustva, se v vas povrneta mir in ljubeznivost. Tako pomirjene lažje pristopite k pogovoru. Tehnika ljubezenskega pisma vsebuje tri faze:
a) napišite pismo, v katerem izrazite svojo jezo, žalost, obžalovanje in ljubezen,
b) napišite odgovor, v katerem poveste vse, kar bi rade slišale od svojega partnerja,
c) pokažite pismo in odgovor nanj svojemu partnerju.
Ta tehnika je baje ena najboljših metod za razbremenitev. Z njo se zopet približate svojemu moškemu in z njim vzpostavite ljubezniv odnos. Tehniko prilagodite svojim potrebam in okoliščinam. Lahko uporabite vse tri elemente, lahko le enega ali pa dva. Uporaba te tehnike ima vsaj dve dobri lastnosti; pomiri vas in prepreči prepir, ki bi ranil vas in njega. Zavedati pa se morate, da uporaba te tehnike ni nadomestilo za pogovor.

21. Naučite se pogovarjati, tako se boste najlažje izognile prepiru. Za začetek; poslušajte ga do konca, brez prekinjanja in z varne razdalje. To pomeni, da poslušate do konca, kaj vam ima za povedati, ne da bi ob poslušanju pripravljali odgovor (napad ali obrambo). Ko preneha s samogovorom, se poskusite vživeti vanj z zavestjo, da je drugačen in da ima pravico do takšnega mišljenja, čeprav se ne ujema z vašim. Povejte mu, iskreno, da razumete, da je to njegov pogled na določeno stvar in da ima vso pravico do svojega pogleda. Povejte mu to na prijazen, blag način. Tak pristop običajno pomiri napetost. Nato mu brez obtoževanja na miren, prijazen način povejte, kakšen je vaš pogled. Močno toplo vam priporočam, da se skrajno resno lotite učenja pogovarjanja (spet omenjam knjigo »Najina ljubezen«, je pa zagotovo dovolj literature na to temo, pa delavnice in tečaju so najbrž tudi), kajti zavesten, konstruktiven pogovor je osnova vsakega dobrega odnosa.

22. Moški prostovoljno ne ponuja pomoči, zanjo morate prositi. Če prošnja zveni kot zahteva, imate malo možnosti, da vam bo pomagal. Pomembno je, kako ga zaprosite za pomoč:
a) izberite primeren čas. Ne prosite ga za tisto, kar želi ravnokar storiti, kr bo imel občutek, da mu svetujete, kaj naj stori,
b) ne bodite ukazovalni. Čutil se bo prizadetega in bo pomoč najverjetneje odklonil,
c) prošnja naj bo kratka in povezana. Izogibajte se naštevanju vrste razlogov za pomoč. Vzbudijo mu občutek, da ne zaupate njegovi pomoči,
d) prošnja naj bo neposredna. Ne opisujte mu problema, ampak zaprosite moškega direktno za pomoč, sicer bo mislil, da se vam zdi njegova pomoč nekaj običajnega, in da njegovih uslug ne cenite.
Npr.
Primerna prošnja: »Ali boš spraznil smetnjak?«
Neprimerna prošnja: »Smetnjak je poln.«
e) pravilno se izražajte. Namesto besede »lahko« uporabljajte besedi »bi« ali »boš«, ker besedo »lahko« razume kot, ali je zmožen nekaj storiti. Zanj to ni prošnja.
23. Moški rangira pozornosti, ki jih poklanja vam ali ve njemu. Deli jih na velike in majhne (za razliko od vas, ko vam vsaka pozornost pomeni enako), zato je osredotočen na velike, Če predvideva, da vam je dal več kot ve njemu, čaka, da izpolnite svoj fond. Zato se vam zdi, da dajete več kot on vam, on pa misli, da ga ne cenite. Nekaj vaših odzivov, ki vam prinesejo veliko točk in jih zelo ceni, na njegova dejanja:
a) njegove napake ne pospremite z izjavo: »Saj sem te opozorila!« in mu tudi ne delite nasvetov,
b) razočara vas, ve pa ga ne kaznujete,
c) zgreši pot, ve pa iz tega ne naredite afere,
d) zgreši pot, ve pa najdete dobro plat dogodka: »Nikoli ne bi videla tega čudovitega sončnega zahoda, če bi šla po najkrajši poti«,
e) pozabi vam kaj prinesti, ve pa rečete: »Je že v redu. Boš prihodnjič mislil na to?«,
f) zopet je pozabljiv, ve pa potrpežljivo in prizanesljivo rečete: »Saj ni tako hudo. Ali boš prihodnjič bolj pozoren?«,
g) prizadele ste ga in se zavedate, da je prizadet. Opravičite se mu in mu izkažete ljubezen, ki jo potrebuje,
h) prosite ga za pomoč, ki jo on odkloni. Kljub temu niste prizadete, temveč verjamete, da bi vam pomagal, ko bi mogel. Ne zavrnete ga in mu ne zamerite,
i) kasneje ga zopet prosite, a on vam odreče pomoč. Ne očitate mu, temveč razumete, da vam trenutno ne more pomagati,
j) prosite ga za pomoč, ne da bi ga izpostavile pritisku, čeprav ste jezne,
k) ne očitate mu, kadar se umakne,
l) ko se vrne iz svoje votline (globin svojega uma, kamor se umakne, ko je pod stresom in kjer v miru poskuša rešiti problem), ga ne poskušate kaznovati, temveč ga sprejmete z dobrodošlico,
m) opraviči za napako, ve pa opravičilo sprejmete ljubeznivo, z odpuščanjem,
n) prosi vas za uslugo, ve pa jo odklonite brez navajanja vrste razlogov za to,
o) prosi vas za uslugo, ve pa mu ugodite in ostanete dobre volje,
p) po prepiru se želi pomiriti z vami in vam prične izkazovati drobne pozornosti, ve pa jih sprejmete z odobravanjem in hvaležnostjo,
q) veselite se ga, ko pride domov,
r) ve čutite zamero, umaknete se v drug prostor, kjer se zberete in pomirite, nato pa se vrnete k njemu ljubeznive in srčne,
s) ob posebnih priložnostih spregledate njegovo napako, ki vas običajno razburi,
t) uživate v spolnem odnosu z njim,
u) pozabi, kje je pustil ključe, ve pa mu ob tem ne očitate, da je neodgovoren,
v) vljudno in prijazno mu izrazite svoje nezadovoljstvo ali razočaranje nad restavracijo ali filmom ali…,
w) vzdržite se nasvetov, ko on vozi ali parkira vozilo. Zahvalite se mu za vožnjo,
x) namesto, da bi razmišljale, kaj je storil narobe, ga prosite za pomoč,
y) svoja čustva mu razlagate brez očitanja, negodovanja in zavračanja.Večina nasvetov je povzetih iz knjige »Moški so drugačni, ženske tudi«, katere avtor je dr. John Gray, mogoče je vmes tudi kakšen moj.

Še to...literature je veliko, delavnice in razni seminarji so tudi.....učite se....zase...za svoje življenje.
Default avatar
Vem kaj hočeš reči.In v bistvu imaš prav...
Verjetno se bo našel kdo,ki bo pomislil,da se SPET nekaj pričakuje od nas- žensk in celoten sestavek,ki si se ga potrudil napisati, vzel kot napad...Da ženske ne razumemo moških.
In 100% se bo našel kdo,ki bo rekel zakaj je vedno govora samo o tem kaj naj bi storile,razumele ženske...
A bistvo ni v tem.
Bistvo velja za oba.Ti si samo predstavil svojo (moško) stran.Kdaj drugič bo opisana ženska.
Gre pa dejansko za dva različna pogleda,čutenja...ki z malo truda lahko vodi do čudovite prihodnosti.

Zato se strinjam s Tabo.Za življenje gre...

lp,

Kaja B.
Default avatar
Torej do moških se obnašajmo, kot, da so bogovi, ženske pa sužnje, ki jim moramo v vsem prav ljubeznivo ustreči, pa še to čisto narahlo, da se revčki ne bi preplašili in se stisnili v svojo votlino! Joj prejoj!
Default avatar
Hvala za trud.
Gotovo bo tak povzetek bolje bran od cele knjige.
Default avatar
To bi mirno lahko bili v 90 % tudi nasveti za moške. Vsak mora začet najprej pri sebi.
lp
Default avatar
Dobri in poucni nasveti.

Sicer pa bi rada, da bi tudi moski z menoj delali na tak nacin, iz istih razlogov. Kaj to pomeni - da smo si v resnici moski in zenske bolj podobni kot bi si to radi priznali ali pa da imam v resnici "moski" nacin razmisljanja?

lep dan zelim,
cedevita
Default avatar
Tudi jaz sem prebrala to knjigo, in lepo si to napisal...samo ali nebi še nasvete za moške, ker to knjigo je verjetno več žensk prebralo kot moških...zato...priporočam nasvete za moške.

Če bi se res zanli držati teh pravil iz knjigice bi bil na Zemlji raj.

Vseeno hvala za povzetek...sem že malo pozabila določene stvari in sem si jih ponovno osvežila...

lp
ena-kravca
Default avatar
Sploh se mi ni dalo brati vsega tega nakladanja. Četudi so moški res 'uboge nežne rožice', potrebne vsega razumevanja, se mi zdi popolnoma nepošteno, da bi od žensk pričakovali, da bodo vso to moško nebogljenost upoštevale . Ženske smo prav tako občutljiva bitja, prav tako potrebujemo razumevanje in podporo. Se vidi, da je knjigo pisal moški!
Za dober odnos se morata vedno potruditi OBA. V dobrem odnosu morajo biti zadovoljene potrebe OBEH, ne samo enega!
Default avatar
aja.....kje so pa še nasveti za moške.....oziroma, to kar velja kot nasvet za ženske naj velja tud za moške...pa bo mir v hiši!
Default avatar
Meni je bila knjiga tudi zelo všeč, vendar pa nimam ne volje ne energije, da bi se ravnala po teh nasvetih. S svojim moškim sem takšna, kot pričakujem (in tudi v resnici je), da bo tudi on do mene. Razumevajoč, prijazen, kolikor pač je mogoče.
Nisem pa njegova psihoterapevtka in to tudi ne mislim igrati.

Še ena zanimiva misel od Dese Muck. Po nasvetih teh knjig, naj bi ženske moške pustile, da gredo v svojo "votlino" in se vrnejo, ko bodo pripravljeni. Kot na elastiki. Moški se oddalji in ko je dovolj daleč, ga pritegne nazaj. V čustvenem smislu namreč.
Desa Muck pravi, da v realnem življenju, če elastiko predolgo in preveč pogosto nateguješ, se raztegne in jo je treba zamenjati:)))
Default avatar
Hm

se mi zdi, da bi nasvete za moške morala napisati ženska. Kdo ve bolje, kaj ženska potrebuje, če ne ženska.

Kar se literature tiče...dovolj je dobrih knjig in...ja...oba bi jih morala brati....in ..nikoli ni prepozno.
Default avatar
Tina,

Umik v votlino in s tem nategovanje elastike, ni kar nekaj samoumevnega. Je vedno posledica nekega vzroka. Če ni vzroka, ni umika.

Kar pa se volje in energije tiče. Vesel sem, da se s partnerjem tako lepo ujemata, da poznata različnost in enkratnost drug drugega, jo priznavata in spoštujeta, da je vajina zveza dopolnjevanje, ne pa boj.

Ohranita to.

Lep pozdrav
Default avatar
še moj nasvet: dajte, končno odrastite... Mislim.. Kdaj pa je kateri moški kdaj k meni pristopil s toliko obzirnosti, občudovanja, oboževanja, brez želje spreminjanja....
Uf. Veliki otroci...
Zoja
Default avatar
Saj ni bistveno ali so tile nasveti namenjeni ženskam, prav tako so lahko namenjeni moškim in zahvaljujem se ti, ker si se tako potrudil spomniti nas na stvari, ki jih tako radi pozabljamo. Samo ne vem zakaj se takšnih nasvetov ne spomnimo v trenutku, ko smo prizadeti in užaljeni. Kako čudovito bi bilo, ko bi v trenutku, ko nam po kosilu ostane gora posode, razmetana kuhinja, v pralnem stroju perilo za obesit, otrok noče narediti domače naloge, pes čaka, da ga odpeljemo na sprehod......mož, ki ve za vse to pa pravi, da gre ven - kako v takem trenutku najti pravilno razmišljanje, se mu nasmehniti, ga poljubiti in mu zaželeti prijetno popoldne? Če mi lahko to kdo pojasni, mu bom do smrti hvaležna.
Default avatar
Hm, pa taki nasveti za ženske! Klinc jih gleda, naj pometejo pred svojim pragom.

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic
mag. Irma Hus , specializantka psihoanalitične terapije
Irma Hus