Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

dojenje ponoči

Default avatar

onina

Moj 3-mesečni sin se doji čez dan na 3 ure, zvečer ga podojim približno ob 21.00 in potem naspi do 24.00, ko se zbudi. V bistvu še vedno miži, samo godrnja in se zvija ter prdka. Potem mu dam dudico in nekako zaspi še za 1 uro, ko zopet prične godrnjati in se zvijati. Potem ga podojim in ob godrnjanju zopet zaspi za 3 ure, ko se zgodba ponovi. V bistvu ponoči sploh ne joka. Ali je res lačen, ali ga samo tako zvija in ga to zbuja?
Default avatar

tinkaraB

pozdravljeni,
tudi midve z malo imava takšne probleme,kot jih imata vidva.
Čez dan se dojiva na 3-4 ure,čez noč pa kakor kdaj,včasih spi 5 ur,včasih še dalj časa.Ko pa se ponoči zbudi,miži in se premetava sem ter tja in ne spusti nobenega zvoka(ne joka),tako da se zbudim od tega,ko se mala premetava.ko pa jo vzamem k sebi da jo podojim pa tudi skozi miži sploh ne pogleda,ko se naje zaspi nazaj in ne podirava kupčkov,ker bi jo s tem čisto zbudila in nebi dalj časa nazaj zaspala.In potem ,ko se znova prebudi in zgodba se ponovi,
a ponoči veliko poje,tako kot čez dan?
Aja,stara je tudi 3 mesece
Default avatar

Zoe3

Draga onina,

verjetno ste zadovoljni, ker je vaš dojenček kar zadeva spanje precej predvidvdljiv otrok (predpostavljam, da se na tri ure doji, ker mu tako ustreza in je tedaj lačen). Mnogi trimesečni dojenčki se namreč niti čez dan še zdaleč ne dojijo tako "urejeno" v enakomernih presledkih. To prinaša v družino nekaj več umirjenosti - seveda, kada otrok lepo napreduje in je tudi sicer z njim vse vredu. Takšno hranjenje je verjetno povezano tudi z otrokovim značajem.

Ponoči se zbujajo za hranjenje tudi mnogi starejši dojenčki, ki že jedo gosto hrano. Za trimesečnika, ki se ponoči večkrat hrani, je to povsem normalno.

Dojenčki se tudi sicer pogosto zbujajo in imajo rahel spanec. Včasih zaspijo nazaj sami, večina pa se prebudi in rabi hrano ali drugo pomoč pri vnovičnem uspavanju (dojenje, dudico, požirek vode, nošenje, držanje za rokico, tapkanje po ritki, gladenje po hrbtu, zibanje, rahlo tresenje posteljice/vzmetnice, spanje pri starših... odvisno od otroka, od starosti in razlogov za zbujanje). Včasih s tem nekoliko podaljšamo razmake med enim in drugim hranjenjem, kar lahko postopno (v nekaj tednih, mesecih) privede do manj pogostega zbujanja. Ko pri zdravem dojenčku, ki lepo napreduje, nič od omenjenega ne deluje, lahko sklepamo, da resnično potrebuje hrano (in verjetno hrati tudi bližino, toplino, varnost).

Mamica in očka najbolje poznata svojega otroka in vesta, koliko(krat) se hrani čez dan, kako napreduje po teži, kako zahteven oz. prilagodljiv je. Zato je prav, da se na podlagi vseh teh informacij odločita o tem, kako z nočnim hranjenjem.

Vsekakor velika večina trimesečnikov dojenje ponoči še glasno zahteva ali kaže druge znake lakote (enkrat ali večkrat na noč) in to tudi potrebuje. Mnoge mamice 3m dojenčka ponoči nahranijo že prej, preden se začne jokati ali se povsem prebudi, sledijo pač svojemu občutku tako glede hrane kot glede možnega podaljševanja razmakov med podoji.

M

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar