Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Premalo pridobivanje teže

Default avatar

ILea

Pozdravljeni!

Sem zelo zaskrbljena. Čez par dni bo moj sin dopolnil 3 mesece. Je zelo priden otrok. Je polno dojen brez dodatkov, niti čaja mu ne dajem. Dojim ga kadar želi in ponavadi zdrži dlje časa le kadar smo zunaj, tudi 3-4 ure. Sicer pa je tudi ponoči 1-2x, le redkokatero noč prespi do cca. 5.30 ure. Sedaj pa k problemu:
- rodil se je s težo 3.720 kg, iz porodnišnice sva šla po treh dneh in je imel težo 3.500 kg ob višini 56 cm,
- pri enem mesecu je imel 4.810 kg in 58 cm,
- pri dveh mesecih 5.560 in 60 cm,
- danes, ko je star skoraj tri mesece pa ima 5.850 kg in 61 cm.
Ponovno sva naročena na tehtanje čez teden dni. Mene pa zelo skrbi kaj bi lahko bilo narobe??? Res je, da jaz malo pazim kaj jem, izogibam se čokoladi zaradi zvijanja pa tudi zaradi prekomerne pridobitve telesne teže med nosečnostjo (20 kg) Pa že prej je bila kakšna kilca odveč. Pa tudi kak kos kruha raje samo pogledam kot pojem,....... Bi mogla več jesti, ker verjetno moje mleko ni dovolj hranilno ali kaj??? Sin je sicer zadovoljen, občutek imam, da mi mleko še ostaja in kar pojem je res zelo kvalitetno in raznoliko? Kaj mi svetujete???

Najlepša vam hvala za odgovor že vnaprej!

Zaskrbljena mamica
Default avatar

LLLKarmen

Draga Ilea,
vaš dojenček bo dopolnil tri mesece, je polno dojen, dojite ga na njegovo željo. Vaš sin je v prvem mesecu pridobil 1310g in zrastel za 2cm. V drugem mesecu je pridobil 750g in zrastel za 2cm, v tretjem mesecu pa je pridobil le 250g in zrastel za 1cm. Kontrolno tehatnje imata čez en teden. vi pazite pri prehrani in vas zato skrbi, ali je vaše mleko dovolj kakovostno.

Najprej - kako vemo, da zdrav, donošen dojenček dobiva dovolj mleka?
1. Dojenček ima najmanj pet do sedem mokrih bombažnih pleničk (ali 6-8 pleničk za enkratno uporabo) dnevno.
2. Dojenček, mlajši od 6 tednov, kaka 2-5x dnevno, starejši od šest tednov lahko kaka tudi na nekaj dni a takrat obilno, povprečno pa kakajo 1x.2x dnevno.
3. Dojenček v prvih treh mesecih pridobiva NAJMANJ 115g na teden, med tretjim in šestim mesecem 80g na teden in po šestem mesecu 50g na teden.
4. Dojenček se doji pravilno in pogosto.
5. Dojenček je zdrav, živahen, se lepo razvija, ima gladko in napeto kožo, vidno raste v dolžino in se mu širi obseg glavice, je aktiven in čuječ.

Ilea, žal imam premalo podatkov, da bi lahko skupaj ugotavljali vzroke težav. Ali je vaš dojenček rojen ob roku, je sicer zdrav, kako pogosto je polulan in pokakan, kako se doji /kako dolgo na podoj in kolikokrat dnevno/, ali dojite na podoj na obeh dojkah ali na eni, v kakšnem položaju se dojita, je dojenček zelo zaspan ali je nasprotno živahen in dejaven, ali imate vi občutek, da imate premalo mleka, ali imate vi morda ranjene, poškodovane bradavice, ste imeli v zadnjem mesecu kakšno vnetje dojk, se je v zadnjem mesecu v vašem družinskem življenju kaj spremenilo,...?

Žal mi je, da sem vam namesto odgovora natresla še cel kup dodatnih vprašanj. A žal drugače ne gre.

Prilagam povezavo, ki vam bo morda prišla prav - kako povečati mlečno zalogo:

Razumem vašo skrb, da dvomite v kakovost vašega mleka. Ne skrbite! Materino mleko (razen v res zelo zelo redkih primerih, npr. pri anoreksični materi ali zaradi kakšnih hudih bolezenskih stanj) je VEDNO prilagojeno vašemu dojenčku in vedno dovolj kakovostno! Tudi če nekaj tednov ne jeste in pijete dovolj, telo pač črpa iz materinih zalog, ki jih je za to namensko ustvarilo v času nosečnosti.

Človeško mleko vsebuje razmerje potrebnih snovi, ki je najbolj primerno za vašega dojenčka in se tekom in starosti rasti otroka spreminja. Rudninske snovi in vitamini iz materinega mleka se v otrokovem telesu vsrkajo z največjim izkoristkom. Kakovost in sestava mleka se prilagajata iz dneva v dan, iz tedna v teden. Sestava mleka se prilagaja otrokovemu povpraševanju. Če se otrok manj doji, se v naslednjih dneh tvori manj mleka in količina protiteles v njem se močno poviša (če je dojenček bolan in se manj doji) in obratno, če se dojenček doji več, se količina mleka poveča in sestava temu ustrezno prilagodi.

Človeško mleko se spreminja tudi tekom podoja samega. Na začetku priteče t.i. prednje mleko, ki je namenjeno odžejanju otroka in preskrbi s tekočino, nato priteče t.i. zadnje mleko, ki je kalorijsko bogatejše, ima več maščob, beljakovin,, itd... in je namenjeno temu, da se dojenček nasiti.

Ogromno težav glede kakovosti mleka izhaja tudi iz napačnih nasvetov, da naj bi morala mamica po dojenju mleko izčrpati. Tako lahko pride do tega, da ima mama mnogo PREVEČ mleka, zato dojenček zaradi preobilice mleka res lahko popije le prednje, bolj vodeno mleko in posledično ne napreduje pri teži. Da gre za to, najhitreje opazimo stanje v pleničkah, ker imajo dojenčki, ki popijejo preveč prednjega mleka zelo vodeno, zelo tekoče (kot voda) in zelene barve blato. Kakšno je blato vašega dojenčka Ilea?
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

aldijana

Lep pozdrav!
No nevem kako začeti, imam eno tezavo. Imam sina, ki bo jutri napolnil 3 meseca. Imam tezavo glede tezine.
Bom prvo opisala od rojstva tezino in rast.
Rojen 9.10.2008: 3170g in 51cm, s carskim rezom sem rodila.(12 dni pred terminom).prva posvetovalnica:3860g in 53cm, ki je bila 4.11.08., druga posvetvalnica :4500g in 57cm, 9.12.2008. No v drugem mesecu je malo pridobil na tezi po mnenju zdravnice. In rekla mi je naj mu zvečer dodam en obrok. Nism začela dodajat takoj, zdaj pa je ze 10 dni odkar mu dodajem in ima danes (sem ga vagala) 5450g. Skoraj 1kg je pridobil. Zdaj pa nevem kolko časa naj mu se dodajem...?? al naj mu sploh ? kako naj se zdaj resim tega dodatnega obroka? Mada sem dodjala le 10dni.. ( pa spije okol 70-80ml) prej ga tudi nadojim pa potem sele dodam flasko, vedno pobruha pobruha kar dosti po obroku.. Mislim pa da poje tudi če ni lačen , kar lije tud popije .. tak, se mi zdi.. Dojiva se se kar pogosto na 2 uri,ponudim mu obe dojki.. pa tud kratki se mi zdijo podoji, ma da vedno po obroku malo poliva..Prosim pomagajte s kasnim pametnim nasvetom... A je res potrebno dodajat se večerni obrok??Moja zdravnica pravi da otrok mora prva 3 meseca pridobivat min . 800g. (tam okoli je dodala), ma da tle kar berem pa okol 400 g min na mesec.. nevem kaj naj si mislim ..pridno polni pleničke, usaki dan kaka, pa tudi lula dosti.. je dobrovoljček, zelo malo joče..lepo spi, ponoči na 4 ure se mi zbudi za hranit... Podnevi spi 2krat po dve uri.. tako ... mislim da sem zdaj kar obsirno opisala situcijo...
hvala v naprej za odgovor...
Default avatar

LLLMojca

aldijana, pozdravljeni!

vaš fantek je star 3m. Dodajate mu 10d enkrat na dan prilagojeno mleko, ker je zdravnica ocenila, da bi lahko bolje napredoval. Zdaj ne veste, če ni morda to mleko preveč in kako se ga znebiti.

V prvem mesecu se je teža povečala primerno, 700g od porodne teže (od najnižje pa verjetno še malo več? vedno merimo od najnižje, ne od porodne teže). Drugi mesec 640g, kar je prav tako še vredu (minimum je 450g na mesec oz. vsaj 110-115g na teden, povprečje med 600 in 700g na mesec).

Po tem ko ste mu zadnje 10d na predlog zdravnice začeli dodajati prilagojeno mleko, ste tretji mesec natehtali napredek na teži za 950g. Verjetno bi vaš fantek res primerno napredoval tudi brez tega dodatka, ki ga niti ni veliko.

Predlagala bi, da preprosto ne dajete več in da tedaj pač dojite, kolikor bo potrebno. Vaša tvorba mleka zaradi tega dodatka verjetno ni bistveno zmanjšana, če sploh kaj.

Polivanje po steklenički je lahko znak, da ima bistveno preveč in da pije, ker pač samo teče. Ali tudi, da mu prilagojeno mleko ne ustreza, da za njegov želodček ni dobro, pa ga telo izvrže.

Dojite primerno, priporočam naprej pogosto dojenje na pobudo otroka, da bo imel več kot 8 podojev. Ponudite obe dojki, morda malo podaljšate dojenje na eni dojki, da dobi več zadnjega, bolj kaloričnega mleka.

Zdravniki imajo različna pričakovanja.
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... 7943#REPLY (minimum, različne zahteve)

No, 400g na mesec je premalo, 450g je MINIMUM v prvem, drugem in tretjem mesecu. Sicer pa se pediatri ravnajo po teh krivuljah. http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... 7943#REPLY (minimum, različne zahteve)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 (tabele rasti, 2000, s foruma Pediatrija)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

evička

mojca pozdravljena

čisto sem obupana in sploh ne vem kaj narediti

včeraj sva bili z evico pri ped. kjer jo je cepil
sedaj je stara 7 mesecev in nekaj dni
zadnji mesec je res lepo in pridno jedla
-frutke
- pire krompir z malo masla in oliv. olja
- pire in belo pišč. meso
- namočene marelice in slive
-
in dojili sva se redno skoraj na pol ure oz. kadar je pokazala da je še lačna

potem pa šok pri teži
pri 6 mesecih je bila težka 6960g včeraj pa 6680g
sploh ne vem zakaj ji je teža padla
prepričana sem bila da je lepo pridobila na teži.
nič ni bila bolna le spi ponoči zelo slabo tako da spi pri meni da jo lahko podojim kadar želi-skoraj celo noč ima v ustih dojko samo da vsake toliko časa malo poduda.

ped. je bil nekaj slabe volje tako da se ni hotel nič pogov. o tem samo rekel je da je teža v redu in naju odslovil

prosim za pomoč in kakšen nasvet za kakšno res kalorično hrano da bi vsaj malo pridobila na teži

hvala za odgovor!!!!
Default avatar

LLLMojca

evička, pozdravljeni!

Vaša deklica je pri 7m s 6.680 še vedno znotraj povprečij krivulj rasti, seveda padanja teže ne moremo kar zanemariti.

Kaj je bilo bistveno drugače pri hranjenju in vedenju vaša deklice v šestem mesecu glede na sedmi mesec, ali bi lahko kaj izpostavili? Bi bilo mogoče, da so jo prejšnjikrat tudi napačno stehtali? To bi npr. videli, če bi v krivulje rasti tukaj http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 označili vse meritve teže in opazovali, ali meritev pri 6m morda kako nelogično odstopa. Kaj pa zdaj? Je sedanja meritev zanesljiva?

V to morda ne bi podvomila, če ne bi napisali, da se lepo hrani tako z GH in da se tudi pogosto in vredu doji. Ali opazujete, če pri dojenju nekaj časa lepo aktivno sesa in požira? To bi priporočala.

Kaj pa, če ponudite več GH, kako se odziva? Odvaja dovolj pogosto in dovolj obilno glede na prejšnji mesec?

Zdrava kalorična hrana je npr.:
- surova maščoba, npr. hladno stisnjena olja v juhah in kašah, surovo maslo in smetana, kislo mleko, polnomastna skuta
- avokado vsebuje veliko zdravih maščob in energije
- banana, mango in drugo polnejše sadje, ni treba, da je zelo sladko
- jajčni rumenjak
- morda tudi dodani zmleti orehi
- odlična so semena, npr. sončnična, lanena, bučna ... zmeljete v kavnem mlinčku malo več in vsak dan dodate kakšno žličko v določene jedi

Otroci maščobe nujno potrebujejo za pravilen razvoj in zdravje, ne skoparimo z njimi, seveda pa naj bodo čim bliže stanju, kot so v naravi, saj so pregrete maščobe hitro lahko toksične, izogibajmo se hrani, pečeni ali cvrti na visokih temepraturah.

Morda bi zdaj naslednje tedne pozorneje spremljali njeno težo, da ne bo še dodatno upadala. Otrok, ki se primerno in z veseljem hrani, vidimo, da res dovolj je in se tudi veliko doji, pa na teži izgublja, potrebuje bolj natančen pregled pri zdravniku. Ne pustite se odpraviti, še prej pa ponovno preverite težo, da ne težite po nepotrebnem.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

evička

mojca,hvala za odgovor!!

bi rekla,da je v 6 mesecu manj jedla kot sedaj v glavnem je jedla samo sadje in dojenje.
v 7 mesecu je pomalo začela z mesom in zelenjavo ter sadje pa vseeno količinsko več kot v 6 mesecu.
tudi ne kaže nobenih znakov da bi bila bolna.
pokaka se včasih 2x na dan včasih nič dva dni in potem spet vsak dan.
bolj neredno ,lula pa normalno-mogoče je včasih malo temen in bolj močan vonj ampak samo včasih.mislim,da odvaja več kot prejšnji mesec.
drugače je zelo živahna.

če ji ponudim več gh jo spljuva- poje naprimer 1 cel frutek naenkrat in potem se še podoji ko gre spat.

je pa res da je pri hrani bolj izbirčna-zelenjava ji ne gre najbolj,razen če jo malo posolim in dodam smetano,kislo smetano ali maslo.

mogoče pa ima preveč enolično hrano?

naš dan poteka takole:
- celo noč pomalem duda dojko
- 7-8 dojka in keksolino z alpskim mlekom ali novalac(ga je samo če dodam sladkor)
- 9 dojka in gre spat
- 10 dojka včasih še prej odvisno koliko časa spi
- 10 frutek in dojenje
- 12 kakšna zelenjava če je noče spet sadje
- 13 dojka
- 14 dojka,sadna skuta ali jogurt
- 14-16 dojka in zaspi
- 17 dojka sadje ali jogurt
- 18-20 dojka
- 21 keksolino , dojka in zaspi

bom pa sedaj šla na tehtanje da vidim kako je s težo.

mogoče pa je teža padla ker jo matrajo zobki nima še nobenega se pa zelo slini in grize vse kar ji pride pod roke.
mogoče je pa to??
Default avatar

LLLMojca

evička, poskusite deklici vključiti morda nekaj dodatni zdravih maščob na jedilnik. Dojenček ne potrebuje hudo razgibanega jedilnika, počasi in hrana, ki jo dobro sprejema, to je vredu, tudi če je nekaj dni morda enako.

Samo zaradi zobkov in slinjenja, torej če opažate, da je apetit podoben, dvomim, da bi otrok izgubljal na teži.

Morda poskušate industrijsko hrano, razne linote, v katerih razen kalorij (in nekaj umetno dodanih snovi) ni nič koristnega za otrokov razvoj in napredek. To so osiromašena žita ali druga osiromašena živila, želodček je sicer poln in lakote ne čutimo, vendar si otrokovo telo od tega ne more vzeti elementov, ki jih potrebuje za rast in napredovanje. Poskusite raje npr. konkretno hrano za kosilo. POlnovredna žita lahko morda sami dobro namočite in/ali skuhate, zmiksate...

Če pri dojenju več menjate dojki, poskusite podaljšati podoj na eni strani, da deklica pride do več bolj mastnega, zadnjega mleka. Če gre, ne na silo seveda...

Mogoče bi lahko dodali še kakšen obrok...

Vse skupaj deluje precej nenavadno, otrok dobro lula, kaka in dobro je, pa izgublja, ne razumem. Morda je bila res kje napaka v meritvah ali pa bi se vsekakor še posvetovali z zdravnikom po kakem tednu dveh, če bo še naprej teža napredovala zelo malo ali celo padala.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

evička

MOJCA,


hvala za nasvete,bom res šla čez kakšen teden še enkrat na tehtanje in bomo videli.

hvala in lep dan!
Default avatar

ven

Pozdravljeni,

Hčera stara 6 tednov je ob odpustu s porodnišnice tehtala 3840g v prvem mesecu je pridobila 790g izključno z dojenjem. Torej povprečno pridobivanje teže. Težave pa so se pričele pred tednom dni, ko je deklica dojko zagrabla dvakrat posesala in pričela neutolažljivo jokati, komaj sem jo potolažila in jo nato v polsnu podojila. Zaradi teh težav smo jo po tednu dni ponovno stehtali in šok deklica je pridobila le 90g. Njen sesalni vzorec - kričanje ponavlja še sedaj.
1.Ali je možno, da mi je kljub nespremenjenem načinu dojenja pričelo primanjkovati mleka (povpraševanje - ponudba).?
2.A naj pričnem z dodajanjem AM ali to še ni pokazatelj, da mi mleka primanjkuje in bi poskušala dojenje okrepiti?
Naj omenim še, da hči veliko poliva in morda je tu vzrok nižjrga prirasta teže

Za odgovor in kakršno koli vzpodbudo se vanm zahvaljujem
lep pozdrav
Polona
Default avatar

pelamalela

Pozdravljeni!

Sem nova na forumu in upam, da sem se prav userila za nasvet...

Skratka moj sin star 6 mesecev zelo počasi pridobiva na teži in višini:

Rojen je tri dni pred rokom - porod je potekal normalno.

porodna teza 3810g in 53 cm OG 35,5 cm
1,5 mesec 4700 g in 58 cm OG 38 cm
3 mesec 5400 g in 64 cm OG 40 cm
6 mesec 6600g in 67 cm OG 42 cm

Naj povem sedaj podatke ki jih za analizo potrebujete. Do 4 meseca je bil polno dojen (približno na 3 ure vedno na eni dojki nato na drugi), nakar sva začela uvajati GH. GH je takoj zelo dobro sprejel in jo pridno poje že od takrat 200 ml (do 5 meseca 1 obrok dnevno po 5 mesecu 2 obroka dnevno). Z GH sem začela uvajati tudi AM katerega pa tudi popije tam od 150 ml - 200 ml. Kar se tiče prehranjevanja se mi zdi da ni nobenih problemov. Dojiva se še zjutraj in zvečer vmes pa ena včasih tudi dve flaški AM. Hrano mu pripravljam sama doma (sadje, zelenjava, piščančje meso, rumenjak proti večeru pa mogoče še kako kašico za dojenčke).

Prebavo ima že od rojstva redno. Prve dva meseca je kakal po 3x dnevno vsaka plenička je bila polulana. Sedaj kaka povanadi 1x dnevno mogoče tudi kak dan izpusti - ni pa bil zaprt več kot 2 dni. Plenička je še vedno vsaka mokra.

Sin je zelo živahen in razigran ponoči spi že od 1,5 meseca naprej. Ima seveda svoje čase ko se ponoči prebuja (takrat ponavadi probam z dojenjem pa je odvisno od nejgovega razpoloženja). Tudi v primerjavi z drugimi malo joče.

Partner je velik malo čez 180 cm jaz pa 160 cm. Partner ja malo močnejše postave vendar ni debel, jaz pa imam normalno.

Zanima me kaj je lahko vzrok za tako počasen telesni razvoj? Je lahko kaj narobe z njim? Bi me moralo skrbeti? Kaj lahko še sama naredi, da bo na teži in višini normalno pridobival?

Hvala za Vaš odgovor

LP