Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

prehranjen

Default avatar

manca 2

Pozdravljene mamice!

Z veseljem se priklapljam na vaš forum. Naš sinek je star že 7 tednov, dojenje nama je odlično steklo (resnici na ljubo, se nisem nič kaj obremenjevala s tem), mleka je dovolj, malček pridno je. Vseeno pa se mi zdi, da imam kar nekaj vprašanj in vesela sem, da je odprt forum, ki je posvečen samo tej temi.
Naš malček pridno je - že od samega rojstva ima tudi zelo močen sesalni refleks... v mesecu dni je dobil na kilaži skoraj kilogram in pol. Čez dan jeva na uro pa pol - dve uri in pol - odvisno, koliko spi, koliko je lačen...skratka, nikoli ga za željen obrok ne prikrajšam (mi niti na pamet ne pade). Ponoči mi zdaj spi že 5 ur skupaj, sledi dojenje (cca. 15 minut) in potem spi do jutra.
Prejšnji teden sva bila na razvojnem centru, kjer sva imela pregled, pa je pediatrinja v izvid napisala, da je naš fant prehranjen. A je to sploh mogoče? A to pomeni, da ga moram nazaj pri obrokih držati ali kakšen obrok izpustiti? Meni namreč niti na kraj pameti ne pade, da bi delala kaj takega. Še prehitro ga bo zajela evforija shujševalnih diet in telesne popolnosti...
Ali mogoče narobe razmišljam? Ne vem. Sem novopečena mamica in nimam izkušenj glede mnenj zdravnikov, pomenov posameznih diagnoz in besed...
Naj samo še omenim en problem (če je to problem). Včasih se zgodi, da pol ure za tem, ko ga podojim, pa ko podreva kupček, da bruha. Ali je bruhanje znak prenajedenosti?

hvala za odgovore.


manca
Default avatar

nena2

Imam 3 hčerke (tretja je ravno sedaj stara 10 mesecev in se veselo dojiva) in vse so bile na zgornji meji po razvojni lestvici. Nikoli jim nisem dajala reda, da takrat, ko je ura se mora dojiti, ampak so one dajale red meni. Mislim, da dojen otrok ne more biti prenajeden. Ko gledam najstarejšo 7 letnico je suha kot prekla, pa je bila prav buckast dojenček. Ne sekiraj se, ko bo začel kobacati in hoditi, bodo tudi "špehci" izginili. Pa veselo dojenje naprej!
Default avatar

janica1

Manca, imam 4 mesece staro punčko, ki je prav tako vedno v zgornjih mejah statistike po teži in višini. Ima namreč 66 cc in že 7,5 kg; ter je polno dojena, nikoli ji nisem vsiljevala svojega reda, je kadar je pač lačna.
Še vedno veliko prespi zato je to še dodaten dejavnik za pridobivanje na teži. Na mnenja zdravnikov o teži se ne oziraj saj noben polno dojen otroček ne more biti rehranjen, ker pač poje toliko kot rabi, ko bo star eno leto in še več se bo vse to izravnalo. Poznam veliko otrok ki so bili kot dojenčki buckasti sedaj pa so pravi suhci in jih je potrebno še priganjati da
sploh kaj pojejo. Pa še to, ko sem bila skupaj z malčico v bolnico zaradi ginekoloških težav in je malo pregledal pediater z neumestno pripombo,
joj kako je močna sem se o tem potožila patronažni sestri, ki je rekla, da zadovolnji otroci, ki pi hranjenju nimajo težav pač napredujejo hitreje. Skratka ne obremenjuj se s težo....
Default avatar

LLLKarmen

Draga Manca,
dobrodošla na forumu in upam, da boste na njem dobili spodbudo in podporo ki jo pričakujete ali želite.

Vaš dojenček ima sedem tednov, dojenje vama gre odlično, otrok lepo napreduje. Dojite na njegovo željo, kar je prav, saj dojenje ni samo akt hranjenja. Dojenček se pri vas tudi samo odžeja ali pocrklja. Ponoči že prespi daljše časovno obdobje.

Razumem, da vas skrbi, ker je razvojna pediatrinja napisala v izvid, da je dojenček prehranjen. Ali ste jo vprašali, kaj to pomeni? Prehranjen dojenček je lahko namreč tudi normalno in dobro hranjen dojenček, lahko pa je tudi premalo ali pa preveč prehranjen. Teža, ki jo je pridobil vaš dojenček je normalna, sicer večja od povprečja ampak še vedno normalna.

Dojeni otroci ne potrebujejo reda in urnikov. In tudi če že imajo red, ga kaj hitro spreminjajo. To pa zato, ker dojenje ni samo akt hranjenja. Če otrok potrebuje dojenje – si ga pač vzame. In zakaj točno na tri ure ali zakaj točno deset minut, zakaj mora prespati celo noč? Ljudje smo si različni, nekateri jemo pogosteje, nekateri manj, nekateri več - zakaj bi bili dojenčki drugačni. Ali vi tudi jeste točno na tri ure ali vi jeste kosilo točno deset minut, ali vi pijete točno ob uri ali takrat, ko ste lačni ali žejni? Se cartate pri možu točno na tri ure in točno deset minut? Predvidevam, da ne.

Omejevanje dojenja prihaja pravzaprav iz sistema hranjenja po steklenički, kjer je sesanje stekleničke res in samo - hranjenje in se na tak način omeji, da dojenčki niso predebeli. Pomembno je, da na dojenje ne gledamo le kot izrecno na akt hranjenja otroka. V dnevih, ko kurimo v stanovanjih se dojenčki tudi pogosteje dojijo, a krajši čas - na račun žeje. In tudi potreba po materini bližini tudi ni zanemarljiva. Če je dojenček lačen, žejen ali če potrebuje vašo bližino - si to pač vzame in nam to pove - s svojim jokom.

Razumem vašo skrb, ker vaš dojenček hitro pridobiva pri teži. V prejšnjih generacijah je bilo celo dobro, da je bil dojenček velik in debel, to je bil ponos vsake matere in zdravnika, ker so prehranjenost dojenčka nekako enačili z dobrim zdravjem, saj so takšni otroci imeli večje možnosti preživetja otroških in drugih nalezljivih bolezni. Toda takrat so bili dojenčki največkrat hranjeni z umetno mlečno hrano in tudi z dodajanjem goste hrane se je pričelo dosti prej. Zato se je pojavilo tudi veliko drugih bolezni, težav (povišani holesterol že pri petletnikih) ter predvsem bolezenske debelosti, ki se prenaša še sedaj, v našo generacijo... No, v zdajšnjih generacijah pa imamo kot posledico strah pred debelostjo in velja prej obratno.

Dojeni otroci dobivajo v materinem mleku popolnoma drugačne vrste maščob in beljakovin, ki so otrokovemu telesu najbližje in najmanj škodljive. Zato ponavadi zelo okrogli, dojeni otročki svoje "mišelinke" zelo hitro izgubijo, ko se začnejo pospešeno gibati, plaziti ali hoditi...

Pravilno je, da dojite na otrokovo njegovo željo. Zelo redki so dojeni otroci, ki se hranijo samo po urniku in napredujejo točno po določenem povprečju v tabelah rasti in teže. Saj že veste, dojenje ni samo hranjenje, otrok se pri prsih tudi odžeja, pocarta, najde uteho in "si napolni baterije" in prav je tako. Dodajanje vode ali čaja ter podaljševanje časa med podoji ni potrebno in nima koristnosti.

Ne smemo pozabiti tudi na dejstvo, ali se otrok samo redi (v širino) ali tudi raste v dolžino? Ker če lepo raste v dolžino, potem teža, večja od tistih, ki so definirane za povprečne otroke ni problematična.

Materino mleko je ustvarjeno in prilagojeno popolnoma za našega otroka. Če je otrok žejen in se doji pri mamici, pač enostavno popije le prednje mleko. Prednje mleko je mleko ki se nabere v naših prsih in ga je narava namenila za odžejanje otroka. Je bolj vodeno in ni beljakovinkso bogato. Zato ni nič narobe, če se dojeni otroci dojijo pogosto in na njihovo željo.

Znanstvene raziskave so dokazale, da imajo dojeni otroci kasneje mnogo manj težav z bolezensko debelostjo, prehranskimi motnjami, alegijami, povišanim holesterolom in manj diabetesa.

Seveda obstajajo tudi izjeme, to pa gre predvsem predpisovati hormonu "debelosti" in naši presnovi. Nekateri prisegajo tudi na genetiko, vendar bi sama tukaj bolj poudarila, da so zelo pomemben faktor družinske prehranjevalne navade.

Torej vi nikakor ne razmišljate narobe in razumem vašo skrb, saj želite svojemu otročku vse dobro.

Pripenjam splošen članek o bruhanju dojenčkov:

DOJENČEK POLIVA, BRUHA, REFLUKS

POLIVANJE
Mnogo dojenčkov po hranjenju izbruha nekaj mleka. V žargonu pravimo, da dojenčki “polivajo”. V prvih dnevih življenja in tja do tretjega meseca, vsaj enkrat dnevno poliva polovica vseh dojenčkov. Pri desetih do dvanajstih mesecih pa poliva še 5% dojenčkov (Nelson 1997).

V večini primerov polivanje ne povzroča večjih težav in postopoma izzveni, ko dojenčkova prebavila dozorevajo in ko dojenček začne sedeti sam (Suthpen 1990). Če dojenčki kljub polivanju lepo rastejo in se normalno razvijajo, polivanje ni problematično.

Če starši opazijo da dojenček poliva velike količine mleka, je pomembno spremljanje napredka telesne teže otroka. Povprečno otroci v prvih tednih pridobivajo 170g na teden. Če dojenček tako pridobiva, je vse v redu. Starši naj bodo tudi pozorni na dnevno polulane in pokakane pleničke. V prvih tednih mora imeti dojenček vsaj šest do osem polulanih bombažnih pleničk (ali pet do sedem pleničk za enkratno uporabo) in vsaj tri do štiri pokakane pleničke dnevno. Če je dojenček star več kot šest tednov, lahko kaka manj pogosteje (tudi na nekaj dni), a takrat obilneje.

Možni vzroki za polivanje dojenčka so:
- doječa mati ima zelo močan refleks izcejanja mleka
- dojenček ima močan refleks davljenja
- alergije
- bolezen
- otrok popije preveč mleka
- včasih je vzrok neznan

V prvem letu večina dojenčkov preraste polivanje (Nelson 1997). Dokler dojenček poliva, naj bodo starši bolj pozorni pri ravnanju z dojenčkom: pri hranjenju naj bo dojenček čimbolj pokonci, dojite le na eni strani na posamezen podoj. Če dojenček poliva, ker prehitro in prehlastno pije mleko, se mu ob dojenju pogosto zaleti, dojenčka takrat ko je tok mleka največji umaknite od dojke. Pri roki imejte pleničko ali brisačo in pustite da prvi, najmočnejši tok mleka steče vanjo. Šele nato ponovno pristavite dojenčka.

Posvetujte se z otrokovim zdravnikom. Če dojenček nima znakov bolezni, je lahko polivanje tudi znak preobčutljivosti na določena živila ali zdravila, ki jih uživa mati. Nekateri dojenčki začnejo polivati, ko jim začnejo matere dodajati vitaminske nadomestke ali ko matere same začnejo uživati dodatne vitaminske nadomestke.

Nekateri dojenčki polivajo, kadar jim matere poleg dojenja ponudijo še čaj, vodo ali mlečne nadomestke po steklenički. Če otrok lepo napreduje in polni pleničke, ga dojite na njegovo željo, dodajanje drugih tekočin sploh ni potrebno. Če dojenček začne polivati takrat, ko začne uživati gosto hrano, je lahko tudi to znak preobčutljivosti na določena živila. Če je temu tako, z uvajanjem problematičnih živil na dojenčkov jedilnik malce počakajte.

Če je dojenček sicer zdrav, se doji pogosto, lepo napreduje, raste in se razvija ter pogosto polni pleničke, potem je vaša skrb odveč. Matere, ki imamo takšne otroke, rade pravimo, da je polivanje zato bolj “pralni” kot zdravstveni problem. Tiste, ki vedno nosimo s seboj vsaj dva rezervna kompleta dojenčkovih oblačilc in velike slinčke, že vemo kako je to.

REFLUKS

Nekateri dojenčki pa polivajo več in obilneje, slabše napredujejo pri teži in razvoju. Takrat je zelo pomembno, da otroka pregleda zdravnik. Gastroezofagealni refluks (krajše GER) je lahko resno obolenje, ki povzroča, da se vsebina iz želodca vrača nazaj v požiralnik ali dojenčkova usta. Dojenček z GER lahko poliva, lahko pa tudi ne (“tihi refluks”), vendar želodčna vsebina povzroča poškodbe sluznic in zdravstvene težave, kot so:
- davljenje in kašljanje
- dojenček se močno krivi nazaj in obrača glavico nepravilno (da zmanjša pekočo bolečino)
- dojenček med hranjenjem močno joka in je zelo nemiren (starši takšnih dojenčkov napačno menimo, da jih mučijo kolike, krči)
- dojenček se hranjenju upira in ga zavrača

Če bo otrokov pediater presodil, da ima dojenček verjetno GER, ga bo napotil k zdravniku specialistu gastroenterologu. Gastroenterologi diagnosticirajo refluks z različnimi metodami. Ker so nekatere metode močno travmatične in boleče za dojenčka, lahko zdravnik preventivno predpiše zdravila za blaženje težav in hitrejšo prebavo (Suthpen 2001).

Če imamo dojenčka z GER, mu lahko pomagamo. Pomembno je, da je dojenček vedno v položaju, kjer ima glavico višje od trebuščka (Boekel 2000). Pomaga tudi, da dojenčka hranite v čimbolj pokončnem položaju, pod kotom 30-40°, pri tem si pomagajte z blazinami. Takšnim dojenčkom zelo prija nošenje v rutah ali trakovih za nošenje dojenčkov, saj imajo v položaju za nošenje glavico vedno višje od trebuščka in jim prija masaža, ko se ob nošenju privijajo ob materino telo. V pomoč vam bo tudi, da dojenčkovo ležišče podložite tako, da bo imel med spanjem vedno glavico višje od telesa. Pri majhnih dojenčkih ne uporabljajte vzglavnikov ampak podložite ležišče pod vzmetnico! Zdravniki priporočajo, da dojenčki z refluksom spijo na boku ali na trebuščku (prej se posvetujte z zdravnikom!). Pomembno je tudi, da se dojenček z refluksom doji večkrat in ob tem zaužije manjše količine. Preobilen obrok lahko poveča težave.

BRUHANJE “V LOKU”

Če dojenček pogosto poliva in močno bruha, tudi v loku, na to obvezno opozorite otrokovega zdravnika. Dojenček ima lahko prirojeno zožen prehod iz želodčka v črevesje. Otrok tako namesto da bi mleko prebavil v črevesju, bruha in resno slabo napreduje pri teži in razvoju. Simptomi teh težav se najpogosteje pokažejo med drugim in osmim tednom otrokove starosti. Prvi znaki so redno polivanje in bruhanje v loku. Ko dojenček bruha v loku, se mišice želodca močno skrčijo in zaužito hrano z veliko močjo potisnejo nazaj navzgor tako, da lahko dojenček bruha celo pol metra ali meter daleč. Če dojenček bruha s takšno močjo vsaj enkrat dnevno, je zelo pomembno da ga peljete k zdravniku.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>