Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Gosta hrana in priporočila

Default avatar
Naši 8 mesečnici zaenkrat vso hrano pripravljam sama po vaših priporočilih, vendar ne najdem pa čisto konkretnih jedilnikov kot je to napisano v starejših knjigah, ki pa po današnjih priporočilih sploh ne pridejo v poštev.
Zato sem še vedno malo zmedena glede te hrane za dojenčke, še posebej ko se moja mami čudi, kaj mora naša dojenčica jest, prijateljice ki imajo dojenčke pa se mi zdi da se ne ubadajo toliko z današnjimi priporočili.

Ker najraje prebiram ravno ta forum in tudi najbolj zaupam vašim priporočilom, vas bi vprašala kakšno je vaše mnenje glede frutkov za dojenčke do 1 leta (rada bi jih uporabila na kakšnem izletu), ki vsebujejo sladkor in limonin sok? Kaj priporočate sicer za kosilo na izletu?

Zaenkrat ne solimo in sladkamo - kdaj bi lahko začeli čisto malo soliti oz. sladkati? V vaših receptih sem zasledila olivno olje, začimbe majaron, timijan - kdaj?
Skorja polnozrnatega kruha - kako je z glutenom (jaz ponudim koruzno žemljico, vendar ne vem če ni nič pšenice)? No najbž že malo preveč kompliciram.

Gosto hrano smo začeli uvajati pri 6. mesecih, vsako novo živilo 4-7 dni, smo pa že pri 7. mesecih imeli 3 goste obroke (malica dopoldne-sadje, kosilo-zelenjava+riž/ajda/krompir, malica popoldne-kaša s sadjem) in tako je še danes pri 8 mesecih, čeprav predvsem za kosilo poje vedno manj - jemo skupaj, jaz sem se že navadila da ne jem nič slano, moja mami in mož pa pravita, da če hočem da bo spet več jedla, ji moram čisto malo posolit. Jaz pa ne vem ali ji bolj škodi sol ali to da poje manj zelenjave. Dojiva se večinoma zjutraj, zvečer in dop. in pop. pred spanjem ter ponoči.
Zdaj bomo poskusili še meso in po 9. mesecu še mlečne izdelke - kolikokrat na teden? Sir - ali ni preveč slan?
Kdaj je smiselno ponuditi dojenčku 5 gostih obrokov na dan, torej še zajtrk in večerjo? Ker naša dojenčica kar rada je, me skrbi da se nebi prehitro odstavila, saj mi sama skoraj ne pokaže kdaj je lačna, če ji ponudim vodo je že zadovoljna. Sicer ima normalno težo.
Kaj ponuditi za zajtrk razen kruha (letos še nimamo pripravljene domače marmelade, kaše jemo že zvečer)?

Vem da sem zdaj natrosila kar nekaj vprašanj, vesela bom če mi na vsaj nekaj od njih odgovorite in mogoče poveste nekaj primerov jedilnikov za 8-12 mesečne dojenčke.

Hvala in lep pozdrav,
Ana
Default avatar
Jaz pa lepo prosim za kakšno povezavo, kjer piše vse o uvajanju goste hrane - od A do Ž (kaj, kdaj, kako). Sem poskusila z iskalnikom, pa ne najdem, zagotovo pa je bilo o tem že dosti napisanega.
Hvala!
teja
Default avatar
Draga Ana,
tukaj, boste spodaj našli številne recepte za pripravo hrane.

Kakšno je moje mnenje o frutkih? Seveda jih lahko uporabite na izletih in sprehodih, zakaj pa ne. Na trgovskih policah poskušajte najti takšne pripravljene kašice, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja ali konervansov. Sicer pa lahko na izlet odnesete tudi kar sveže sadje in ga enostavno ponudite otroku. Banano olupite in z žličko sproti strgate sadež, prav tako jabolko, kmalu bo čas za breskve in marelice,...

Kdaj začiniti?

Dodatno sladkanje verjetno ne bo potrebno. Potrebne sladkorje dobi otrok v materinem mleku, sadju in drugih živilih. Obrokov ni potrebno nikoli sladkati. Če pa uporabljate sladila, potem je najbolje, da uporabljate naravna sladila. No, med še ni primeren za otroke tja do drugega leta, lahko pa uporabljate razne slade ali javorjev sirup. Najbolj enostavno boste razumeli, če vam rečem, da naj bo otrokova prva sladkarija njegova torta za prvi rojstni dan. Popolnoma prepovedati slaščic seveda ne moremo, potrudimo pa se, da bodo kar najbolj zdrave in da jih bodo otroci uživali takoj po obrokih. Ob tem ne smemo pozabiti na ustrezno ustno higieno.

Sol? Če kuhate za celo družino skupaj, dodajte začimbe na koncu kuhanja, ko otrokovo hrano že ločite na poseben krožnik. Zakaj pa si mama in mož hrane enostavno ne dosolita, ko jo imata na krožniku? :)

Nekatera živila že vsebujejo sol (siri, kruh, ...) zato dojenček posebnih dodatkov soli ne potrebuje. Sol za okus lahko uspešno nadomestite tudi z začimbami.

Začimbe? Da, po želji in po okusu, seveda olivno olje tudi.

Glede maščob so priporočila podobna kot za odrasle. Uporabljajte kakovostne maščobe in boljše so rastlinske maščobe kot živalske. Pomembno je, da dojenček dobi tudi maščobe, saj jih potrebuje za rast in razvoj. V današnjem času, ko nekateri ljudje prav obsedeno pazijo na družinsko prehrano, se kaj rado zgodi, da so njihovi otroci kljub skrbno izbrani prehrani – podhranjeni. To pa zato, ker ne dobivajo dovolj maščob in beljakovin, ko mamice v strahu, da otrok ne bo debel, le te izločijo iz njegove prehrane. Maščobe so vsakemu telesu zelo potrebne, pomembno pa je, kako kakovostne so in da jih seveda ni preveč. Koliko maščob je potrebno pa je zelo odvisno od posameznika, njegove presnove, teže, velikosti, telesne aktivnosti,...

Gluten?
Če bo deklica občasno poglodala skorjico, bo glutena zelo malo dobila. V osnovi naj velja priporočilo, da se prvih devet mesecev do enega leta izogibamo vsem žitaricam, ki vsebujejo gluten. Najbolj pogosto uporabljane žitarice z glutenom so: pšenica, rž, oves, ječmen in pira. Dojenček lahko uživa prosene, ajdove, riževe in koruzne kaše. Pripravljajo se lahko na veliko različnih načinov in malčkom je njihov okus ponavadi zelo všeč.

Če v svoji kuhinji uporabljate kuhane žitarice, jih otroku, ki je starejši od osem mesecev ali še bolje - blizu prvemu rojstnemu dnevu, lahko ponudite. Pazite, da žitaricam ne boste dodajali sladkorja in kuhajte jih na vodi, ne na kravjem mleku (npr. pšenični zdrob- gris). Izogibajte se mešanicam žit ali kosmičev, dokler otrok ni poskusil že posameznih sort.

Mleko in mlečni izdelki, meso, koliko? MESO je na dojenčkov jedilnik uvedeno precej zgodaj (pred prvim letom) zaradi visoke vsebnosti železa in beljakovin. Družine, ki se prehranjujejo vegetarijansko morajo beljakovine nadomestiti iz drugih virov (stročnice, tofu,..). Mesa ni potrebno sekljati v multipraktiku, dovolj bo, če bo mehko skuhano ali pečeno in narezano na zelo drobne koščke. Prav tako kot ostalo hrano, ponujamo otroku meso zelo počasi in postopoma, najprej mu ponudimo le eno vrsto mesa. Otroku, ki sedi za družinsko mizo lahko ponudimo v glodanje tudi kosti od pečenke, katere se še držijo koščki mesa. Pazimo, da kost nima ostrih delcev ali koščkov nalomljene kosti. Otrok bo kost z užitkom grizljal in sesal, obenem pa bo zelo dobro razvijal koordinacijo čeljustnih mišic. Kako pogosto jeste meso vi doma, sicer?

Melko in mlečni izdelki? Po prvem letu, bolje še kasneje. Otrok dobiva VAŠE mleko. Po devetem mesecu lahko kot začimbo dodate malce masla, kisle smetane, količine so majhne.

***Kdaj je smiselno ponuditi dojenčku 5 gostih obrokov na dan, torej še zajtrk in večerjo?
Enostavno: dojenček naj je vedno skupaj z vami, za mizo in s celo družino. Ni potrebno, da ima svoje posebne obroke. Včasih bo jedla, včasih ne. Ponudite ji dojenje ne glede na obroke, tako kot do sedaj.

Zajtrk? Glejte zgornji link z recepti.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar
Draga Karmen,

Hvala za vaše odgovore.
Naj povem da oba linka že poznam in sem se do sedaj ravnala po njih in se bom tudi v prihodnje. Res sem vam hvaležna za vaše prizadevanje da svoje znanje delite oz. ga posredujete še drugim.

Lep pozdrav,
Ana
Default avatar
pozdravljeni,imam 5 mesecev staro puncko in zdravnica nam je svetovala da zacnemo z gh,vendar ima po rizu in korencku krce,kaj naj storim
Default avatar
Pozdravljeni, bolcinar!

Vaša 5m deklica ima krče po prvih žličkah goste hrane. Najprej bi vam priporočila, da preverite, koliko znakov zrelosti za GH je pri vaši deklici. Znaki zrelosti za gosto hrano (kratko):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1337&t=1337
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=906&t=906

Je morda pojedla tega precej ali le eno žličko? Ko boste naslednjič ponudili, ponudite le eno ali dve žlički, najbolje v dopoldanskem času oz. okoli kosila.

Poskusite morda s čim drugim, recimo bučka ali kaj nežnega domačega.

Kdaj in kako začeti:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1969&t=1962 (članek Uvajanje goste hrane)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5887364 (prvi recepti, tudi za alergike)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Zdravo,

Imam vprašanje glede goste hrane.
Moj sinko je star dobrih 6 mesecev. Glede hranjenja ni nobenih problemov, saj je pravi jedec in ima vso sadje in zelenjavo zelo rad.
Zanima me pa sledeče. Kdaj mu začnem ponujati molo večje koščke?
Naj omeni, da zobkov še nimamo, hrano pa mu vedno vse zmiksam, tako da pride v gladko kašico. Tako sem namreč začela, sem pa poskusila mu že pustiti kak večji košček, vendar hrano zavrača, začne kot da se davi ali mu gre gor. Mislim, da enostavno ni še pripravljen. Zelo se bojim, da bom imela kasneje probleme z večjimi koščki, zato bom vsakega nasveta vesela. Mi je pa zelo mučno ga gledat ko mu hrana ne gre dol. Kaj predlagate?

hvala za nasvet.


Katja
Default avatar
Pozdravljeni, KatkaCopatka!

Vaš 6m fantek ima rad gosto hrano, vendar mu vse še miksate. Nekateri dojenčki so malo kasneje pripravljeni na gosto hrano in gostejšo ali kompaktnejšo hrano, tudi če ni zares trda, izločajo z izrivanjem ali se jim dviguje. Menim, da je pri tej starosti to še povsem normalno. Morda mu večkrat ponudite mehkejši košček sadja, npr. banano, avokado, kaki ipd., ki ste ga stisnili med prsti in mu ga ponudili, naj ga obrača v ustih. Ko bo pripravljen, bo sprejel. Ni verjetno, da boste zaradi tega imeli težave.

Če je fantek morda kaj hipoton (manj napet v telesu, mišicah), nedonošen ali preprosto še ni razvojno na tej točki, je verjetno tukaj razlog, ki bo sčasoma izzvenel. Vključite ga v obroke družine, pustite mu, da se stegne sam po kakšno hrano, ki jo lahko varno sesa, vstavite mu mehko rićevo zrnce od rižote na jeziček, naj eksperimentira, sam mora pogruntati, kako se tem stvarem streže. Nikakor ni treba, da zdaj je ne vem kakšne količine in da ima pester jedilnik, saj je šele začel in je gosta hrana zanj lahko igra. Kolikor zmore.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Kje najdem novejša priporočila in kakšne jedilnike za uvajanje GH?
Hvala!
Default avatar
totka1, poglejte prosim te povezave. Znaki zrelosti za gosto hrano (kratko):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1337&t=1337
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=906&t=906
Kdaj in kako začeti:
http://www.dojenje.net/images/stories/U ... _HRANE.pdf (članek o gosti hrani)
http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/ (priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6021623 (Pediatrična priporočila, 2009)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1434&t=1431 (nasvet pediatrinje – lakt. svetovalke)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4645267 (kako zamenjevati dojenje z obroki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5887364 (prvi recepti, tudi za alergike)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-6276958 (maščobe, žitne kaše)

Če iščete najnovejša pediatrična priporočila, prosim, poglejte na forum Pediatrija. Priporočilo LLL International se ne spreminja in pravi, da uvajamo hrano v starosti, ko otrok kaže znake zrelosti zanje. Stališča LLL so zelo obširno pojasnjena v članku Uvajanje goste hrane na gornji pdf povezavi.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
So true! This happens all the time. Why pay someone if you are going to second-guess them at every decision?
Default avatar
Pozdravljena ga. Mojca in ga. Karmen

z veseljem spremljam vaše forume in velike podpore dojenju saj sem tudi sama velika zagovornica dojenja. Imam 6 mesecev in 3 tedne starega sina s katerim sva začela pri 5,5 mesecih z gosto hrano. Fantek ni nikoli pljuval in zavračal hrane v bistvu se jo je naučil kar hitro sam pojesti dol z žlice.

Problem nastane pri količini saj še po dobrem 1 mesecu nisva presegla 5 - 6 žličk. Enostavno zapre usta in jaz sem se odločila da ga ne bom silila. Po vašem nasvetu mu tudi omogočam "igranje" s hrano v bistvu sam hoče držat žlico in jo grice v ustih s tem pa mu uspe še kaj pojesti. Če ga hočem hraniti z drugo žlico spusti tisto ki jo ima v rokah in vzame mojo. Naj povem da imava že dva zobka spodaj in mislim da so na pohodu že zgornji.

je pa fantek res malo hipoton in polno dojen. Kaj predlagate je smiselno začeti uvajati tudi druge obroke večerjo, malico...

Pa še vprašanje glede uvajanja glutena, pri peditrinji in ponekod pravijo da naj bi začeli počasi dodajati med 6 - 7 mesecem saj se s tem zmanjša možnost za nastanek celiakije, po nekod pa kasneje celo po 9 mesecu. Malo sem zmedena kaj naj se držim.

Hvala za vaše cenjeno mnenje.
Default avatar
Pozdravljeni!

Napredovanje z GH je pri vašem fantku povsem normalno. Velike količine otroke pogosto zaprejo, ko bo pripravljen, bo jedel več, sledite mu. Če sicer dobro raste in se razvija, pa sploh. Večina otrok sprejme več GH po 2-3 mesecih uvajanja, le redki kar takoj. Ima še ves čas na tem svetu, da otrok to prijetno opravilo izvaja v sebi ljubem tempu.

Lahko uvajate tudi tako, da vsak obrok poje nekaj malega, seveda, zakaj pa ne.

Stališče La Leche League International glede glutena je drugačno od trenutnih uradnih smernic medicine. To, kar ste napisali, temelji na eni sami študiji in ob pogoju, da je otrok tedaj, ko uvajate, še dojen, oz. da je tveganje škode večje ob uvajanju glutena pri ne(več) dojenem otroku. Malo zapleteno. Študija ne upošteva tega, kaj pa se zgodi, če glutena sploh prvo leto recimo ne uvajate.

Iz tega članka kopiram še eno razlago ... http://www.dojenje.net/images/stories/U ... _HRANE.pdf
Ena od študij je leta 2005 pri skupini rizičnih otrok (iz družin s celiakijo) ugotovila, da so bili manj dovzetni za razvoj celiakije otroci, ki so v majhnih količinah dobivali gluten v starosti 4-6 mesecev (v primerjavi s tistimi, ki so ga dobili prej in kasneje). Avtorji študije so izpostavili, da se s pozitivnim učinkom dojenja na preprečevanje te bolezni, ki so ga že prej dokazale evropske študije, niso ukvarjali, da so rezultati veljavni za ZDA, ne nujno tudi za Evropo, kjer matere morda dojijo dlje, da veljajo izsledki le za otroke s povečanim tveganjem za celiakijo in da bo pred oblikovanjem priporočil izsledke treba dodatno preveriti. Primerjav z uvajanjem glutena po prvem ali drugem letu v tej študiji sploh niso izvedli. Opozorili so še, da ni nemogoče, da bodo prej ali slej vsi ti otroci, ki so gluten prejeli že v prvem letu, imeli težave z občutljivostjo nanj. Nekateri strokovnjaki zato dalje menijo, da bi bilo za dojenčke in malčke najbolje, ko bi se glutena izogibali leto do dve in se tedaj raje še dojili, s čimer bi bila sluznica prebavil kar najdlje in najbolje možno zavarovana pred alergijami. V kolikor to ni mogoče in se dojenje pri otroku zgodaj opušča, gluten pa se namerava uvesti prej, pa je verjetno bolje, da se ga uvaja, ko je otrok še dojen in v majhnih količinah, da se izognemo pretiranemu draženju sluznice in uničevanju otrokovih črevesnih resic.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni,

najprej hvala za vse koristne nasvete, ki jih Mojca in Karmen delita z nami. Potem pa imam vprašanje, ki ga še nikjer nisem zasledila. Kako uvajati gluten, če je nanj alergična mama. Do 9. meseca je pediatrinja odsvetovala mleko in jajca (tako za mamo kot za dojenčka), ker je bil v 3. mesecu sum na alergijo na oboje. Kako bi se pokazala alergija na gluten, če bi bila prisotna? Brala sem, da se ne kaže z izpuščaji. Je to res? Najlepša hvala za odgovor in lep dan.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar