Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Jacqueline prosim te za pojasnilo

Default avatar

srečna

Že kar nekaj postov na temo alergija sem prebrala,oziroma tvojih odgovorov,pa vendarle bi ti rada opisala svoj primer in postavila nekaj vprašanj.
Ima skoraj 4-mesece starega sina in naj povem da se polno dojiva.Že od 1-meseca dalje njegove starosti se ubadam z krči in njegovim blatom.Vsaj 2x na dan imava težave pri dojenju.Malček se zvija v mojem naročju,joka napenja,spušča bradavico.Po vsakem dojenju uspešno podreva kupčka.Po previjanju pa se začne jok,se pravi nekako kakšno uro po dojenju.Ne joka skozi,ampak jamra se napenja,včasih mu tudi uspe prdkati in to se vleče čez cel dan,pa tudi ponoči ni kaj boljše,saj ga zbudi napenjanje.Naj povem da ima že dva meseca čisto zeleno blato.Čez cel dan lahko poslušam kako v njegovih črevcih ropota.Vse to sem že omenila pediatrinji,pa mi je rekla da so najbrž kolike in da če do 4 meseca ne bo ponehalo,da bodo sledile nadaljne preiskave.Iz tvojih odgovor sem razbrala,da je ogromno dojenčkov alergičnih na mleko.Jaz mleka ne maram in ga tudi ne pijem,na dan pojem en jogurt,naj pa povem da sem zelo sladkosnedna in do sedaj nisem vedela da se v teh živilih tudi nahaja mleko.Ali je možno,da ima alergijo,pa do sedaj še nisem ugotovila na kaj?Kakšnih diet še nisem poskusila,sem pa malčku dajala kuminov sirup,sab simplex,bebe čaj,plantex čaj,janežov čaj,pa ni nič pomagalo.Izpuščajev nima,zanima pa me tudi če je zeleno blato pokazatelj alergije na določeno hrano?

Hvala za čim hitrejši odgovor!!
Default avatar

jacqueline

Zivjo,

pri nas je bilo malo drugače, dojenčico je zvilo vedno neposredno po dojenju ali že kar med dojenjem, sicer pa so bili drugi znaki podobni. Veliko zvijanja po trebuhu, prdenje, zeleno blato... Pri 4 mesecih so se počasi že začele pojavljati pike, najprej po obrazu, potem pa še drugje.

Ja, zeleno blato je lahko del znakov alergije.

Pri dojenčkih se večinoma res pojavlja alergija prav na kravje mleko, pa tudi na jajca. Ostalega je manj. Naša je alergična na mleko, na jajca pa ne, vendar jih tudi ne smeva jesti (preventivno). Če zdravniki sumijo alergijo, zato greš avtomatično na dieto brez mleka in jajc, tudi če testi nič ne pokažejo.

Tudi jaz sem v enem obdobju poskušala z janežem in sab simpleksom, pa seveda ni bilo nobenega učinka. Vendar pa tudi pri dojenčkih, ki niso alergični, ponavadi te stvari ne pomagajo, so bolj "blažev žegen", da imamo starši občutek, da smo pa le nekaj poskusili...

Ja, mleko se skriva skoraj povsod :-( Saj si verjetno brala moj dolgi seznam, česa vsega ne smeš jesti, če se mu hočeš res čisto izogniti. Pri alergijah pa je tako, da nima smisla pojesti samo čisto malo hrane, ki vsebuje alergene, ker organizem vseeno odreagira in ga s tem samo dražiš ter preprečuješ, da bi si opomogel (alergijo na mleko otroci velikokrat prerastejo).

Tako, ne vem, če sem ti kaj pomagala. Če te še kaj zanima, kar vprašaj. Upam, da bo s tvojim malim vse v redu, najbolje, da bi tole zvijanje minilo, preden bi sploh prišli do preiskav, a ne :-)

Lep pozdrav!
Default avatar

qqqqq

Kolikor je meni znano, je zeleno blato znak za krče.......
Default avatar

Mais

Lepo, da se je post odpru ravno v času, ko imam teh pikic po hčerkinem telescu že čisto dovolj. Stari smo tri mesece in ravno danes zjutraj, ko smo se odpravljali v posvetovalnico da dobimo pikico v roko (cepljenje) se je po celem telescu razmnožilo rdečih pikic. Zjutraj ko sem jo še preoblačila, je bilo čisto OK, umila ritko v vodi in oblekla pampersko. Potem še na hitro podojila (ponoči sem že enkrat, prejšni dan zvečer pa sem pojedla eno fetko pršuta in košček čokoladne torte). Ko sem jo v čakalnici slačila me je kar groza. Take še nisem videla.

Cepili jo niso, dali pa so mi Claritine, za katere sem tudi skeptična, da bi jih sploh dajala. V ponedeljek se moramo vrniti in preizkusiti srečo.

Naj povem, da se z izpuščaji po koži ubadamo že od vsega začetka. Pridejo in grejo, pa pridejo,.... Plenični izpuščaji so skoraj vedno prisotni (uporabljamo bombaž). Dekličina koža je zelo suha in občutljiva. Kopamo jo vedno v vodi z olivnim oljem. Hitro se ji vname v predelih pod pazduho,....

Odločila sem se da raziščem problem. Kako naj začnem z djeto da izločim morebitno alergijo na določena živila?
Kje in kako naj žačnem?

hvala
lp
M.
Default avatar

LLLKarmen

Draga Srečna,
nisem Jacqueline, imam pa tudi kar nekaj izkušenj z alergijami pri moji srednji hčerki.
Res je, kadar ima dojenček krče, dojenček se joka pri dojenju, zvija, joka, napenja, ima zelo zeleno blato, slabše napreduje pri teži, ipd... - je res možno, da je dojenček lahko preobčutljiv na kakšno živilo, ki ga uživa mati in ga tako dobi preko materinega mleka.

Priporočam vam, da se o vašem sumu na alergijo posvetujete z otrokovim pediatrom, ki vas bo po potrebi napotil k specialistu alergologu.

Da, Mais – tudi izpuščaji so lahko znak alergije, ni pa nujno. Tudi vam priporočam, da se posvetujete z otrokovim pediatrom, ki jo bo po potrebi napotil k specialistu alergologu. Otročke, ki imajo zelo suho in občutljivo kožo, je bolje kopati čimmanj. Preden se odločite za dieto, se posvetujte z zdravnikom. Obstaja splošna alergijska dieta (seznam dobite pri zdravniku) na najpogostejše alergene. Iz svoje izkušnje vam priporočam, da nekaj tednov vodite dnevnik prehrane in otroka opazujete, tako boste kaj hitro lahko izločili morebitne krivce za težave.

Veliko izkušenj in receptov z alergijami, tukaj:
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

Mais

... Otročke, ki imajo zelo suho in občutljivo kožo, je bolje kopati čimmanj....

nam pa je pediatrinja izrecno zabičala da če ji želim dobro naj jo vsak dan kopam v oljni kopeli (žlička olivnega olja v banjici z vodo). Nekih groznih rezultatov ni. Sploh, naša mala ima prav luske po obrazu. Ko je ne morem gledat jo popivnam z vatko, ki sem jo prej namočila z olivnim oljem. Ugotovila sem, da je morda še boljše Bubchen-ovo mandelnovo olje. Kakšne izkušnje imate s tem pri dojenih otrocih, ki jim še ne dodajate dotane tekočine ali hrane.

lp
M.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar