Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

težave z dojenjem

Default avatar

Petka

V začetku sem našo hčerko lepo dojila (vsaj jaz sem mislila tako), pa se je izkazalo, da je bolj lene sorte in zelo malo poje. Posledica - ni napredovala tako kot bi morala. Z mojimi bradavicami se je bolj igrala, zato so se kmalu pojavile težave z njimi (boleče in razpokane). Kako naj dosežem, da bo moja hči vlekla in bom sigurna, da po končanem dojenju ni lačna?

Kasneje sem nekega dne sem ugotovila, da imam izredno visoko vročino, dojke pa so me zelo bolele - dobila sem antibiotike, ker sem imela začetek mastitisa. Od takrat sem si mleko črpala in ga po steklenički dajala hčerki, ker sem edino tako lahko zagotovo vedela koliko je zares pojedla. Po steklenički je lepo pila (tudi dovolj), še vedno pa nismo bili uspešni z dojenjem. Uporabljamo Aventovo stekleničko s cucljem št.1 oz. eno luknjico.

Po prvem mastitisu se je zadeva z mastitisom ponovila in zopet sem morala mleko črpati, kar mi je mimogrede vzelo precej časa, k dojkam jo še vedno nisem pristavila, ker so bile bolečine prehude.

Sedaj sem se pozdravila in upam, da se zadeva ne ponovi. Imam pa problem, ker ne vem kako naj zopet začnem dojiti pri prsih (česar si močno želim), saj se bojim, da zopet ne bo pila tako kot bi morala in da bo lačna moje dojke pa nabite z mlekom. Problem pa je tudi v tem, ker ne vem koliko naj bi otrok po enem mesecu sploh popil, da je dovolj (v mililitrih). Če pije pri prsih se s tem običajno ne obremenjujemo, ker pač vzame toliko kot rabi (seveda,če ni tak "lenuhček" kot je naša). Če pa pije po steklenički, pa mu količino "odredimo" mi - torej koliko v dolčenem mesecu in koliko obrokov na dan? Ali bi se lahko okvirno ravnala po merilih, ki so na škatlah adaptiranega mleka?

Zanima me koliko obrokov naj bi otrok imel po enem mesecu in kakšni naj bi bili količinsko?
Ne bi rada prešla na adaptirano mleko, ker imam zaenkrat svojega dovolj, opažam pa da mi zadnje čase kljub vsemu usiha in ga je vseeno nekoliko manj (včasih traja po 40-50 minut, da si ga načrpam dovolj). Kaj storiti, da bi ohranila zadostno količino mleka?

Če bi že morala pričeti dodajati umetno mleko pa me zanima katerega priporočate?

Najlepša hvala za vse nasvete.
Default avatar

Jaz

Lahko jo stehtaš pred in po podoju, da vidiš, koliko je pojedla.

Glede količin in števila obrokov je pa vsak otrok nekaj posebnega. Moj je kot novorojenček jedel samo 5-6 krat dnevno, kar naj bi bilo premalo. Potem mi je pa babica prinesla tehtnico in ko je videla, da poje dvakrat toliko, kot piše v knjigah, je rekla, da je vredu in res se je sin lepo razvijal.
Default avatar

cani

Otrok naj bi pojedel 150-200 ml na kilogram telesne teže. Glede obrokov, moj je star dva meseca in ima 5-6 obrokov dnevno od 100-170 včasih tudi po 200ml samo potem mi tudi celo noč prespi.
Tudi sama si mleko črpam in mu ga nato dam po steklenički. Poskušaj čimprej priti na dojenje, ker se mali kar kmalu navadijo na stekleničko. da ne boš imela takih težav kot jih ima sama, saj ga ponovno učim kako se pije pri prsih in verjemi mi da je kar naporno. Včasih imam že vsega poln kufer in sem že trdno odločena da ga dam 100% na stekleničko. pa me zopet prepriča tisti njegov zadovoljen pogled, ko se prisesa na dojko.
Default avatar

Janek

Draga Petka, niste napisali ali poznate nastavek za dojenje. Pri našem malčku ga je mamica uporabila zaradi majhnih bradavic, uporablja pa se tudi v primeru bolečih in vnetih bradavic. Mi smo uporabljali silikonskega od Aventa in je bilo v redu. Priporočili so ga v porodnišnici takoj poporodu, ko fantiček ni začel dobro vleči. Kar pa niso povedali, a sem našel v teh forumih je , da je priporočljivo otročka čimprej navaditi na dojenje brez ''posredinka'' , pri nas sedaj po dveh mesecih gre pol na pol.
Upam, da vam bo izkušnja v pomoč.
Default avatar

LLLKarmen

Draga Petka,
hvala za vaše vprašanje in opravičujem se vam za moj pozen odgovor. Pravite, da se je vaša dojenčica v prvih tednih sicer lepo odjila a pri teži ni napredovala, kolikor bi morala. Koliko je to, kako je napredovala pri teži? Kako raste v dolžino? kako polni pleničke?

Menite, da se je z bradavicami bolj igrala, zaradi česar so bile bradavice razpokane in razbolene. Draga Petka, najpogosteje so bradavice ranjene zaradi nepravilnega pristavljanja in sesanja dojenčka. Prilagam v branje:

Zanima vas, kako hčerko spodbuditi k pravilnemu dojenju? Prosim, preberite:Zatem ste dobili še vnetje dojk, mastitis, ki se je kmalu ponovil. Takrat ste začeli črpati mleko in ga dajati hčerki po steklenički. tako ste vedeli, koliko je res pojedla. Hranjenje po steklenički vama je lepo steklo, nasprotno pa so sedaj hude težave z dojenjem pri prsih.

Priporočam vam v branje tudi:
mastitis:

Razumem vašo željo, da bi ponovno začeli dojiti pri prsih. Kako sem sama osebno reševala podobno situacijo pri mojem prvem dojenčku:
relaktacija in stimulacija materinega mleka:
odstavljanje od stekleničke:

kako se tvori materino mleko:

Draga Petka, res je težko, ker naše dojke nimajo meric, kajne, da bi bile matere prepričane, ali naš dojenček dobiva dovolj mleka ali ne. Kako pa potem najbolj enostavno in vsak dan sporti lahko vemo (brez merilnih pripomočkov), ali naš dojenček dobiva dovolj mleka?
- štejemo polulane plenice (najmanj 6-8 bombažnih ali 5-7 za enkratno uporabo)
- štejemo pokakane plenice (v prvih tednih najmanj 2, po 6. tednu lahko tudi na nekaj dni, toda takrat mora biti blato obilno)
- otrok pridobiva na teži v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec. Torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
- dojenček se POGOSTO in PRAVILNO doji
- ima zdrav videz, ima napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice
- dojenček je živahen in dejaven
Pri dojenju ni zelo pomembno, koliko dojenček popije na en obrok. najprej zato, ker dojenje ni samo akt hranjenja otroka ampak se ob dojenju dojenček tudi odžeja, pocarta. Drugič pa zato, ker so dojenčki zelo različni, poglejva primer:
- nekateri se dojijo 5x na dan in popijejo 100ml na obrok, skupaj je to 500 ml dnevno,
- drugi se dojijo 10x na dan in popijejo 50ml na obrok, skupaj je to tudi 500ml dnevno.

Oboje je normalno in prav. Dojeni otroci nimajo predpisanega števila obrokov dnevno, ker dojenje ni samo akt hranjenja. Da, seveda se lahko okvirno ravnate po merilih, zapisanih na mlečni formuli, toda najboljši pokazatelj potreb vašega otroka vam bodo zgorja naštete alineje (pleničke, napredek otroka). V dojenju naših otrok matere opažamo veliko individualnih razlik, zato ni možno zagotovo in natančno predpisati, kako dolgo, na koliko časa, s katerih strani in kako naj se dojenčki dojijo. Ali kdaj morajo prespati celo noč, kdaj sedeti ali hoditi,... ali konec-koncev imeti red (?!). Vzorci dojenja se med otroci močno razlikujejo in vzorec, ki popolnoma ustreza eni materi, drugi nikakor ne ustreza. Poleg tega se vzorec dojenja spreminja tudi pri enem samem dojenčku. Zdrav dojenček, ki lepo napreduje in se razvija ter dobro sesa pri prsih, si sam ustvari vzorec dojenja, ki najbolj ustreza njemu. Ko dojenčki rastejo, rastejo tudi njihovi želodčki in tisti, ki so se dojili neredno in zelo pogosto počasi vzpostavljajo daljše intervale med dojenji. In obratno, tisti, ki so se že dojili redno in predvidljivo – nenadoma popolnoma zamešajo urnike.

Opažate, da zadnje čase potrebujete več časa, da iztisnete potrebno količino mleka. Za boljšo stimulacijo mleko lahko črpate pogosteje. Določite si npr. reden interval na 2-3 ure podnevi. Kako povečati in ohraniti zalogo mleka? Kako povečati in ohraniti zalogo mleka:

Ker svetovalke za dojenje pri La Leche League pogosto svetujemo o prehranjevanju dojenčkov (še posebej dojenju), pogosto dobimo tudi vprašanje katero prilagojeno mlečno formulo naj mamica izbere za svojega dojenčka. Naše "strokovno področje" je omejeno na svetovanje in podporo pri težavah z dojenjem, zato je svetovanje o izbiri prilagojenega mleka in simptomih o težavah pri vašem dojenčku, daleč onstran mojih pristojnosti. Priporočam vam, da da se posvetujete z otrokovim pediatrom.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>