Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

za Jacqueline

Default avatar

koko*

Pozdravljena Jacqueline, pišem ti pod novo temo, ker menim da boš tu prej videla.

Ker si mi odgovorila na post "kaj jesti in piti" z svojo izkušnjo, bi imela par vrašanj. Omenila si da se je pri vas pojavila alergija na mleko. Kako ste to opazili? Ali samo zaradi krčev ali pa so bili tudi kakšni drugi znaki?

Kako so tej krči med in po hranjenju izgledali? Ali je imel otrok normalno blato?

Če ste se dojili dalje si ti verjetno iz jedilnika črtala mleko ali pa vse mlečne izdelke?

Upam da nisem preveč zahtevna in ti bom hvaležna če mi odgovoriš.
Default avatar

Jacqueline

Zivjo,

v prvih treh mesecih res ni bilo nobenih drugih znakov, zaradi katerih bi lahko razmišljali o alergiji.

Kako so izgledali krči: Za običajne krče je značilno, da se pojavljajo približno ob istih urah, trajajo enako dolgo (ponavadi zvečer). Našo dojenčico pa je zvilo zelo velikokrat ko se je par minut dojila ali pa takoj po dojenju. Začelo ji je brbotati v trebuhu (to sem zelo dobro čutila, če sem ji položila roko na trebuh), začela je prdeti (tudi nasploh je bilo tega veliko), telo se ji je raztegovalo (ni krčila nog proti sebi, ampak jih je ravnala, glavo je stegovala nazaj, da sem jo morala skoraj na silo držati k dojki, čeprav je hotela jesti). Vtis sem imela, da se ji v trebuhu nekaj blazno bolečega dogaja, in dokler ji je brbotalo, je jokala. To je lahko minilo hitro, v nekaj minutah, včasih pa je trajalo tudi po uro in več.

Blato: kakala je veliko, kar pa je normalno za dojene dojenčke. Bilo pa je njeno blato večkrat zeleno. To se je dogajalo še potem, ko sem ji že uvajala gosto hrano. Pozneje, ko so krči minili, je bila včasih zaprta (ni kakala po cel teden), včasih je imela skoraj drisko. Zeleno blato je lahko znak za alergijo, ni pa nujno, lahko gre za to, da dojenček popije samo prednje mleko in ne tistega ta gostega.

O svoji dieti sem na tem forumu ze obsirno pisala, ker pa se vedno ne znam narediti aktivnega linka, poglej malo bolj dol, kjer sem odgovarjala Piki2.

Čim manj krčev in nobenih alergij vam želim!

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar