Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Prehrana med dojenjem

Default avatar

mami1

Pozdravljeni!
Ko sem še dojila, me je zelo skrbelo kaj naj jem. Vsi so mi odsvetovali sadje in zelenjavo, ker napenja in sledijo kolike. Tako sem jedla le mlečne stvari in ogromno sladic. Seveda sem se tako zredila šele po porodu, ker med nosečnostjo nisem imela težav s tem. Danes se mi zdi prav smešno, kako sem se pustila strašiti, vendar mi ni preostalo drugega ob neprespanosti in neizkušenosti. Po vsakem grižljaju solatke sem imela slabo vest za hčerkin jok. Še danes ne vem komu bi verjela glede prehrane. Mi lahko prosim svetujete, saj kmalu načrtujem še kakšno detece.
hvala in LP

Imam predlog: v šolah za starše bi bilo dobro organizirati tudi predavanje za sorodnike( babice, tašče, dedke...), ker se prepričanja velikokrat nasprotujejo in za mlade starše je to kar velik pritisk.
Default avatar

LLLKarmen

Draga Mami,
v naši kulturi, še posebej v generaciji naših mam, je zelo močno pristono mišljenje, da ima prehrana matere zelo močan vpliv na obnašanje dojenčka. Znanstvene raziskave, kjer so preučevali ta dejstva so pokazale, da prehrana matere NIMA takega močnega vpliva, kakor ji ga pripisujejo naše mame. Vpliv materine prehrane je viden takrat, kadar ima dojenček prehransko alergijo ali preobčutljivost na določena živila.

Vaši svetovalci torej nimajo prav, čeprav razumem, da so bili njihovi nasveti vsekakor dobronamerni.

Znanstvene raziskave so tudi pokazale, da je najpogostejši povzročitelj težav v navezi dojenje/materina prehrana prav kravje mleko. To pa zato, ker vsebuje prek 20 delov beljakovin, ki so lahko močno alergene in pa zato, ker ženske v času nosečnosti in po porodu količino mleka in mlečnih izdelkov močno povečajo. Doječi materi ni potrebno piti mleka, da bo imela mleko.

Prilagam povezavo, kjer sem bolj podrobno pisala o prehrani doječe matere:


Vaš predlog podpiram, predlagam, da ga naslovite na Šole za starše.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar