Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Dojenje in telesna aktivnost

Default avatar

Aisha

Nekje sem prebrala, da telesna aktivnost med dojenjem ni priporocljiva, saj gredo strupi iz telesa tudi preko mleka. Prosila bi za vase mnenje. In pa kako je z uporabo anticelulitnih krem med dojenjem.

Ze v naprej se zahvaljujem za odgovor!
Default avatar

LLLKarmen

Draga Aisha!

V času dojenja lahko obiskujete savno in solarij ter zmerno telesno vadbo. Intenzivnost vadbe naj bo prilagojena času, ki je pretekel od poroda. Prvih šest tednov res intenzivne vadbe še ne priporočamo, ker si more telo še opomoči od nosečnosti in poroda in ker se laktacija šele dobro vzpostavlja. Če je dojenček še zelo majhen, je bolj problematična materina daljša odsotnost, kakor vadba ali savna sama.

Sprememba v okusu mleka je odvisna od intenzivnosti vadbe. Ženske z dojenčki so tisočletja težko in naporno delale na poljih, telesna "vadba" po porodu je pravzaprav nekaj popolnoma normalnega. Vsaka ženska, ki redno telovadi (tudi po porodu) se počuti bolje (med vadbo se sproščajo endorfini), vesela je, ker naredi nekaj zase in dejstvo je, da bolj kot je zadovoljna mati - bolj je zadovoljen tudi otrok.

Ob telesni vadbi si zapomnite naslednje:
- počakajte da bo dojenček star vsaj 6 tednov (v tem času redno izvajajte le priporočeno poporodno vadbo, navodila zanjo ste dobila v porodnišnici)
- z vadbo začnite počasi in postopoma
- veliko vaj lahko naredite tudi skupaj z dojenčkom
- med vadbo uživajte veliko tekočine, da nadomestite tisto, ki jo izgubite s potenjem
- najboljši začetek vadbe je hoja (skupaj z dojenčkom v slingu, traku ali vozičku)
- za začetek je primerne tudi lahka aerobika ali vaje v vodi
- kasneje lahko začnete z intenzivnejšo aerobiko in plavanjem
- ne pretiravajte! Močno utrujena mati in daljša odsotnost od otroka sta tista, ki pripomoreta k težavam pri dojenj.

Torej:
Dojenje in telesna vadba si ne nasprotujeta. Tudi savno lahko obiskujete. Raziskave, kjer so proučevali telesno aktivnost in dojenje so pokazale in dokazale, da mleko po vadbi NE spremeni okusa in se otroci lepo dojijo. Pri zmerni vadbi prehajanju mlečne kisline iz mišic ("kar čutimo kot musklfibr") v mleko ni možno in mleko se pri telesni aktivnosti ne "skisa". Težave z dojenjem oz. količino mleka po telesni aktivnosti lahko edino pripisujemo temu, da mati premalo počiva in stresu, ki ga doživi majhen dojenček ob ločitvi od matere.

Kreme proti celulitu vsebujejo raznorazne snovi, ki pa imajo samo lokalen učinek (na primer bršljan, cekropija, itd.). Pri prehajanju v mleku pa bi moralo prihajati do sistemske absorpcije, ki pa bi verjetno imela kakšne posledice in bi (predvidevam) kreme bile zagotovo na recept. Vendar je učinkovitost teh krem močno vprašljiva, še sploh če gre le za mazanje, ki ne vsebuje masaže celulitičnih predelov, saj se že samo z masažo poveča prekrvavljenost kože in tako pride do hitrejšega odvajanja strupov iz podkožja. Zato bi že sama masaža lahko bila zadosti učinkovita. Kar pa spet ne moremo dokazati. Tukaj pride v poštev tudi uživanje večjih količin vode, ki odvajajo strupene snovi in telesa.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar