Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

Dojenje ter Ranital

Default avatar

Darja

Pozdravljeni

Pred 14 dnevi sem rodila zdravega sineka Nika ter ga uspešno začela dojiti (razlika med min. in max težo je že skoraj pol kilograma, 3300g - 3750g).
Problem se je pojavil predvčerajšnjim ko me je začela peči zgaga v želodcu, tako da sem cel dan in noč bruhala. Naslednji dan sem imela pregled pri splošnemu zdravniku ter takoj popoldne gastroskopijo.
Izkazalo se je, da imam vnet želodec zaradi neke bakterije ter bo potrebno zdravljene z antibiotiki. Ker dojim smo se dogovorili, da počakamo še 6 tednov z antibiotiki ta čas pa bom tri tedne jemala 2 x dan po eno tableto ter potem še tri tedne 1 x dan Ranital.
Zanima me vaše mnenje glede dojenja in jemanja teh tabletov, opazila pa sem tudi, da je otrok hitreje lačen, skoraj na vsako uro, ker me še zmeraj po malem peče in ne morem kaj dosti pojesti, tako da verjetno tudi mleko ni kaj preveč hranljivo.
Po šestih tednih pa bom morala prekiniti dojenje ter začeti zdravljenje z antibiotiki.
Zanima me tudi ali bo smiselno po zdravljenju z antibiotiki še poskusiti z dojenjem ali je bolje da se ga ne doji več?

Hvala za odgovor
Default avatar

Karmen Mlinar

Draga Darja,
čestitam k rojstvu sinka Nika in žal mi je, da imate težave s svojim zdravjem.

Materino mleko je vedno dovolj kakovostno, saj telo, če ne dobi sprotnega vnosa hranil, enostavno črpa iz zalog, ki jih je zato ustvarilo v nosečnosti. Dojeni otroci se dojijo zelo pogosto, to je normalno, ker dojenje ni samo hranjenje. Verjetno pa ste zaradi svojih zdravstvenih težav pod hudim stresom, kar posledično tudi vpliva na izcejanje mleka. Hormon oksitocin, ki se sproža ob dojenju (imenujemo ga tudi hormon sreče), je tisti, ki posledično vpliva na dojenje.

Glede zdravil, kaj je primerno in kaj ne, vam težko svetujem, saj nisem zdravnica ali farmacevtka. Je pa tako, da so res zelo zelo redka zdravila, zaradi katerih je potrebno dojenje prekiniti (kemoterapije, radioaktivne terapije, zelo zelo redki antibiotiki). Poskusite se pogovoriti s svojim gastroenterologom, povejte mu, da je dojenje pomembno za vas in za vašega otroka in skušajta najti kompromisno rešitev. Prepričana sem, da se da zagotovo najti antibiotik, ki bo združljiv z dojenjem. Velikokrat namreč na farmacevtskih izdelkih piše, da naj se doječe ali noseče matere pred uporabo posvetujejo s svojim zdravnikom ali da naj zdravila ne uporabljajo. To pa za to, ker izdelek ni bil testiran na tej vrsti populacije in se s tem proizvajalci zaščitijo pred morebitnimi nezaželenimi stranskimi učinki (ki se lahko pojavijo tudi pri drugi vrsti populacije, morda na enega človeka od tisočih...).

Ker ne vem, kateri antibiotik boste prejemali, poskusite dobiti njegovo natančno ime ali njegovo generično ime ali sestavino, da bom lahko preverila v naši bazi podatkov.

Obstaja pa še ena možnost: mnoge matere, ki so morale prejemati zdravila ali terapijo, ki ni bila združljiva z dojenjem, so v času zdravstvene terapije mleko črpale, tako da so obdržale laktacijo, po zaključeni terapiji pa so otroka uspešno dojile naprej.
Default avatar

Darja

Hvala za čestitke in odgovor

Za antibiotike sem se že pozanimala, sicer nevem kateri so, ampak je samo ena vrsta in se mora dojenje pri uporabi njih obvezno prekiniti, tako da druge alternative ni.

Vprašala bi še za ta čas dojenja, kako je s praznenjem dojke po dojenju, če naenkrat dojim samo na eni strani drugič na drugi strani, da nebi prihajalo do strdkov ali kakšnega vnetja. Samo dojko mi kar sprazni in je skoraj da čisto prazna ali jo je potrebno sprazniti čisto do konca z iztiskanjem...?
Default avatar

Karmen Mlinar

Draga Darja, dojk ni potrebno dodatno prazniti. Če dojite otroka na njegovo željo in pri tem ne gledate na uro, bo otrok količino mleka sam uravnaval po zakonu ponudbe - povpraševanja.

Žal mi je, da boste morali z dojenjem prekiniti zaradi medicinskih težav. Ali ste morda razmišljali, da bi v času terapije mleko nekaj dnevno le iztiskali, toliko da obdržite laktacijo in bi nato po končani terapiji spet nadaljevali z dojenjem?