Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

celulit

Default avatar
nimam težav s kili, pa vendar me vedno bolj muci trdovraten celulit na stegnih. a imate kakšen nasvet? vode pijem veliko tudi mažem se z raznimi anticelulitnimi kremami. je pa problem ker sedim tudi po 10 ure dnevno zaradi narave dela.
cao
Default avatar
Pozdravljena v svetu težav s celulitom. Kako bi se rešila celulita?
Ni samo v gibanju in vodi, važna je tudi prehrana, tudi v tistih desetih urah je potrebno vzeti si čas, da si pretegnete telo in ga malček razgibate(2x 10 minut pa je že nekaj). Pravite, da uporabljate kreme za masažo. Ni vsaka krema dobra(veliko je takih, ki niso naravne), važen je tudi način uporabe-tako je bolj zagarantiran uspeh. Masaža je odlična takrat, ko se kombinira z gibanjem(pospeši se prekrvavitev), knajpanjem. Pri kremah je res veliko, če je narejena tako, da kožo prekrvavi(jaz uporabljam masažo z dvema kremama)in vsebuje tudi luščinice, ki so dobra podpora pri masaži in dodatni spodbudi pri prekrvavitvi. Druga krema pa vsebuje snovi, ki gredo v globino in raztaplajajo maščobe.
Vsakič, ko se masiram s prvo kremo,grem pod tuš in si splaknem kožo s toplo in mrzlo vodo(knajpanje), potem pa po masaži z drugo kremo se lepo zavijem v rjuho in se zraven še zrelaksiram, ponavadi kar zadremam.
Tako je odstranjevanje celulita lahko še relaksacija, ki nam pomaga pri vsakdanjem stresu, ki ga doživljamo na vsakem koraku.
Draga sonček :-) !
Malo sem opisala kako je uspešna masaža(brez dragih salonov), vendar mora biti vse povezano tudi s prehrano, pitjem vode,gibanjem in tem koliko si želimo uspeti(tako je malo več discipline pri vseh elementih, ki so tu važni).
Lep pozdravček , Andreja
sem kar jem
Default avatar
Kako se pa imenuje krema, ki gre v globino in raztaplja maščobe? Pravzaprav me bolj zanima aktivna sestavina, ki to omogoča.
Default avatar
Ima kdo kremo od Afrodite? Men zanima, ali se namažeš s to kremo pred vadbo ali po vadbi - ko se stuširaš? Imam tudi masažno rokavico. Prosim za nasvete.
Default avatar
Staša napisal:

> Kako se pa imenuje krema, ki gre v globino in raztaplja
> maščobe? Pravzaprav me bolj zanima aktivna sestavina, ki to
> omogoča.
>

To je bilo seveda vprašanje zate, drejča1 :)
Default avatar
Zdravo Staša!

Če želiš kaj več o tej kremi (imenuje se Body Conturing Creme)si oglej internetno stran, na kateri je vse o njej. Nosilne sestavine kreme so ginko in blage naravne sadne kisline . Le te pomagajo razmehčat celulitne tvorbe, ki so sestavljene iz maščobe in neodplaknjenih mineralov. S tem je omogočena(še posebej, če z telesno aktivnostjo ali in masažo dodatno pospešimo krvni obtok v podkožju)drenaža (izpiranje rastopljenih mineralov skozi znojne pore in seveda pretvarjanje maščobe v energijo . Koža je po nej voljna in prav čutiš kako podkožje deluje.


www. vitalnost.info


Lep pozdrav, Andreja
sem kar jem
Default avatar
Sem iskala, pa nisem našla opisa.

Delovanje ginkga v zvezi s kurjenjem maščob je bilo ovrženo že v času množičnega izvajanja študij o "revolucionarni" tabletki Cellasene. Sicer pospešuje pretok, vendar pa na metabolizem maščob nima vpiva. Domnevam, da je to o mehčanju maščobe odlomek iz propagandnega materiala, ki sodi h kremi? Jaz nisem našla niti ene objektivne študije, ki bi to dokazovala.

Ponavljam se kot stara plošča :) - celulit ni nič drugega kot maščoba, o tem si je medicinska znanost dokaj enotna (za razliko od kozmetične "znanosti", ki nam je vcepila v glavo, da je celulit pojav, ki se ga da odpraviti z žavbicami). In maščobo se odpravlja s kaloričnim deficitom. Tudi, če ginkgo malenkost pospeši prekrvavitev, to še v praksi ne pomeni, da bo prišlo do vidnega rezultata pri izgubi maščobe (to si nisem izmislila jaz).
Default avatar
Če te prav razumem, je potem dovolj, da shujšaš, pa bo tudi celulit izginil? Ker vidim, da se spoznaš, bi res želela, da napišeš kaj na to temo. Če si pa že, bi se pa priporočila za link. Imam hude težavee. Kaj pa profesionalna masaža? Pomaga?
Default avatar
a je mogoce kateri uspelo odpraviti trdovraten celulit s prehrano, kremami, masažami v salonih,...? zanimajo me vasa mnenja, izkušnje.
cao
Default avatar
Mene je pred leti obtesala limfna drenaža. Problem je, da je bilo to v Ljubljani. Pri nas naokoli je nikjer nimajo. Samo ročno, ki pa stane 10.000 za en obisk. Hvala lepa! Skratka, postavco sem imela, ko se šika.
Default avatar
Dragi sonček!
V salonih mi ni uspelo, mi je pa uspelo z domačo treapijo in seveda z nasveti mojega trenerja in kar sem napisala. Kaj več lahko pokažem in povem le v živo.
Ga. Staša pač verjame samo študijam, jaz pa sebi in svojim izkušnjam ter izdelkom, ki jih uporabljam(pa seveda še mnogim, ki so enak način dale skoz).
Vse kar te zanima lahko izveš na www. vitalnost.info.

Pa lep pozdravček, Andreja
sem kar jem
Default avatar
Ja, meni ga je uspelo skorajda povsem. In če se ne pazim pri prehrani se kaj hitro vrne.

Kako?
Predvsem prehrana in dosti zaužite tekočine Zmerno gibanje, knajpanje in pa uporaba običajnih krem normalnega cenovnega razreda približno nekaj več kot mesec dni. Ampak potem sem pri vsem ostala, razen knajpanja in uporabe krem.
V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA.
Pozdravček Marika

Default avatar
Tudi jaz sem opazila, da od kar se drugače prehranjujem, celulit vidno izginja. Sicer pa delam tako, kot je Marika napisala. Pa gibanje in pitje vode, delata čudeže. Celo celulit izginja, ne boste verjele. :S

lp
Julija
Default avatar
Drejča, nooo, od kod pa zdaj ta GOSPA Staša? Saj tudi jaz ponavadi ljudi ne kličem po imenu v živo, če jih ne poznam dovolj dobro, ampak to pa so vendarle forumi, kjer je formalnost v tem smislu vseeno nekako nenaravna. Staška, kot si me enkrat poimenovala (sem si zapomnila, ker me tako kliče le ena oseba), mi je bila bolj všeč ;)


Mimogrede, to je bilo pred kratkim namenjeno Staški: »Znanstveniki so najbrže zate, sploh če imajo nobelovo nagrado trn v peti, ali kaj?«

To pa Ge. Staši: »Ga. Staša pač verjame samo študijam, jaz pa sebi in svojim izkušnjam ter izdelkom, ki jih uporabljam.«

Znanstveniki izvajajo študije, ne? J


No, hotela sem povedati nekaj drugega, in sicer svojo izkušnjo s celulitom.

Nikoli nisem bila debela v smislu, kar si ljudje pod tem predstavljajo. Ni mi bilo potrebno shujšati 15 kg in več, pravzaprav sem bila vedno med vizuelno suhimi. A kljub temu sem imela kar precej maščobe in seveda s tem tudi celulita. Mogoče mi bo kdo oporekal glede tega, kar bom napisala, ampak menim, da je težje shujšati, če imaš le nekaj kilogramov viška (oz. niti ni nujno, da si, glede na tabele, pretežek, saj je teža relativna in jo je mogoče različno interpretirati – glede na razmerje med maščobnim in mišičnim tkivom v telesu – pomemben je odstotek maščobe, njo želimo zmanjšati, ne pa le kilograme nasplošno). Torej ... menim, da je težje izgubiti tistih nekaj kilogramov maščobe, ki je premoreš, kot pa npr. začetnih 10-15 kg viška pri zelo prekomerni teži. Na koncu se pokaže, kako so pomembni različni detajli (optimalen – ne previsok, ne prenizek kalorični vnos, pogostost obrokov, to, da v dieto zajameš vsa hranila, gibanje, ...), da ti to uspe.

Za večino žensk predstavlja glavni problem pri hujšanu predvsem maščoba na zadnjici, imenovana celulit, ki je iz celičnega vidika maščoba, ujeta v žensko, veliko redkeje moško podkožno vezivno tkivo. Povedano drugače, vlakna v podkožju tvorijo nekakšne komore, v katere se shranjuje maščoba. Po raziskavah so pri cca. 90% žensk ravno stegna in zadnjica tisto področje, kjer se maščobe nabira največ.

Zakaj le pri ženskah? Struktura ženskega in moškega vezivnega tkiva je drugačna. Ni fer, vem ;), ampak tako je. Vlakna v ženskem tkivu so razporejena pravokotno na površino kože, vlakna v moškem tkivu pa križno, pod kotom 45 stopinj glede na lego kože. In slednja oblika razporeditve vlaken veliko uspešneje zadržuje kipečo maščobo kot vlakna pri ženski. Zaradi tega maščoba ne pritiska tako močno na dermis kot pri ženskah – to se kaže v jamicah, ki jih vse poznamo. K temu je še potrebno prišteti še dejstvo, da sta povrhnjica in usnjica kože na naših kritičnih predelih veliko tanjši kot pri moških. In še tretje dejstvo – moški svoj špeh veliko raje prenašajo na trebuhih oz. si z njim grejejo ledvičke. Zanjica pač ni njihovo tipično področje, kjer se jim nalaga maščoba.

Zakaj tudi pri suhih ženskah ? Najprej je potrebno sploh definirati, kaj pomeni »suha ženska«. Primer: sama merim 175 cm, in pred leti, ko sem se še, če zdaj pomislim, katastrofalno prehranjevala, sem imela kar nekaj kg manj kot sedaj, tudi obsegi (npr. stegna, zadnjica) so bili veliko manjši. Če sem prijateljicam tarnala, kako debela sem, so si mislile, kako se sprenevedam – ko pa sem vendar tako »suha«. Imam srečo, če se temu lahko tako reče, da se mi maščoba nabira bolj ali manj enakomerno po celem telesu, medtem ko se 90% ženskam predvsem na zadnjici in stegnih. To je genetsko pogojeno in glede tega ne moremo storiti nič. Skratka, bila sem »suha«, a vseeno nisem nosila ozkih majic, ker sem imela šlaufke okrog trebuha in precej celulitasto zadnjico. Še sedaj se spomnim, kako sem jokala mami in ji kazala, da imam cele luknje po zadnjici, mama pa se je čudila, ko pa sem vendar taka suhica. Naj še povem, kako sem se tedaj prehranjevala. Večinoma sladkarije, preskakovanje obrokov, včasih cel dan nič, nato kakšen dan, dva prenajedanje ... skratka šolski primer vseh takih suhic z obročki. Tako prehranjevanje namreč do drugega tudi ne more voditi – telo špara s kalorijami, ker občasno stradaš, upočasni se ti presnova, potem pa kot spužva vpijaš kalorije, ko se ti utrga in ješ preveč. Kuriš mišice in nalagaš špeh. Ko sem počasi sprevidela, kako se lotiti svojega problema in sem nekako posvojila za svojega način prehranjevanja, kot ga imam še danes (torej nekakšen prirejen monti, brez ločevanja B in OH, vendar z ločevanjem M in OH, od OH le kompleksni OH pretežno v prvem delu dneva, popoldan le še beljakovinski obroki in zelenjava, maščobe le zdrave ...) in ko sem ugotovila, da sploh ni važno, koliko kilogramov imaš oz. si jih želiš, temveč je pomembno predvsem to, kako izgledaš v ogledalu, ko sem ugotovila, da moraš jesti, večkrat na dan, in ko so se začeli kazati prvi rezultati, je bilo vse lažje. Mojo precej palačinkasto rit sem nekako »pretvorila« v manj palačinkasto ;), sicer imam več kg, ampak na račun mišičnega tkiva, ki sem ga pred leti dobesedno skurila s svojimi prehranskimi navadami, maščobe in s tem tudi celulita pa imam veliko manj. Seveda tudi jaz občasno grešim pri prehrani – da ne bo kdo mislil, da jaz nisem krvava pod kožo, sploh decembra, ko se moja kuhinja prelevi v pekarno piškotov, tako da imam tudi obdobja, ko se zredim – in takrat se mi seveda na zadnjici spet pojavi presežek maščobe, ki se kaže kot celulit. Vendar, če se držim svojega režima, potem pridem do stopnje, ko celulita nimam. K temu veliko pripomorejo tudi specifične vaje za predel zadnjice in stegen (vaje z obremenitvijo se v vsakem primeru priporočajo za kogarkoli, saj zelo vplivajo na porast metabolizma).

Kot suho si jaz predstavljam žensko, ki ima minimalno maščobe, medtem ko vse tiste suhice, kakršna sem bila nekoč sama, v bistvu niso suhe, nasprotno, imajo kar precej maščobe, v 90% največ ravno ... kje že? redko kdaj srečaš žensko, ki na zadnjici nima nič maščobe. Zato se s celulitom bojuje toliko žensk.


No, da strnem. Moja izkušnja je taka, da se da se prehrano in primerno aktivnostjo storiti vse. Spijem tudi veliko vode (včasih je nisem skoraj nič), krem pa nisem in tudi ne bom uporabljala. Skozi vsa ta leta sem enostavno naletela na toliko dejstev, ki kažejo, da kreme ne delujejo, da enostavno nimam potrebe, da bi poizkusila. Poleg tega vidim, da mi lahko uspe na način, ki sem ga opisala, kar je še dodaten razlog.

OK, sem malo noter padla, ne vem, če se bo komu dalo brat ;) Upam, da je jasno, zakaj znam biti tečna do tistih, pri katerih imam občutek, da prodajajo mačka v žaklju, vse skupaj lepo zapakirano v celofan. Ne mislim nikogar osebno, sicer pa se bo vsak sam prepoznal.
Default avatar
Hojla Staša!

Malo odmaknjeno je že tisto pisanje, zato sem morda res naredila napako z naslavlanjem. No, upam, da mi oprostiš to napako. Prebrala sem tvoje dolgo pisanje in se v glavnem zelo strinjam s teboj, ker vidim, da se dosti spoznaš.
Pišeš o ženska kot potencialnih dobitnicah celulita, vendar sem videla lani toliko moških z njim( vikend kolesarji, ki med tednom veliko sedijo po pisarnah), da še sama nisem mogla verjet.
Moja izkušnja pa je z zelo starim in že kar bolečim celulitom . Nisem vedela več kako naj si pomagam, pa so mi te kremice in prehrana, ki sem jo spremenila lepo prišle prav. Sedaj sem že na dobri poti , da ga obvladam do konca in mi je prav v zadovoljstvo, da lahko napišem kako sem vesela.
Ne, da sem s takim prehranjevanjem izgubila kilce, tudi celulit in nekaj zdravstvenih težav je za mano( gastritis, refluks,veliko glavobolov -med njimi migrena....)Seveda sem pa pričela z več energije tudi več gibati in piti veliko vode.
Lep večer in upam, da bom lahko prebrala še kakšen dober članek v športni reviji v kateri objavljaš.

Andreja
sem kar jem
Default avatar
Prav zanimivo je bilo to brati. No, jaz imam obraten problem - zagrizen celulit na trebuhu. Nabira se mi praktično že od osnovne šole. In prepoznala sem se v vsem tistem pisanju o slabih prehrambenih navadah. Študentska leta pač naredijo svoje. Potem pa še dva poroda, raztegnitev kože in smo tam. Se pa prehranjujem nekje podobno kot ti. S tem, da v grobem ločujem B in OH. Če se pa že pregrešim (s sladkarijami, recimo), se pa tako, da iz tega naredim obrok. Torej ne jem med obroki, ampak namesto obroka. In ravno tako hujšam. Pred leti sem bila tudi jaz taka vrsta 'suhice' kot ti. Zdaj pa se je obesilo kar nekaj konkretnega špeha.
Default avatar
Mene pa samo zanima kaj je bolše tuširati se z vročo vodo ali z mrzlo potem pa masirati dele telesa kjer je celulit?
Ker sem že slišala obe varijanti pa me zanima vaše mnenje ?

HVALA!
Default avatar
Jaz bi ti svetovala najprvo telesno aktivnost (lahko poskakovanje, sobno kolo, orbitrejk..), potem masažo, nato pa hladno in vroče knajpanje(oboje izmenično).
Ciao, Andreja
sem kar jem
Default avatar
100 ti hvala
Default avatar
Spoštovani!

Nekaj kg mi je uspelo spravit dol.
Svetujte mi iz izkušenj ali pripovedovanj:
kako naj se pocrklam s hypoxi terapijo ali
limfno drenažo z ultrazvokom?

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic