Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Motivacija za gibanje

Default avatar

*P

Pozdravljeni
Vem, da imate veliko izkušenj s hujšanjem. Sama se pripravljam na hujšanje po novem letu. Ugotovila sem, da brez gibanja ne bo šlo. Tukaj pa se začne problem. Priznam, da sem popolnoma lena za kakršnokoli gibanje. Pri tako veliki teži (125 kg / 155 cm / 33 let) tudi kaj drugega, kot hoja ali kolesarjenje ne pride v poštev. Kondicijo imam na nuli (zasopihana sem že po tem, ko prehodim stopnice za eno nadstropje). Zanima me kako ste se (tisti, ki se neradi gibljete) pri hujšanju bili sposobni motivirati / prisiliti za gibanje - kako vam je uspelo preprogramirati možgane in telo ter vstati iz naslonjača?
Hvala za vaše izkušnje.
Lp, P.
Default avatar

babica

Pozdravljena!

Ja, to je pa res problem!
Tudi sama sem med tistimi ta lenimi, kar se tiče gibanja. Prav si napisala. Treba se je prisiliti.
Motivacija.....
Ja, predvsem ta, da si želiš izgubiti kilograme in to kvalitetno, ne kvantitetno. Počasi in zanesljivo, ne pa hitro in z jo-jo efektom. Pri tvoji teži kaj drugega kot hoja zaenkrat ne bo prišlo v poštev. Začni počasi, a postavi si neka pravila. Npr: pol ure na dan, a to brez izjeme. Počasi povečuj. Kupi si pedometer. Saj ni drag, je pa v veliko pomoč.

Sama imam sobno kolo. Vsako jutro, pred službo (gibanje na tešče ima namreč največji efekt) sedem nanj. Imam svoje pravilo. Najmanj 10 km, najmanj 300 kilokalorij in najmanj pol ure. Prvih deset minut je najtežje, potem pa se "zalaufam" in kar gre.

Želim ti uspešen začetek. Ne postavi si prevelikih ciljev. Začni z malim in vztrajno, ter počasi povečuj. Ko ti bo gibanje prišlo v kri, se ne bo več treba prisiljevati, ampak ti bo v veselje. Ponosna boš sama nase in to ti bo največja motivacija.

LP!
Default avatar

SMOTKA

JUTRO...

Takole ti bom rekla,če se želiš znebit odvečnih kg moraš najprej razčistit v glavi najdit neko motivacijo ki te bo gnala naprej...govorim ti iz lastnih izkušenj,sama sem shujšala za 30 kg in veš,sploh ni bilo hudo,ker sem mela cilj...
Kar se tiče gibanja pa se strinjam z babico...postopoma...hitra hoja,nabavi si orbitrek al pa kaj podobnega...in vztrajaj...na začetku bo hudo,ampak ne obupaj pa ne zateci se k hrani....boš vidla da boš zmogla...jst sm s tabo...

držim pesti....PA NE OBUPAJ....

LP SMOTKA
Default avatar

drejča

Nerada sem se gibala, ko sem imela 100 kg, potem pa, ko so se začele kilce topiti, je bilo vse lažje.
Svetujem ti, da pričneš s kratkimi sprehodi.Morda začneš s pol urice.
Ko pa boš dobila zagon, bo šlo vse lažje. Sedaj, ko sem izgubila 24 kg, sem pa kot, da bi me olajšali celega življenskega bremena. Povem pa ti, da mi ni žal vsega truda. Vendar sem začela in še nadaljujem s spremenjeno prehrano, ki je pravi balzam za tiste, ki jim gredo kile težko dol.
Če te zanima lahko kontaktirava.
Želim ti lepe praznike in močno voljo, da začneš.
Andreja

Motivacija za gibanje je , da si predstavljaš kako lepo bo, ko ne boš nosila tolikega bremena, ki te tako teži....Verjemi ne bo težko, ker bo volja rasla iz dneva v dan....

sem kar jem
Default avatar

inge

zakaj ne bi z gibanjem začela že zdaj? če imaš sobno kolo ali kaj podobega, je ravno zdaj čas, da se spraviš nanj. saj meni tudi ne diši, a se nekako prisilim, da se spravim nanj. vzamem nekaj za brat, da čas hitreje mine in nekako gre. tudi hoja po temle snegu bo učinkovita. če nisi preveč zmrzljiva (mene po takem mrazu komaj ven spraviš...). važno je, da si izbereš nekaj, kar te bo tudi veselilo. sicer pa že na več mestih vodijo tudi telovadbo za močnejše, tako da se lahko tudi tem priključiš. meni recimo je veliko lažje gibati, če vsi okoli mene gibajo, švicajo..

zraven pa zdrava prehrana, se razume.
lp, inge
Default avatar

marika

Tudi jaz sem med tistimo, ki mi je bilo kakršno koli gibanje Španska vas. Prav nič se nisem trudila. No, če sem čisto poštena, sem delala nekaj TNZ vaj (trebuh, noge, zadnjica), ker sem takrat še naivno vrjela, da s temi vajami izgubiš celulit.
Pravi "klik" za gibanje je priušel šele, ko sem odvrgla nekaj kilogramov in ko se je moje počutje zaradi spremenjene hrane čisto spremenilo v pozitivni smeri. Ni bilo več utrujenosti, napihnjenosti, slabosti. ... Če to je zamenjala nekakšn apozitivna energija, ki me je gnala.
Drugo pomembno vlogo pa je odigral tudi tale forum. Ker na njem redno sodelujem, me je s časoma postalo sram, ker so vsi nekaj zganjali, jaz pa kar nič.

Vedno pravim, da nima nikakršnega smisla za telesno dejavnost izbirati nekaj, kar potem s časoma opustimo. To je tako kot diete. Pride in mine. In spet meljemo v starih kolesjih.

Na začetku se je potrebno z gibanjem malo potruditi, včasih tudi prisiliti. Mnogim je težko vrjeti, da te potem preplavi nekakšen občutek sreče. A tisti mnogi, ki smo to izkusili, vemo, da je tako. Vsakodnevne malenkosti, ki jih iz dneva v dan počasi stopnjuješ. Še opaziš ne, kako hitro te potegne vase.

V takšnih primerih je dobro kakršno koli gibanje. Pri neki malce starejši gospej smo začeli tako, da je ob sedenju v fotelju in gledanju tv-ja pred seboj stegovala palico od metle. Ko je to postalo enolično, je v vsaki roki držala malo plastenko z vodo. Bil je vztrajna, kljub temu, da so jo drugi dan rahlo bolele mišice. Ob tem je ugotovila, da hrbtenica pa ne povzroča več tolikšnih bolečin. In po kakih 14 dneh je presenečeno ugotovila, da je izgubila 1 kg. Pa seveda ne od palice in plastenke, ampak ker ob gledanju tv-ni več imela toliko prostih rok in je precej manj grizljala svoje piškote, bombončke, čokoladice in podobno.
To je bilo tisto, kar ji je dalo novega zagona.

Začni s kakšnim raztezanjem. Nič močnega. Vrtenje glave sem ter tja, dvigovanje na prste......saj se spominjaš kakšnih osnovnošolskih vaj pri telovadbi. In če te bo drugi dan kakšen košček telesa malce bolel, je tako tudi prav. Spoznavaj svoje telo in ugotavljaj kaj ti odgovarja in kaj ne. Mišice moraš pripraviti na kaj malce bolj resnega in to ne pride kar preko noči. In če boš vztrajna in vsak dan naredila kako malenkost, bo tudi tebe potegnilo.

Veliko sreče pri iskanju tega klika. Pa javljaj se tule, kako ti gre in kaj počneš. Mi tule zaupamo v tebe in vrjamemo, da boš zmogla.
V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA.
Pozdravček Marika

Default avatar

*P

Hvala vam za vaše izkušnje in nasvete, ki ste jih podelili z menoj. Morda pa le že danes malo mignem - kakšna telovadba ali pa počistim prah s sobnega kolesa.
Lp, P.
Default avatar

babii

Sem tudi med lenimi in sem ugotovila, da o tem ne smeš razmišljati...a bi...a ne bi...to moraš vzeti, kot nekaj kar je treba narediti, čez dan ne razmišljaj o tem, zvečer pa na kolo, orbitrek al karkoli. Naj bo to nekaj samoumevnega, kot hrana, ki jo moraš pojesti.


pa veliko sreče
Default avatar

drejča

Tako je, obriši prah s sobnega kolesa, meni je tako v pomoč...dam si dobro ritmično glasbo, pa še animal planet, da se počutim da sem v naravi-na Tv ,pol pa gre ful dober....v začetku sem po 20 minut, sedaj pa po uro včasih tudi uro in pol....ej, kako teče z mene...imam pravi ritual: prvo naredim malo steznostnih vaj za noge roke in celo telo....potem pa si še pripravim zraven vodo cca 1 l ali 1,5l vode z instant zelenim čajem, ki mi pomaga topiti maščobe....ja potem pa horuk in kolo teče, teče noge migajo, tudi z rokami malo vadim in se stegujem vmes,.....ko končam naredim še enkrat steznostne vaje in se ogrnem v kopalni plašč, da se ohladim.Potem pa se šele stuširam....
Tako morda za nek avizo za tvoj začetek....ma se boš zelo dober počutila.Če nimaš takega čaja kot jaz pa si stisni kakšno limono in bo tudi v redu....
Ciao, Andreja

sem kar jem

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic