Sveže zmleta polnozrnata moka
Kje se dobi sveže z moke, zmleta polnozrnata moka. Prebiram neke recepte iz vive, kjer avtorica navaja, da v trgovini kupljena polnozrnata moka greni.
Recept za vas: kokosovi rogljički 20 dag masla, 25 dag sveže zmlete polnozrnate moke, 10 dag kosove moke, noževa konica cimeta, toliko smetane(sladke, sojine ali ovsene) da se tsto sprime.
Moko presejete, zamesite testo in ga z najmanj dve uri spravite v hladilnik. Iz testa oblikujete rogljičke, ki jih v pečici na zamaščenem pekaču pečete približno 10 minut pri 180oCKo so rogljički svetlo pečeni, jih vzamete iz pečice in pustite, da se na pekaču nikoliko ohladijo, Šele nato jih poberete s pekača – v nasprotnem primeru se bodo drobili.
Pa še Rožičevo testo:
74 dag sveže zmlete polnozrnate moke,
16 dag čimbolj drobno mlete rožičeve moke, 6 žlic smetane, 22 dag masla.Testo počiva 2 uri v hladilniku.
Oblikujete ca. 4 cm debel svaljek, ki ga narežete na kake pol centrimetra debele rezine. Vsaka rezina je keks, na katerega lahko položite mandelj. Pečete pri 180oC ca. 10 minut. Keksi se ne smejo rjavo zapeči. Pečene takoj preložite na krožnik.
Julija a boš spekla. Pridemo probat!
Bernardica, živjo.
Sveže mleto moko lahko dobiš samo tako, da tik pred uporabo melješ žito.
Taka moka je tudi najboljše kvalitete kar se tiče dobrih sestavin, če pa melješ piro, je pa sploh najboljše, ker je praviloma eko pridelana.
Dobijo se tudi mlinčki na kamen, ki so namenjeni uporabi v gospodinjstvu, a so žal še kar dragi (jaz ga bom kupila, ko bom velika in bogata).
Ekola, pa še en primerek mlinčka:
LP, Teni