Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

kontracepcija in hujšanje

Default avatar

sandra*

Sem brala zdaj na sosednjem forumu, da posledično zaradi uživanja kontracepcijskih tabletk pride do povečanja teže. Jaz pa vas strokovnjake tu sprašujem, ali je to pravilo ali zgolj nekaj kar se lahko zgodi.
Joj, da me zdaj ful grabi.Od avgusta pa do danes sem shujšala 12 kg in res ne bi rada da mi pa zdaj številke na tehtnici poskočijo....Dajte me potolažit,če se da.
Default avatar

IRA

Hojla..

Poglej, jaz jem te tablete že od kar pomnim. Možno je, da zaradi tega človek težje izgublja kilograme in ima večji apetit.
Po mojih izkušnjah to ne drži.

Ko sem vmes prenehala z jemanjem tablet sem se zredila za kar nekaj kilogramov, ne rečem, da je to zaradi prenehanja, ker je bilo prej od vsega drugega. Ampak shujšat in obdržat se da težo tudi s tabletkami. Morda se je treba malo bolj potrudit, odvisno pač kako vpliva na koga...

In veliko je sestavin, ki bolj vplivajo na povečanje teže pa se za njih ne zmenimo.
Jaz vem, da je pri meni kontracepcija zadnja, ki jo bom črtala. Pač ne poznam nobene primernejše kontracepcije v katero bi verjela.

Če se boš še naprej tako prehranjevala kot si se sedaj in poleg jedla kontracepcijske tabletke, ne verjamem, da se boš redila. Lahko pa vpliva na povečanje apetita. Ampak kot je mene poučil ginekolog so se te stvari pojavljale včasih, ko so bile tablete še z veliko večjo koncentracijo hormonov, kot so sedaj.

Lp sonček
Naključij ni, vse se zgodi z razlogom! :)
Default avatar

inge

se strinjam z iro. če ne spremeniš prehranjevanja (torej, če ne začneš grabiti po hrani kot nora), se pomoje to ne more poznat na hujšanju oz. teži. sploh so pa danes res že take tabletke z minimalnim odmerkom hormonov, da je to zanemarljivo v primerjavi s tistimi izpred 10, 20 let. za vsak slučaj pa spremljaj težo. jaz sem tudi sedaj spet začela s tabletkami, tako da bo teža pod budnim očesom.
lp, inge
Default avatar

Taja

Živjo,
jaz sem začela jemat tabletke pred 13 elti in sem jih jemala 8 let in to Stediril, ki so v primerjavi z današnjimi prava bomba. mislim negativno. Pa se nisem prav nič zredila.

Sem pa že sama večkrat opazila (pri sestri, kolegici - obe z idealno težo), da imajo nekatere ženščine tele tabletke malo za izgovor, v smislu: Joj hormonsko ravnotežje se mi je porušilo, zdaj pa moram več jesti. Nihče, ampak res nihče ti (nam, mi) ne baše hrane v usta.
Vsaj sama dobro vem, da sem imela vedno malo poveča apetit, zato pa se sedaj tukaj borim. in sem mnenja, da pač vsakdo išče nek razlog (beri: izgovor) zakaj je tako. Seveda je najlažje okrivit tabletke, grozen delovni urnik, pomanjkanje časa - pa roko na srce - v veeeliki večini je vzrok lastna nedisciplina.
Le-to si ti sedaj gotovo že vzpostavila in mislim, da kakih posebnih težav ne boš imela. Samo naj ne bodo tabletke izgovor. Kot rečejo (se mi zdi na Gorenjskem): Pa tudi če ga muc na repu privleče!

Lp, Taja
Default avatar

drejča

Moja izkušnja je pa taka,tista,ki niha (jaz sem)s težo na veliko,je veliko verjetnosti,da se bo zredila,zato je dobro,da si takrat malo pomagamo,meni sedaj/jem hormonske ob meni/pomaga sojin polnovredni napitek,zraven lepo počasi uravnavam težo,torej?Včasih je tudi pomoč z naravnimi napitki pozitivna,ker uravnavajo delovanje tistih žlez,ki nam takrat ponagajajo.
To je moja izkušnja,ker ,ko sem bila na hormonskih tabletkah in kilogrami niso šli dol,mi je nekaj zdravnikov reklo,da moram to strogo narediti/a nihče mi ni znal povedati,kako če žleze delujejo kot nore/,sedaj ko sem to uredila,mi je celo ginekologinja čestitala in na konec koncev pričela sama uživati to kar meni pomaga,ker je videla rezultat.

sem kar jem
Default avatar

Sašona

No, jaz sem pa očitno tista, ki ji KT škodijo. KT sem jemala v "dve intervalih". Med obema sem naredila pavzo (zakaj, ni pomembno).

Pred KT sem bila popolnoma brez celulita, pol leta po začetku jemanja pa sem bila že v tisti fazi, kjer je celulit viden s prostim očesom. Takrat sem imela KT Cilest.

Po prvem prenehanju sem takoj izgubila nekaj KG, brez da bi karkoli storila v tej smeri. Naj dodam, da sem bila športno aktivna ves čas, tako med jemanjem kot potem.

No, po enem letu premora sem znova začela s Cilestom. Švuuuus je naredilo in dva meseca sta prinesla skoraj 5 kg. Uau. Totalni šok. Ponovno ponavljam, da sem bila enako aktivna z enakim načinom prehrane. Potem sem Cilest menjala za Minulet (zaradi drugih stvari, ne zaradi teže). No po nekaj mesecih sem pristala na KG Logest. Končni izkupiček je bil +15 kg.

Zdaj sem kake 3 tedne ponovno brez. In glej ga zlomka: -3 kg brez kakršnega koli truda.

Ves čas, kar vem zase, sem imela težave s težo. Že nekaj let (kar sem se tega začela zavedati) se proti temu borim s športom in uravnovešeno prehrano. Očitno sem ena izmed tistih, ki ji KT prav nič ne koristijo v boju proti KG.

Prepričana sem, da so naši organizmi tako različni, da ti moj nasvet ali pa nasvet mojih predhodnic ne more prav nič koristiti, dokler sama ne preizkusiš, kako nate vplivajo KT.
Tako da kar pogumno: če drugega ne, je s KT vsaj spolnost veeeeeliko bolj sproščena.

Pa še to: ne, nimam težav s ščitnico :)
Default avatar

tweety85

Sama mislim, da te tabletke (vsaj novejše) nimajo nekega hujšega vpliva na pridobivanje kilogramov. Sama sem bila pretežka že pred začetkom jemanja, potem sem jih za eno leto prenehala, pa ni bilo nobenih sprememb. Sedaj jih spet jemljem že eno leto, kile pa so se začele topiti. (s telovadbo in zmernostjo pri hrani seveda)

LP!!!
Default avatar

Asi

Živio!

No, jaz imam s KT dobre izkušnje, ker mi nasprotno, pomagaj uravnavati hormonsko ravnovesje. Imam policistične jajčnike in sem vedno, ko sem jih jemala, shujšala. Res pa je, da sem pred leti jemala Stediril, to pa so bile tablete z večjim odmerkom hormonov in sem se po njih zelo slabo počutila.
Slaba stran: celulit. Groza. Po jemanju se je začel kar kopičiti, kar je verjetno posledica zadrževanja vode v telesu.
No, še nekaj me zanima. Kako se ve borite proti PMS-su? Meni bo razneslo glavo!
No, pa lep pozdrav!
Default avatar

tea

kar se tiče tabletk.. jaz sem v bistvu shujšala ko sem jih začela jemat za kakšni 2 kili.. prej posledica česa drugega.
sem jih pa nehala jemat, ker so mi ubile željo po spolnosti+celulita toliko, da se ven ne vidim. In ja zdaj odkar jih že skoraj pol leta ne jemljem se celulita opazi bistveno manj kot prej...
Default avatar

Taja

Ne vem, jaz sem si pa celulit nabrala s sedenjem. Tabletke sem začela jemati v srednji šoli, takrat smo bili itak ves čas okrog. Veliko gibanja, red v življenju. Potem pa sem šla na fax, ob faxu sem tudi preko študenta redno delal - torej dejansko pristala na riti. Še vedno sem se veliko gibala - aerobika, fitnes, kolo, hoja. Takrat je napadel celulit.
In ko takole razmišljam, sem ugotovila, da ne glede na to, da sem se redno gibala, je to bilo kljub vsemu precej manj kot prej, torej ob začetku jemanja tabletk. Saj veste v šoli je reden odmor vsakih 45 minut - takrat vstaneš, pretegneš noge, skočiš malo ven na sonček, potem še šolska telovadba, kjer smo imeli enkratno učiteljico. Delale smo lahko praktično karkoli - le da smo se gibale. Nekatere so tekale, druge izvajale gimnastiko, tretej odbojko, košarko, namizni tenis. Vse to smo imele na voljo vsako uro. Tko da je vsakdo našel nekaj. Potem pa še pot do avtobusne postaje, pa domov, pa popoldan ven s kužkom, pa s simpatijo v gozd (malo se skrit, malo sprehajat) in se je nabralo enega gibanja. Ja pa itak avta tudi še nisem imela, in je bilo treba peš.
Sedaj se še vedno redno gibam, a vendar v seštevku precej manj, tudi gibanje ni tako raznoliko. Hrana je tudi precej bolj neredna. Sedenje na riti moj vsakdan, in evo - celulita za izvoz.
Pa niso krive tabletke, način življenja se je tako zelo spremnil, potiho in počasi sicer, ampak zelo.

Lp, Taja
Default avatar

Monika

a bo hmali tisti vaš forum? Dej prosim pohiti!!!
Default avatar

drejča

ej kako lep meglen dan...vidiš lahko samo meglene .....


sem kar jem

sem kar jem

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic