Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Zajtrk

Default avatar
A se lahko za zajtrk štejem tudi kavo (Nescafe) z žličko sladkorja in 1 dl mleka ?
Sadja zjutraj ne morem jest, tudi kaj druga mi ne diši. Brez takšne kave pa ne morem živet.

Aja, shujšala sem z ločevalno dieto, težo zdaj držim z minimalnimi napori, edino zajtrki (kave) se mi zdijo malo sporni.
Default avatar
Karo...

Nobene "spornosti" ne najdem v kavi z mlekom in sladkorjem. Tudi žlička sladkorja te ne bo ubila, če si drugače pridna.

Glede vprašanja pa ... Meni se kava z mlekom ne zdi dovolj za zajtrk - niti pribljižno ne!

Lp sonček
Naključij ni, vse se zgodi z razlogom! :)
Default avatar
Mislila sem na to, da bi morala za zajtrk pojesti sadje (po navodilih) in to, da se mi zdi žlička sladkorja in 1 dl mleka malo za en obrok. Nasiti me dovolj do malice (ki jo imam namesto kosila) v službi in je okoli 11h. Malice so kar konkretni obroki, kot kosilo, le da brez juhe.
Popoldne le še kakšna malenkost po principu ločevanja ali pa samo velika skleda solate.
Default avatar
Hojla...

Karo, tu ti jaz tažko svetujem, ker se prehranjujem drugače...
Vseeno pa se mi zdi, da bi morala pojest kaj več za zajtrk. Če si se prenajedla sadja si olipi kak korenček ali si naredi solatko ali pa pohrustaj kako papriko, kisle kumarice, kumaro ... itd.

Nekaj vsekakor bi bilo potrebno dat v trebušček. Jaz zagovarjam 5 obrokov dnevno, ti pa praktično poješ je dva. Zjutraj kavo - potem kosilo in "nekaj malega " za zvečer.

Meni se to zdi zelo premalo. Vsaj jaz ob tem nebi predolgo zdržala. Ti pa verjetno veš sama zase kako se počutiš in kako ti vstreza tak način prehrane.

Lp sonček
Naključij ni, vse se zgodi z razlogom! :)
Default avatar
jst mam tut neskafe za zajterk (okrog 7ih zjutraj), potem pa malo kasneje (10) kako sadje v službi... do kosila.

v zadnjih mesecih sem opazila, da z lahkoto vzdržujem težo, če ne jem zajtrka (vsaj ne tistega pravega), sadje je ok. + neskafe, ker s tem popijem tut 2 deci mleka in me lepo nasiti. potem pa jem normalno. vse.
Default avatar
Drejčka, zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj nas oskrbi z energijo za zmožnost opravljanja, predvsem umskega dela. Če si na 3md (moje mnenje), se moraš pa sadja najest, ne pa prve ure dneva preživeti v lakoti.

To je le moj pogled na sistem prehranjevanja, sicer pa se jaz ne ukvarjam s 3md, ki mi je tuja.

lp
Julija
Default avatar
Pozdrav!

Zajtrk kot kava z "dodatkom" čeprav sladkana po mojem mišljenju ne more biti obrok. če naj bi zajtrk predstavljal 1/3 ali vs1/4 dnevnega vnosa bi to bilo premalo. Še posebej v pogledu zdravega hranjenja, saj naj bi telo v prvi polovici dneva dobilo vsaj 2/3 dnevno potrebnih sestavin, med njimi seveda tudi energentov.
Zajtrkuj bogato, nadgradi ga z dopoldansko malico, kosilom, prigrizku, za večerjo pa pripravi hrano, ki jo pogrešaš v zadnjih treh dneh. Tu se vedno najde beljakovinska, vitaminska in vlakninska hrana. Poskusi nadomestiti primanjkljaje in videla boš, da dopoldanska lakota bistveno manjša.

LP
Default avatar
Jaz tudi vsako jutro popijem "galono" nescafe-ja, ampak tega ne smatram za zajtrk. To je samo jitranja "pregreha", brez katere žal ne morem.(še v bolnici so mi ga dali:-)))))

Če praviš zajtrk, naj bo to res zajtrk, sicer pa moraš smatrati, da ne zajtrkuješ, kar pa seveda ni zdravo. To vemo vsi!!!!

LP!
Default avatar
Hvala za nasvete. Jih bom skusala upostevati, čeprav bo to zeeeeeeloooooo tezko, ker mi kronično primanjkuje časa.
Zame je do zdaj uspeh ze samo to, da sem se odvadila prenajedanja. To je zgledalo tako, da sem jedla 1x dnevno v taki kolicini, da sem po obroku lahko samo se lezala (+ milijon sladkarij ipd čez dan). Pa tudi shujsala sem 10 kg (vec niti ne zelim).
Torej, primernejsi zajtrk bo zame naslednji izziv.

lp
Default avatar
Karo....

Oprosti, ampak s takim načinom(brez zejtrka, kosilo normalno, večerja mini) se pribljižuješ ravno temu, kar si opisovala...

Lp sonček
Naključij ni, vse se zgodi z razlogom! :)
Default avatar
julya nism na 3md.

sem tiste vrste človek, ki raje (preveč) je popoldne itd. zjutraj mi ne paše jest, sm se pa navadila (prisilila) jest zjutraj sadje. saj to je tudi zajtrk. še vedno imam 5 obrokov na dan. jem ko sem lačna. nimam težav z energijo zjutraj ... in težo zaenkrat na ta račun ohranjam. je to res tako narobe?
pa še prebavo imam zaradi sadja zjutraj urejeno - prej sem imela vedno težave s tem.
Default avatar
Sadje za zajtrk je potemtakem ok, čeprav bi mu jaz dodala kak jogurt in kosmiče. Kot je pa že Dušan napisal, moraš večji del predvidene hrane pojesti do kosila. Popoldanska malica in večerja sta samo še zaokrožitev celodnevnega jedilnika. Torej takole Zajtrkuj kot kralj, kosi kot bogataš, večerjo pa deli s prijateljem. Jaz delam tako, pa se res obnese. Malo razmisli, kje bi lahko naredila kak premik.

lp
Julija

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic