Domača čokolada
20 g sladkornega nadomestka Diamond (najbrž je lahko tudi kaj drugega), 12 žličk Equala (tudi sladkorni nadomestek),(jaz sem to pač imela doma), eno malo jogurtovo maslo (150g), cca 3,5 dcl mleka (o,5%) segrejemo in ob stalnem mešanju dodamo 200g kakava (zame je najboljši holandski-moder ovitek pri Mercatorju) in cca 124 g posnetega mleka v prahu.
Sestavine so približne. Če se vam zdi pregosto, dodajte še malce mleka, meni se je zdela premalo sladka pa sem “brizgnila” še malce natrena, lahko dodate žlico instant kave, pa seveda po želji lešnike, orehe, rozine, (ampak to ni všteto v kalorije). Žal nisem nikjer našla kalorične vrednosti kakava v prahu. Brez tega ima ta čokolada 1255 kalorij.
Dobro mešaj, ker se rada prime, pa jaz sem mešala kar s paličnim mešalnikom, da je bolj gladka. Potem sem jo lepo razmazala na peki papir in dala v hladilnik. Naj bi stala (vsaka čokolada) vsaj 24 ur, da se razvije pravi okus.
Dober tek!!!!!
Pa ne me preveč “spljuvat”, Krpan. saj ne trdim, da je tole zdravo, samo za čimmanj kalorično potešitev čokoladnih želja….Lahko pa bi morda izračunal sestavo, da vidimo, kje smo….
LP!
Uf, potem pa ima ta čokolada okrog 2000 kalorij. Ampak je še vedno bistveno manj od vseh čokolad v trgovini, tudi “ta lahkih”. Glede na to, da sem narezala približno 8o koščkov, ima en košček 25 kalorij, pa sploh ni majčken.
Za potešit hudo potrebo po sladkarijah, bo kar v redu:-))))
Moram povedati, da zadnje čase opažam, da mi paše kaj sladkega. Smešno, ane….
Zato sem zadnjič spekla “forumsko pecivo” v sladki obliki in polnozrnato pito (ampak ta je kar malo prehuda…). Pa tudi kak bonbon brez sladkorja vtaknem v usta.
LP!
Ne morem druga napisat kot, da si res superbabica!
Zdaj pa vprašanja:
-20 g Diamonda – to je sladilo v prahu? verjetno bi bilo tudi OK,če dam v obliki tabletk?
– kakav – je grenek, brez dodanega sladkorja?
– koliko časa segrevaš in mešaš na ognju (cca)?
Ne, da sem neka “frišna” kuharica, vendar mi še nikoli ni ratal niti dober čokoladni preliv, kje da bi mi ratala dobra čokolada! Zato sem pri čokoladnih zadevah previdna, previdna, previdna…..
Tabletke boš teško zdrobila, oziroma raztopila. Saj ta Daimond ni tako zelo drag, ali pa raje uporabi tekoče sladilo.
Segrevala sem najprej mleko in “sladkor”, ter maslo, da se je stopilo in skoraj zavrelo, potem sem dodala kakav in počasi dodajala mleko v prahu. Nisem dolgo mešala, ker se mi je začelo prijemati in sem se bala, da se bo prismodilo. Če se ti bo zdelo pregosto, raje dodaj malce vode, ali mleka.
LP!