Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Za babico - dieta Sentočnik

Default avatar
Evo, babica zdaj se bom pa razpisala.

Splošno o hujšanju pri Sentočnikovi:
Držati se morate predpisanega časovnega razporeda obrokov, da se boste navadili na pravilni ritem.
Količine hrane morate upoštevati. Če boste jedli manj, lahko škodujete svojemu zdravju, če pa več ali jedi, ki niso predpisane, ne boste hujšali.
Solato in zelenjavo tehtajte očiščeno in oprano. Solato zabelite z žlico olja (olivno, bučno, sončnično, repično, sojino), katerimkoli kisom in ščepcem soli. Dodate lahko strok česna ali malo čebule (evo babica odgovor za tvojo čebulo).
Meso pripravite z eno žličko olja.
Vsak dan 1 ura hoje. Vsaj dvakrat tedensko telovadba (običajne vaje, raztezanje, počepi, trebušnjaki, izpadni korak, dvig medenice, kroženje različnih delov telesa ipd.)
Če teža ni šla dol, je bilo potrebno voditi dnevnik teže, v katerega si vpisal datum, teža zjutraj, teža zvečer, odvajanje blata (ura), aktivnost (kaj, koliko), menstruacija (da, ne) - med menstuacijo naj bi šlo hitreje, pri meni je šlo nekoliko počasneje.
Vsak teden smo prišli na kontolo teže, morebitne spremembe jedilnika, pogovor in povedala nam je plan teže za naslednji teden, tako da si vedel kje naj bi bil čez teden dni. Nikoli ni težila, če si zgrešil plan za 20-30 dag. Če pa si prišel z enako težo ali celo višjo, pa mislim da si moral tisti pregled plačati kake 2tisoč dražje.

Jaz sem bila pri njej dvakrat. prvič z začetno težo 70 kg, drugič z začetno težo 80 kil. Vsakokrat je bil cilj 55 kg, pri moji višini 163 cm. sem pa obakrat prekmalu nehala, vsa pametna kako bom naprej zmogla sama,no drugo rundo so mi malo nagajale tudi finance. Vsak mesec tretmaja (4x obisk pri zdravnici, 8x telovadba, 8x lipoliza) je bil tam okoli 100.000. Priznam če bi zdaj imela toliko denarja, bi verjetno spet šla tja. Pač rabim trdo roko v obliki kontrole, vsakemu drugemu se kar nekaj zgovarjam, iščem izgovore kaj me je zaneslo, njej pa dejansko nisem upala. Pa me ni bilo strah, saj v končni fazi jo plačujem, da me posluša, ampak neka avtoriteta, jasno ji je kdaj blefiraš, ker nas je bilo hujšajočih tam res veliko, vsi z enakimi izgovori. In kadar mi je rekla nisi se držala, kako kaj telovadba, je bilo res, da nisem telovadila - za telovadbo sem bila lena, pazila pa sem pri hrani, edino kar sem grešila sem jedla sladoled tiramisu 2-3krat tedensko eno kepico. Ko sem imela slabo vest, sem zato zmanjšala ali ukinila večerjo ali malico.

Jaz bi vam napisala moje tedenske jedilnike, dejte mi pa povedat ali se vam zdi to ok. Malo je res smotano, saj je bila ta debata že tu gori, glede avtorskih pravic. da me ne boste imele za kako kršiteljico ali neko punco, ki ji ni nič sveto, je brez vsakega spoštovanja do zdravnice. Rada bi vam oziroma nam vsem pomagala, jasno mi je da je ta zadeva draga in si jo le redke lahko privoščijo (tudi jaz ne več, zato bom delala po starih jedilnikih, ki pa se roko na srce ne spreminjajo veliko).
Za primerjavo bi vam posredovala tudi jedilnik dr. Pirnata.

Lp Taja
Default avatar
Dobro jutro!

Hvala, Taja. Lepo od tebe, da si se razpisala zame. Moram povedati, da se "pravil" striktno držim. Res je, da sem prejšnjo soboto "goljufala", kar sem tudi povedala in očitno me ta piknik kaznuje, tako kot je prav. Ampak od nedelje dalje sem RES pridna. Lahko vidiš iz mojih jedilnikov vsak dan. Večerjo velikokrat izpustim, ker mi časovno "ne znese". Jem ob določenih urah. Z: ob desetih, M: ob enih popoldne, K: od štirih do petih in V: nekje do maksimum pol osmih zvečer. Če kuham za druge, ne poskušam hrane.

Rekreacija: sobno kolo vsako jutro na tešče, 40-45 minut, razen med vikendom (ker me ni doma), ko pa je na vrsti bolj delavna rekreacija in hoja. Morda pa imam premalo rekreacije????

Vsekakor bom videla, kakšen bo rezultat v ponedeljek zjutraj. Se mi zdi, da se v bistvu rezultat vidi po enem tednu.

Bi pa bilo lepo, če bi napisala svoje jedilnike. VELIKA pomoč.
Ja, tudi po jedilniku dr.Pirnata se uspešno hujša. Če se prav spomnim, je pa manj sadja in nič dušene zelenjave.

Jedilnik mi lahko pošlješ tudi na mail.

LP!
Default avatar
Hi Taja!

Se opravičujem, da sem se oglasila, čeprav si post namenila Babici.

Jaz mislim, da ti glede na avtorske pravice ni treba biti nerodno objavit jedilnike, ker s tem pomagaš ostalim mučenkam. Saj s tem nobenemu ne
škoduješ kvečjemu pomagaš;-)))
Dobro delo je vedno nagrajeno in NE kaznivo dejanje.

Če se boš odločila in objavila jedilnike ti bomo Forumke zelooooo hvaležne.

Lep pozdrav in velikoooo uspeha pri hujšanju,
Kaja
Default avatar
Ja, kar se avtorskih pravic tiče, se strinjam s Kajo. Saj tudi ješ ne naskrivaj, da ja ne bi kdo videl, koliko si natehtaš, pa še kup drugih primerjav lahko naredimo. Vse naše znanje ima neko "avtorsko podlago".

Druga bi bila, če bi ti tele jedilnike prodajala. To pa bi bilo že vprašljivo.

LP!
Default avatar
Pozdravljeni!


Tudi jaz bi želela te jedilnike, saj bi rada izgubila še par kilc......denar pa moram žal hraniti za plastično kirurgijo, saj bom čez kakšni dve leti odšla na operacijo trebuha in tam viseče odvečne kože. Žal mi ni druge pomoči, steznih hlačk pa ne bi rada nosila vse življenje. 100 jurčkov za hujšanje z dr. Sentočnikovo pa je malo dosti kaj?????? Joj, če prištejem še enih 550 jurčkov za plastiko...
Default avatar
No, jaz si teh 100 jurčkov sploh ne bi mogla privoščiti, saj malce več znaša moja mesečna plača. Sploh pa se mi zdi smrtni greh dajati denar za tako stvar, ki je odvisna v bistvu samo od lastne volje in vztrajnosti, posebno še, če se takoj po končanem tretmaju zrediš nazaj.

Že zdavnaj smo ugotovili, da je VSAKA shujševalna dieta dobra, predpogoj pa seveda je, da si vztrajen in dosleden.

Pikica, jaz se držim jedilnika, ki ga je že enkrat objavila Taja in moram priznati, da je uspešno. Tako kot pri vsaki dieti, se malo ustavi, pa gre spet naprej.

Če pa bo Taja objavila še svoje tedenske jedilnike, pa bo sploh super!!

LP!
Default avatar
Hojla ...

Taja rada bi komentirala jedilnike in avtorske pravice. Sama sem bila bolj glasna o avtorskih pravicah jedilnika od Gorana s strani mojtrener.com.
Moje mnenje je tu tako kot od babice.

Šlo je za primer PRODAJE jedilnike, torej služenje na račun tujega dela. S čimer pa se sama pač ne strinjam.

Glede tvojega jedilnika pa mislim, da ni nič narobe, če bi ga napisala. Sama si ga pošteno plačala in ga ne prodajaš naprej. Potrebno pa je povdarit pri vseh teh jedilnikih, da so narejeni individualno in da so lahko razlike predvsem o količini prehrane, željah strank in seveda od načina prehranjevanja vsakega posameznika.
Je pa to primer jedilnika, torej nekaj za primerjavo, za lažjo predstavo itd. takih jedilnikov pa je ogromno tudi na raznih straneh, ki se ukvarjajo z zdravo prehrano in hujšanjem :)

Jaz mislim, da pomoč sohujšačem :) na tak način ni sporna - dokler se ne prodaja!

Lp sonček
Naključij ni, vse se zgodi z razlogom! :)
Default avatar
No, prodaja mi res tudi na misel ne pride. Si bom danes zvečer vzela čas in vse zapisala. Nič pa ne obljubim ob kateri nehumani uri bo to, ker imamo danes babe ženski večer.
Se pa vsekakor javim.
Lp Taja
Default avatar
No, super! Pa ne delaj si dela sredi noči. Če imaš "babji žur" uživaj 100 na uro!!!!

LP!
Default avatar
Obroki na 2,5-največ 4 ure. Lahko po potrebi obroke tudi zamenjaš. Jej vse obroke.
Zraven pa še 1,5 litra tekočine (voda, zeliščni ali sadni čaj brez sladkorja, mineralna voda) + 1dl kave brez sladkorja (če ti paše kava)
Vsaj 2krat tedensko telovadba (45 minut telovadnih vaj + 30 minut aerobne vadbe: steper, sobno kolo, hoja na stezi,zdaj je seveda imenitno, ker gremo lahko ven to delat)
Vsak dan 1 ura hoje, če zaradi obveznosti ne znese pa vsak dan 20-30 minut orbitrek, čez vikend pa obvezno hodit ven za eno uro.
To so nekako splošna navodila.

Videle boste, da se jedilniki ne spreminjajo bistveno, dodano ali odvzeto je kaj malega.
Dobro berite kaj sem napisala ALI ali IN! Da ne boste premalo jedle;)

1. obrok (nekako ob 8ih)
2 dl mleka ali bele kave (manj kot 1,6% maščobe) ali kislega mlečnega izdelka (manj kot 1,6% maščobe, npr. Ego, kefir Krepki suhec, Lca, navadni jogurt) IN
2 kosa nadomestka za kruh (npr. moder ržen Crispi, Wasa) IN
10 dag sadja (dovoljeno: jabolko, kivi, agrumi)

2. obrok (nekako ob 11ih)
25 dag dovoljenega sadja (npr. 1 jabolko in 1 pomaranča)

3. obrok (nekako ob 14-15ih, bližje 14ih)
3 dl čiste posnete mesne juhe (maščobe naj se strdijo, odstrani jih) IN
10 dag mesa (govedina, perutnina, teletina, ribe, konjsko, kunčje; svinjine ne!), pripravljeno na 1 žlički olja, normalno začinjeno (če nimaš holesterola) IN
10 dag zelenjave (ne stročnic!), ki je kuhana ali pa pripravljena skupaj z mesom IN
15 dag listnate solate (zelena, radič, berivka, motovilec, sveže zelje) pripravljeno z žličko olja, kisom in soljo

4. obrok (nekako ob 17-17.30)
2 dl navadnega jogurta
2 kosa nadomestka za kruh

5. obrok (nekako ob 20ih)
15 dag skute (20% maščobe ali manj) ALI
8 dag hrenovke ALI
1 trdo kuhano jajce (največ 2krat na teden) ALI
8 dag ribe (npr. tuna v slanici)
IN
25 dag surove zelenjave (paradižnik, paprika, korenje, kumare) ALI
25 dag dovoljenega sadja
Default avatar
1. obrok (nekako ob 8ih)
2 dl mleka ali bele kave (manj kot 1,6% maščobe) ali kislega mlečnega izdelka (manj kot 1,6% maščobe, npr. Ego, kefir Krepki suhec, Lca, navadni jogurt) IN
2 kosa nadomestka za kruh (npr. moder ržen Crispi, Wasa) IN
10 dag sadja (dovoljeno: jabolko, kivi, agrumi, melona)

2. obrok (nekako ob 11ih)
25 dag dovoljenega sadja (npr. 1 jabolko in 1 pomaranča)

3. obrok (nekako ob 14-15ih, bližje 14ih)
3 dl čiste posnete mesne juhe (maščobe naj se strdijo, odstrani jih) IN
7 dag mesa (govedina, perutnina, teletina, ribe, konjsko, kunčje; svinjine ne!), pripravljeno na 1 žlički olja, normalno začinjeno (če nimaš holesterola) ALI 8 dag hrenovke IN
10 dag zelenjave (ne stročnic!), ki je kuhana ali pa pripravljena skupaj z mesom IN
15 dag listnate solate (zelena, radič, berivka, motovilec, sveže zelje) pripravljeno z žličko olja, kisom in soljo ALI 20 dag kislega zelja ali repe

4. obrok (nekako ob 17-17.30)
25 dag dovoljenega sadja

5. obrok (nekako ob 20ih)
15 dag skute (20% maščobe ali manj) ALI
2 dl navadnega jogurta
8 dag hrenovke ALI
1 trdo kuhano jajce (največ 2krat na teden) ALI
8 dag ribe (npr. tuna v slanici)
IN
25 dag surove zelenjave (paradižnik, paprika, korenje, kumare) ALI
25 dag dovoljenega sadja ALI
25 dag rdeče pese (Eta, ne pripravljaj posebej, jej tako kot je)
Default avatar
1. obrok (nekako ob 8ih)
2 dl mleka ali bele kave (manj kot 1,6% maščobe) ali kislega mlečnega izdelka (manj kot 1,6% maščobe, npr. Ego, kefir Krepki suhec, Lca, navadni jogurt) IN
2 kosa nadomestka za kruh (npr. moder ržen Crispi, Wasa) IN

2. obrok (nekako ob 11ih)
25 dag dovoljenega sadja (npr. 1 jabolko in 1 pomaranča)

3. obrok (nekako ob 14-15ih, bližje 14ih)
3 dl čiste posnete mesne juhe (maščobe naj se strdijo, odstrani jih) IN
7 dag mesa (govedina, perutnina, teletina, ribe, konjsko, kunčje; svinjine ne!), pripravljeno na 1 žlički olja, normalno začinjeno (če nimaš holesterola) ALI 8 dag hrenovke IN
10 dag zelenjave (ne stročnic!), ki je kuhana ali pa pripravljena skupaj z mesom IN
15 dag listnate solate (zelena, radič, berivka, motovilec, sveže zelje) pripravljeno z žličko olja, kisom in soljo ALI 20 dag kislega zelja ali repe ALI 25 dag rdeče pese (npr. Eta)

4. obrok (nekako ob 17-17.30)
25 dag dovoljenega sadja

5. obrok (nekako ob 20ih)
2 dl navadnega jogurta IN
2 kosa nadomestka za kruh
ALI
1 Enemon (z 1dl mleka in dl vode)
Default avatar
1. obrok (nekako ob 8ih)
2 dl mleka ali bele kave (manj kot 1,6% maščobe) ali kislega mlečnega izdelka (manj kot 1,6% maščobe, npr. Ego, kefir Krepki suhec, Lca, navadni jogurt) IN
2 kosa nadomestka za kruh (npr. moder ržen Crispi, Wasa) IN

2. obrok (nekako ob 11ih)
25 dag dovoljenega sadja (npr. 1 jabolko in 1 pomaranča)

3. obrok (nekako ob 14-15ih, bližje 14ih)
3 dl čiste posnete mesne juhe (maščobe naj se strdijo, odstrani jih) IN
7 dag mesa (govedina, perutnina, teletina, ribe, konjsko, kunčje; svinjine ne!), pripravljeno na 1 žlički olja, normalno začinjeno (če nimaš holesterola) ALI 8 dag hrenovke IN
10 dag zelenjave (ne stročnic!), ki je kuhana ali pa pripravljena skupaj z mesom IN
15 dag listnate solate (zelena, radič, berivka, motovilec, sveže zelje) pripravljeno z žličko olja, kisom in soljo ALI 20 dag kislega zelja ali repe ALI 25 dag rdeče pese (npr. Eta)

4. obrok (nekako ob 17-17.30)
25 dag dovoljenega sadja

5. obrok (nekako ob 20ih)
2 dl navadnega jogurta IN
2 kosa nadomestka za kruh
ALI
1 Enemon (z 1dl mleka in dl vode)
ALI
1 banana + 1 jabolko (ali 1 kivi) + 1 pomaranča (ali 1-2 mandarini)
Default avatar
1. obrok (nekako ob 8ih)
2 dl mleka (jaz ne maram mleka pa sem jedla jogurt) IN
2 kosa nadomestka za kruh (npr. moder ržen Crispi, Wasa) ALI 2 riževa vafla (Byodo)
ALI
1 Enemon z 1dl vode in 1 dl mleka

2. obrok (nekako ob 11ih)
25 dag dovoljenega sadja (jabolko, kivi, grenivke, pomaranče, mandarine)

3. obrok (nekako ob 14-15ih, bližje 14ih)
2 dl čiste posnete goveje juhe (maščobe naj se strdijo, odstrani jih) ALI zelenjavne juhe (narejene iz 10 dag zelenjave - ne stročnic in krompirja)
IN
7 dag mesa (govedina, perutnina, teletina, ribe, konjsko, kunčje; svinjine ne!), pripravljeno na 1 žlički olja, normalno začinjeno (če nimaš holesterola) ALI 8 dag hrenovke IN
10 dag zelenjave (ne stročnic!), ki je kuhana ali pa pripravljena skupaj z mesom ALI 10 dag gob
IN
15 dag listnate solate (zelena, radič, berivka, motovilec, sveže zelje) pripravljeno z žličko olja, kisom in soljo ALI 20 dag kislega zelja ali repe ALI 20 dag rdeče pese (npr. Eta) ALI 25 dag surove zelenjave

4. obrok (nekako ob 17-17.30)
25 dag dovoljenega sadja

5. obrok (nekako ob 20ih)
2 dl mleka ali jogurta ALI
1 trdo kuhano jajce (največ 2krat tedensko) ALI
15 dag skute
IN
2 riževa vafla ALI 1/4 kg repe z žlico prosene kaše
Default avatar
Zajtrk:
2 dl mleka ali bele kave (manj kot 1,6% maščobe) ali bele kave ali kislega mlečnega izdelka (manj kot 1,6% maščobe; jogurt, kefir, kislo mleko, probiotični jogurt) IN
2 kosa kruha iz otrobov od 17 do 26 kcal (moder Crispi od Žita, Wasa) ali riževega kruha (riževi vaflji Byodo) IN
20 dag sadja (banana, jabolko, kivi, hruška, agrumi, melone, jagodičevje)

Malica:
25 dag sadja (npr. 1 banana+še nekaj)

Kosilo:
2 dl čiste posnete mesne juhe ali 2 dl zelenjavne juhe (narejene iz 10 dag zelenjave, brez stročnic in krompirja) IN
20 dag dušene zelenjave (brez stročnic in krompirja) IN
10 dag mesa ali ribe (ne svinjine in drobovine, pripraviti na žlički olja) IN
15 dag listnate solate (zelena, radič, motovilec, zelje, rukola) ALI 25 dag surove mešane zelenjave (paprika, paradižnik, kumare, redkev, korenje) ALI 25 dag kislega zelja ali repe ALI 25 dag rdeče pese
Solato pripraviš normalno: sol, kis, 1 žlička olja

Malica:
25 dag sadja ALI 2 dl jogurta (Ego, Lca, Vitalinea - sadni ali navadni)

Večerja:
2 dl jogurta ALI mleka ALI 15 dag skute (20% maščobe ali manj) ALI polovica hrenovke ALI 1 jajce ALI 8 dag ribe (npr. tuna v slanici)
IN
25 dag surove zelenjave ALI 25 dag sadja

Jaz sem skuto (od Ljubljanskim mlekarn, pusto, 1,6) zmešala z narezanim sadjem, najboljše mi je bilo s pomarančami (2), z banano je precej suho. In je tega kar precej.
Default avatar
Zajtrk:
2 dl mleka ali bele kave (manj kot 1,6% maščobe) ali bele kave ali kislega mlečnega izdelka (manj kot 1,6% maščobe; jogurt, kefir, kislo mleko, probiotični jogurt) IN
2 kosa kruha iz otrobov od 17 do 26 kcal (moder Crispi od Žita, Wasa) ali riževega kruha (riževi vaflji Byodo) IN

Malica:
25 dag sadja (npr. 1 banana+še nekaj) (banana, jabolko, kivi, hruška, agrumi, melone, jagodičevje)

Kosilo:
2 dl čiste posnete mesne juhe ali 2 dl zelenjavne juhe (narejene iz 10 dag zelenjave, brez stročnic in krompirja) IN
10 dag dušene zelenjave (brez stročnic in krompirja) IN
10 dag mesa ali ribe (ne svinjine in drobovine, pripraviti na žlički olja) IN
15 dag listnate solate (zelena, radič, motovilec, zelje, rukola) ALI 25 dag surove mešane zelenjave (paprika, paradižnik, kumare, redkev, korenje) ALI 25 dag kislega zelja ali repe ALI 25 dag rdeče pese
Solato pripraviš normalno: sol, kis, 1 žlička olja

Malica:
25 dag sadja

Večerja:
2 dl jogurta (Ego. Lca, Vitalinea-katerikoli okus) ALI mleka ALI 15 dag skute (20% maščobe ali manj) ALI polovica hrenovke ALI 1 jajce ALI 8 dag ribe (npr. tuna v slanici)
IN
25 dag surove zelenjave ALI 25 dag sadja

ALI SAMO (brez karkoli zgoraj navedenega) 1/2 kile sadja
Default avatar
Predvideno naj bi šlo po tem jedilniku takole dol:
začetna teža 69,5,
po prvem tednu 67,7 (celo tam do 3 kile naj bi šlo dol, če prej nisi na nobeni dieti)
po drugem tednu 65,9
po tretjem tednu 64,2
po četrtem tednu 62,5

Navodila so popolnoma ista kot pri Sentočnikovi. Dodana je točka: Predpisani jedilnik se tedensko spreminja in skupaj ob redni tedenski elektroakupunkturi zagotavlja zdravo hujšanje brez težav. V primeru da na elektroakupunkturo ne pridete, morate zaradi možnih zapletov prekiniti shujšanjem in telesno težo vzdrževati.

Mene pri Pirnatu moti, da ni nobenih zdravstvenih testov, on te samo vpraša ali si zdrav, zmeri pritisk, vpraša ali imaš krvni sladkor, holesterol, ali jemlješ kaka zdravila. Je pa občutno cenejši od sentočnikove. En obisk pri njem je bil leta 2003 7.500 SIT, telovadiš sam doma kolikor pač, priporoča pa lipolizo oziroma elektrostimulacijo (kar pa ne vem koliko stane). za primerjavo, pri sentočnikovi so mi naredili krvno sliko (dodatno še za ščitnični hormon), pregled urina, ultrazvočni pregled notranjih organov (bojda pregledajo, če se maščoba slučajno nabira že v notranjih organih, meni se zdi da posebej gledajo za jetra, ne vem, sem pozabila). za vse to dobiš tudi zdravniško potrdilo.

1. obrok
3 dcl mleka (navadni jogurt, kislo mleko, kefir) ALI 1 vrečka Enemona

2. obrok (ob 10. uri)
1 jabolko ALI 1 grenivka ALi 2 kivija

3. obrok (ob 13. uri)
2 dcl mleka (navadni jogurt, kislo mleko, kefir)

4. obrok (od 16. do 18. ure)
3 dcl čiste posnete juhe
IN
25 dag listnate solate (zelena, radič, berivka, motovilec, zelje) ALI 30 dag kislega zelja
IN
10 dag mesa ALi 15 dag ribe ALI 1 piščančje bedro ALI 1 par hrenovk (do 15 dag)
IN
1 jajce

5. obrok (od 19. do 22. ure)
3 dcl mleka (navadni jogurt, kislo mleko, kefir) ALi 20 dag skute ALI 1 Jajce

Po potrebi lahko vsak dan dodate še 10 dag listnate solate ALI/IN 2 dcl mleka (navadni jogurt, kislo mleko, kefir)
Default avatar
Najlepša hvala!
Mislim, da si še marsikateri pomagala. res si se zelo potrudila.

Sem si že sprintala, zdaj bom pa "študirala".

LP!

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet