Forum.Over.Net

Starejši so modrejši

Odgovarjajo: Lidija Bašič Jančar, terapevtka zakonske in družinske terapije

Veliko znanja, spoznanj, prodorno mišljenje, ustrezno ravnanje, bogate življenjske izkušnje – modrost, ki jo pridobimo s starostjo in zrelostjo. Izmenjajte izkušnje in povprašajte za nasvet.

Lidija Bašič Jančar , terapevtka zakonske in družinske terapije

Lidija Bašič Jančar

klimakterij

Default avatar

ena3

Stara sem 51 let, začel me je ščipat klimakterij in to zelo. Grozne navale vročine in mrzlice imam ponoči, ne spim.
Kako si naj pomagam?
Pomagajte z vašimi izkušnjami, zdravili.............Veliko se gibljem pa mi nič ne pomaga. Čakam na obisk ginekologa. Menstruacije nimam 3 mesece.
Hvala za pomoč.
Default avatar

tajčika

Klimaktin, Menasoy, Menal, Remifemin. Nekaj od tega ti bo zagotovo koristilo. Vsi so naravni pripomočki, ki jih dobiš v lekarni. Vsako jutro ženski čajček (kupiš v trgovinah z zdravo prehrano), vsak večer skodelica žajblja. Naj ti bo v tolažbo, da se te neprijetnosti pojavljajo v intervalih, morda mesec dni skupaj, potem pa sledi obdobje daljšega boljšega počitja. Ampak potem jovo na novo..:)))
In kozarček vina spij samo takrat, ko si boš lahko privoščila potno čelo in zaripla lica - alkohol se namreč trikrat močneje manifestira v obdobju klimakterija.
Ko bo pa leto naokoli, si boš oddahnila, ker te je končno doletela zanesljiva naravna kontracepcija. Z veseljem pričakuj tisti čas!
Default avatar

ena3

Hvala za nasvet.
Zdaj me že muči kar dva meseca skupaj, sem že vsa sesuta.
Ker se veliko potim ponoči, me zanima naj grem ponoči tudi pit. Izgubljam tekočino in potem imam poleg teh težav še vsa usta izsušena. Bojim pa sem, če bom več pila bodo navali tudi hujši. Ne vem no.
Default avatar

Tajna

jaz svetujem, da se zaposlite s čim več sktivnostmi, da ne boste imeli časa misliti na to, da vas že klimakterij muči. mene pri mojih 43 letih to muči že 5 let. Ja sedaj tudi že perilo zelo poredko, in kaj bi bilo če bi kar vedno mislila na to?

aha še nekaj, uživajete veliko izdelkov iz soje, to blaži simptome.
Default avatar

ena3

A se naj tudi ponoči zaposlim?
Zaposlena sem dovolj, imam še 8 let staro hčer, ki me kar precej izčrpa in zaposli , tako da..........
Mislim pa da razlika v letih tudi nekaj pomeni 43 ali 51? veeeeeeeeeelika razlika!
Lep dan!
Default avatar

Mitka

Z ginekologinjo se pogovori in če si sicer zdrava jo prosi, naj ti predpiše kakšen hormonski preparat, recimo tablete, injekcijo, obliže... Vzemi si kakšno literaturo v knjižnici na temo Mena in jo preštudiraj. Vsekakor se splača biti poučen o tem stanju, ki se mu klimakterij pravi, tako tudi sama lahko kaj narediš za svoje dobro počutje.
Rekreacija, čimveč zelenjave, sadja, čimmanj mesa, ne kaditi, raje nič alkohola in kave, saj vse to povzroča navale vročine. Na nočno omarico si pa brez skrbi daj kozarec vode in kadar imaš suha usta, si privošči požirek ali dva:-)) Jemlji tablete E in C vitamin in kalcij. Saj bo bolje, v začetku je res zoprno potem se pa nekako privadiš pa tudi simptomi se unesejo.
Lep pozdrav!
Default avatar

tajčika

Ena, če boš začela z omenjenimi pripomočki, se bo nočno potenje zelo reduciralo ali celo ponehalo. Vem, kako to zgleda - tudi jaz sem pila in pila, pa se potem še bolj potila, jasno. Sem pa včasih zgoljufala s kakšno uspavalno tabletko, tako sem se v miru naspala brez potenja in zjutraj lahko aktivno začela dan.
Default avatar

nastja

Jaz sem jemala homeopatske kapljice proti navalom vročine in slabem razpoloženju, Sepia. Upoštevat je vredno tudi nasvet, ki sem ga slišala na Oprah showu: izogibanje sladkorju. Marsikdo ti reče, da za boljše počutje pomaga košček čokolade, a to neposredno in res takoj čutiš v navalih. Tudi sladko sadje šteje, na žalost.
Jem tudi več sojinih izdelkov, tam so fitoestrogeni.
Default avatar

tajčika

Nastja, si za čokolado prepričana? Groza - pa tako dobra je:)
Default avatar

nastja

Pri meni drži. Žlica sladkorja v čaju, marmelada na kruhu, bonbon,... in čez eno minuto mi je vroče. Seveda je čokolada zdaj, ko se ji izogibam, še boljša :))
Default avatar

krilčica

Jaz ,pa nebi jemala kakšnih hormonskih tablet.Že kar nekaj časa jemljem tablete Remifemin ki so na rastlinski bazi in se po njih odlično počutim.Res pa je ,da so v Avstriji precej cenejše.

Lp krilčica
Default avatar

cimici

Ali si že poskusila Mensoy tablete? Jaz sem jih ravnokar kupila, ker sem do sedaj imela obliže TTS, ker sem bila operirana pa mi je zdravnica predlagala naj jih nadomestim z rastlinskimi hormoni. Upam, da so Mensoy tab. enake tem obližem, ker imam probleme pa ne z vročino, ipd. ampak zelo specifične in se bojim, če mi Mensoy tab. ne bodo pomagale. Hvala.
Default avatar

denaja

tudi meni najbolj pomaga Remifemin. Res so malo dražji ampak zame boljši od Menosoja
Default avatar

Christy

Ali katera že dalj časa jemlje Remifemin? Na informacijah piše, naj bi se po nekem času prekinilo z jemanjem. V lekarni so mi razložili, da lahko vpliva na jetra in da je dobro narediti preiskave pri zdravniku po polletnem jemanju. Ali katera kaj več ve o tem oz. imate kakšne izkušnje s prekinitvijo jemanja? Reklama pa pravi, da ni stranskih učinkov

Hvala, C.
Default avatar

ena3

Spet eno vprašanje.
po treh mesecih navalov vročine in znakov klimakterija, se mi je pojavila menstruacija. Ali je to normalno.? Sem naročena pri zdravniku, ki pa je trenutno v bolniški, k drugemu pa nebi rada zaenkrat hodila.
Default avatar

tajčika

Seveda (ali pa žal) je normalno! Včasih traja nekaj let, da "menstruacije" povsem prenehajo.
Default avatar

ena3

Hvala in lep dan!
Default avatar

galja5

Sem mislila, da sem glede na leta hitra z meno (v 47.letu), pa vidim, joj, da se ena že matra 5 let in to pri 43 letih.....me je kar groza.
Mene še vročinski vali ne dajejo tako močno, razen ponoči, ko mi je vroče za popenit, žejna sploh nisem, imam pa glavobole, vedno hujše, menstruacija je pa čisto poblesavila, nimam je po 36 dni, prej redno na 24 dni (še vedno imam obroček-že 19 let), potem imam menses 6 dni močno, potem 1o dni nič, pa spet začne tako na rahlo, par dni, ravno toliko da je madež, pa spet neha.....in to se ponavlja.....v nedogled. Da ne govorim o razpoloženju. Nemirna, razdražljiva, (pre) občutljiva, spet pa ne vedno, včasih me celo koža srbi od nervoze....najhuje je pa s spanjem,.....včasih prebedim cele noči......če se bo to dolgo vleklo....ne vem, kaj bo.
Si bom pa priskrbela tabletke - zeliščne, ker vidim, da jih priporočate.

galja
Default avatar

tajčika

Galja, dobrodošla v klubu... :)

Moderatorji

Lidija Bašič Jančar , terapevtka zakonske in družinske terapije
Lidija Bašič Jančar