Nega, ličenje in style

Odgovarjajo: Anja CajhenLaura Sardinšek, mag. kozm., dipl. m. s.

osnovni make-up

Default avatar
Spoštovana Nada!

Sama bi vas lepo prosila za nasvete glede ličenja. Čeprav imam že 25 let nimam izkušenj. Vedno bolj spoznavam, da bi bilo dobro vedeti več o sebi. Ker nimam dovolj denarja za tečaj ličenja, ki ste ga že omenili in ker smatram, da od 1 dneva ne bi nič odnesla, vas kar tukaj prosim za nasvet.

Imam svetlo rjave lase z blond prameni, a močne temne obrvi in rjavo zelene očke. Moja polt je svetla. Oblačim se športno elegantno in rabim make up za v službo.
Zanima me sam postopek: po kremi nanos pudra (najbolje kar s prsti, a ne?), mal pudra v kamnu in rdečilo, sledijo ustnice (svinčnik + gloss), nato nanos senčil in maskare. A bo zaporedje dobro?
Kako pa skriti podočnjake? Ali moram dati gor svetlejši korektor? Pa na mozoljčke?
A naj puder nanašam tudi na vrat?
Katera senčila naj uporabim za dnevno v službo? Svetlo rjava in nežno zlata, ali rahla pastelna? Kako pa lahko povdarim očke? S črtalom rjave barve? Ali naj izberem tudi maskaro rjave barve?

Težava je tudi, ker nimam ničesar doma. Kupiti moram: tekoči puder in puder v kamnu/prahu, maskaro in senčila. Na kaj naj bom pozorna?

Prosim za osnovne nasvete. Najlepša hvala.

Pozdravlja vas,
Pia
Default avatar
Lep pozdrav Pia!

Najprej se ti opravičujem za tako pozen odgovor, ampak upam, da bo toliko bolj izčrpen.
Če se strinjaš bi si v tem emailu najprej pogledali kako nanašava podlago in kaj morava biti pozorni pri izbiri pudra. Glede nato, da nimaš izkušen pri ličenju, ti bom počasi razložila osnove ličenja.

Prva zadeva, ki je zelo pomembna pri ličenju je ta, da podlago vedno nanašaš na očiščeno kožo, ki jo lahko očistiš s čistilnim mlekom, gelom ali tonikom. Ko kožo očistiš, si obraz namažeš s kremo- priporočena je hidratantna krema - krema, ki je bazirana predvsem na vlagi. Koža je po nanosu kreme pripravljena na podlago.
Podlage so lahlo različne, tekoče, kremne, v prahu ali kamnu itd. Osebno menim, da je najprimernejša kombinacija tekočega pudra in pudra v prahu ali kamnu.
Ko kupuješ puder moraš najprej ugotoviti svoj namen, ki ga želiš doseči s pudrom -ali želiš prekriti nepravilnosti, dati svoji koži le lep ten, ne želiš vidne podlage itd.
To je zelo pomembno, saj je na tržišču poplava pudrov, namenjenih različnim kožam in za različne namene. Ko izbiraš barvni odtenek pudra, nikli ne testiraj barvne odtenke na roki ali celo na zapestju, kot nam večina svetovalcev v trgovinah tudi priporoča. Vedi, da se velikokrat koža na obrazu in na roki zelo razlikujeta.
Barvni odtenek testiraj na prehodnem predelu med brado in vratom. Puder naj se vedno približa barvnemu odtenku vratu. Zelo neprimerno je videti linije na vratu, ki so kontrastne z barvo kože na vratu.
Pomembno je tudi to, da barvni odtenek izbiraš pri dnevni svetlobi, če je le to mogoče in ne pri neonski svetlobi, ki je prisotna skoraj v vseh bolje založenih trgovinah. Pri izbiri se potrudi in stopi ven iz trgovine ali pa vsaj k oknu na svetlobo. Naj ti ne bo nerodno, ti si tista, ki izbiraš in boš izdelek tudi plačala in ga uporabljala. Neonske luči namreč barve posvetlijo, na dnevni svetlobi so barvni odtenki veliko bolj intenzivni. Tekočo podlago lahko nanašaš s prsti ali pa z gobico. Glede nato, da si začetnica, ti svetujem nanos s prsti. V primeru, ko tekočo podlago nanašaš s prsti, ti svetujem nanos korektorja čez tekočo podlago, čeprav se praviloma korektor nanaša pred tekočo podlago. Če boš korektor nanesla na pred tekočo podlago in nato s prsti tekočo podlago, se bo nanešen korektor zabrisal in ne bo tako učinkovit. Poznamo različne vrste korektorjev. Za prekrivanje rdečih mozoljev in kuperozne kože uporabljamo zelen korektor, za vijolične in temne podočnjake pa uporabljamo oranžne korektorje. Zelen korektor nevtralizira rdečo barvo, oranžen korektor pa vijolično barvo. Oba se obvezno nanašata pod tekočo podlago, tekoča podlaga pa se v tem primeru nanaša z gobico in ne s prsti.Za ostale predele, ki jih želiš prekriti uporabi korektor, ki je podobne barve kot tekoćča podlaga ali pa odtenek svetlejši - odvisno od tega kaj želiš prekriti ali pa poudariti. Ko naneseš tekočo podlago, uporabiš puder v kamnu ali pa puder v prahu, ki ga naneseš z gobico ali s čopičem. Puder v prahu ali puder v kamnu fiksira tekočo podlago, make-up pa je bolj naraven. Teksturo pudra v prahu ali pudra v kamnu nikoli direktno ne naneseš na obraz. Teksturo najprej naesi na čopič ali gobico, čopič ali gobico zabrišeš na roki in šele tako zabrisano teksturo naeseš na obraz. Če naneseš teksturo direktno iz pudernice je velika verjetnost, da si nanesla preveliko količino pudra v prahu, na obrazu pa boš s tem le poudarila drobne dlačice.

To je na kratko glede podlage. Napiši mi prosim kakšno kožo imaš (suho, mešano, mastno, normalno), ali si razumela kar je zgoraj napisano? Postavi vprašanje v zvezi z podlagami - kaj te še zanima. Ko bova osvojili podlage, greva naprej.

LP

Nada
Default avatar
Spoštovana ga. Nada!

Iskreno se zahvaljujem za izčrpen odgovor. Povdarili ste bistva in me opozorili na največje možne napake. Tudi meni, čeprav še nimam pojma, se ne zdi pametno nanašati pretemnih barv pudra, saj pride do groznega odstopanja na vratu. Še bolj mi je grozno, kadar punce direktno nanesejo tone pudra in so kot prašne lutke.
Fino, da ste napisali vse te detajle. Tole o barvah kolektorjev sploh nisem vedela. Verjamem, da bo še kateri koristilo. Torej na rdeče mozoljčke zelen puder, na podočnjake oranžnega. Velja!

Moja koža je sicer imela izpostavljeno mastnejšo T cono, a odkar uporabljam S-Mat Vichy, se je koža stabilizirala, je bolj mat. Se pa bojim, da bi bila ta krema presuha in bi morala ob uporabi pudrov dati gor vlažnejšo stopnjo, npr. S1. Moja nadloga so podočnjaki, ki se jih bom naučila skrivati s korektorjem. Mozoljčkov imam bolj malo, samo kakšnega na vratu.

Torej: na čisto kožo kremo, nato korektor na podočnjake, nato nanos tekočega pudra z gobico. Zaključim še s pudrom v prahu. Mislim, da bo šlo.

Puder želim le za prekritje nepravilnosti in bolj lep ten. Nočem, da se močno vidi. Zato moram biti res pozorna pri izbiri barve pudra, kajne? Potem me še zanima, v kateri smeri ga naj nanašam (če je to sploh pomembno) in katerega naj izberem. Ne želim neke poceni variante, ki mi bo izsušila kožo in jo poslabšala. Želim lahek, naravni videz. Večina jih stane okoli 2000, potem pa so kvalitetnejši, kot je Lancomov, ki je čez 5000. Ali je res tako boljši? Kako oz. kje naj hranim puder, koliko časa ima trajnost? Ali dobimo gobice zraven?
Kaj pa puder v prahu? Ali naj bo iste barve kot tekoči? Na kaj je potrebno tukaj paziti?
In kolektor? Ali so tudi ti zeleni in oranžni različnih stopenj temnosti?
Vprašala pa bi tudi, kako je s toniranimi kremami. Kdaj se le-te uporabljajo?

Vem, da sem naporna s svojim neznanjem, a upam, da bodo vaše razlage še komu koristile.

Res najlepša hvala za Vaš trud. Tale postopna mala šola bo iz mene ša kaj naredila. ha-ha To je res cela LEPA UMETNOST!

Kljub sivini želim lep dan!

Pozdravlja Vas,
Pia.
Default avatar
Pozdravljena Pia!

Veseli me, da vam bom lahko pomagala pri osnovah ličenja.
Najprej glede kreme - tudi sama sem uporabljala Vichy kremo S-Mat, ki mi je naredila podoben učinek kot vam. Sedaj uporabljam nekoliko bolj bogato kremo, saj mi nenehne temperaturne razlike ( v notranjih prostorih topla klima, zunaj pa mraz ) izsušijo kožo, predvsem lica. Torej izbrati je potrebno pravilno kremo, kar je tudi pogoj za izbiro pravega pudra. Vseeno vam glede na tip kože svetujem uporabo pudra, ki je brez olja in ne masti, kajti ob uporabi obogatene kreme in še vlažilnega pudra, lahko pokvariva ravnovesje maščob v koži.
Svetujem vam uporabo tekočega pudra Sheer to cover, blagovne znamke Isa Dora, ki je namenjen prav mešani koži. Lahko pa ga našate tudi po plasteh. Kar pomeni: če želite naraven make-up uporabite eno plast pudra, če pa želite bolj prekrivajoč make-up, pa lahko nanšate puder v večih plasteh. Upam, da je to razumljivo!
V trgovini prosite, naj vam puder dajo v lonček- tako ga boste lahko testirala.
Kar se tiče pudrov v prahu alli kamnu svetujem: transparentni puder. To je puder v prahu ali v kamnu, ki je brezbarven; vašo podlago le fiksira, ne spreminja pa vaše barvne osnove tekočega pudra. Trasparentni puder lahko uporabljate vedno, tudi če zamenjate barvni odtenek tekočega pudra. Te pudre imajo skoraj vse blagovne znamke.
Glede nanosa tekočega pudra- glede nato, da ste začetnica, se ne obremenjujte preveč s problemom kako in s čim nanašati tekoč puder. Pazite nato, da je puder enakomerno razmazan po vsem obrazu, ne pozabite namazati tudi predel pri ušesih in nikakor ne pozabite vratu.

Korektorji zelene in oranžne barve- večina blagovnih znamk ima zelen in oražen korektor. Če bi vsakega medseboj primerjali bi ugotovili, da se vsi za odtenek medseboj razlikujejo. Drugače pa ne obstajajo barve nianse zelenega ali oranžnega korektorja iste blagovne znamke.

Glede toniranih kreme - učinek je podoben kot pri pudrih.Čeprav nekateri zatrjujejo, da so bolj primerni kot pudri, drugi ne. Osebno menim, da je učinek podoben kot pri pudrih, le da so tonirane kreme v večini primerov primerne bolj za suho kožo do normalno kožo.
Glede kvalitete in cene pudra pa: vsak proizvod je dober za svojo ceno. Kar ne pomeni, da je puder za 5000 SIT boljši kot puder za 2000 SIT ali pa obratno. Je pa res, da je v kvalitenejše proizvode in obenem tudi dražje proizvode vključen kakovostenjši postopek izdelave, testiranje itd.

Uporabnost pudra: največkrat se zgodi, da na embalaži ni označen datum uporabe izdelka. Pri pudrih velja doba treh let. Če puder ne uporabljate redno, še posebno v poletnih, vročih dneh, shranite puder v hladilnik. Obstojnost je daljša, temperatura je konstantna, enako tudi lake za nohte.
Ali si predstavljate moj hladilnik!

Upam, da sem vam odgovorila na vprašanja!

Ko boste testirala puder in nanos mi pišite kako vam gre, kakšen je puder. Potem pa bova nadaljevali s senčenjem oči.

Lp Nada

Moderatorji

Anja Cajhen
AnjaCajhen
Laura Sardinšek , mag. kozm., dipl. m. s.
Laura Sardinšek