Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Vročinski krči še enkrat

Default avatar
Zdravo!

Moj sin je imel vročinske krče pri 1,5 letu, zato sem naštudirala kar nekaj literature, da sem napisala tale navodila za nas. Ker se mi zdi, da kar težko dobiš več informacij o vročinskih krčih, pa jih posredujem tudi vam. Upam, da bodo tudi vam prišla prav.

VISOKA VROČINA

Pri otroku, ki je že imel vročinske krče začnemo zbijati vročino takoj, ko ta doseže 38 stopinj in še narašča (potrebno je stalno merjenje temperature že od 37 stopinj naprej, saj mu damo svečko le, če temperatura kar narašča in se npr. ne ustavi pri 38 stopinjah).


1. Ko se pri otroku pojavi visoka vročina, otroka najprej slečemo (da ga ne pregrejemo), na sebi mu pustimo le toliko obleke, da mu bo še vedno prijetno (bodi s kratkimi rokavi je najmanj v kar je lahko oblečen), lahko ga pokrijemo s pleničko ali rjuho (ko otrok spi, ga moramo imeti tudi bolj malo pokritega). Z mokro krpo/plenico (voda naj bo mlačna - 37 stopinj) mu hladimo obraz (predvsem čelo), vrat, roke, noge, pustimo da se posušijo - to otroka hladi in znižuje temperaturo. Otroka lahko tudi ovijamo z mokrimi plenicami (roke, noge). (Domača lekarna priporoča ovijanje v kisove obkladke: zavij noge (meča, torej, do kolen) v brisačo prepojeno s kisom (sobna temperatura) ali pa ga skopaj v kisovi kopeli, ali pa narezan na rezine surov krompir pritrdimo s povojem na podplate.)

Dlani in stopala ima ponavadi otrok, ki ima visoko vročino, vroča in v tem primeru hladimo tudi te. Ko pa so otrokova stopala in dlani mrzli (ledeni), je nevarnost vročinskih krčev. V tem primeru otrokove dlani in stopala ogrevamo z volnenimi rokavičkami in nogavičkami.

2. Otrok mora čimveč piti (primeren je mlačen in ne vroč čaj (npr. lipov ali bezgov, ki znižujeta temperaturo)). Tekočina zbija telesno temperaturo.

3. Vročino začnemo zbijati s kopanjem (pri 38 stopinjah). V banjo natočimo vodo (37 stopinj) potem pa počasi dolivamo mrzlo vodo tako, da po 20-tih minutah do pol ure voda doseze okrog 30-32 stopinj. Če otrok dregeta, naj bo voda toplejša (ponavadi, ko ima otrok 40 stopinj, je voda 37 stopinj zanj premrzla - v tem primeru začnemo z malo toplejšo vodo npr. 38 stopinj in počasi dodajamo hladno vodo). Paziti pa je potrebno, da se otrok pri kopanju dodatno ne prehladi, da je soba dovolj topla (cca. 20 stopinj). Otrok naj se v vodi igra (če se le lahko), poleg tega ga polivajmo z vodo ali pa božamo z mokrimi rokami in pustimo, da voda izhlapi. S tem ga lahko precej ohradimo.

4. Če temperatura še vedno narašča (čez 38,3), je treba Roka obvezno sleči in mu dati svečko Paracetamola v ritko (ko mu damo svečko v ritko, je potrebno obvezno ritko skupaj tiščati še 3 minute, da svečka ne uide ven). Poleg tega ga hladimo!!! S tem ravnanjem lahko preprečimo vročinske krče!!!

Zakaj je visoka vročina nevarna?
Nevaren je predvsem nagel dvig telesne temperature (pri majhnih otrocih se temperatura zelo hitro lahko dvigne tudi za nekaj stopinj), ki lahko povzroči vročinske krče in pa pregretje telesa, ki moti vse osnovne metabolne procese v našem telesu. Zato takrat otroka ne oblačimo preveč in ne izzivamo potenja. Ob vrocini je potrebno tudi vedno paziti, da otrok ne dehidrira - veliko piti!

Kako merimo temperaturo pod pazduho?
Pazduha mora biti suha in termometer se ne sme dotikati oblačil. Merimo 4-5 minut.


VROČINSKI KRČI

Vročinski krči (VK) so najpogostejši (3-5%) konvulzivni sindrom v otroštvu (do 5. leta) ter se pri tretjini otrok ponovijo, pri polovici od teh se napad ponovi še tretjič. Pri 9% otrok z VK se napadi ponovijo tri ali večkrat.

Dileme o nevarnosti VK in umestnosti preventivnega zdravljenja so zadnjih 30 let stalno prisotne. Danes se strokovnjaki večinoma strinjajo, da preprečevanje preprostih VK ni utemeljeno. Še vedno pa ni enotnega mnenja glede preprečevanja številnih ponovnih preprostih VK, kompleksnih VK, vročinskega epileptičnega statusa (VES) in preprečevanja VK pri otrocih z epilepsijo v družini. V Sloveniji je na podlagi raziskave, ki je potekala v letih 1991-1995, sprejeta doktrina, po kateri ti otroci niso preventivno zdravljeni, prejmejo pa vsi raztopino rektalnega diazepama (Stresolid) za prekinjanje ponovnih napadov. Tako preprečimo potencialno nevarne dolgotrajne napade in VES.

Dileme o nevarnosti VK in umestnosti preventivnega zdravljenja so stalno prisotne. Tradicionalno so VK imeli za nenevarne, zadnjih 30 let pa so se mnenja o njihovi nevarnosti spreminjala in so si čestokrat nasprotovala. V 70. letih se je pojavil dvom, ali so VK res tako nenevarni, kot so mislili poprej. Dolgotrajni VK lahko povzroče možgansko okvaro, zlasti mezialno sklerozo temporalnega režnja, ki se kasneje kaže kot epilepsija temporalnega režnja z napadi, ki so zelo trdovratni za zdravljenje. Le tretjini otrok z VK se napad ponovi in le pri 2,4% otrok se kasneje razvije epilepsija, za katero pa ni dokazov, da so jo povzročili VK.

VK so benigni konvulzivni sindrom, za katerega so značilne konvulzije ob povišani telesni temperaturi, pojavljanje v zgodnjem otroštvu, individualna dovzetnost in ugodna dolgoročna prognoza. Klinično se kažejo z izgubo zavesti in generaliziranimi ali žariščnimi toničnimi, kloničnimi, redkeje atoničnimi motoričnimi pojavi. Spremlja jih povečana telesna temperatura, višja od 38 ºC. Pojavljajo se od starosti od 5 mesecev do 5 let.

Razlikujemo preproste in kompleksne VK. Preprosti VK so kratkotrajni in generalizirani, pojavijo se samo enkrat v času vročinske bolezni, po napadu ni poiktičnih parez. Kompleksni VK so dolgotrajni – daljši od 15 minut, lahko so žariščni, z ali brez poiktične pareze, ali se ponovijo v istem dnevu. K njim prištevamo tudi vročinski epileptični status (VES), pri katerem nezavest in konvulzije trajajo dlje kot 30 minut.

Dojemljivostza VK je pri človeku prehoden pojav, odvisen od starosti. Mehanizem, po katerem hipertemija sproži konvulzije, še ni povsem pojasnjen. Vse več poročil omenja neravnovesje med glutamatergičnim in GABA-energičnim sistemom v razvijajočem se osrednjem živčevju. Slednji, inhabitorni sistem, se razvije kasneje kot ekscitatorni glutamatergični sistem.

Dejavniki tveganja za kasnejšo epilepsijo so: pozitivna družinska anamneza za epilepsijo, prehodna nevrološka okvara in kompleksni prvi napad.

Pri otrocih z VK ne opisujejo nobenega smrtnega primera ali trajnih parez.
Prav tako VK niso povezani z večjim tveganjem za duševno manjrazvitost ali učne težave. (vir: Izbrana poglavja iz pediatrije; Racionalna farmakoterapija v pediatriji, Medicinska fakulteta univerze v Ljubljani, Katedra za pediatrijo).

Zunajbolnišnična uporaba diazepama v varnih in učinkovitih odmerkih v prvih petih minutah po pričetku napada prekine konvulzije v večini primerov ter tako zmanjša število dolgotrajnih napadov in epileptičnih statusov ter zmanjša tveganje za ponovni napad. Na Kliničnem oddelku za nevrologijo Pediatrične klinike v Ljubljani prejmejo starši otrok z vročinskimi krči ali epilepsijo že od leta 1990 dalje diazepam v raztopini za rektalno uporabo (Stresolid) z ustreznimi navodili za prekinjanje konvulzij. Prekinjanje konvulzij z rektalnim diazepamom je izredno učinkovito in varno ob maksimalnem odmerku 1 mg/kg.

Zunajbolnišnično zdravljenje konvulzij 0 – 10 minut:
DIAZEPAM v raztopini rektalno (Stresolid, Desitin) – predšolski otroci:
Odmerek: 0,5 – 0,7 mg/kg; 5 mg pri otrocih, lažjih od 13 kg,
10 mg pri otrocih, težjih od 13 kg.
Če napad v 5. minutah ne preneha, uporabimo
dodatno 5 mg.
Maksimalni odmerek je 20 mg oziroma 1mg/kg.Nemedicinsko osebje – starše in tudi vzgojitelje v vzgojnovarstvenih ustanovah, učitelje v šolah – moramo naučiti, da prepoznajo konvulzivni napad, namestijo otroka v varni bočni položaj in pričnejo prekinjati konvulzije, če te same ne prenehajo v dveh do treh minutah.

Konvulzije in epileptični status so pogostejši pri otrocih kot pri odraslih. Čeprav je smrtnost manjša kot pri odraslih in so otroci verjetno bolj odporni na trajne okvare, pa se pogostokrat pojavijo pomembne posledice. Z odločnim ukrepanjem in čimprejšnjo prekinitvijo konvulzij pripomoremo k boljši napovedi in manjši smrtnosti. . (vir: Izbrana poglavja iz pediatrije; Racionalna farmakoterapija v pediatriji, Medicinska fakulteta univerze v Ljubljani, Katedra za pediatrijo).


Ko ima otrok vročinske krče, ga ne smete pustiti samega, medtem ko tečete telefonirat ali iskat pomoč. Ostanite pri otroku, da mu boste pomagali če bo slučajno bruhal, ali se poškodoval medtem, ko bo dobil krče. Otroka med napadom vročinskih krčev položite na posteljo ali na tla in sicer na bok z glavo obrnjeno vstran. Ne poskušajte obvladati otrokovih opletajočih udov, saj lahko pretegnete mišico ali celo zlomite kost. Po dveh minutah OBVEZNO DATI STRESOLID!!!!!

KLINIČNI ODDELEK ZA NEVROLOGIJONAVODILA ZA STARŠE OTROK, KI SO IMELI VROČINSKE KRČEV kolikor Vaš otrok zboli s povišano telesno temperaturo preko 38 stopinj, pričnite

OHLAJATI OTROKA:
1. Otrok naj bo čim manj oblečen ali pokrit
2. Mlačna kopel
3. Hladni napitki
4. Antipiretik (Paracetamol, Voltaren, Panadon).

V kolikor se KRČI PONOVIJO IN TRAJAJO DLJE KOT 2 MINUTI, uporabite zdravilo, ki ste ga prejeli ob odhodu iz naše klinike – STRESOLID 10 mg, ki učinkovito PREKINJA KRČE.KAKO APLICIRAMO STRESOLID?


1. Odstranite kapico (pokrovček) rektiole ter cevasti nastavek (konico) namažemo z vazelinom ali hladilnim mazilom.
2. Otroka postavite v klečeč položaj, tako da je zadnjica višje od ostalega dela telesa (če ne gre drugače, otroka položimo na desni bok s pokrčenimi koleni)
3. Nato otroku v zadnjično odprtino nežno vstavimo cevko ter jo potisnemo do konca nastavka v zadnjico (če je otrok mlajši od 3 let, le do polovice – označeni na rektioli).
4. Popolnoma iztisnemo vsebino rektalne cevke in jo nato počasi izvlečemo. Tudi med odstranjevanjem rektalno cevko stiskamo, da se zdravilo ne vrne v aplikator. Zaželjeno je, da je rektalna cevka med izstiskavanjem zdravila obrnjena navpično navzdol, ker le tako zagotovimo popolno porabo zdravila.
5. Otroku nato še nekaj časa stiskamo zadnjico, da preprečimo iztekanje zdravila.V kolikor KRČI NE PONEHAJO v 5 minutah, postopek s STRESOLIDOM 5 mg PONOVIMO. To je najvišja dovoljena doza.

Čimprej odidemo do najbližje zdravstvene ustanove, oziroma osebnega zdravnika.


Zdravilu obvezno preverjajte rok uporabe.

Zdravilo, ki je v originalni ovojnini (foliji) shranjujte pri sobni temperaturi do datuma, ki je odtisnjen na ovojnini ali na rektioli.
Če ovojnino, v kateri je rektiola, pretrgate, shranjujte zdravilo v hladilniku. V tem primeru rektiolo pred uporabo nekoliko segrejte v roki.


Veliko zdravja vsem,

Tinči
Default avatar
Tinči res si se zelo izkazala.Sedaj o vročinskih krčih vemo vse,no vsaj teorijo.Prakse pa upajmo da nam jo ne bo treba spoznati.Prav lepa hvala in srečno.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet