Med.Over.Net

Arhiv - sociala

miti in legende, ter resnica

Default avatar

ElaS

Na to temo me je navedla eno od spodnjih sporočil, in sicer da je zavistna ker nekdo živi v tujini. Ja v sloveniji je že od nekdaj cel kup mitov okoli zdomcev., izseljencev,... Ker je v naši širši družini oz. v naši žlahti precej živečih v tujini (po celem svetu) sem se velikokrat srečala z "miti in legendami" :))

Prvi je sigurno ta, da so vsi zdomci bogati. Očitno vsi tukaj živeči pozabljajo, da so v tujini tudi stroški, ki jih moraš plačevati (stanovanje, hrana, položnice,...) Velikokrat precej višji kot tu.

Drugi je, da so vsi zdomci škrti (skopuški). Kako pa naj razmetavajo z denarjem, če so morali dati dve plači za avionsko karto, pa npr. celo leto domov pošiljajo denar, .. Pa tudi navadili so se šparati, ker drugače ne bi nič imeli.

Naslednje bo še kdo drug dodal :)

Nekaj pa me moti pri zdomcih: Nekateri po dveh ali treh letih dela v tujini, slabo govorijo naš jezik. So kar naenkrat pozabili slovensko :((( Ma ja. Saj razumem, da se kar naprej pogovarjajo v delovnem okolju v tujem jeziku, vendar na slovenščino pa le ni treba pozabiti. Saj vem da niso vsi takšni, nekateri pa so le. Mi je pa všeč ena moja sorodstvena veja, ko se je preselila v ZDA takoj po prvi svetovni vojni. Tretja generacija (samo nekateri) znajo še kakšno slovensko besedo. Druga generacija pa za silo razume slovensko.
Default avatar

Anglezinja

Jaz bi samo to dodala. 11 let sem zivela v Ljubljani in se pred dobrim letom preselila v Anglijo. Res, da ne zivim v Londonu, ki je zelo drag, a so stroski v nasem predelu otoka primerljivi z Ljubljanskimi. Seveda so prihodki ZNATNO vecji.
Default avatar

TetaLiza

Glede slovenščine: Saj ne gre, da jo pozabiš, ampak zgolj včasih ne najdeš več pravih besed, ker primarni jezik postane tuj jezik.
Default avatar

Tana

Se popolnoma strinjam z miti in legendami zgoraj; glede zadnje tocke pa bi dodala, da slovescine nikakor nisem pozabila kljub temu da sem na tujem desetletje in pol, le naglas imam drugacen in vcasih se moram malo bolj potruditi, da najdem pravo slovensko besedo!
Anglezinja, zanima me v katerm mestu zivis - morda nevede obcasno greva ena mimo druge...
Default avatar

majaaa

No, pa se ena resnica...

V Soveniji vecina ljudi sploh ne ve, kaj pomeni biti bogat. Ce bi vedeli, ne bi verjeli v mit, da so emigranti bogati. Folk si misli, da so ljudje z 2-krat ali 3-krat visjo placo v tujini ze bogati. Kaksna neumnost... V resnici pa le malo bolje zivijo od nas in to je to.
Default avatar

Popotnica

Za Tano: zivim na vzhodu Anglije (cca. 130 km imam do Londona). LP!
Default avatar

lianne

Mene moti to, da vecina ljudi, ki nikoli niso sli delat v tujino, misli, da sluzimo velike denarje in da zivimo ko lordi. Ni vse v denarju, saj kolikor ga imas, toliko ga porabis. Lahko, da je kdo odsel delat v tujino zaradi denarja, ampak jaz nisem med njimi. Mene je enostavno slovenska druzba in splosna miselnost ubijala in zato sem sla ter tako naredila eno najboljsih potez v mojem zivljenju. Zivim v velikem mestu na severu evropske drzave, skromno in posteno zivljenje. Nisem te sorte, da ko pridem v Slovenijo, in se zacnem obnasati kot bogataska izseljenka, ne vozim Mercedesa in ne kupujem dragih oblacil.
Izkusnje, skromnost, ljudje in dozivetja so tisto, kar me bogati.
Default avatar

kvapavem

Jaz se selim čez nekaj mesecev, in niti pod razno zaradi denarja. Zelo mi gre na živce, ko ljudje ki slišijo da se selim, začnejo pametovati, da je brez veze ker vsi mislimo, da bomo obogateli, kar pa sploh ni res in ne razumejo, da obstajajo tudi drugi razlogi za selitev.
Default avatar

Taja

Zakaj pa gres in kam gres?

LP!
Taja
Default avatar

milka007

Jaz sem se izselila zaradi denarja. Saj ne da sem/bom postala bogata, ampak malo bolje mi pa je, hehe.
Default avatar

Legenda

RESNICA je, da preprosto MANJ DELAM ZA BOLJSI KES.
Default avatar

kvapavem

No tudi meni čisto odgovarja da bo konec meseca ostalo malo več (ali sploh kaj) denarja, normalno :) Grem na Irsko kjer bom dokončala študij in po vsej verjetnosti tam tudi ostala, če bo šlo vse po planu.