Med.Over.Net

Arhiv - sociala

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja sociale. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=71

Utah - ZDA

Default avatar

Fani

Planiramo dopust v Utahu in Arizoni, pa me zanima ali je kdo od vas že bil tam?
Rada bi čimveč informacij in napotkov.
Hvala za odgovore!
Default avatar

Bo Bice

Ne, ampak planiram v kratkem. Mene mika rafting po Grand Canyon-u, pa kak helikopter, pa MTB.
Default avatar

minali

V avgustu v Arizoni je zeloo vroce (40°)
Veliko Jack Rabbits in Rattlesnakes .
V Utah -Salt Lake City- lahko obisces prostor,kjer je bila OI....
odvisno v kateri predel se odpravljas.
Dolge ravne ceste-ne vidis konca-le kaktusi te spremljajo celo pot in seveda pesek.
Ce si bila v Las Vegasu,potem to poznas-klima je priblizno enaka;a kot sem ze napisala-odvisno v kateri predel gres.
Pa veliko vode in kreme za soncenje imej pri roki.
Zelim ti lep dopust.

LP
Default avatar

osat

Okej, kaj vas zanima?
Živim v Arizoni, podil sem se po Utah, peščeni vihar nas je ujel, Veliki Graben nam je skoraj dom....sam vprašte, nema blema.

pozdrav iz GPA
Default avatar

osat

Arizona:

Arizona je država, katera vzame kar nekaj časa, če želiš videti vse zanimivosti.
Da začnemo na jugu:
Ob nekdanji južni poti imate Tumstone, (OK Coral in podoben bla-bla), pa Gost Town, in pridete do Tucsona. Tukaj skorajda morate zapraviti cel dan. Najmanj. V okolici imate skladiščene avione, katere si lahko ogledate. To vzame kar nekaj ur. Potem imate na poti proti jugozahodu Old Tucson Film Studios. Njega dni so tukaj snemali filme, John Wayne in podobni hajst gajst pobje. Zna se zgoditi, da boste zapravili kar dobršen del dneva. Imajo razne šove, da privabijo turiste. In sevede, plačat je treba vstopnino. Povsod, kamor greste v USA. Malo naprej imate Sonora Desert Museum. Tam lahko vidite rastlince in živalce, katere živijo tukaj. Pa vroče je poleti, lahko je štirideset in še malo čez…cela južna Arizona je taka. In na poti nazaj proti Tucsonu se morate še ustaviti v International Wildlife Museum. Tukaj najdete nagačene živali iz celega sveta. Zelo zanimivo.

Ja, pa na Biosfero ne pozabit...

In potem , hja na Grand Canyon, točno na vrh Arizone. V Phoenixu se vam ne splača niti ustaviti. Južni predel okrog letališča ni kaj prida zanimiv, samo če vas zanima življenje in take drobnarije. Down Town tudi ni kaj prida za videti, le arena je tam z zanimivo premično streho.
Zanimiv je Scottsdale, kjer živi malo višji srednji sloj in Paradise Valley, kjer živijo bogataši.
To je pa tudi vse.

In gremo naprej po I-17 proti Grand Canyonu. Obvezno se je potrebno ustaviti v Sedoni, kjer naj bi baje bilo zdravilno valovanje. Ne vem sicer česa, vendar se čedalje več bogatašev seli tja. In tukaj je “doma” značilni rdeči kamen. Verjetno ste ga videli na sliki.
In ob cesti imate Oak Creek Canyon, kjer lahko vidite, kako so živeli Indijanci….in horuk na Flaggstaff.
Flaggstaf je bil včasih poletno “pribežališče” bogatih in oblastnikov, ko še niso poznali Air Condition. Danes ni več tako pomemben, imapa eno boljših univerz v Arizoni.

Grand Canyon, here we come.
Ta grabenček je kar precej velik in se splča prespati v bližini. Meni je zelo všeč Cameron ob Malem Koloradu. Motel je malo dražji, je pa zanimivo. V lasti ga imajo Navajo Indijanci in prav lepo bogato obloženo trgovino z okraski.

Naslednje jutro pa na Grand Cayon, južni del. North Rim ni toliko zanimiv in ga je bolje prihraniti za drugi ali cello tretji obisk.
Zamudili se boste cel dan in še utrujeni boste. Seveda, če imate radi naravo.
In tu na severu države imate še Meteor Crater in Walnut Cayon. Prvega je naredil kar lušen meteor, tadurga zanimivost pa vam pokaže, kako so živeli indijanci v steni kanjona. Lahko si od blizu ogledate.
Tole pa je spletna stran, kjer lahko vidite fotografije:
http://www.terragalleria.com/america/ar ... alley.html

Tako Arizona, kot Utah.

Toliko za danes. Ob priliki še kaj več, lahko tudi iz potovanja po USA, Severna, srednja ali južna pot.
Najbolj mi je pri srcu tam od Denverja naprej za Utah, pa potem po 191 avtocesti na jug preko indijanskega rezrvata in Painted Desert do Flaggstaffa v Arizoni.


Colorado, Utah, Arizona in new Mexico - maj fejvert plejs.


osat