Med.Over.Net

Neplodnost

Seja Odbora DZ za zdravstvo

Default avatar

k i t t y

Na grobo bi bil rezultat 1:0 za državo. No pa vseeno ni tako. Moramo se zavedat, da to da je bila danes izredna seja DZ RS je že sam po sebi velik korak naprej.

Naši predlogi sicer niso bili sprejeti. Glasovi so bili 5:3. Logično je da država ne bo glasovala sama proti sebi.
*****************************************
Predlogi sklepov za odločanje na seji odbora:
1.Odbor DZ RS za zdravstvo se je seznanil s stanjem na področju biomedicinske pomoči parom s težavami rodnosti v Sloveniji
2.Odbor DZ RS za zdravstvo poziva vlado RS, da pripravi analizo o uspešnosti slovenskih centrov za obmp in predloge za izboljšave ter s poročilom seznani državni zbor RS
3.Odbor DZ RS za zdravstvo poziva Ministrstvo za zdravje ter zzzs, da zagotovita ustrezen nadzor nad izvajanjem programa in primerne ukrepe za skrajšanje čakalnih dob na področju obmp
Ni bilo sprejeto.
*****************************************
Predlogi sklepov za odločanje na seji odbora:

1. Odbor za zdravstvo se je seznanil z zdravljenjem neplodnosti in postopkih obmp
2.Odbor za zdravstvo ugotavlja, da je v Sloveniji pri zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo uspešna in po mednarodnih kriterijih v samem vrhu Eu
3.Odbor za zdravstvo poziva MZ, da zahteva od vseh treh centrov, da vzpostavijo sistem izmenjave seznama čakajočih
4. Odbor za zdravstvo poziva MZ in ZZZS, da poostrita nadzor nad zdravljenjem neplodnosti in obmp

Tej 4 sklepi s spremembami so bili sprejeti. Točno kaj je bilo sprejeto vam pa še sporočim takoj, ko bodo pripravljeni.

Sedaj pa še podatki zzzs:
leta 2005 je sb Mb imela po planu 514 postopkov obmp. V tem letu je dobila še dodatnih 50 postopkov.
Leta 2006 je imela bolnica poleg rednega programa še 43 postopkov, katerih pa ni realizirala.
S podatki o trenutni realizirani in načrtovani čakalni dobi razpolagajo izvajalci. Ocenjujemo, da ključni razlog za dolge čakalne dobe ni pomankanje finančnih sredstev Zavoda, temveč težave v zvezi s pomankanjem zadostne količine darovanih spolnih celic v Sloveniji, relativno toga organizacija dejavnosti pri izvajalcih postopkov obmp zlasti v fazah pred izvedbo postopka obmp. O tem priča tudi dejstvo, da sb Mb ni izvedla celotnega programa obmp, tj. 43 postopkov čeprav je imela zagotovljena finančna sredstva.
Tudi zato imajo zavarovane osebe od leta 2002 možnost, da na svojo
željo opravijo postopek obmp v tujini za kar jim Zzzs povrne stroške, največ v višini povprečne vrednosti, ki jo iz naslova obveznega zdr. zavarovanja Zavod plača izvajalcem teh postopkov v Sloveniji. Število postopkov ni omejeno!
Od 1.1.2007 je znesek povračila diferenciran in sicer za spontani ciklus 938,62€ in za stimuliran 2015,27€. V kolikor bi bili stroški nižji pa zavod povrne dejanske stroške.


Za zaključek pa naj dodam še zahvalo za danšnjo sejo. In sicer Predstavnikom treh klinik, Združenju Zares in varuhinji človekovih pravic ter varuhinji bolnikovih pravic.

Več pa še jutri ker osebno imam čisto dovolj :-)
Default avatar

ivonaa

Kitty, se je kaj govorilo o starostni meji in uspešnosti glede na starost?
Default avatar

k i t t y

Da je pri starejših uspešnost manjša je znano in nobena novost. Da se dr.Reš grdo obnaša do starejših je tudi znano.

Nikoli in nikjer pa ni bilo govora, da se postopki ne splačajo ali da bi mejo premaknili.
Default avatar

k i t t y

evo, prilepim novico, kar je poročal STA:

Na področju zdravljenja neplodnosti veliko odprtih vprašanj
Ljubljana, 05. aprila (STA) - Oploditev z biomedicinsko pomočjo (OBMP) ni edini način zdravljenja neplodnosti, je le skrajni način. Pred tem so na voljo še zdravila, operativni posegi ali kombinacija obojega, so na današnji izredni seji odbora DZ za zdravstvo, na kateri so razpravljali o problematiki na tem področju, poudarili državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič in predstavniki treh slovenskih centrov za OBMP.
Kot glavni problemi na tem področju so se v današnji razpravi pokazali načini uvrščanja bolnic na čakalne liste, ki so po slovenskih centrih za OBMP različni, pomanjkanje transparentnih podatkov o številu neplodnih parov in načinih zdravljenja ter pomanjkanje analiz stanja na tem področju.

Pobudo za današnjo sejo so vložili v poslanski skupini nepovezanih poslancev, in sicer na podlagi peticije društva Živa proti predolgi čakalni vrsti za postopke OBMP v Splošni bolnišnici Maribor. Številni koalicijski poslanci so podatke društva o izjemno dolgih čakalnih dobah za postopke OBMP, ki jih je to navedlo v svoji peticiji, označili za zavajajoče. V društvu so med drugim navedli, da od prvega obiska pri specialistu do tega, da par začne prvi postopek umetne oploditve, lahko mine tudi nekaj let.

Sonja Rutar iz društva je poudarila, da so se za peticijo odločili, ker je čakanje dejstvo. Opozorila je, da morajo slovenski pari več mesecev čakati na preglede, na katere se v tujini čaka manj kot en mesec. S krajšimi čakalnimi vrstami ne bi pridobili le pari, rojeno bi bilo več otrok, prihranili bi pri plačevanju bolniških nadomestil ženskam in zdravilih, saj mladi pari porabijo manj zdravil in oploditev prej uspe, je opozorila. Po njenem prepričanju zaradi števila parov s težavami pri zanositvi sistem preprosto ne zdrži in ga je potrebno spremeniti.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Maribor Anton Crnjac je priznal, da se problema čakalnih dob v njihovem centru še kako dobro zavedajo. Dodal je, da so se o možnih načinih reševanja te težave že pogovarjali in ugotovili, da lahko z minimalno reorganizacijo v bolnišnici in ob primernem financiranju povečajo program in tako skrajšajo čakalne dobe.

Eda Bokal Vrtačnik iz ljubljanske Ginekološke klinike je na očitke o dolgih čakalnih dobah odgovorila s podatki: za pregled pri zdravniku specialistu morajo bolnice v Ljubljani čakati od enega do tri mesece, odvisno od zdravnika. Za invazivne diagnostične postopke do tri mesece, za prvi postopek OBMP do tri mesecev, za ponovljeni postopek pa do šest mesecev. Opozorila pa je, da če bodo za merilo uspešnosti nekega centra za OBMP postavili visoko stopnjo zanositve, se bodo vsi centri začeli izogibati "problematičnih" pacientk, ki težje zanosijo.

Poslanci so ob koncu večurne razprave podprli predlog, da je potrebno poostriti nadzor na področju OBMP. Varuhinja bolnikovih pravic Magda Žezlina je poslance opozorila, da so njihovi sklepi korektni, vendar se je vprašala, kdo jih bo izvrševal in kdaj bodo bolniki prišli do svojih pravic, torej do svojega težko pričakovanega otroka.

Izpostavila je še, da težav ne bi bilo, če bi imeli centralno spremljanje teh postopkov in bi bili vsi postopki transparentni. Za centralno spremljanje čakalnih vrst oz. za vzpostavitev enotne čakalne liste se zavzema tudi ministrstvo, je poudaril državni sekretar. Poudaril pa je, da je Slovenija v samem evropskem vrhu po številu otrok, rojenih s pomočjo umetne oploditve. Navedel je še, da so lani trije centri skupno opravili 2021 postopkov, od tega 1238 v Ljubljani, 512 v Mariboru in 271 v Postojni.

Vodja postojnskega centra Primož Reš je ob tem izpostavil, da bi v njihovem centru glede na kapacitete lahko opravili tudi do dvakrat več posegov, kot jih sicer. Plačanih namreč dobijo le 257, letno pa jih skupaj s samoplačniškimi opravijo okoli 600.
Default avatar

Mojca P

Seja odbora je trajala 6 ur, težko prideš do besede. Za rezultat glaso-
vanja sem zvedela že pred pričetkom, ker je to vložilo društvo "Zares "
Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem, opozicija
Bistvo problema, ki smo ga nakazali je bilo, da smo mi govorili o postopkih
OBMP, koliko se jih izvede in koliko je plačanih, o čakalnih dobah druga stran z Ministr-
stvom pa so zadevo obrnili na glavo in zmetali vse v en koš in začeli
govoriti o zdravljenju neoplodnosti in postopkih OBMP in da je to eno in
isto. Dobili smo novo ime za to - integralni postopek.
Opozicija je opozorila prav tako dr. Vlaisavljevič in dr. Reš, kljub temu ni
niso upoštevali argumentov.
V parlamentu bi pričakovali in od Ministrstva, da bi vsaj poznali Zakono-
dajo, ki jasno loči kaj je zdravljenje in kaj določajo Pravila Zavoda, saj
ta omejujejo število postopkov na 4 v rodni dobi.
Zdravljenje še nikoli ni bilo omejeno, upravičenke do postopkov pa so
samo tiste, ki jih ni mogoče pozdraviti, saj na postopke ne hodijo zdra-
ve.
To je šele začetek, precej žalosten, namesto, da bi si prizadevali in pa-
rom pomagali, bodo probleme raje pometli pod preprogo, kot priznali
nepravilnosti. Glede na to, da mi je dr. Medenova grozila z tožbo, res ne
vem, kaj me čaka, a včeraj mi ni.

Društvo za večjo rodnost
Default avatar

avgusta

Citat (Kitty): ...Številni koalicijski poslanci so podatke društva o izjemno dolgih čakalnih dobah za postopke OBMP, ki jih je to navedlo v svoji peticiji, označili za zavajajoče....


BANDA!...

Me zanima, koliko časa oni čakajo na razne dohtarje...
Default avatar

Tomaž Babič

Mislim, da je tu naivnost odveč. Že pred odborom so potekala intenzivna lobiranja. Večina poslancev sploh ne vedela, zakaj gre, so pa dobili natančna navodila kako glasovati. Četudi bi se vsi pristoni postavili na glavo, izida glasovanja ne bi spremenili. Vemo kako to gre.

Sicer pa je pomembno, da javnost zve, kaj se dogaja. Bolje slaba reklama kot nobena.
Default avatar

Karmen M.

Pozdravljena Kitty!

Jaz nimam občutka, da se dr. Reš obnaša grdo do starejših, le mogoče pa je, da smo starejši sigurno bolj neučakani in manj potrpežljivi, ker se nam mudi, pa s tem tudi bolj občutljivi.

Lp,

Karmen
Default avatar

mucica40

tudi sama sem mnenja, da se nič bolj grobo ne obnaša do starejših... je pa res, da če nekdo pride pri 38-tih, da zna zagodrnjat da kje so do sedaj hodili... ne sadi pa rožic, tudi mladim ne... je tak, kot pač je!
Default avatar

DaNaJa1

Iz lastne izkušnje lahko povem, da se grdo obnaša do starejših.
Default avatar

avgusta

Tudi moja sestrična ima slabe izkušnje. ("A, vi ste spet tukaj, oh, pa že tako stara, cccc...")
Default avatar

vrvica

Tudi sama imam zRešem zelo slabe izkušnje glede starosti.
Default avatar

k i t t y

No moj komentar ni bil namenjen polemiki in debati o dr.Rešu. Se mi zdi da takih tem je bilo že veliko. Zdravnikov, ki niso ravno naklonjeni starejšim je veliko. Dr.Reš nikakor ni izjema. To pa nikakor ne pomeni, da v tem ni kanček resnice in še manj pomeni, da bi zato koga kdaj zavrnili.

Kar sem želela povedat je, da če te zdravnik ošteje zaradi let to ne pomeni, da bodo sedaj starejšim postopke prepovedali. Enostavno se mi je zdela reakcija Ivonee pretirana. Na splošno pa se me zdi nesmiselno povzročat skrbi tam kjer jih ni.
Default avatar

k i t t y

Jaz bi samo dodala, da ne glede na rezultat glasovanja je to velik korak naprej za neplodne pare.
Da se skliče izredna seja zaradi civilne iniciative pomeni, da problem obstaja. Sicer te seje ne bi bilo. Da ne bodo glasovali sami proti sebi je tudi logično. Roko na srce jaz tudi ne bi :-)
Vsekakor pa je to začetek in ne konec.

Prvič smo pokazali, da javno obstajamo. Da se bomo za svoje pravice borili z vsemi možnostmi in da nam ni problem javno nastopat. 14300 podpisov je dovolj jasno opozorilo. Sedaj pa počasi naprej. Eno je kaj se je javno lobiralo, drugo pa kaj lahko mi sedaj iz tega potegnemo.
Default avatar

zarja

Kitty,
hvala, da si.
Zarja
Default avatar

pipika2

Zarja, pod tvoj post se pa z vsem srcem podpišem!

pipika