Neplodnost

Povrnitev stroškov

Default avatar
Zanima me, koliko ZZZS povrne stroškov za OBMP postopek v tujini (predvsem Češka) - če je katera že dobila odločbo za povrnitev stroškov iz ZZZS? Jaz sem dobila odločbo z bistveno nižjimi stroški povrnitve postopka (povrnejo približno 1/4 stroškov samega postopka) kot pa je dobila prijateljica.
Default avatar
te lahko nekaj vprašam,
jaz bi šla na češko samostojno, ker nama že dolgo ne uspe, vendar pa sva v sloveniji dobila zavrnitev konzilija za darovano m.sp.celico, ker ima partner 2.3 svoje semenčece, ali lahko vseeno zahtevalm povrnitev stroškov za češko, če se bom odločila in kam to pišeš za povrnitev in kdaj-
pred odhodom ali potem. najlepša hvala!
te lahko samo vprašam ,če je uspelo!?
čao, inja
Default avatar
Midva sva dobila odobritev Državne komisije za OBMP in na podlagi tega sva lahko zaprosila za povrnitev stroškov od ZZZS. Strošek posega na Češkem je 3.500,00 EUR + 200,00 E za zamrznitev embrijev + prevoz, nastanitev v Pragi (za čas posega), tablete 50,00 E mesečno. Za odobritev povrnitve stroškov zaprosiš pred odhodom. Nama povrnejo 1.008,00 EUR. Na ta sklep sva se pritožila avgusta 2005 in do sedaj še nisva dobila odgovora. Glede na to, da povrnejo samo 1/4 stroškov, sva morala vzeti kredit, da sva si lahko privoščila to. Toliko o prizadevanjih vlade o dvigu natalitete in pomoči pri tem.
V novembru 06 sva šla na kliniko Sanatorium Pronatal v Prago in ni uspelo. Sedaj februarja sva šla drugič in naslednji teden imam kontrolo, če je uspelo. Za zamrznjene embije se plača 400,00 EUR za postopek.
Pišeš pa na:
ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE SLOVENIJE
ga. Rosana Lemut Strle
MIKLOŠIČEVA 24
1507 LJUBLJANA
Ampak sem prepričana, da moraš imeti odobritev državne komisije.
Upam, da sem ti pomagala in da ti uspe.
Default avatar
Branka, najlepša hvala.A, zdaj si imela zamrznjenčke? Te še lahko vprašam sta imela darovano moško ali žensko celico?
Kako dolgo je pa trajal prvi poizkus? Kolikokrat sta se morala peljati za en poskus v Prago in koliko dni sta morala prenočit? Oprosti, ker sem tečna, ampak me ful zanima, ker bi midva tut šla gor , ampak čist samoplačniško, ker , kot sem že dejala pri nas nimajo posluha, ker če imaš vsaj 1 semenčeco in še tisto negibljivo, te ne dajo na donorski postopek, pa čeprav se točno ve "koliko je ura". 100x hvala in ful bom mislila nate, da uspe!!!!!!!!!
čao, inja
Default avatar
Znesek, ki ga povrne zzzs je enoten ne glede na porabljena sredstva v tujini. Tako ni možno, da bi nekdo dobil višji znesek, razen če ne bi v tem času ravno spremenili višine povračila.
Vračilo denarja se dobi samo v kolikor ti pred tem to odobrijo. Par, ki ima svoje celice (pa čeprav malo) pa ni upravičen, do donatorskega postopka.
Default avatar
Ravno te dni sem dobila e mail iz Prage, v katerem mi pojasnjujejo, da stane postopek 3.5oo eur v kar je vključen ICSI in zamrznitev embrijev. Ali to potem ne drži?
Tiste, ki ste že bile v Pragi ali lahko poveste kaj več o tem, kje ste prenočili, koliko časa (dni) ste ostale v Pragi, kaj si je v Pragi vredno ogledati, kakšen prevoz ste imeli do Prage in v Pragi, katera pot je najhitrejša in koliko časa ste se vozili, kje se točno nahaja senatorij (ali se ga zlahka najde?), koliko časa ste čakale na darovalko... Sploh bi bila hvaležna za vsakršne čisto uporabne informacije v zvezi s Prago. Jaz grem na razgovor v Prago čez 14 dni.
LP
Default avatar
Midva sva šla prvič v Prago v Sanatorium Pronatal oktobra 2005. Na darovalko sva čakala do aprila - maja 2006. Maja 06 so ugotovili, da pri meni ne gre (debelina endometrija ni ustrezala), zato sva šla tisti dan v Prago, ko bi moral biti postopek, da sva dala še spermo in sva dala zamrzniti embrije - to sva plačala 200 EUR. Za prvi postopek v novembru 06 pa 3.500 EUR. V Sanatorumu Pronatal imajo tudi mali hotelček in sva prvič prenočila tam, mislim, da je tudi najugodneje, da si blizu. Sedaj drugič v februarju pa sva šla še isti dan domov. Glede na to, da prvič ni ratalo, pa sva ostala tam 2 dni in počivala, sva se odločila, da ne ostaneva. Vožnje je pa z avtom za približno 6 - 7 ur. Že prvič, ko sva šla na pogovor (takrat se plača 100 EUR), sva "kliniko" takoj našla. Šla sva mimo Dunaja, na mejni prehod Znojmo (Češka), na Jihlavo in v Jihlavi sva zavila na avtocesto proti Pragi. Na eni prvih črpalk na tej avtocesti sva se ustavila in sva našla zemljevid Prage, tako da nisva imela problema z iskanjem. Ko prideš v Prago, gledaš najprej samo za "naselje BRANIK" (držiš se smeri Branik), ko prideš do križišča (za križiščem gre pravokotno železnica), zaviješ levo, potem ravno mimo nekaj križišč in pred črpalko levo (cesta se malo dviguje), malo pred vrhom še enkrat levo, se spustiš, zaviješ desno, naprej ravno in še enkrat desno - med malim gozdičkom se pripelješ do tja. Bojše ne znam opisati. Lahko pa v Pragi najameš tudi taxi, da te zapelje tja. Jaz sedaj najdem z zaprtimi očmi.

Glede povrnitve stroška: s prijateljico sva isti čas zaprosili za povrnitev stroškov, jaz sem dobila 241.609,80 SIT oz. 1.008,22 EUR, ona pa 371.051,14 SIT oz. 1.548,37 EUR, nakar je njen postopek v Zagrebu stal približno 100.000 SIT več, je dobila tudi to razliko plačano. Isti čas sva zaprosili in sva dobili različne zneske. S tem, da so njej priznali inseminacijo, zdravniki pa so ji priporočili umetno oploditev. Ne govorim na pamet, gre za konkretne primere.
Default avatar
Povrnitev stroškov je resnično različna , tudi mi imamo take izkušnje,
čeprav bi moralo biti za vse enako.
V letu 2005 so še izplačevali cca 370.000 v letu 2oo6 pa 240.000.
V letu 2007 bo znatno višja cca okrog 2000 EUR , žal pa še vedno
od Zavoda ZZZS nismo dobili odgovora.
Žal enako višino povrnejo za postopke z darovano jajčno celico kot
postopek z donorjem , čeprav vemo, da je razlika zelo velika.
Na našo zahtevo, da bi povrnili denar v višini dejanskih stroškov, so
odklonili.

Društvo za večjo rodnost
Default avatar
Taka je cena za darovano žensko celico. Za moško je precej nižja (cca. 1/2).

Lp,
M_
Default avatar
Najlepša hvala za pojasnilo. LP