Med.Over.Net

Neplodnost

Odgovarjajo: Branka Žegura, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

NEZADOVOLJSTVO Z SLOVENSKIM ZDRAVSTVOM

Default avatar

brinuska

Spoštovana in spoštovani.

Čim prej bi rabila vašo pomoč.

Ker se je na redakcijo našega časopisa prišlo, kar nekaj anonimnih pisem, ki kritizirajo oziramo izkazujejo nezadovoljstvo s postopkom IVF in IUI; poudarek je v tem, da naj bi vsako leto proti koncu leta zmanjkalo sredstev za umetno oploditev (postopek oziroma zdravila).

Zdaj me zanima, če je katera od vas, javno pripravljena izraziti nezadovljstvo s sistemom.

V primeru, da, bi vas prosila, če se mi lahko čim prej javite. Vesela pa bo tudi vsakega anonimnega pojasnila ali obvestila.

Hvala
Default avatar

k i t t y

Ta post je delo novinarke?
NEZADOVOLJSTVO Z SLOVENSKIN ZDRAVSTVOM?


Jaz sem pripravljena javno nastopit. Vendar ne v obliki samega kritiziranja. Če vas zanima konstruktiven članek, kjer se predstavi celotna slika neplodnosti se strinjam. Kot sam napad (glede na trenutno politično situacijo pri menjavi direktorja) me pa javno nastopanje ne zanima.


Vsekakor je treba to zmankovanje zdravil urediti in še marsikaj drugega tudi, ampak kot sem pisala že nekaj postov nižje mislim da bo potrebno doseči nekak dogovor, sicer je nevarno da ostanemo še brez teh ugodnosti katere imamo.


Moje čisto osebno mnenje pa je, da samo anonimno nastopanje, je v preteklosti doseglo negativen odziv.
Default avatar

brinuska

Ja, Kitty sem novinarka, kar sem tudi napisala (tako, da ne bo kakih pasti in pomote). Ne gre se niti za javno kritizirane, niti za politični napad ali lobiranje na katero koli stvar. Mene kot ženske pa se tudi osebno dotika. Nikakor nimam namena nobenega rušit ali neopravičeno kritizirat, stvar je zgolj v tem, da je to podtočje treba urediti.

Dejstvo je namreč, da ima v zadnjih reciva 10 letih vedno več parov probleme z zanositvijo po naravni poti. Torej bo treba a) ali zvečat sredstva, namenjena za umetno odloditev s strani ZZZS, ali pa b) povedati parom, da bodo to morali urediti samo (treba je namreč slovenskemu zdravstvu priznati, da vsaj v tem primeru dobro skrbi za svoje varovance, saj če primerjamo s tujino, tam večino umetnih oploditev krijejo pari sami).

Govori se namreč, da proti koncu leta dejansko zače zmanjkovati zdravil oziroma, da se sam postopek umetne oploditve ne izvaja več - vprašanja zakaj sem naslovila na Heleno Meden in čakam njene odgovore, zanima pa me tudi druga stran.

Mislim, da sem korektna, če boste pa pripravljeni kaj povedati javno (torej tako pohvalo kot kritiko), bom zelo vesela.

Če sem malo cinična, pa nikakor ne morem pozabiti enega prvih ciljev nove slovenske vlade, in sicer je bil povečanje natalitete - nihče pa še ni povedal kako. Torej se to področje dotika tudi vlade.

Upam, da se čim prej slišiva. Moj telefon je 031/257 922.
Default avatar

lu

Spoštovana novinarka!

Dovolite prosim, da izrazim kritiko nad vašim pisanjem:

- NEZADOVOLJSTVO Z SLOVENSKIN ZDRAVSTVOM - piše se s S

- Ne gre se niti za javno ... - piše se brez se

Pa brez zamere!!
Default avatar

brinuska

Kritika sprejeta. Hitenje ima pač svojo ceno.

Lp,

Brina
Default avatar

avgusta

Ha, ha, ha, jezikovno zgražanje pri vseh teh 'pogovornih' postih?
Default avatar

jagoda35

jaz pa bi samo vprašala, kje so sedaj samooklicane pacientke GK Lj, ki so pisale razna pisma... sedaj imate priložnost povedati svoje in javno ali kakorkoli nastopiti... bo spet le Kitty imela "jajca" se izpostavit?

če bi bila pacientka GK Lj in bila tako nezadovoljna kot ste rekle, potem bi se sedaj oglasila...
Default avatar

brinuska

No, še enkrat vas prosim, če bi mi povedale, kje so po vašem mnenju glavni problemi. Vaše kritike in pohvale bodo dobrodošle - četudi anonimno.

Jutri imam namreč pogovor s Heleno Meden in bi seveda želela priti z nekimi konkretnimi vprašanji.

Že v najprej se vam zahvaljujem. Lep preostanek dneva vsem.

Brina
Default avatar

k i t t y

Poleg trenutno najbolj aktualne problematike, zavračanje parov ki so bili naročeni. Torej neorganizaciji ki vlada na kliniki.

Manjka:
-Za paciente prijazen delovni čas ordinacij za zdravljenje neplodnosti
-Oseben pristop k pacientu/paru, ki se zdravi zaradi neplodnosti
-ureditev prostorov GK
-možnost anestezije
-večja,humanost,potrpežljivost kadra, ki dela z neplodnimi pari

To je najbolj občutno na gk.

Potem pa še :
-večje število postopkov, več zdravil in pa tudi več zdravnikov in ostalega osebja
-psihološka pomoč parom pred, med postopki
-pridobivanje darovalcev,darovalk
-dogovor klinik in ZZZS o višini plačila stroškov, tudi ureditev za plačila v tujino
-zagotovitev varovanja zasebnosti

in nato je še cela vrsta problematik povezanih z neplodnostjo. Več in pa malo obširneje pa povem osebno.

Prva in zelo pomembna pozitvna stvar so odlični strokovnjki ki jih imamo v Sloveniji. V Mariborski kliniki kapo dol pred sestrami ki so neverjetno prijazne in dosegljive. Dr.Reš ki omogoča hitre postopke in prijazen urnik do tistih ki ne morejo manjkati toliko dni v službi.
Pohvala Dr.Pintarjevi in ostalim ki sodelujejo na sosednjem forumu in po svojih močeh brezplačno pomagajo.
Pa še bi lahko pisali tudi o dobrih stvareh.
Default avatar

1

Jest se 100% podpišem pod Kitty!!!
Sej vem da je vse odvisno kok denarja da zavarovalnica za zdravila,ampak zelo me moti da GK Lj. nima očitno vodene nobene evidence in kar je najhuje zavajajo paciente,ki čakajo že par let.Sestra in zdravnik ti rečeta jeseni,mogoče že septembra in si že vse lepo splaniraš in močno in veselo upaš.Potem si gospodje privoščijo 2 mes.dopustov in ti jih moraš strpno čakati in ko končno dobiš pismo s konzilija in se sanje že skoraj uresničijo (čeprav je sept.že zdavnej mimo),jim čez 2 tedna že zmanjka zdravil.Ne potrudijo se niti toliko da bi te poklicali in obvestili,kaj šele da bi pogledali v zalogo preden pošiljajo vabila.
To me full moti da nimajo urejenih podatkov o zalogi,ne vodijo sproti evidenc in imajo potem zelo nesramen odnos do nas,ki čakamo.Mi pa moramo vse to mirno in strpno razumeti.Sorry ampak enkrat tudi meni poči živec.
Default avatar

drejči

Živjo,

tudi jaz se strinjam s Kitty.
Nujna je organiziranost in poenotenje iinformacijskega sistema, ki bo prijazen do parov, kot smo mi. Nepotrebno administrativno urejanje papirjev, ker nimajo enotnih evidenc oz. jih sploh nimajo, nam tratijo naš čas. Saj je res, da si moramo za postopke vzeti čas in se posvetiti svojemu cilju, ampak pomoč zdravstvenega osebja menim, da bi temu pripisala večje uspehe.
V naprej bi morali opredeliti število postopkov na leto, tako imajo napr. v Mb. Res je, da je čakalna doba od 6 mesecev naprej, ampak tako vsaj veš kdaj prideš na vrsto.
Kolikor pa sem pridobila "neuradne" informacije od zanesljivih virov, se bojim, da bodo število postopkov, ki so sedaj na stroških zavarovalnice, zmanjšali.
Za pacientom prijazno zdravstvo!
Lp
Drejči
Default avatar

1

Ja sam potem bodo morali pa znižati cene,ker haloooo kdo pa si lahko privošči postopek za 800.000?????A to pomeni da si bodo samo bogati lahko privoščili otroke????Grrrrrrrr kok sm jezna!!!!
Default avatar

simba

"redakcija našega časopisa" je pa katera? Za kateri časopis se zbirajo prostovoljke?
Default avatar

milenca.

Ja, ga. Brina se res ni uspela prav dobro predstaviti (ne vem zakaj takšna hitrost?), je pa iz njenega aktivnega naslova vidno, da je iz Financ.

Jaz mislim, da je največji problem to, da so na Gk LJ tako neorganizirani, tako ekonomsko kot administrativno. Raje ne opisujem, kaj vse sem že doživela zaradi administrativne šlamparije.

Sicer menim, da smo Slovenci kljub vsemu lahko zadovoljni tako s cenami kot s števili postopkov (ok, zopet s ceno na Gk pretiravajo, dr. Reš je bistveno cenejši), ker je v tujini še večja katastrofa. Največ bi se naredilo, če bi vsaj te štiri postopke, ki nam pripadajo lahko porabili v spodobnem času, ne pa takole - vemo kako. Pa če ne bi ždeli v čakalnicah kot kakšne mumije. Mene najbolj ujezi to, da čakam ginekologa tudi po dve uri, potem pa pride ena nosečka in je takoj na vrsti - pred mano. A jaz sem pa poceni stranka, al kaj?

Moderatorji

Branka Žegura , dr. med., spec. ginekologije in porodništva
Branka Žegura