Neplodnost

Policistični jajčniki

Default avatar
Ginekologinja mi je odkrila policistične jajčnike. Predpisala mi je ene 10-dnevne tablete, da menstruacijo sploh dobim in nato Diane 35. Prosim povejte mi čim več o tej bolezni. Kako je z zanositvijo? Bom sploh kdaj lahko? A se to pozdravi?
Hvala. Lep dan!
Default avatar
Sindrom policističnega ovarija PCOS je eden najpogostejših vzrokov ženske neplodnosti in hkrati tudi najobsežnejši.

V glavnem je vzrok odsotnost ovulacije in hiperandrogenizem (prekomerno proizvajanje moških hormonov).
Vendar pa to ni vse. Pogosto je povišana vrednost inzulina. Značilno je da da so jajčniki večji in vsebujejo veliko število majhnih nezrelih foliklov, ki jim ne uspe dozoreti in se spremenijo v ciste.
Vendar je treba biti pozorni kajti ne vedno kadar imajo jajčniki takšen izgled je to znak PCOS. Velikokrat je ovulacija normalno prisotna in takrat govorimo o multifolikularnem jajčniku. Ta situacija je povsem različna od PCOS in ne povzroča neplodnosti.
PCOS povzroča resne motnje v ovulaciji. Ker se folikli ne razvijajo normalno, ne pride do ovulacije in menstruacije so velikokrat zelo neredne ali pa povsem odsotne. Seveda brez ovulacije ne more priti do nosečnosti.
ZNAKI:
Zelo pogost znak hiperandrogeizma je prekomerna poraščenost. V zelo hudih primerih pride celo do veliko drugih podobnosti z moškimi (majhne prsi, večja mišična masa, nižji ton glasu, plešavost). Vedar so tej primeri izredno redki.
Drugi pogosti znaki so akne in prekomerna telesna teža. In kot že zgoraj napisano oligomenoreja in amenoreja.
Diagnoza se postavi z ultrazvokom (več kot 15 cističnih foliklov v enem jajčniku) in krvno preiskavo hormonov. Tej pokažejo povišane vrednosti androgenov in LH, ki je višji od FSH.

ZDRAVLJENJE
Zdravi se z tabletami in dieto. V primerih povišanega inzulina se predpišejo tablete ki le tega znižujejo( aglurab) . Za zdravljenje hiperandrogenizma je pa potrebno najprej določiti če se želi takojšnja nosečnost ali ne. Namreč zdravila, ki znižujejo androgene lahko povzročajo nepravilnosti na zarodku zato se v času jemanja le ta odsvetuje. Kadar je nosečnost zaželjena se uporabljajo zdravila za povzročitev ovulacije, klomid in gonandotropini. Vedeti je treba da je v primerih PCOS veliko večja nevarnost hiperstimulacije.
V vseh primerih se svetuje hipokalorična dieta, ki pomaga pri izgubi kil in pa znižanju tako androgenov kot inzulina. In včasih celo zadostuje za vzpostavitev ovulacije.

Kadar zdravila ne pomagajo se lahko poiskusi z ˝prešpikanjem jajčnikov˝. To se naredi laparoskopsko in statistično v 70-80% ima pozitiven učinek.
Default avatar
Brez skrbi. Kot prvo samo z uz se ne diagnosticira pco-ja.
V kolikor si brez ovulacij, ti bodo pač te sprožili z zdravili. Tako da boš ziher mamica :-))))
Je to kar pogost pojav, vendar povsem rešljiv.
Default avatar
Najlepša hvala za odgovore.
Samo še nekaj me zanima: zaenkrat še ne planiram nosečnosti, čez leto ali pa dve pa najverjetneje že. A če bom do takrat jemala Diane 35, a pol obstaja možnost, da se mi ob prenehanju jemanja vzpostavi normalno stanje (redna menstruacija in seveda ovulacije), ali bom spet na sedajšnjem stanju?
Hvala. Lp
Default avatar
Ma po moje se ne da napovedat kakšen bo tvoj cilus čez par let. Vsekakor s tabletkami jajčniki počivajo.
Drugače pa je dobro da veš da ko si bosta zaželela dojenčka, da ne motovilita preveč. Če ne bo ovulacije, kar do specialista in bo ta vse porihtal.

Srečno :-)
Default avatar
Živjo, sem imela dvoletno terapijo z Diane 35. Ko sem prenehala (ker sva takrat rekla, da bova pa začela delati na dojenčku) sem imela spet enako zmešane cikluse (60-90 dni), je pa takrat zdravnica delala ultrazvok in je rekla da jajčniki izgledajo bolje ter da bova še vseeno težko zanosila po naravni poti.

Po 21 mesecih nama je pa potem še vseeno ratalo (naravno). Sem šla pa vmes že tudi na Ginekološko kliniki, kjer so ful prijazni in te potolažijo.
Zdaj v drugo nama je pa takoj uspelo, čeprav sem imela spet blazno dolge cikluse. Nevem mogoče je pa nosečnost mal spravla v red te moje jajčniki.


Srečno!
Default avatar
Živjo.
Ne bi te preveč strašila, ampak vseeno povem svojo zgodbo. Do 26 leta sem imela normalne cikluse med 30 in 35 dni. Potem sem pet let jedla Diane 35 kot kontracepcijo. Ko sem jih nehala jemati, menstruacije ni in ni bilo. Dogajala se je na 90 do sto dni. Dobila sem klomifen, a zaenkrat mi ni uspelo zanositi z njegovo pomočjo.
Vesna
Default avatar
Pozdrav. Moram reči, da ste mi dosti pomagale glede informiranja o policističnih jajčnikov. Namreč sama jih imam tudi :( Zanima me kakšen je ta laparoskopski poseg, kajti moj ginekolog mi je rekel, da bom morala iti na operativno "odstranitev", če bom želela zanositi. Jemljem pa tudi Diane 35 in brez teh tabletk sploh menstruacije ne dobim. Za vsakršno informacijo se vnaprej zahvaljujem. Lp