Neplodnost

Za optimizem!

Default avatar
Upam, da vam bo dalo nekaj nujno potrebne pozitivne energije za nove postopke...
Pa veliko uspeha!Znanstvenici su uspjeli identificirati što uzrokuje ugrađivanje embrija u stijenku maternice. Riječ je o otkriću koje će pospiješiti liječenje neplodnosti i dovesti do novih oblika kontracepcije.

Istraživanje objavljeno u magazinu "Science" po prvi put objašnjava što uzrokuje zaustavljanje i ugrađivanje embrija u maternicu, koji od trenutka začeća slobodno pluta po reproduktivnom traktu.

Do toga se otkrića došlo proučavajući molekule ugljikohidrata na površini maternice tijekom različitih razdoblja menstrualnog ciklusa te identifikacijom proteina, nazvanog L-selectin, na površini embrija.

Susan J. Fisher s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu i koautorica studije objašnjava kako se ovojnice na površini materinice i one na površini embrija ponašaju poput dijelova 'puzzlea' koji se dodirnu i brzo spoje.

"Dio 'puzzle' je protein na embriju, a drugi je vrlo specifična šećerna struktura ugljikohidrata", dodaje Fisher.

Šećerna molekula na površini maternice pojavljuje se samo na kratko vrijeme tijekom mjesečnog menstrualnog ciklusa i embrij, sa svojom L-selectin ovojnicom, mora doći do maternice do tog vremena.

"Mora doći do vrlo precizne sinkronije ili nećete ostati trudni", kaže Fisher. Neuspješno implantiranje u maternicu jedan je od najčešćih razloga neuspješnog začeća.

"Samo 50 do 60 posto svih začeća napreduje preko 20 tjedana, a među neuspješnim trudnoćama čak je 75 posto onih koje su izgubljene zbog neuspješne implantacije", objašnjava Fisher.

S novim shvaćanjem implantacije, istraživači mogu pomoći ženama u preciznijem tempiranju trenutka začeća, ili prirodnim putem ili u klinikama za oplodnju.

Fisher tvrdi kako će u klinikama biti moguće obložiti embrij molekulom šećera i tako mu pomoći u prianjanju u maternicu.

"Sada, klinike za plodnost mogu trenutno pospješiti šanse oplođivanja od 20 do 40 posto. Preciznijim tempiranjem implantacije, baziranom na embrijevoj spremnosti prianjanja u maternicu, te bi se šanse mogle poboljšati", kaže Fisher.

Novo istraživanje moglo bi pomoći izradi kontaceptiva koji nisu bazirani na hormonima, nego na blokadi implantacije embrija u maternicu.

"Veliki broj žena ne koristi kontracepcijske pilule zbog hormonalnih efekata," dodaje Fisher. "Kada bi imali lijek koji utječe direktno na molekule koje kontroliraju prianjanje to ne bi bilo samo jako uspješno, nego bi uzrokovalo i manje popratnih efekata."

Fisher dodaje kako bi ovo otkriće moglo pospješiti kontrolu preeklampsije, koja je najčešći uzrok smrti majki u industrijskom svijetu. Tvrdi kako je osnovni uzrok poremećaja plitko pričvršćenje placente za stijenku maternice.
U normalnim slučajevima placenta formira jaku povezanost za krvne žile maternice, što se u preeklampsiji ne događa. Ali cijeli problem započinje već s implantacijom embrija u stijenku maternice.

"Pretpostavljamo da do nedovoljno snažnog formiranja placente dolazi zbog greške u inicijalnoj fazi prianjanja," kaže Fisher.

Dr Phyllis Leppert, voditelj reproduktivno-znanstvenog ogranka Nacionalnog instituta za dječje zdravlje i ljudski razvoj, ističe kako je otkriće dr. Fisher i ostalih koautora znatan napredak koji bi mogao voditi novim načinima tretiranja preeklampsije, vodećeg uzroka neplodnosti - lošeg prianjanja u maternicu nakon začeća.
Default avatar
Hvala Pika!