Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Zdravilo za otroke z atopijskim dermatitisom

Default avatar
Pozdravljene vse mamice, katerih otročki se praskajo in jokcajo!

Imamo 2,5 letnega sončka, ki ima od 10 meseca diagnozo atopijski dermatitis. Do nedavnega smo ga mazali z negovalnimi kremami, kadar je bilo pa stanje res hudo pa z Elocomom.
Okoli novega leta je bilo stanje njegove kože že zelo slabo, nogice so bile razpraskane do krvi, rokice polne rdečih madežev posejanih z hrastami. Z možem sva včasih zvečer od obupa in skrbi, kaj bo z malčkovo kožo, kar jokala. Na različne načine sva poskušala poiskati pomoč, saj zdravniki svetujejo le nego z mastnimi kremami, kadar se poslabša pa še uporabo kortikosteroidov (ki imajo, kot verjetno veste, veliko neprijetnih stranskih učinkov). Preko svetovnega spleta sva prišla do strani www.protopic.com, kjer predstavljajo mazilo Protopic, ki je namenjeno zdravljenju atopične kože. Je prvo zdravilo, ki ni kortikosteroid, zelo novo na tržičšu, vendar z že nekajletnimi raziskavami.
Malčkova alergologinja je bila zelo vesela, ko sem jo povprašala, če bi ga začeli zdraviti s Potopicom, rekla je da zdravilo pozna, da pinaša zelo dobre rezultate, vendar da se ga žal v Sloveniji ne dobi in da si ga moramo iz tujine priskrbeti sami, na naše stroške.
Moja starša sta bila ravno v tistem času v Innsbruku v Avstriji, zato sem ju prosila, če lahko le tam povprašata, če imajo mazilo Protopic. Kupila sta ga v manjši zasebni lekarni (brez recepta ali kateregakoli drugega dokumenta), vendar je bila cena astronomska, 60g mazilo je stalo 121 evrov.
Začetek februarja sem sončka začela mazati s Protopicom zvečer po kopanju, vendar po 14 dneh kakšnega bistvenega izboljšanja (razočaranje je bilo veliko, saj stvar ni poceni) ni bilo, potem pa se je iz dneva v dan stanje kože izboljševalo, tako da danes njegova koža deluje zdrava, je gladka in sijoča, srbi pa tudi ne.

Na ZZZS sem poslala prošnjo za povrnitev stroškov za nakup Protopica, račun in priporočilo alergologinje. Upala sem na nemogoče (po besedah našega pediatra). Vendar sem pred dnevi s strani ZZZS dobila pozitiven odgovor, vrnili nam bodo stroške nakupa. Hura!!!

Namen mojega pisanja ni bil v stilu "mi ga imamo, vi pa ne, vas naj pa kar srbi", ampak bi rada vse trpeče otročke in mamice ter očke obvestila, da na svetu niso le kortikosteroidi, če imate možnost povprašajte svojega alergologa kaj misli o Protopicu in si ga priskrbite.

Če vas karkoli zanima in če vam bom znala pomagati, vam bom z veseljem,

pozdravček, Nike
Default avatar
Lepo prosim, če lahko malce opišete to bolezen. Moj mali je star 6 mesecev in je poln otočkov rdečih izpuščajčkov, ki so mestoma na otip dvignjeni nad kožo in suhi. Po nogah in rokah so skoraj kožne barve, le malo temnejši, na trebuščku in hrbtu pa rdeči, kot neke vrste koprivnica. Stanje se poslabša ob vsakem kopanju, kljub kopanju v oljnih kopelih in mazanju s hladilnim mazilom. Izboljšalo se je le po aflodermu, za katerega pa so mi priporočili naj ne mažem z njim predolgo. Nogice ima tudi čisto razpraskane, saj jih praska ob vsakem previjanju.
Hvala
Default avatar
Nisem zdravnica, lahko pa napišem kako se je začelo pri nas:
-pri nekajtedenskem dojenčku je začela pokati koža za ušesi. Za zapestji in pa po stegenčkih je koža začela srbeti, postala je brez leska;
-malček star 10 mesecev je dobil flekce rdeče kože po nogicah, ki so ga zelo srbeli (pediater je dal napotnico za alergologa, ki je potrdil diagnozo atopijski dermatitis);
-stanje se je preko poletja zelo izboljšalo (pomaga morska voda in pa zmerno sončenje);
-stanje se je zelo slabšalo doma po kopanju ali tuširanju (koža je kar žarela, kar omenjate tudi vi), kakor tudi vsaka viroza oz. kadar mu je padla odpornost.

Mazilo Protopic je preskušeno žal za otroke starejše od 2 let, do takrat pa vam svetujem mazanje z negovalnimi mazili (olivno olje v hladilnem mazilu) in pa prosite pediatra za napotnico za alergologa,

želim vam veliko zdravja, pozdravček Nike.
Default avatar
Mj je star 15 mesecev in od 1 meseca in nevrodermitis.Probala sva vse kreme pa nič,nato sem probala kolekcijo AVENE in koža se mu je popravila za 100%.Na kožici nima več sledov ali suhe kože.Imam pajaca za nevrodermitis,če ga boš rabila ti ga posodim saj ga moj ne rabi več.
Default avatar
Pajac za nevrodermitis, mi lahko napišeš kaj več o tem?
Default avatar
THX, Barb
Default avatar
Lepo, da zzzs kdaj tudi kaj da!!!
Zanima me, če se to mazilo uporablja le ob poslabšanjih ali je primerno za vsakdanjo nego?
Imam hčerko, ki bo maja stara 3 leta in od njenega 3. meseca ima diagnozo atopičnega dermatitisa. Kožo ima večinoma zelo lepo le ob poslabšanju - kadar nam v prehrano uide kaj prepovedanega ali imunski sistem pade, pa uporabimo kortikosteroid.
Za redno nego pa nam je dr. Glavnikova priporočila Unquentum Emoliens, ki ga dobimo na recept - to je super zadevca - večina izpuščajev se pozdravi že samo s to kremco in je sestavljen iz samih neškodljivih sestavin (v večini je slez).
Ta pajacek, ki ste ga omenile, pa se dobi v lekarnah. Lahko pa ga narediš tudi sam - malo večja pižama (pajac) in prišiješ rokavičke, zdi se mi ceneje in bolj praktično kot nakup originalnega.
uživajte in čim manj flekcov
Tjaša&Co.
Default avatar
Kje se nabavi Avene
lp meta

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic