Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

merjenje kožne gube

Default avatar
V teh dneh poteka na šolah merjenje za športni karton. Hči mi je povedala, da jim izmerijo tudi tako imenovano KOŽNO GUBO. Sedaj se pa sekira, ker je imela večjo kot nekatere, ker naj bi bil to nekakšno merjenje podkožne maščobe. Ona je imela 22, punca z najmanj pa 7. Nekatere pa tudi več kot naša. Mi lahko posredujete, koliko so imeli vaši otroci. Naša je stara 12.
Default avatar
naša 11 (stara skoraj 9 let) in je kar fletno okrogla (predsem trebušček) ,
sine (skoraj 11 let)pa zanimivo 13, če se ne motim, pa manj tehta od hčerke (čeprav sta enako velika) in je bolj bi rekli mišičaste sorte. Nikakor pa NE DEBELUŠEN.
Mu je učitelj pri merjenju rekel, da ga doma kar dobro hranimo.

Pozdravček.
Default avatar
Meni je v srednji soli merila profesorica in namerila 25. nato seenkrat in je namerila 14.
Jaz mislim da tole merjenje ni nevemkaj, po pravilih bi se namreč moralo opravljati na 8delih telesa in potem iz tega ven potegnit rezultat.
Tako da lahko potolazite svoje hčerkice v smislu 'to nima nč veze toje en tak čuden strojcek nc se ne sekirej' ;)
Default avatar
Tudi pri nas so danes merili- hči 7 let(1.r/9) višina 134 cm teža 27 kg kožna guba 14.

Lp Anuska
Default avatar
Če se še prav spomnim srednje šole, je imela največ sošolka ki je trenirala veslanje?! Smo bili začudeni - pa normalno da ni bila bucka.
Default avatar
se zelo bojim, da s takim tolaženjem (ki je čisto dobronamerno in ga spodbujam!) Maamica ne bo daleč prišla, ker če je hčerka občutljiv deklič, sošolke pa hudobne, se utegnejo zgodit hude stvari (namigovanja na debelost in posledično dekličino sekiranje). če bi bila jaz pametna, ko je bila moja hči v osnovni šoli (pa nisem bila), bi šla tja in rekla da takega merjenja preprosto NE DOVOLIM - vsaj ne vpričo sošolk in sošolcev. takile mulci presneto dobro pogruntajo, kaj kožna guba pomeni in kaj hitro po njej nekoga določijo za bajska. kaj se pa lahko potem zgodi, pa raje ne sprašujte...

res pa je pri vsakem otroku malo drugače in če ima Maamica samozavestno hčerko, ki bo morebitne opazke znala spraviti v red, potem sploh ni problema. sicer pa...
Default avatar
22 je kar visok rezultat. Hčera je verjetno predebela. Manjka bistven podatek - teža in višina deklice.

Če ima normalno težo, se je morda kdo uštel pri zapisu številke. Če ima tudi nekaj kilogramov preveč, gre za debelost. Ne glede na mladost bi bilo smiselno vključiti otroka v kako športno dejavnost in z zdravo prehrano poskrbeti, da se razvije v postavno dekle. Tu ne gre samo za zmerljivke. Gre za zdravstvene probleme, ki jih povzroča prekomerna telesna teža.

Se pa strinjam, da bi morali učitelji malo bolj taktno izvajati takele meritve. Prekomerna teža (ali suhost) ni problem sošolcev, je problem dotičnega učenca in njegovih staršev. Sama sem imela pri 12 letih 175 cm in 46 kg. Če se je le dalo sem špricala telovadbo - bila sem prekla, večja od učiteljev in sošolcev.
Default avatar
Ali pa tudi ne gre za to, da je deklica predebela.
Rada bi samo povedala, da nekateri, ki merijo kožno gubo, to delajo zelo nedosledno. Mene so pred leti naučili kako jo je treba pravilno izmeriti, ker sem pomagala pri testiranjih. Včasih kdo zraven zajame mišico in potem je logočno guba debela, treba je izmeriti samo gubo brez mišice. in zato se je tudi pri nas dogajalo, da so nekomu izmerili enkrat 20, drugič pa 13. Zato ti rezultati ne povejo ravno veliko in so odvisni tudi od tega koliko se nekdo npr. ukvarja s športom, pa seveda tudi od telesne konstitucije.
Ni se potrebno pretirano obremenjevati s tem.
Default avatar
Ojla! Letos sem maturantka, moja kožna guba je že od osnovne šole 6. Je res, da imam zelo koščene roke, a to niti pod razno ne daje nobenih podatkov o postavi na splošno, ker drži, kar je bilo omenjeno že zgoraj - merjenje na več delih in povprečje. Sošolke, ki so pač drugačne konstitucije, imajo precej več kožne gube a manj kilogramov kot jaz.
LP
Default avatar
Zakaj se potem sploh meri tale kožna guba, če daje tako netočne rezultate, ki nič ne povedo?
Default avatar
Meeritve so del meritev za športni karton, ostanek iz socialističnih časov, če preberete knjigo športnega psihologa Romana Vodeba.

Dolžni so pridobiti soglasje staršev (ki ga osveščeni seveda že nekaj lett NE DAJEMO več) za vse meritve, a praviloma tega ne počno vsako leto, zanašajo se na pismo privoljenje, ki so ga pridobili v 1. razredu. Obveščajo o testih ustno, ne pissno, zahtevajo pa pisno "oopraavičulo"

. Merjenje otroškega telesa in njegovih zmogljivosti ne pelje nikamor, ni etično, vzgojno, nič. Prispeva le k /slabi?/ samopodobi in neprodukttivnemu primerjanju (ker se dela javno in hkrati z vsemi).

No, saj je nekoliko pozno in tega verjetno ni nihče prebral,, se pa vseeno opravičujem, ne vem kaj se dogaja z mojo tipkovnico danes, najbrž je ppredebela, al se ji pa kolca! LP
Fortune follows the brave
Default avatar
Tudi pri nas v šoli je učiteljica telovadbe merila mojim otrokom kožno gubo.Rezultati pa so bili povsem drugačni kot vaši.In sicer 02, 04, 03,...
Kako to ?
Default avatar
to je čisto odvisno od človeka in njegove strukture (mišičast oz. malček preveč prehranjen/podhranjen)...
ukvarjam se z nogometom in v osnovni šoli sem vedno mel kožno gubo 7-9 in zdaj v srednji odkar sem začeu dvigovat uteži usak dan je prišel rezultate kožne gube 0,5... ko sem profesorja prašau če je to dobro je reku da to je ODLIČNO... Torej moje mnenje za povprečje bi bilo nekje 5-12 kožna guba, če si nabildan 5-0 in če si malček bucast pa +15.. lahko da se motim sam takšni so bli rezlutati na šoli..
Default avatar
Hm...je pa najbrž res, da s tem institucije dobijo kar dobro sliko o populaciji v osnovni šoli, kar pa tudi ni zanemarljiv podatek in je lahko osnova za marsikatere, še tako potrebne spremembe v šolstvu.

Če je otrok pri x letih predebel, je treba pač stopit skupaj in mu pomagati, da zmanjša telesno težo, ne pa, da se ga ovija v vato in so tako vsi drugi krivi, ker se ON čuti prizadetega.
Tako lažno cartljanje je medvedja usluga.

Pogovoriti se z debeluščkom in čim prej ukrepati!
Drugi s tem nimajo nič. In v življenju bo priletel še cel kup opazk in žalitev, temu se nihče ne more izogniti, mamice pa tudi ne moremo skozi vlačiti s seboj, da nas bo branila.
Default avatar
******! Se ti zdi to neumno, ker je tvoj otrok manj sposoben kot drugi? Tako ali tako se večinoma te stvari goljufa, le na redkih šolah, profesorji izvajajo Športno vzgojni karton po predpisih. Prav je, da se testira kakšna je fizična pripravljenost mladih generacij. Verjemi mi, da so te kartoni zelo koristni, nenazadnje, pa kaj če je nekdo predebel. Mora pač shujšati, ne zatiskajmo si oči.
Default avatar
1. Kožna guba je en od elementov, ki jih merijo vsako leto. Za pametnega raziskovalca in interpreta koristen podatek. Podatek o razmerah med in sposobnostih otrok. Koristen za otroka, starše in družbo.
2. Seveda pa se najdejo kvaziinterpreti, ki:
a) zadaj vidijo udbomafijsko zaroto;
b) iz debeline gube zapišejo otroku šolsko oceno;
c) zgolj iz debeline gube sklepajo o (pre)debelosti;
č) dokazujejo, da so otroci predebeli in bi morali imeti 5 šolskih ur telovadbe na teden
d) dokazujejo, da razredne učiteljice pouk športne vzgoje zavozijo in bi morali profesorji športne vzgoje imeti telovadbo že od 1. razreda osnovne šole naprej.
Default avatar
heii!!

moja hči, pa je stara 13 let in ima 66 kg visoka pa je 156cm. ukvarja se s športom skoraj vsak dan in tudi je veliko sadja in zelenjave. kožno gubo ima 24 tko da nevem kaj vi mislite kaj lahko še naredimo, da bi izgubila malo kilogramčkov???
Default avatar
Ja, no. To je mogoče tdi dedno. Je pa tdi odvisno od tega, kej watrk trenira. Lhko igra nogomet al pej odbojko- velika razlika.
Default avatar
ja naša trenira ples. ja, najbrž pa res.
Default avatar
Naš pa ima vsako leto 5, kar je najmanj v razredu in se zato sikira, ker je kao presuh. Vem, da dovolj poje, je športnik in čisto primerno razvit, a sošolci se pač spravijo na vse, ki izstopajo od povprečja. Profesorji bi pač morali izmeriti in nekam na svoje papirje napisati, ne da dajo v roke otrokom, potem pa se primerjajo med seboj.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic