Med.Over.Net

Starši, učitelji in učenci

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, geštalt izkustvena družinska terapevtka in EAP psihoterapevtka

Forum za starše, ki se srečujejo z vzgojnimi dilemami v kontekstu šolanja, za učitelje, ki bi radi delili svoje dvome in podali svoje predloge, ter za učence, ki želijo izmenjati mnenja ali dobiti nasvete o šolski problematiki.
Zaupajte svoje težave, predloge, pomisleke in pohvale.

mag. Nataša Durjava , geštalt izkustvena družinska terapevtka in EAP psihoterapevtka

durjavaN

Branje v 1.r osemletke

Default avatar

Tita

Pozdravljeni!

Moja hčerka obiskuje 1.r osemletke in pred dvemi tedni so v šoli osvojili že toliko črk, da je učiteljica prosila, da doma vadimo branje.
Problem je v tem, da otroci nimajo berila in da se tudi v knjižnici oz. knjigarni težko dobi kako slikanico z velikimi tiskanimi črkami, če pa že, potem so pa noter kake težke (otroku še neznane besede), pa predolgi stavki so tudi problem.

Vprašanje - kje se da dobiti berilo, primerno za prve korake pri branju?
Tako, kot smo ga imeli konec 70-tih oz. začetek 80-tih mi v prvem razredu?
Kjer so bile preproste besede in kratki stavki.
Še to naj povem, da hčerka že več kot eno leto pozna celo abecedo in da rada bere, ampak ko poskusimo brati kakšno zgodbo in pravljico, v kateri je vse polno dolgih besed in stavkov, ji volje kaj hitro zmanjka, pa še prav žalostna je potem, ker misli, da je branje nekaj težkega.

Hvala vam za vaše predloge pa lep vikend!
Default avatar

Mateja T.

mi smo v drugem razredu devetletke pa se šele zdaj učijo črke brati pa sploh še ne.Večinoma se učijo računati.Hvalabogu da moja že zna brati in pisati.Samo ni mi jasno kako to da je na vsaki šoli drugače.
Default avatar

petraT

Ja, tistega berila se še jaz spomnim.
Najboljše bo, če jo "mahneta" v knjižnico in si sama izbere knjigo (tako bo bolj motivirana). Mogoče ji bi bila všeč knjiga, kjer so kombinacije slik in besedila? Npr. Čez griček v gozdiček. Lahko pa ji kakšne stavke ali besede napišeš tudi sama (tudi tukaj lahko kakšno besedo nadomestiš s sliko, ki jo izreše iz revije ali pa narišeš). Pomembno pa se mi zdi, da jo naučiš, da bere zase in ne zate (ali učiteljico) in da je branje pomembno. Lahko ti pomaga v trgovini in bere seznam, bere imena ulic itd...
lp petra
Lep pozdrav in lep dan, Petra

_______________________________________
Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa,
tvoja mami
Default avatar

zvezdica*

Kaj pa kakšen antikvariat. Tam bi morda še imeli naše stare čitanke.
z.
Default avatar

tajča

Poskusita z lažjimi pesmicami. V naši knjižnjici jih je kar nekaj z velikimi črkami.
Default avatar

matka

Naši so lani imeli berilo,jim je pa učiteljica pripravila tudi veliko KRATKIH učnih listov. To je zgledalo tako, da je začela z besedicami na tri črke, ki so se začele na črko, ki so se jo že naučili,pa na 4 črke, mogoče kakšna na 5, na koncu pa še kakšen kratek stavek. Poskusi sama, gotovo ti bo šlo. Se pa dobi tudi veliko knjigic, kjer je malo besed in veliko slik (kartonke o Pikiju, zbirka Lahko noč- mislim, da so 4 kartonke, pa še kaj).
VEliko veselja pri branju. LP
Default avatar

Dita

Pozdravljena!
Knjižica Ele Peroci z naslovom "Mož z dežnikom" je v celoti napisana z velikimi tiskanimi črkami in zelo lepi stavki so. Meni je knjiga na vso moč všeč. Prijetno branje vam želim!
Dita
Default avatar

Maj(a)

V knjižnici bodo gotovo imeli vsaj nekaj knjižic z velikimi tiskanimi črkami. Nič hudega, tudi če so daljša besedila. V tem primeru lahko prebereta stran na dan.
Morda ji lahko sama na računalnik napišeš krajša besedila, lahko tudi prepisana iz otroških knjig. Seveda ne bo tako zanimivo brati s črno-belega lista papirja brez slikovne opreme, pa vendar.
Kar se težjih besed tiče, smo mi lani, ko je bil sin v prvem razredu, rešili tako, da sem jih prebrala jaz, on jih je ponovil, nato pa nadaljeval sam.
Veliko veselja z branjem!
Default avatar

Nives

Zdravo,

midve sva skupaj hodile v knjižnico, skupaj izbirale knjigice, od začetka nama je ga. knjižničarka pomagala, ker je vedela za knjigice ki imajo malo teksta in veliko risbic, tako da to ni bil problem. V drugem razredu že čisto sama izbere knjigice ki bi jih rada brala ali ki jih bo mami brala. Je pa tudi ona imela probleme s tem da od začetka ni znala povezati celo zgodbo, brala je težko, nepovezljivo, dolge besede so bile katastrofične za njo. AMpak, počasi, počasi je napredovala in zdej je že lahko poslušam od daleč in razumem celo zgodbo, ker je naučila brati tako da izgovarja lepo razločno besede in to ji vedno povem in jo pohvalim.

Torej, kar kurajžno, in ja, brale sva čisto vsak dan (redke izjeme) po 10 minut, nič več, ker koncentracija popusti....