Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

spolnost pri otrokih

Default avatar

lenka

Teme o spolnosti pri otrokih so me spodbudile, da napišem tole, ker človek očitno še vedno rabi veliko, veliko korakov, da bo premagal svojo omejenost, žal.

Ljudje hočejo PREPREČITI seks, ki je nekaj najbolj osnovnega na svetu, vsi smo rojeni iz seksa, starši pa to skrivajo pred otroci, stvar je tabu ipd. Starši hočejo na vse možne načine preprečiti otroku, da bi raziskal spolno energijo, ko za to pride njegov naravni čas.
Stalno hočemo biti bolj pametni od narave, mi bomo odrejali, kdaj je otrok zrel za seks - prosim, to bo odredila narava sama, če ne bi bil zrel, da se v njem prebudi spolna energija, potem se energija tudi ne bi prebudila.


Zadeve so več kot absurdne in potem starši zasledujejo svoje otroke in jim na vse mogoče načine težijo, odrejajo, kaj je prav in kaj ni - in potem pride do tako idiotskih razmišljanj kot so ta, da če bomo seks varno skrili pred otrokom, ga ne bo nikoli našel! Oz. ga bo našel takrat, ko bomo hoteli mi in na način, na kakršen bomo hoteli mi. In potem naj se otrok ne samozadovoljuje oz. naj se samozadovoljuje takrat, ko se bo to nam, vsevednežem, zdelo primerno, naj sreča nasprotni spol, ko mi mislimo, da naj bi ga srečal - stalno omejitve ter odpor na popolnoma naravne procese - in potem se čudimo, da mladostniki podivjajo in da se starci slinijo po mladih dekletih! Nihče ne bo prehiteval, nihče ne bo divjal in norel, če bo stvar vzeta naravno. Zakaj vsi silijo v seks blazno zgodaj? Ker se jim ga ne dovoli, ker se je treba vanj vtikati, ga kodirati, nobena stvar na svetu ni tako zaklenjena kot seks - jasno da vsa ta kipeča energija komaj čaka, da se znori! Kako ljudem ni jasen najbolj osnovni naravni zakon, da je energija neuničljiva, če jo stlačiš nekam, bo svoj naboj samo še potencirala in se celo skvarila morda, pervertirala, in ko bo končno osvobojena, bo bruhnila ven brez pozornosti, brez razumevanja, zgolj kot čista sila, kamorkoli, samo da gre lahko ven. To je najbolj osnovna stvar na vsetu, ki je očitno ljudem še vedno nedojemljiva.
Noben na naraven način ne izživi in raziskuje svoje spolnosti, že od malih nog je to zaklenjeno, bodisi sramoteno ali pa, kar je isto, poveličevano.

Seks ni ne sramoten ne božanski.
Seks je seks.

Naravna energija, biološka igra, ki hoče ohraniti vrsto. Nič posebnega. Energija, ki pa je res, zelo močna. In tu je problem.

Seveda, v osnovi, če res globoko pogledaš, se v tem skriva strah pred samostojnostjo otroka - ker ko bo spolno zrel, ne bo več naš fantek ali naša punčka, temveč bo vedno bolj samostojen posameznik, ki se bo ločil od staršev, kateremu se ne bo dalo ukazovati in ga narediti za ubogljiv funkcionalni člen.

Problem je v tem, ker smo sami zgolj funkcionalni členi in smo sami še neosvobojeni spon, ki si jih dajemo sami, pa mislimo, da mora to veljati za potomce tudi, da je to edino možno in najboljše.

Dokler človek ne bo svoboden v seksu, ne bo naraven. Če je ta najosnovnejša energija človeka tako obremenjena, potem je obremenjen cel človek. Če je prva stopnička umazana, potem je se umazanija prenaša naprej.
In seks smo umazali, ga zavili v tančice skrivnosti, ga mistificirali, ga zatrli, se ga bojimo ali sramujemo.

Naše mahinacije gor ali dol: seks je seks. In nič drugega kot čisto navaden seks.

In zakaj je človek tako obremenjen s seksom? Zakaj je nasilen, od kod deviacije, perverzije, pohota, ki zlepa ne ugasne? Vse se vrti okoli seksa, če pogledaš. Človek je obseden s seksom. Seks je postal znanstveni problem, psihološki problem, problem na vseh nivojih.

Ker ni sprejet, tak kot je.

Ker je treba otroka nadzorovati, špegati za njim - "v njegovo dobro" (čista neumnost!), se na vse mogoče fine in nefine načine vtikati vanj, v njegov proces dozorevanja. In predvsem v seks. Tu je glavna kontrola. Seveda, če kontroliraš seks, kontroliraš celega človeka.

Tako kot se je in se še vedno kontrolira tebe. Saj v tem je problem. Starš, ki sam ni razčistil in sprejel svoje seksualnosti, bo enako ravnal z otrokom. Jasno.

Otroka se mora pustiti pri miru. Kaj je najhuje na svetu - da se nekdo vtika vate. Ni važno, če misli, da dela dobro. To še ne pomeni, da je to res. Komunikacija ja, a zelo previdno in spoštljivo. Sploh pa z veliko pozornosti in previdnosti pri naravnih procesih. Ko daš vodo vret na štedilnik - se boš vmešaval vanjo? Ji govoril, kako naj zavre? zavrela bo sama, kot se vse energije prebudijo same, ko je čas zanje. In potem jih sprejmeš tako naravno, kot so prišle in se tudi tako o njih pogovarjaš.
Default avatar

Ali

Hmm... zanimivo razmišljanje.

Zakaj starši skrivamo (svoj) seks pred otroci? Zame je (moj) seks stvar mene in moža, najina intimna stvar. Pred otrokom ga pač ne nameravam demonstrirati :)))

Ker sem skrbnik do otrokovega 18 leta in torej odgovorna (tudi) za njegove neumnosti (tudi na področju seksa-AIDS, spolne bolezni, neželena nosečnost) se trudim, da hčeri v njenih mejah dojemanja razlagam, kako in kaj.

Ko pa bo spolno dozorela, upam, da energiji resnično ne bo prepustila preveč prosto pot, ampak bo - vsaj občasno- v proces vključila tudi male sive celice, ki ji bodo pomagale zatreti podivjane hormone. A da ni prav, da te celice pomagam ohraniti pri življenju?

In resnično mislim, da "čisto pri miru" otroka ne bom pustila - jasno, podrobnosti naj ostanejo njene, bom pa gotovo kje v standbyu, če se mi bo želela zaupati, včasih pa bom najbrž odprla usta in rekla kaj, kar ji v tistem trenutku tudi ne bo tako všeč....

Zanima me, v kaj bi rezultiral tvoj apel staršem, naj otroke resnično pustimo pri miru in se naj ne vtikamo v njih....

Hmm...

Lenka, ali si prespala 30 let ali pa se vračajo 70-ta, hipiji, flower powe in free sex for all?

Lp, Ali
Default avatar

Lenja

Popolnoma se strinjam z Ali. Če bi bilo po Lenkino, bi se otroci, ko se bi njihova spolna energija začela prebujati, 'parili' kot mladi mucki ali kužki. Kot se to, žal, tudi dogaja otrokom, katerih starši so tako 'odprtega duha' kot Lenka. Ko smejo osnovnošolci in osnovnošolke ostajati zunaj do ranih jutranjih ur, ko imajo vso svobodo tudi glede alkohola/drog in ko se 'dol dajejo' kar v WC-ju diskoteke ali za prvim vogalom! Ker to se namreč dogaja! Zaljubljena, zmešana trinajstletnica ne zna uporabiti sivih celic, ko opogumljena s kakšno pijačo dovoli svojim hormonom, da počnejo z njo karkoli. Ko ne vidi naprej od svojega prezgodaj napudranega noska.
Zato otroci potrebujejo starše. Zato, da jih obvarujejo pred preveliko skušnjavo in da jih naučijo, da je spolnost nekaj, kar je potrebno imeti pod nadzorom. Da je spolnost nekaj krasnega, vendar jo lahko doživiš polno šele, ko si zrel in ko ljubiš. Da njihovo novo energijo znajo preusmeriti v kakšno drugo dejavnost (šport na primer), dokler ne dozorijo. Dokler jih ne sreča pamet.
Tudi če odmislimo vse nevarnosti ( nosečnost, AIDS,..) pa prezgodnja spolnost naredi ogromno škodo ravno spolnosti, saj tako razvrednotena izgubi na svoji enkratnosti in ekskluzivnosti.

Lenja
Default avatar

severnica

Spolnost je naravna človekova potreba, se popolnoma strinjam.
Ampak pri otrocih, "nedozorelih" je pa vseeno stvar malce drugačna se ti ne zdi.
Imaš morda otroke?

Razvoj vsakega posameznika je unikaten, nekateri dozorijo prej, nekateri kasneje.
Tako nekateri začnejo s seksom prej, drugi zopet kasneje.
In tu res lahko nastopi težava - se ti ne zdi? Kaj je bolje, nezrelo ali zrelo jabolko?

Najstnik ki se še išče in uveljavlja svojo voljo, ni ne odrasel ne otrok. Posledice prezgodnjega "začetka" so pa lahko tudi katastrofalne posebno kadar gre za popolnoma nezrel pristop (brezglavi, brez ustrezne zaščite, v smislu na vrat na nos)

Starši svojemu otroku nikakor ne želimo kakšnih hudih travm, ali pa bognedaj spolnoprenosljivih bolezni kaj šele usodnega AIDSA.

Imam najstnika doma, ja - poskrbela sem da pozna teorijo, tudi moje mnenje
o tem da mora sam presojati o svoji spolnosti, da je to naravna in njegova stvar,
AMPAK - ve pa tudi da pričakujem da se bo predhodno ustrezno zaščitil in da
je še kako pomebna tudi njegova partnerica.

Torej ga nikakor nisem pustila pri miru - lepo te prosim!!!!! Če je pa zate skrivanje seksa to, da je za nekatere izmed nas seks intimna stvar zgolj dveh in da našega
spolnega življenja ne "delimo" s svojimi otroci - potem sem mnenja da imaš problem.

Lahko samo upam da s seksom ne bo pričel prezgodaj, predvsem pa da ga ne bodo obvladali zgolj hormoni, skratka da bo na delu tudi razum.

Bojim se tudi zato ker se dobro spomnim, da sem imela sama takrat večjo srečo kot pa pamet.

Naši sosedje imajo dober pregovor "posle seksa nema kajanja"......

In moj otrok tudi ve da
Rajši vidim da mu bo dano seks prvič okusiti z dekletom, do katere bo gojil tudi nežna čustva, v prvi vrsti pa mu seveda želim varen seks. Ve pa tudi da ima vso pravico da mojega mnenja ne upošteva. Izbira je njegova.Odgovornost pa tudi, mar ne.

Me pa prav nič ne briga če kdorkoli označuje moje mnenje kot mahinacijo, idiotsko razmišljanje ali kaj podobnega.

Življenje otrok je resda njihovo, nas starše ki jih imamo radi pa je "strah usodnih
napak".

Ne pravijo zastonj majhni otroci - majhne skrbi, veliki otroci-velike skrbi...
Default avatar

lenka

Niste razumele, kaj sem hotela povedati.
Odgovorile ste s klišeji: spolnost je treba imeti pod nadzorom, se pravi, starš naj jo ima pod nadzorom. Razumele ste, da sproščen odnos do spolnosti pomeni razvrat, da seksamo vsi povprek, da starši seksajo pred otroki in podobne neumnosti.

Nič takega nisem rekla.

Rekla sem: zakaj razvrat? Ker je spolnost kontrolirana. Ne razumljena. Še vedno razumevanje razumete kot kontrolo, nadzor.
Ker danes se vse razume tako, predvsem in začenši s spolnostjo.

Razumele ste drugo skrajnost, ki je odsev prve: bodisi kontroliraš in nadzoruješ ali pa se bomo parili vsi povprek. To sta dve plati istega kovanca. Nobena ni v redu, ker nobena ni naravna. In - ena vodi v drugo. Če zatiraš, bo prišel razvrat, razvratnežu se pa lahko preklopi in postane skorajda asket; to se dogaja vsak dan. Samo nobena od strani ni sprejela spolnosti, še vedno ostaja spolnost problem.
Ta družba je tako bedasta, res, da dejansko časti ljudi, ki se odpovejo naravnim potrebam, ki jih imajo popolnoma pod kontrolo. Tako je - takemu človeku, ki je čisto navaden norec, žal, se dajejo vsa priznanja, češ poglej, kako se ima pod kontrolo. Tak človek je bolan, sedi na sodu smodnika, ni sproščen.

Naravno pomeni - sproščeno.

Spolnost je treba prerasti, ja, ampak ne s kontrolo. In kontrola NI isto kot razumevanje. Razumeti ne pomeni imeti moč, da nekaj storiš ali ne. Če razumeš, potem ni potrebe po moči. Enostavno storiš,ker razumeš, ker vidiš, ne pa ker kontroliraš.

In rekla sem: sprejemati kot naravno in se tudi tako o tem POGOVARJATI. Nisem rekla, da z otrokom o teh stvari ne govoriš. Ravno nasprotno, ampak ne tako, da ga nadzoruješ, da mu govoriš, kaj mora početi.


Danes se pač "vzgojo" vseh nas razume kot kontrolo. Vsi smo v tem kolesju, bolj ali manj - otroke se spravlja na vajeti. Vsi smo na vajetih, če dobro pogledaš, so vsi ti mehanizmi v tebi - sploh ne čutiš svoje energije, ampak v tebi odmeva glas matere ali očeta, vzgojiteljev in sploh vseh finih poboljševalcev ljudi, ki ti govorijo, kaj si in kako ravnati, kako živeti.


Ja, ker si sam ne upaš, imaš te glasove rad, ker te razbremenijo odgovornosti.
V bistvu noben ni zares odgovoren - vsak se drži "preizkušenih receptov". To pa ne pomeni odgovornosti. Odgovornost se rodi skozi tveganje. Kar spet ne pomeni (sicer tega ne bi posebej omenjala, a ljudje razumejo sicer vedno narobe), da si divjak, ki se izživlja na vse mogoče načine, škoduje sebi in drugim. Instinkte se da poslušati in jih izživeti tako, da ne škodiš nobenemu, najmanj pa sebi. da se jih sprejeti, saj so del narave! Mora se jih sprejeti.
Ne pa zatreti, sublimirati, kontrolirati. Samo poglejete, kam nas je to pripeljalo - človek se še nikoli ni tako bojeval sam s sabo, kot se zdaj; cela zgodovina je zgodovina klanja.
Človek je podivjal zaradi kontrole in energije, na katerih sedi že stoletja, hočejo svojo besedo. Že neštetokrat je človek dokazal, da še zdaleč ni civiliziran. In vedno se pojavijo še bolj pametni modreci, ki imajo rešitve, ki najdejo samo še bolj prefinjene mehanizme, da te kontrolirajo. Pa se je izkazalo že stokrat, da je to ne le neumno ampak tudi nevarno.

Spolni razvrat, spolne deviacije, bolezni so ravno posledica nesprejemanja in kontroliranja seksa - človek seksa ne razume, čeprav misli, da ga. Ne sprejema ga, boji se ga in hoče silo ukrotiti. In potem pride veliki trik vseh moral: aha, poglejte, kako je podivjalo, vajeti je treba zategniti še bolj!
Kakšna neumnost!

Če bo človek lahko svobodno raziskal svojo spolnost, jo bo lahko presegel. Do takrat bojo vse besede o njeni lepoti in kako smo nad njo zgolj to - besede. Nismo, še kako seksualni smo. In vsi pravimo, kako je to seveda samoumevno, a spolnost je še vedno na jeziku vsak dan, cel naš jezik je prepojen z njo, buta ven na vseh nivojih, mislimo le na to. Vse se vrrti okoli seksa, ker ta energija pač najde pot da se izrazi, če se že naravno ne more.

In res ne bi spet popolnoma zgrešenih razumevanj: da zagovarjam orgije. Prav neumno se mi zdi sploh še to razlagati. Da hočem, da se mladi dajejo dol na vsakem vogalu, da se straša dajeta dol pred otroki - pa dajte no! Saj imate več pameti, kot pa da to razumete tako!

"Pokaži seks otroku tako, da se daš dol pred njim, zdaj naj pa razume" - pa lepo vas prosim!

Jasno, da se je treba pogovarjati, samo KAKO? Kot sem že rekla, spodbudili so me posti nekaterih, ki so zgroženi in se ne znajdejo, ko se njihov otrok samozadovoljuje, gleda slike in podobno. Ker tega sveta ne odkriva na njim všečen način. To ne pomeni, da ga pustiš samega, ravno nasprotno -stojiš mu ob strani, podpiraš ga in razumeš, samo se ne vtikaš v sam proces.
Samo - če sam pri sebi tega ne razumeš. Saj se nisi poglabljal v svojo spolnost, še zdaleč nisi raziskal te energije (kar ne pomeni zgolj to, kako doživeti čim boljši orgazem). Do svoje spolnosti imaš nesproščen odnos, jasno, da ga prenašaš na otroka.
Boste rekli, da starši stojijo otroku ob strani, ko pride do seksa? Reči: vzemi tabletke, kondom in pazi s kom greš, pač tega ne pomeni. Kje si bil, zakaj in kaj sta počela tega ne pomeni. Ne rečem, da to počnejo vsi, a večina pa. Pogovor o seksu za večino staršev pomeni nadzor, kako, na kakšen način in s kom njihov otrok to počne. To niso pogovori, to so vtikanja.
O vsem se je treba pogovarajti - brez nadzora. Ja, ker smo teh mehanizmov tako vajeni, da drugih niti ne poznamo, je to težko.
Je, pa kaj. To ni noben izgovor.
Šrvo, kar moraš sprejeti, je svoje nerazumevanje. Da še marsičesa ne znaš, da sam nisi sproščen. Potem lahko kaj storiš.

In pustiti pri miru ne pomeni zapustiti!!!
Sproščen odnos ne pomeni "briga me" odnos!!!

Danes se te stvari še vedno razumejo tako. Človek zamenjuje sproščenost z nezainteresiranostjo, odgovornost s tenzijo in krčevitostjo, naravno z razvratom ipd.
Trudimo se imeti celo svoje življenje na vajetih in če je kdo sproščen, pomeni da je brezbrižen. Ja, sproščenost pomeni brezbrižnost. Danes, v tej bolni družbi, je to tako.

Do teh stvari mora pa itak priti vsak sam, mene je samo zanimalo vaše razmišljanje. Moram reči,da ste le potrdili to, kar sem že vedela.
Odnos do spolnosti je skrajno problematičen in nesproščen, učimo se pa vsi.

Vi pa razumite vse to, kot želite.
Default avatar

Tina

Lenka, se povsem strinjam s tabo! Zdi se mi, da so se tukaj oglasile ravno tiste mamice, ki "špegajo skozi ključavnico v otrokovo dobro" itd, ki otroku govorijo, da ga bo "samozadovoljevanje pustilo praznega, osiromašenega in osamljenega" (kar je le en korak do tega, da mu pove, da se mu bo posušila roka ali da bo oslepel, kar so otrokom govorili ne dolgo nazaj!).

Lenja piše: "...katerih starši so tako 'odprtega duha' kot Lenka. Ko smejo osnovnošolci in osnovnošolke ostajati zunaj do ranih jutranjih ur, ko imajo vso svobodo tudi glede alkohola/drog in ko se 'dol dajejo' kar v WC-ju diskoteke ali za prvim vogalom!..."
Lenja, a se ti ne zdi, da je tako vedenje ravno posledica takšne zaviralne vzgoje v otroštvu? Imaš veliko mladostnikov, ki so imeli zdravo vzgojo in je njihovo vedenje daleč od tega! Morda so pa ravno tem "podivjanim" najstnikom v otroštvu špegali skozi ključavnico in jih ustrahovali, če jim je ročica slučajno ušla kam v bližino spolovil in jim je to, bog ne daj, celo ugajalo - kar ugaja celo novorojenčku!!! A bi ti in ostale potem novorojenčku zvezale ročice, da slučajno ne zaidejo v prepovedano, sramotno območje?? Ali pa bi na zdrav način pustila otroku, da razišče svoje telo ne le, ko je za to čas, temveč, ko je to NUJNO IN NARAVNO, pa bo potem, verjemi, mnogo manj obremenjen in "radoveden"! Če pa mu vse otroštvo ta nujni razvoj zaviraš, je pa povsem jasno, da bo že v zgodnji puberteti moral nadoknaditi zamujeno, seveda kako drugače, kot "cele noči zunaj"! Če bi potrebno fazo dal skozi, mu tega ne bi bilo treba "zdraviti" na ta način! Veš, vse vedenjske težave izvirajo iz kakšnih napak ali "napakic" v vzgoji v otroštvu, ki se jih pogosto še starši sami ne zavedajo in zato seveda tako "naučijo" otroka, ki je pa potem sam kriv, da je "podivjal"... Res ne razumem take mentalitete...
Dalje ne bi niti komentirala, ker bi res nastal predolg post, pa saj vam je že lenka vse lepo povedala. (se mi pa smilijo otroci, ki bodo žrtve take nevednosti)
Samo še nekaj: zakaj se vse spravljate na nekaj, česar lenka niti omenila ni - nekakšne diskoteke itd... zakaj ne ostanete pri bistvu in se mu izogibate?? Diskoteke pri majhnem otroku niso niti najmanj aktualne - je pa aktualno raziskovanje svojega telesa, samozadovoljevanje, itd. - zakaj nobena o tem ni niti črhnila? A morda res zato, ker ste ravno ve avtorice tistih zgroženih postov "moj otrok se samozadovoljuje - kaj zdaj? Na pomoč!!!" Jih je namreč na tem forumu in na Straši staršem celo morje! No, pa komentirajte še to - ne le kako ne želite, da hči v disku stakne AIDS - kaj bi pa ve storile, oz. kako bi to "rešile", to povsem naravno dejanje, kot je npr. samozadovoljevanje? Ali pa je tudi to za vas razvrat, ki pelje v pogubo? Lenka je govorila o tovrstnih problemih vzgoje od najranejšega otroštva, ve pa ste, se mi zdi, malo "skrenile" - ja, lahko je zamenjat temo, ko je ta občutljiva a ne? Seveda tega pri svojem otroku ne bi rade videle (in tudi ne boste, če ne boste neprestano "špegale"), ampak a mislite, da bi vaši starši radi videli, ko ste se ve? Noben starš tega rad ne vidi, da njegov otrok (prehitro) dozoreva, a tako pač je, dozoreti mora, lahko ga v tem pustite, lahko pa mu poskušate preprečevat in ga omejevat do 30. leta, vendar razmislite, kaj bo v tem primeru iz njega nastalo!
Default avatar

Ali

Draga Lenka,

bom zelo kratka.

Oprosti, ker nisem doumela poante tvojega pisanja. Verjetno sem precej grozljivo omejena, vendar se med tvojimi dvoumnimi razpredanji (ne nadzorujte, stojte ob strani, podpirajte) dejansko ne znajdem najbolje.. Na trenutke imam občutek, da imaš sama na tem področju precej težav in si s spolnostjo zelo obremenjena - ali pa se motim?

Ali ne misliš, da sta spolna - telesna zrelost - in psihična zrelost otroka dva povsem različna pojma, ki ju ne gre metati v isti koš?

In - ali si morda mati?

Lp, Ali

P.S. za Tino - ne, ne špegam skozi ključavnico - še ne! :))))
Default avatar

MA........MA

POGOVARJATI SE Z OTROKOM
RAZPRAVLJATI O AIDSU
PUSTITI GA V SVOJI SOBI IN PRED VSTOPOM POTRKATI
GOVORITI O MOŽNOSTI ZANOSITVE
DOLOČITI URE IZHODA/NE POZNO V NOČ, ČEPRAV ZAČNEJO V DISKOTEKI
PLESATI ŠELE OKOLI POLNOČI (AMPAK IZHOD ZA NAJSTNIKA DO JUTRANJIH UR? HM)
SKUPAJ GLEDATI TV ODDAJE O SPOLNOSI, LJUBEZENSKE FILME...MAMILIH
PA ŠE IN ŠE IN ŠE

NO, NATROSITE MI, KAKŠNA JE PRAVILNA VZGOJA. NE SAMO, KAJ NI PRAV. NA KAKŠEN NAČIN (VAREN) PUSTITI OTROKU PROSTO POT. KAJ
TOČNO TO POMENI? OPIŠITE TOČNO - KAKO!?

LP MA......MA
Default avatar

janja *

Lenka, lociti bi morala nekaj. Otroci so danes telesno ze zelo zgodaj pripravljeni na spolnost. Niso pa to zrele osebe, ki bi spolnost razumele in se zavedale posledic svojega ravnanja. In tu s strani starsev ne vidim "nadziranja" in "vtikanja", saj bo otrok ob casu ze spoznal cesa si zeli in s kom si to zeli...
Strinjam se z Ali, da imas probleme pravzaprav ti. Mogoce za svojo zavrtost krivis starse. Imas sama otroke?
Default avatar

Silvy

Takale on drugačna splošna razglabljanja so sicer dobrodošla, vendar za vsakega starša, ki se znajde v situaciji, ko mora reagirati na otrokovo početje, popolnoma neuporabna.

Meni se starši, ki na forumih sprašujejo za mnenje druge starše ne zdijo niti zafrustrirani, in še manj omejeni. Za nasvet vprašajo, ker se v nastali situaciji ne znajdejo, ker ne vedo čisto dobro kako odreagirat in, ne zato, ker so zafrustrirani.
Odgovori v stilu tvojega, lenka v takih situacijah ne pomagajo, saj nisi napisala popolnoma nič konkretnega.

Nasvetov tipa, pogovarjajte se z otrokom, otroku prisluhnite...
Lepo te prosim, to vemo vsi in bolj ali manj, to tudi počnemo. Ko pa smo potisnjeni v konkretno situacijo, pa smo v dvomih, kako reagirati in takrat pač vprašamo.
Default avatar

Mojcej

Popolnoma se strinjam s tabo, Silvy.
Teorija je eno, ko se znajdeš v dani situaciji, pa ne veš več, ali je prav, ali ne. Več ali manj se vsi starši trudimo, da bi "pravilno" vzgajali.
Default avatar

dd

POZNAM STARŠE KI PUSTIJO OTROKU VSE.KAJ JE Z NJIM , JE NAVADEN DILER IN PRETEPA NJO IN SESTRO OB POLNOČI VLAČI SVOJE PRIJATLE V STANOVANJE,PO BLOKU BI VSE TUDI SEDEMLETNICE POSEKSAL ALI JIH PROSIL DA MU GA POF....
SAMO TOLIKO O TEM IN NE GOVORITI DA JE IZJEMA , KAJTI POZNAM JIH ŠE OD DRUGJE,KI TO POČNO.
LP
Default avatar

toni

Lenko je malo zaneslo sigurno študira v teji smeri?Če bi to bilo res kar je napisala bi sigurno ta vrsta že izumrla. Popolnoma se strinjam z Ali ker je lepo napisala. Otroci pa bodo sami poskrbeli ko pride pravi čas tudi za seks saj drugače nas nebi več bilo na tji ljubi zemljici.
Default avatar

petka

Človek se od živali razlikuje pač po tem, da se ne prepusti v celoti svjim nagonom. Če je to prav ali ne, ne bom jaz razpredala. Moji otroci so se rodili v tej družbi sedaj in tu in morajo živeti civilizirano. Po lenkini teoriji bi bila moja hči pri 12 letih mati in sin očka. Preživljala bi novo leglo očitno jaz, ker pač otroci ne smejo služiti denarja. Namesto učenja bi se hči in sin ukvarjala miselno in fizično s seksom, ker je vsekakor bolj zanimiv kot šola. Jaz sem ZA, samo rada bi bila zraven! Živeli sex, droga in rockenrol ! Klinc gleda šolo, službo, zaslužek. Imejmo se radi!
Default avatar

black

Lenka (1. post):

Ocitno mesas seks med svojim "seks je tabu" prepricanjem in "seks je sramotno dejanje zato bolje da ga zanikamo". Prepreciti seks in Skrivati seks je razlicna stvar - ampak v realnem smislu obstajata tukaj samo dva odgovora - zavlacevanje zaradi nelagodnosti, vere ali kaksnih drugih razlogov, ali pa zanikanje (poleg seveda ocitnega - izobrazevanja.. vec ali manj tist pogovor o cebelicah etc :P).

Zvenis kot da bi hotela da hoce punca, ki je pravkar dobila prvo menstruacijo, da gre "raziskovat spolno energijo" - kajti jaz na to gledam kot "naravni cas", takrat ko iz otroka zacne postajati zenska in kot tako se mi zdi tudi primerno izobrazevanje o spolnosti (ki jo ti ocitno enacis z seksom, ki je samo del le te). Osebno lahko le na svojem primeru povem, da kot otrok (kajti to sem bil), spolna energija ni dolocitev za zrelost, sploh pa ne povod za raziskovanje le te.

Veliko najstnikov (ali pa se to ne), se spusca tako raziskovat svojo spolnost, brez prave izobrazbe - sicer pri recimo 11 letih se ne pomeni da bos dobil aids ali pa kaksno drugo "manj famozno" spolno prenosljivo bolezen, ampak 11 letnica je popolnoma zmozna dobiti otroka, in pri izobrazenosti pri teh letih je verjetnost nezascitenega seksa dokaj velika - in skoraj brez debate je tudi dejstvo da pri 11ih ne mores uzivati v aktu toliko kot dorasla osebnost, te pa seveda spremeni za vedno, odvisno le na katero stran (pa ne ciljam tukaj na spolno usmerjenost)

Kar se tice starsev ki zasledujejo svoje otroke, tezijo, in vse kar si nastela - sploh nevem za kaj omenjas? Realno si bila rojena ko so bili tvoji starsi nekje starosti 20-30 let, ali pa vec (recimo jaz pri 39) in ze z zdravo logiko zakljucis da bos prej ko slej seksala. Cloveska populacija ni prisla do 6 biljonov z "odrekanjem" spolnosti narascaju, in tudi tvoja se ne bo koncala s tem - razen ce te dajo kastrirat kar pa tudi ni omejitev ce hoces seks. V najslabsem primeru bos sexala ko tvoji starci pomrejo, ce nebos prej. Kjer je volja tam je pot, ampak v primeru omejitev je naceloma edina volja ta po upiranju starsev, ne pa po raziskovanju spolnosti.

Odnos med otrokom in starsem mora biti uravnovesen - kar ljudje ne dojamejo je preprosta filozofija. Npr. Ce zelis da se otrok ne dotakne cigaret mu jih das za skadit celo skatlo - mislim da mlajsi ko je bolj je dovzeten za take stvari, tako da ce je ze v srednji soli mu nebi dal tega za probavat, tam okoli 10 let starosti pa (preden kdo rece da bi dal petletniku cigarete :)).

Strinjam se v tvojih razmisljanjih glede omejitev namesto pravilne obrazlage, pogovorov. V koncni fazi se bo zdelo 10 letniku/letnici bedasto govort o seksu in o kondomih, in bo tudi trajal se kaksne 3-4 leta predno bodo dejansko seksal, ali pa se kaksnih par+ let vec, in pac zavlacujejo, ampak vseeno bolje bit vsaj malo pripravljen (govorim z strani otroka - kot stars tu nimas bit na kaj pripravljen ker to da bodo tvoji otroci enkrat sexal je dejstvo, vazno je samo s kako zrelostjo naredijo ta korak)

Ce se nekdo vtika vate, z mislimi da dela dobro, to se ne pomeni da to ni res.

Ali (2. post)

Skoraj se podpisem pod tvoj post. Dejstvo je da nebos sel seksa razlagat 10 letniku na prakticnem primeru (ceprav pomoje kaksni kreteni to delajo :)), pac zacnes na zacetku, pri fizicnih razlikah, pa na stvareh ki jih pac rabis vedet za prvi odnos (vsaj upam), v smislu kot devistvo pri zenskah, nosecnost, zascita. Nekako se je treba o tem odkrito pogovarjat. Sedaj da bi dal pornic otroku v roke pa sproti govoril kako se stvari streze je pa pomoje ze kak korak predalec. Bomo videl ko pridem do tja.

p.s. 70-ta se ne vracajo, kvecjem prihaja dobro ta 2000-2010 obdobje, trde droge, rohypnol, etc, iskanje vecjega uzitka kot so ga hipiji dobival takrat v tistih letih - technicolor rainbow power, and free sex for all (pa tud ce si 10 let star)

Lenja (3. post)

Kdo pravi da je prezgodnja spolnost nujno skodljiva? V kaksnih primerih je skodljiva? Trenutno mi pride v glavo samo akt pod prisilo in pa neizobrazenost v smislu incesta. Tukaj se sklicujem na to da je lahko prezgodnja spolnost lahko tudi izobrazena v smislu STD/nosecnost/kondomi. Zenska zgubi junfr, tipu se zdi pa po eni strani fajn da ni vec "devicnik" po drugi strani pa je pac navezan na svojo "prvo". Tukaj neke vrste "prezgodnje" spolnosti ni - razen v tvojih oceh.

Ce reces nekomu da je za nekaj premlad, kaj ti da mislit da je lahko to skodljivo? Vec ljudi umre med seksom naravne smrti nad stiridesetim letom (in baje jih vecina v tem casu vara zene), torej, o kaksnih skodljivih ucinkih govoris? O fantu in punci ter o tem kako bosta prvic, in sta popolnoma neizobrazena in recimo vesta samo osnove - kaj gre v kaksno luknjo, ali pa se to ne - kaj mislis da bo fant naredil ko bo prslo pac do krvavitve? PREKLETO LAUFU BO STRAN, za bozjo voljo, da ga ja fotr nebo dobu, ona bo sla pa tud h starsem k bo krvavela - al pa pod tus, odvisno od odnosa ki ga ma z njimi.

Torej, kje tukaj je "skodljiv" element?

p.s. ce se nisi opazla za seks ne rabis ljubezni, pa tudi ce sanjas o princu na belem konju.

Severnica (4. post)

Prvi post pod katerega se lahko dejansko podpisem - vsec so mi tvoje "obrazlozitve" misljenj in izkusnje.

Lenka (5. post)

Kaj zavraga ti da mislit da je treba spolnost prerast? A se naj gremo igrat z epruvetami? Spolnost bi prerasla z razumevanjem? Prosim reci da nimas otrok ker res mislim da bi jih ucila neko novodobno pogansko vero kar se tice spolnosti. Pa sem ze mislil da so scene "nic seksa pred poroko" mim vrzene.

Tako kot je sola "vzgojno izobrazevalna ustanova", pomeni da bi morali dobiti otroci tam prav tako VZGOJO, kot pa samo izobrazbo. Vzgoja (tukaj te moram razocarat) pa v krajnem primeru se vedno pomeni kontrola, vazen je samo nacin. Ti si pod kontrolo zamisljas ukazovanje in omejevanje, medtem ko je kontrole vec vrst, vse od obratne psihologije, do navadnih predlogov. Sicer je se vedno stvar posameznika ali nasvet sprejme ali ne, ampak mislim da bi morali otroci sprejemati svoje odlocitve, delo starsev naj bi pa bilo to da jim pokazejo pravo smer, ne pa da jim dolocijo svojo smer in to misljenje ni vezano samo na spolnost, ampak na splosno zivljenje.

Ce se se nisi navadila, ze skoraj vsaka stvar v zivljenju nam veli kako naj zivimo, starsi, vera, drzava, prijatelji, neznanci, vsaka stvar ki ti je na voljo, in vsaka katere ti primanjkuje. Poznam nekoga ki je uporabljal (in verjetno se vedno), isti "line", zato da je preprical zenske ki niso hotle it v postlo z njim da so sle v postljo z njim ;). Pac, obratna psihologija - ce bos trdil da nekdo trdi nekaj nasprotno od tistega kar hoces sam, potem to nekateri upostevajo in ti ugodijo (tudi ce iz lastne neumnosti). Iste tvoje besede lahko obrnes okoli in jim das drug pomen - starsi ti govorijo kako ziveti, kako ravnati - ne jih poslusat, pejd seksat k zival z stranci, in ko zberes liter semenske tekocine se vrni in povej kaksna pridna punca si bla.

(kar me spomni - a se tole kaj cenzurira?:P)

Po svoje ti dam prav v misljenju, ampak izrazas ga na nepravilen nacin, kot pridigo namesto dizertacijo, za razliko od severnice ne argumentiras svojih misli pravilno, tako da na koncu puscas bralca v zmedi, zato ker je tvoje sporocilo prosto interpretaciji - vsak potem samo ponovi kar si rekla, samo bolj razumljiv/realen nacin, in pa seveda z zanikanjem njihove interpretacije tvojega sporocila - mal se odmikam bolj na jezikovne strukturne elemente tukaj, ampak je vseeno opazanje in predlog ce mislis se kaj naprej pisat okoli ;]

Zakaj mi delujes kot zmedena? Pomoje je vecino tega posta samo obrazlaga prvega (in ti kot to ne uspeva prevec)

Tina (6. post)

Tako je ce starsi pozabijo podnapis - samozadovoljevanje te oslepi samo ce si moski ne pazis kam ciljas.

A se mi samo zdi ali si ze malo pozabila kaj je bilo aktualno majhnemu otroku? Vse kar se sveti ;). Vse od pirotehnike, pizdarij, tudi alkohola (kar spomni se kdaj si prvic probala kaj z alkoholom, pa ce je bila to cokolada al pa kaksna pijaca), in pa seveda tudi tvoja.. samozadovoljevanje. Dejstvo je da se vecino ljudi samozadovoljuje preden imajo prvic seks, po drugi strani je pa tudi dejstvo da vecino ljudi gre tudi na kaksen ples, disko, preden imajo prvi seks, in tako kot samozadovoljevanje so aktualne tudi diskoteke - ne po stevilu ampak po zanimanju, ravnotako vse ostalo kar ima otrok za novo in zanimivo.

Samozadovoljevanje je naravno, na lastnem primeru lahko recem da sem se samozadovoljeval (in zadovoljil) se predno sem vedel kaj to je. Noben pornic, noben pogovor mi pri tem ni pomagal da bi recimo vedel kako se zadevi streze in se tega tudi ni za bat, je pac del moje spolnosti, tako kot je del spolnosti vsakega/vsake ki se samozadovoljuje ali pa se se namerava ;).

Edino stvar ki jo opazam je zavrtost na spolnem podrocju kar se tice samozadovoljevanja (seveda ne pri vseh, ampak pac.. do dolocenega nivoja odraslosti).. Preprosto vprasanje "ali se samozadovoljujes" ljudi ocitno prestrasi, ker je ocitno prevec osebnega nivoja (vecino ljudi ki odgovori ne so po moji teoriji ali device ali pa zavrte spolne osebnosti). Vzroki za to mi pac niso znani, ampak vseeno spada pod clovekovo spolnost (ali pa samozavest).

Kar se tice "Moj otrok se samozadovoljuje - kaj zdej? Na Pomoc!!!" tem - predlagam odgovor v naslednjem smislu:

Hitro steci v kuhinjo in nalij kozarec ledenomrzle vode - pojdi nazaj do otroka in ga polij, mogoce bo nehal.

(odgovor je seveda popolnoma humoristicne narave)

Karkoli se tice seksa, in izobrazenosti pri tem - v najslabsem primeru je izobrazevanje odvec, ko je nekdo ze seksal, vsaj kar se tice posledic; zvoniti po toci je prepozno? Sploh ce dobi adolescent kaksn STD, ali pa nezeljeno nosecnost - pri tem je to res cisto nov pomen zvonenja po toci. Raje vsaj osnove razlozite prej, v smislu to je punca, to je fant, to je kondom, bolezni so take prenasajo se tako, kondom prepreca nosecnost, ce si starejsi (baje med puberteto glih ni dobr) pridejo pri punci tud v postev kontracepcijske, stvari z ginekologom, testiranje za std, nedolznost, ovulacija, menstruacija,.. ok pomoje kle ze mal pretiravam, ampak resno, vsaj OSNOVE tega glih tolk da nebo res koma konc ko dejansko pride do akta.

LP (ostali posti so skrenili z bistva in zaradi tega nisem podal mnenja)
Default avatar

Matjaž2

Dobro si napisala Lenka, mogoče si se kdaj malo nerodno izrazila. Pišejo, da otrok, ko je telesno pripravljen na seks, še ni dovolj zrela osebnost, kdo pa je kriv za to, da še ni dovolj zrela osebnost takrat, ko mu je narava namenila seks. Namen seksa je tudi združevati nasprotni spol v obdobju pubertete, ko se izgrajuje osebnost zato da bi se razvijali skupaj in spoznavali različnost spolov, in še marsikaj. Narava ve prav gotovo več kot mi, mi jo pa še vedno učimo in prepričujemo, da se moti. Letelo bo po meni, pa bom vseeno napisal, da bi morali spolnost pri mladih celo spodbujati. V družbah, kjer je spolnost svobodna, praktično ne poznajo kriminala. Čustva so pa čudna zadeva. Če bi se razpisal o tem, zakaj nam jih je narava namenila, bi spet letelo po meni. Brez razumevanja vloge čustev pa skoraj ni mogoče razumeti vloge seksa.
Ne pričakujem, da bom koga z nekaj stavki prepričal, vseeno pa se vprašajte, če se narava res tako zelo moti.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic