Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

nosečnost, kajenje, alkohol-problemi

Default avatar
Že vnaprej prosim, da me ne kregate preveč, prosim.
Sem noseča, v drugem tromesečju. Med nosečnostjo kadim (približno 8/dan), pa tudi približno 1x na teden spijem po 5-6 velikih piksen piva. Prosim, če ima kdo kakšne izkušnje s takomi stvarmi ali pozna koga, ki je počel podobno, povejte mi kakšne posledice je imelo to kdaj v resnici - resničen primer. Vem, kaj piše dr. Pušenjak na forumu ginekologija in porodništvo, pa tudi podobne članke sem že brala. Prosim, da mi poveste kaj tudi vi, če je le možno na podlagi resničnih dogodkov.
Default avatar
A se ti hecaš?
Z mano je v porodnišnici ležala ženska, ki je rodila tretjega otroka - vsi so bili rojeni čez rok in niti eden ni tehtal več kot 2000g. Pokadila je pa vsak dan po škatlo ali manj. Tudi v porodnišnici je hodila ven s prijateljicami na kavo in čvek ob cigaretu, nam pa je malega pustila, naj ji ga malo popazimo.
Brez komentarja sem popazila malo detece, ki se je v glavnem prehranjevalo z glukozo za hitrejši napredek in z zelo borno količino materinega mleka (tudi sama sem tedaj imela velike težave z dojenjem). Sama pa tega svojemu otroku ne bi nikdar naredila, ne samo zaradi odgovornosti, ki jo matere nosimo do svojega otroka, predvsem iz ljubezni do te naše težko pričakovane in zaželene sreče.
Default avatar
No, moj komentar bo pa takle. Bližam se 5 mesecem nosečnosti. Glede na to, da sem prej kadila škatlo na dan, mi je do danes, z muko in ob nenehni misli na dete, ki raste v meni, uspelo priti na 3 cigarete dnevno, pa še to jih (če nisem ne vem kako živčna) ugasnem na polovici - kadim pa najlažje možne. Realno gledano. Škatla na dan bi resno ugrozila porodno težo mojega malčka.
Kar se pa alkohola tiče, se pa primi v roke. To je odločno PREVEČ. Ne rečem 1 dcl na dan ali na dva dni ALI tedensko 1 dcl črnega vina pri kosilu. Poznam žensko, ki je takole pila med nosečnostjo - otrok pa danes suh kot glista, oči zaraščene rahlo postrani, hodi pa na pomožno šolo. Bi to rada? Če se ne moreš drugače prepričati si zamisli svojega sončka, kako po flaški pije pivo. Če mene hudo grabi za kak cigaret, si predstavljam otroka kako spi v popolnoma zakajeni sobi. A? Hej, trdno voljo boš rabila tudi pri vzgoji. Treniraj že sedaj!
Default avatar
Moje mnenje: kot si si postlala, tako boš imela.

Lahko boš imela velikansko srečo (kar dvomim pri vseh teh količinah) in rodila zdravega otroka, v drugem primeru pa boš imela neznansko več problemov kot ostale mamice in bo tvoj otrok tudi "drugačen".

Še vprašanje: zakaj si se sploh odločila obdržati otroka, če si ga že skoraj obsodila na drugačno življenje?
Default avatar
oh kaj naj rečem...
jaz sem bila noseča, sem pokadila 10 cigaret na dan.
Vsi so mi govorili naj ne kadim...vendar....sem in tako pač je.
Nikomur nisem dovolila vstopati v moje zivljenje in tako delam tudi danes.
Dete je imelo 4600 g in 58 cm...hvala bogu bi človek rekel.
Ne vem zakaj nisem mogla nehati...taka sem.
Zato ti dajem tak nasvet.

Veš kaj je prav, veš kaj ni prav.
NAREDI TAKO DA BO TEBI PRAV
SREČNO
Default avatar
A je že prepozno, če sedaj neham grešiti z alkoholom?
Default avatar
Moja znanka je vso nosečnost kadila,se super počutila in ves čas delala.
Zakompliciralo se je pri 8 mesecih, ko so ugotovili na ginekoliškem pregledu, da je detece zelo premajhno in da ima zamašeno popkovino. Rodila je predčasno, detece je tehtalo maj kot 2 kg. Otroka ne doji.Lep dan.
Default avatar
Za tvoj problem je samo ena rešitev:
DANES NEHAJ KADITI IN PITI!

Če ti je že zase vseeno, pa je neodpustljivo, da ti tudi za nedolžnega otroka ni mar!
Tvoja izbira ne pomeni nič drugega, kot da imaš cigarete in alkohol rajši od lastnega otroka!!! Na koncu gre pač za to.

Pa da ne boš mislila, da govorim na pamet! Me je rodila ena takšna, kot si ti!
Nimam več besed. Vse drugo, kar bi napisala, bi bilo precej bolj neprijazno.

NEHAJ TAKOJ!!!

Ivana
Default avatar
A nas zafrkavaš? Sori, ampak zdi se mi, da si bolj zrela za določeno ustanovo kot pa za biti mama. 5 - 6 piv...
Default avatar
Ne bom ti prala možganov s tem, kaj je prav in kaj ne. da to ni najbolje za tvojega malčka tako ali tako veš že sama, saj sicer ne bi pisala sem. Da ti ni vseeno, pa se tudi da sklepati iz tvojega sporočila. In to je najvažnješe, saj boš le tako lahko naredila, kar bo najbolje zanj.
In ... nikoli ni prepozno. In ne si govorit, saj bom jutri ali pa se obtoževat, za nazaj. Nehaj zdaj, ta trenutek. Res je, kar so ti pisale, pred mano, lahko bo vse OK, lahko pa ne bo. Vedno sta dve poti. Izberi tisto, za katero misliš (veš), da je prava.
Morda pa s tem samo hočeš pokazati, da te je strah, ker boš postala mamica?!
Naj te ne bo, tvojemu sončku boš zagotovo najljubše bitje, (vsaj v začetku :o)) in najbolje boš poskrbela zanj prav ti!!

Raje, kot da vzameš v roko cigaret, vzemi bobi palčko, namesto alkohola pa sok iz stisnjenega sadja, veliko bolj zdarvo je, pa še občutek, da delaš dobro svojemu otroku bo čudovit, verjemi!!

Lep sončen dan, AjdaA
Default avatar
Nikoli ni prepozno da nehaš z alkoholom. Ne zate, ne za otroka!
In če boš videla, da res ne moreš, se zamisli še toliko bolj.

Vem, da je težko nehati kaditi in piti, če je bil to dosedaj tvoj način življenja in če imaš (očitno) družbo ki funkcionira po tovrstnem vzorcu . Najkasneje takrat, ko se bo otrok rodil, se bo tvoj način življenja korenito spremenil. Pripravi se že zdaj in takrat ti bo lažje. Razen če ti je vseeno!

Veliko trdne volje ti želim,
tinca
Default avatar
NE! NI PREPOZNO!!!!
Default avatar
Jest sm ostala čist brez besed. 8 cigaretov na dan in tok piva na teden. Koliko si pa pokadila in spila pivov pred nosečnostjo? Sej vem da je težko nehati kadit sploh če imaš tako družbo v kateri večinoma vsi kadijo in pijejo. Ampak to je pa res preveč. Sama sm v 7 tednu nosečnosti in sm pred nosečnostjo pokadila okoli 8 cigaretov na dan in tut velikrat na teden šla s kakšno prjatlco na pivo pa kakšn bambus. Ko pa sva se s fantom odločila da bova imela dojencka se je to takoj končalo. in sicer tako da ne hodim veliko po lokalih, kar pomeni da ne pijem niti ne kadim več velik ( en cigaret na teden pa še to mi ne bi bilo treba, ampak tut en cigaret na teden paše). Sicer bi sama raje vidla da bi pokadila enega na dan. No sj sicer pa tut en cigaret na teden škodi otroku. Mislm da se je treba potrudt vsaj za otroka da se normalno rodi in ima tudi naprej normalno življenje. Pol ko boš že rodila pa lahko še vseen jih pokadis tok cigaretov kolikor ti pač paše in spiješ toliko pivov kolikor jih boš hotla. Jest tut kumi čakam da rodim in se pošteno napijem. problem pr meni je pa še to da se misliva s fantom v mesecu maju poročiti in to pomen nič alkohola kar mislm da mi bo prov teško gledat kako se bojo drugi zabaval ob kozarcih piva, vina ..... jest bom pa samo gledala lahko. No ampak se bom potrudla da me to ne bo toliko motilo. Sicer si pa tako močno želim zdravega otroka da se sploh ne da opisat.
mej se lepo in res probaj zmanjšati število cigaretov na dan in alkohola. Upam, da se bo tvoj otrok rodil zdrav.
Default avatar
Kar se cigaret tiče, sem brez besed. Že pred nosečnostjo jih nisem mogla ne videti ne vohati, sedaj sem še toliko bolj proti. Čim prej zberi dovolj volje in moči in jih opusti. Zamoti se s kakšno stvarjo, da ne boš moslila na njih in bo lažje.

Kar se piva tiče pa: pivo samo po sebi ni škodljivo, ker vsebuje veliko B vitamina. Otroci tistih, ki so pile pivo, ponavadi nimajo zlatenice, pa tudi matere imajo več mleka. Škodi pa alkohol. Predlagam ti, da vsak dan spiješ 1 dc nealkoholnega piva, pa boš na nek način koristila in sebi in otroku.

Veliko volje in poguma in naj bo tvoje dete zdravo.
Default avatar
sem kar malo šokirana! tudi jaz sem včasih kadila - od svojega 13 leta (na žalost, kaj lahko naredi mladost in predvsem družba). preden sem imela namen zanositi sem se zavestno odpovedala cigaretom in sedaj je že 4 leto odkar ne kadim. najbolj me je presunilo to da popiješ toliko alkohola. jaz sem med nosečnostjo popila kvečjemu kak kozarec rdečega vina (kozarec na teden!) pa čisto nič drugega alkohola.
hitro se skušaj rešiti iz oklepa teh razvad, drugače bo kratko potegnil tvoj otrok. boš videla kako ti bo potem žal. srečno!!!!
Default avatar
Po mojem se ti bojana mal hecas ali kako raziskavo delas, kar vprasaj dr. Pusenjaka, kaj ti bo odgovoril! Mislim, da se ti svojega otroka ne veselis prevec, oziroma nimas rada otrok. Ker ce bi se veselila materinstva, bi seveda zelela le zdravega otroka. Ne pa da ti zdaj sprasujes a si lahko pijanka med nosecnostjo, pa po vrhu se zacopana s cigaretnim dimom. Ah, ubogi otrok, ko pride na svet, upaj da ne bo imel alkoholnega ali nikotinskega sindroma...taki otroci so manjsi in se pocasneje razvijajo...vso sreco, pa lepo pitje naprej se zelim in seveda vsaj 10 cigaretov na dan!!
Default avatar
No glede kajenja ti lahko povem iz lastnih izkušenj. Pokadila sem tako kot ti tam 8 cigaret na dan, včasih tudi kakšno več. Vsi so mi govorili, da ni dobro. Mož me je prosil naj neham, pa sem govorila da ni tako lahko, da sem živčna in tako naprej. Sami izgovori. Ko sem rodila sina 3,910 kg ter 55 cm velikega. Sem si rekla no vidiš pa pravijo da je otrok lažji in manjši.
Sedaj je star eno leto in dva meseca. Stalno smo doma, ker ima mali hud bronhitis. Saj morda ni od tega ker ga ima tudi mož ( baje je dedno ). Včasih pa me stisne pri srcu in si mislim, morda sem pa le jaz kriva.
Vem, da je težko, toda če se le da nehaj ali pa morda samo enega na dan.

Darja
Default avatar
Škoda besed za take, sorry!
Vanja
Default avatar
Povem ti, kako je bilo z mano: Prva dva meseca sem kadila normalno 10 - 15 cigaret na dan ( ker sploh nisem vedela, da sem noseča ). Ko sem izvedela, da sem noseča, sem zmanjšala na 5 cigaret na dan ( genikolog mi je rekel, da je bolje, da pokadim kakšno cigareto kot, da sedaj neham, saj bi šel ves strup, ko bi se jaz "čistila" direktno na otroka ). Celo nosečnost sem kadila, včasih kakšenga več, včasih kakšenga manj, res pa, da nisem poiskusila nobenega alkohola.
Moj tamal se je rodil 10 dni čez rok ( ki je bil točno izračunan! ), s porodno težo 4510g, dolg pa je bil 54 cm.
Tako ti bom rekla, bolje je, da se pri cigaretah malo nazaj držiš ( se da ), alkohol pa le opusti, to je pa še večji strup kot cigarete.
Default avatar
Vidim da ko si postavila to vprašanje ali je prav ali ne, si si zapisala ''osmrtnico'', saj tukaj znajo samo kritizirati (ne vse, da ne bo kakšnih zamer), zmerjati,... Uglavnem, glede cigaret, mi je isto povedal ginekolog, kot Teji (torej zakaj bi gin. to predlagal če bi bilo res da dim ''ubija'' otroka..). Glede alkohola (torej piva) bi ga jaz zamenjala za UNI - ki je brezalkohola, saj B vitamin ki ga vsebuje pa je dober.
No pa še nekaj za vse, ki se bahajo kako velike otroke so rodile, ravno pred kratkim mi je sestra od gin. povedala, da sedaj vse rodijo zelo težke otroke in da to ni dobro, saj novorojenčkova normalna teža naj bi bila tam nekje okrog 3 kg in malo več, saj je rekla da pri samem porodu se matra in mama, največ pa otrok, saj se mora prebiti skozi dosti ozke, kar je meni osebno logično.
Drugo, kaj je pa danes sploh zdravo??? Zrak ki ga dihamo v Lj??? Hrana ki jo jemo??? Mleko ki ga pijemo??? Sadje in zeljnjava zdrava??? Pa še bi lahko naštevala.

Da se razumemo nikomur ne dajem potuhe, če pač dela nekaj, kar vsi govorijo da je škodljivo zdravju, samo povem pa lahko svoje menenje kot ve, vendar s tem nikogar ne žalim kot nekatere z besedami kot so: ''a si ti sploh normalna'', ''saj se ti hecaš'', itd.

Pa LP vsem

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic