Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

dojenje-menstruacija-plodnost

Default avatar
Morda katera ve, kako je s plodnostjo med dojenjem, če menstruacije še ni?
Je katera zanosila, ne da bi prej dobila menstruacijo? In kdaj približno si lahko obetam m., če dojim, tudi ponoči?
Že vnaprej hvala za odgovore...
Default avatar
Jaz sem polno dojila, pa sem dobila m ze po dveh mesecih in pol. Velikokrat punce pravijo, da m niso dobile, dokler so dojile, sem pa brala, da so zanosile, pa najprej sploh niso vedele. Dojenje ni kontracepcija.

Pozdravcek, Magda
Default avatar
ko bo med enim in drugim dojenjem 12 ur mislim da lahko pricakujes menstruacijo.tako je bilo pri meni.
Default avatar
Še vedno polno dojim 4,5 starega sinčka pa sem jo ravno danes dobila. Mislim. da ni pri tem, kdaj katera dobi M, nobenega urnika. Ene prej druge kasneje.
Default avatar
Jaz sem jo pri obeh porodih dobila takoj, ceprav sem polno dojila. Ginek. pravi, da najbrz pri meni ne deluje tisti hormon, ki ti med polnim dojenjem ustavi M. Ko bi bila v tebi, se ne bi zanesla na dojenje kot kontracepcijo.
Default avatar
LAM(laktacijska amenoreja-zamuda menstrruacije zaradi dojenja) je ponovno preizkušena metoda zaščite po porodu.Da te dojenje ščiti,morata biti izpolnjena dva pogoja:dojiti moraš POLNO(nič dodajanja druge hrane ali mleka in NE SME biti menstruacije.Prva menstruacija ,ki ser pokaže ob polnem dojenju,metoda ne drži več.Katera pa bo dobila menstruacijo,pa ni jasnih pokazateljev.Metodo LAM so preizkusili tudi na ginekološki kliniki v Ljubljani in se jo predstavi kot možna zaščita tudi v šoli za bodoče starše.
LP!!!
Default avatar
Moja soseda je polno dojila sina 3 mesece potem pa je zanosila, zato ker ovulacoja vedno nastopi pred prvo menstruacijo in za to mi žal ne moremo vedeti kdaj to bo. Ona je opazila da je noseča šele po 3 mesecih ker ji je začelo zmankovati mleka, pa se ji je ful čudno zdelo, namreč prvo hčerko je dojila celo leto. Tako da dojenje ni kontracepcija pa četudi dojih polno.
lp Mateja
Default avatar
Če ne misliš imeti še enega otroka se zaščiti,ker nikoli ne veš kako se bo narava poigrala pri tebi.Pri 1.otoku sem dobila M pri 11mesecih,2,otrok 11in pol,3 otrok star 10 mesecov a je še nimam.Kljub dolgemu izostanku pri prvih dveh,ne tvegam in se merkamo že od samega začetka.Bolje preprečiti...
Default avatar
Drag Tonka (čudovito ime, kakor iz Muce copatarice),

Pot ti je lepo opisal/a metodo laktacijske amenoreje LAM. Dodala bi če to, da POLNO dojenje ne pomeni samo to, da otrok ne dobiva drugih tekočin ampak tudi to, da med podoji ni predolgih razmakov. Materi, ki otroka POLNO doji (brez dodatkov vode ali čajev), doji zelo pogosto, podnevi in ponoči, brez daljših presledkov in še ni imela ovulacije, predstavlja dojenje statistično 98-odstotno zaščito pred nosečnostjo. Stopnja zaščite se močno zmanjša po uvedbi goste hrane ali ko otrok že prespi več ur skupaj. Torej, polno in zelo pogosto dojenje je 6. mesecev po porodu 98% kontracepcijska metoda, seveda, če še niste imeli ovulacije ali menstruacije.

Dejstvo je, da imamo doječe matere lahko tudi mentruacijo. Nekatere prej, nekatere kasneje, nekatere pa celo še nekaj mesecev po zaključku dojenja.

Vsaka ženska je drugačna in kakor velja tudi za druge vrste kontracepcije - nič ni 100%.

Vsi moji otroci so bili polno dojeni in pogosto. Pri prvem sem dobila M tri mesece po porodu, pri drugi osem mesecev in pri tretjem skoraj sedem mesecev. Prvega sem dojila 13 mesecev, drugo 26, tretji je star 17. mesecev in se še doji. Očitno ni posebnih splošnih pravil, saj sem bila pri tretjem prepričana, glede na to, kako veliko in pogosto se je dojil, da bom še nekaj dalj časa uživala brez M, pa je narava pač storila po svoje...

Prijazen pozdrav,
Karmen
Default avatar
Jaz dojim že 13 mesecev, pa o teti menstruaciji še ni nič slišati (kako je to fino). Imam pa zato toliko pogostejša vnetja mehurja in ledvic.
Smola pač!

Darja
Default avatar
Veliko žensk zavede trditev,da je dojenje naravna kontracepcija .Načeloma verjetno to velja,vendar se jih je že veliko uštelo.Nekaj takih je tudi mojih znank.Zato previdno.
katja

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic